Nagydella! Nagydella??

Mivel a Bianconeri Blog fontos feladatának tartja olvasói mentális állapotának javítását, ezért számos alkalommal jelentkezünk hiánypótló, tényfeltáró írásokkal. Ezen a héten két olyan posztot olvashattok majd, ami a labdarúgás pénzügyeit fedő ködöt hivatott eloszlatni. Ez itt most a két poszt egyike. HAJTÁS UTÁN megtudhatjátok, hogy mit is jelentenek azok a kibaszott nagy számok, amiket egy-egy átigazolás kapcsán olvashattok a játékosok neve mellett. A fizetésről lesz szó. Pénzről. A pénzt nagyon szeretjük. Pénz.

A könnyebb érthetőség kedvéért nézzünk egy konkrét példát. Ha nem egy Marson ásott pöcegödör mélyén vagyunk betonnal leöntve, akkor minden bizonnyal hallottunk már róla, hogy Pogba állítólag az elmúlt 30 nap mindegyikén aláírt a Manchesterhez. Az átigazolási díjjal ne foglalkozzunk, azt majd érintőlegesen tárgyalja hamarosan S4tchy, saját hiánypótló írásában.

Nézzük a fizetést. A minap az egyik kiválóan értesült angol sajtótermék 275 000 £-os fizetésről írt.

Kezdjük el emésztgetni ezt a számot. A legfontosabb, hogy megállapítsuk, az összeg vajon bruttó vagy nettó fizetést takar-e. Sok félreértés forrása az, hogy az olasz sajtóban következetesen nettó fizetéseket írnak, az angol sajtóban pedig bruttót. Valószínűleg ennek gyökere az adózási morálban van, fene tudja. A lényeg, hogy az említett 275 000 font bizony egy bruttó összeg.

Mivel ez Pogba heti fizetése, ezért szorozzuk fel megfelelő módon, hogy megkapjuk az éves fizetését:

1 100 000 £ havonta, azaz 13 200 000 £ évente. Ennyit kapna Pogba, ha nem kellene adóznia. De kell adóznia. Hívjuk segítségül az angol adóhatóságot!!!!!

Mivel Dino zsebében van az egész kóceráj, néhány kattintás segítségével megtudhatjuk, hogy az évi, bruttó 13 200 000 font nettója kereken: 7 000 000 £! (plusz az apró)

pogbafizu

Számoljuk át ezt most euróba, hogy láthassuk, mennyivel kereshetne többet Pogba a MU-nál, mint a Juventusban.

pogbafizu2

Így van, 8,3 millió AJRÓt kereshet éves szinten Pogba, amennyiben feltételezzük, hogy a Brexit hatásaként nem gyengül mondjuk a font az euróval szemben. De vélhetően ez nem lesz erre az összegre számottevő hatással.
(Megjegyzés: És amennyiben feltételezzük, hogy Pogba a MATEMATIKAI évben dolgozik, nem pedig a valóságosban. Vagy kivesz 4 hét fizetés nélküli szabadságot. Lévén retardtált módon 48 héttel számoltam)

A hírek szerint a Juventus ajánlata Pogbának az (volt?), hogy szépen feltornásszuk a fizetését oda, ahol állítólag Higuainé van, azaz 7,5 millió eurót kereshetne nálunk, ami kereken 800 000 euróval kevesebb, mint amennyit Manchesterben zsebre vághatna.

Nos, ennyit azokról az elképzelésekről, hogy Pogba 2-3-4-5-10-szeres fizetésért megy vissza abba a klubba, ahol szarba sem vették, simán elengedték, és jövőre az Európa Ligában fog játszani, a kispadján egy fura edzővel.

Haladjunk azonban tovább:

Egy játékos fizetése alapvetően abból áll össze, hogy a klub fizet neki bért, valamint az imázsjogok után is juttat gempát a spílernek. Mit is jelent az, hogy imázsjog?

Tételezzük fel, hogy egy csodálatos tehetségű játékos vagy. Jó érzés, mi?

Ha te egy olyan játékos vagy, mint David Beckham volt, vagy mint most Pogba (de jó példa CR7 és ADP – előbbi már most egy önálló brand, Alex pedig a visszavonulása után futtatta és futtatja fel divatmárkáját), akkor a rólad készült képek és maga a neved is olyan hatalommal bír, mint egy Nike vagy egy Coca-Cola márkajelzés.

75135-Breaking-Bad-money-bed-Huell-5-pJrx

Nem, ez nem Raiola.

Értelemszerűen ez pénzben is kifejezhető, hiszen ez a név (ami gyakorlatilag brandként felfogható) komoly értéket képvisel mind a futballklubnak, mind a mezgyártóknak, mind a televíziós társaságoknak, gyakorlatilag minden üzleti szereplőnek, aki körülötted mozog.

