#pogback

Ma délután a Manchester Union hivatalos honlapján jelentette be, hogy Pogba hamarosan orvosi vizsgálaton vesz részt náluk. Álljon itt minden idők egyik legbénább hashtagje:

pogback

Palika, miért, bazmeg, te ostoba kölyök, MIÉÉÉÉRT? Miért pont a Manure?

Oké, persze, a della miatt. Ők ajánlották a legtöbbet: tegnap már olyan vad híreket is lehetett olvasni, hogy Pogba euróra átszámítva kábé nettó 12 millás alapfizetésért és 8 millás bónuszért (ami nagyrészt az imázsjogokból származó bevételen alapulhat; további kapcsolódó tudásanyagért lásd Darti korábbi posztját) is dabolhat Manchesterben. Javítsatok ki, ha nem így van, de úgy rémlik, a Tuttosport hozta le, hogy a Juve legmagasabb ajánlata olyan 10 miller körül lehetett, a Real megadta volna ugyanezt, míg a MU mind az átigazolási összeget, mind a fizetést, bónuszokat tekintve emelte a tétet. Évi 20 millió euróért akár egy heteróknak szánt didibárban is eldolgoznék, és nem is vár az ember egy futballistától túl bonyolult reakciókat, szóval akár rendben is lehetne ez így.

pogback4Viszont Rio Ferdinand nyilatkozta pár napja, hogy ismeri Pogbát, nála a foci számít, nem a pénz – nézzük meg, igaz-e ez! Pogi következő csapatában egész pontosan egy játékos van, aki beférne a Juve kezdőjébe: Mkhitaryan a rombusz csúcsán fasza lenne. Rajta kívül a MU húzóemberei közül De Gea legfeljebb Buffon visszavonulása után jöhetne szóba (bár addigra De Gea is bőven betölti a negyvenet), Rooneynak évek óta nem volt 3 jó meccse zsinórban, Zlatan a BL kieséses szakaszában rettenetes (bár emiatt a briteknek nem kell aggódni), a többiek meg? A Villarrealtól 38 milláért megvett Baillyért talán Marronét adnám oda (bár a West Ham elleni, Zazának adott gólpassza után Luke Brownért is el lehetne kérni 30 millát Guardiolától), a manchesteri középpályáról Schweinit sunáztam volna pár éve, a támadók közül Martial meg legfeljebb akkor lenne izgalmas, ha nem most igazoltuk volna le az évtizedek óta stabilan évi 20 gól fölött termelő Higuaint. Darmiant is csak azért irigylem tőlük, mert olasz. Megnézném Pogba fejét, amikor rájön, hogy Marchisio és Khedira helyett Carrick és Herrera lesz a játszótársa…

pogback5

De legalább megkapja Fellainit is, és jókat dumálhatnak divatról, frizurákról, retikülökről.

Meggyőződésem, hogy Pogba ezzel a transzferrel futball fronton jelentőset lép vissza. Nem csak azért, mert az Union Ferguson visszavonulása óta pont ugyanazt a középszert képviseli, mint amit az öreg érkezése előtt, és nem is azért, mert egy gyengébb keretben kell húzóembernek lennie. Azt Torinóban láthattuk, hogy Palika leginkább egy három fős középpálya bal oldalán érzi jól magát. Az EB-n DD kissé csalódást keltő módon klasszikus védekező középpályást játszatott vele, láthattuk, milyen eredménnyel. Bal oldalon a válogatottban játszó, jobb oldalon a juventusi Pogba:

pogback2

Mourinho pedig évek óta 4-2-3-1-et tol, és bár a squawkánál hosszasan írnak ennek ellenkezőjéről, esélyes, hogy Pogbát Mourinho a két vkp poszt egyikére szánja. Schneiderlin – Pogba, mögöttük Bailly – Blind, ízlelgessük! Már előre hallom a fülemben Dincsi sátáni kacaját az első, Pogbáról kapott gólt követően. (Inb4 Cartman-féle nyenyenyeeee…) Mourinho is megérne egy misét: a Reallal – ellentétben az edzőként nyeretlen kétéves Zidane-nal – képtelen volt BL-t nyerni, a kedvére kistafírozott Chelsea-nél másodjára akkorát bukott, mint a ház, és Manchesterben sem garantált, hogy egyáltalán a dobogóra odaér. Pláne, ha Pogbára épít: kétségtelenül zseniális képességű a fiú, de még nem húzóember. Emlékezzünk csak arra, amikor az előző szezon elején lötyögött rajta a 10-es mez (amit így utólag kurvára nem érdemelt meg), és Marchisio, illetve Khedira istápolása, Evra hegyibeszéde kellett ahhoz, hogy Pogba képes legyen összerakni két épkézláb passzt… Manchesterben ki fogja majd a kezét? A Pogba atomfizetésére nyilván féltékeny Rooney, az első csapattól kikúrt Schweini, vagy a hátba rúgásokkal motiváló Zlatan? Szerintem Allegrinek igaza volt, ismét: Pogbának még kellett volna pár szezon Torinóban, ahol mind a légkör, mind a taktikai felállás, mind a keret tökéletesen szolgálta az épülését.

Pogba motivációja tehát nem lehetett más, mint a pénz. A gyerek egy megtestesült marketing gépezet, valahol hülye lenne nem kihasználni a piaci lehetőségeket, de ha már mindenképp fossá akarta keresni magát, és mindezt Torinótól távol képzelte el, akkor miért nem a Realt választotta? Patinásabb klub, garantált BL-részvétel, erősebb csapatok ellen megvívott bajnokik, hmm? Nem bánom, hogy a szar kaját, randa nőket, pocsék időjárást választotta: így legalább nem egy BL-riválist erősít.

Nézzük meg a Pogba-transzfert a klub oldaláról! Tyler pár hete tökéletesen összeszedte, milyen érvek szóltak Pogba megtartása mellett, illetve eladása ellen. Arany vesszejű menedzsereink viszont máshogy döntöttek. Agnelli már Del Piero távozásakor is egyértelművé tette, hogy jéghideg fejjel dönt, a klub érdekeit szem előtt tartva. Lehet, hogy szurkolóként mi, kis szentimentális buzeránsok úgy éreztük, hogy Sándor még sokáig hasznára lehetett volna a csapatnak – de lássuk be, Sanyi későbbi haknikarrierje is azt bizonyította, hogy akkor és ott eljött a váltás ideje. A Tuttosport infói szerint a klub csak jövőre akarta eladni Pogbát – ebben az esetben a manchesteri, teljesen irreális ajánlat változtatta meg a klub álláspontját. És itt jön az egész Pogba-buli legnagyobb kérdése: sikerül-e a csávót pótolni a pályán, illetve ha igen, akkor kivel? Szerintem már rég megvan a helyettese:

pogback3

…és ha azt nézzük, hogy Pogba árából érkezett Pjanic mellett még Higany is, akkor az argentin dagi rigó vételára is már megvilágításba kerül. Persze ezzel nem vagyunk még készen a középpályán, de Marotta ezt tudja, és hoz nekünk egy embert, akivel Marchisio visszatéréséig bőven kihúzzuk. Én egyébként azt sem bánnám, ha a Pjanic, Khedira, Asamoah, Lemina négyesre bíznánk az őszt, ezzel együtt borítékolható egy megbízható középpályás érkezése. A Pogbától várt kreativitást meg bízzuk csak Pjanicra.

Írunk még Pogbáról, nem kétséges, így egyelőre csak annyit, hogy kösz mindent, Pali, ezt jól elkúrtad. Mi viszont igen jól megleszünk nélküled is.