A kérdés csak az, hogy ezt a pénzt ki és milyen arányban kasszírozza be a nap végén. Nyilván, mivel te nemcsak, hogy tehetséges vagy, de még okos is. De semmiképpen nem segghülye, ezért _nem_ fogod odaadni az imázsjogaid 100%-át a klubnak. Csak olyan lehetőséget adsz nekik, amik józan paraszti ésszel is felfoghatóan szükségesek a normál üzletmenethez (joint commercial dealnek hívják ezeket). Tehát például ha a klub kiad egy videót vagy egy albumot, akkor rátehetik a te fejedet a borítóra. Mert jófej vagy. Ha faszfej vagy, akkor ezért is kérsz 1-2 milliót.

Optimális esetben létrehozol egy céget, nevezzük ezt Tehetséges Játékos Kft-nek, és ennek a cégnek odaadod az aláírásod, arcképed, hangod stb. jogait.

A jövőben a klub és a Tehetséges Játékos Kft. fogja beszedni a lóvét, meghatározott részesedéssel.

Nos, Pogba esetében nem tudjuk megmondani, hogy a fizetése mellé (vagy esetleg részeként) mekkora mennyiségben járnának az imázsjogok után járó pénzek. Lehet, hogy a MU hatalmas lóvét ajánl neki itt, de lehet, hogy a Juventus kimondottan zsugori, és Pogbának még a lábnyomát is a klub kívánja értékesíteni. Ezt nem tudjuk.

Ekkora összegeknél néhány százalék is súlyos milliókat érhet

Ekkora összegeknél néhány százalék is súlyos milliókat érhet

Az azonban látható, hogy Pogba nyári mutatványa mekkora marketingértékkel bír – még a 88 éves nagyanyám is megkérdezte, hogy mikor és hova igazol. Pogba megmutatta, hogy bizony, érdemes számolni vele ezen a téren is. Értékes brand, akiről többet beszéltek és beszélnek ezen a nyáron, mint Ronaldóról, Messiről és Neymarról együttvéve, pedig Ronaldo eltépte a lábát, Messi ellopta a pénzt, Neymar meg nem tudom, mit csinált.

Tehát pár szó Pogba távozásáról vagy nem távozásáról:

  • Nem tudjuk egyelőre, hogy ha odamegy, mennyit fog keresni, de a jelenleg keringő számok nettó értéken nem szignifikánsan többek, mint amennyit a Juventus ajánl neki – ez utóbbit persze szintén nem tudhatjuk biztosra, hogy mennyi.
  • Az imázsjogok kérdése szintén millió eurós kérdés, amiről kb semmit sem tudunk, de mivel a Juventusnak az elmúlt 10 évben nem volt ilyen játékosa, szerintem nem igazán számoltunk azzal, hogy valakinek az imázsjogaiból kasszírozunk – tehát feltételezésem szerint nem esik a klubnak nehezére ezek nagy részéről lemondani. Viszont a Manchester – tetszik, nem tetszik, el kell fogadni – erősebb brand világszerte, mint a Juventus. Így valószínűleg jobban tudják Pogbát is értékesíteni, így több pénzhez juthat.
  • Mindamellett a MU jövőre az Európa Ligában fog játszani, ami a kutyát sem érdekli. Pogbát nehéz elképzelni, amint Wolfsburgok meg Herthák ellen brillírozik lelkesen, miközben Higuain, Marchisio, Dybala, Buffon, Chiellini, Barzagli és Bonucci a BL-döntő felé menetelnek.
  • Plusz a MU elmúlt éves teljesítménye alapján semmi sem garantálja, hogy a különleges módon érdekes Premier League jövőbeli bajnokához igazol. Biztosan bajnokaspiráns lesz a MU, de Mourinho képes csodákra minden irányba.
  • A másik oldalról pedig a klubnak is észre kell vennie, hogy a Pogba körüli hájp a klub értékét is felhajtja – amennyiben nálunk marad. Magyarországról biztosan eszébe jut még a szibériai Novy Urengojban dolgozó taxisnak is Puskás Öcsi neve. Nos, ez Pogbával is így lehetne a Juventus esetében. A Juventus felzárkózni akar a nagyokhoz, akkor szüksége van kincsekre.

Van egy olyan érzésünk, hogy ha Pogba el is megy (ennek esélyét én magam kb 50%-ra teszem csak), akkor nem a Manchester lesz a (vég)állomás, hanem szépen csendben bemasírozik Madridba, hogy bajnokot csináljon belőlük és kikapjon tőlünk a BL-döntőben.

De simán lehet, hogy hazajön a kurvára megerősödött Juventusba, rámegyünk a BL-trófeára, és jövőre lelép valamelyik arab sejkhez, hogy mindannyian jól járjunk.

Na, nem mintha idén nem járnánk jól 110-120 millió euróval. Annyiért bármelyikőtöket eladnám.