Ec-pec, kimehetsz…

exitElég erős mercatót tol idén a Juventus, ami Higuain nélkül is durva lett volna, vele meg aztán az elmúlt 10 év legerősebbje. Miközben azonban az érkezők oldalán elég meggyőző névsort látunk, ami már legfeljebb egy-két névvel egészül majd ki, a távozók listája biztosan több névvel is bővülni fog a közeljövőben – már csak azért is, hogy az igazolások fedezetét előteremtse a klub. Nézzük, kik azok, akiktől hamarosan megválhat a klub!

Eddig távozott Morata, akinek a 30 milliós vételárát két részletben fizeti ki a Real Madrid, Cuadrado, aki a kölcsönadás lejártával ment vissza a Chelsea-hez. Magnussonért 2,5, Büchelért 1,2 milliót, Gabriel Appelt-Piresért és Fiorillóért 1-1 milliót, Padoinért 600 ezer eurót kapott a Juventus, és Andrea Schiavone is megért 400 ezret a Cesenának. Nyilván bejön még némi  – a Juve szintjén aprópénznek számító – összeg a fiatalok kölcsönadásából (pl. nem tudjuk, Leali mennyiért került az Olimpiakoszhoz, Tello az Empolihoz, és hogy valamennyit kapunk-e majd pl. Cerriért, Rossetiért). Ja, és ki ne felejtsem: Coman idei kölcsönadásáért 1 millió jár, csak jövőre élesedhet a bajorok 20 milliós opciója. Összesen tehát valamivel 40 millió alatt van a bevétel, legalábbis az általam ismert adatok szerint. A kiadások viszont közelítik a 160 milliót – szóval bevétel kell.

A legkézenfekvőbb „megoldás” erre Pogba eladása. Szerintem mindenkinek a könyökén jönnek már ki a holtbiztosnak mondott infók arról, hogy Pogba most éppen a Realhoz vagy a Manchesterhez igazol, és 120 vagy 110 millióért, illetve hogy csak az ügynöki jutalékokon áll vagy bukik az üzlet. Pogba esetleges távozásával pozitívba fordulna az idei átigazolások pénzügyi mérlege, és az esetleges pótlás árával sem omlana össze a klub költségvetése. Ettől függetlenül persze én nem örülnék, ha távozna a játékos, szerintem sem játéktudásban, sem marketingértékben nem lenne könnyű pótolni.

A bulvársajtó másik „holtbiztos” jelöltje a távozásra Bonucci, akiről úgy írnak, mintha egy kis klub játékosa lenne, akinél csak az a kérdés, hogy melyik nagy angol csapat hívását fogadja el. Nos, egyrészt Bonucci megnyilvánulásai nagyon nem abba az irányba mutatnak, hogy az eligazoláson gondolkodna, másrészt azért a klubnak is van egy-két szava az eladáshoz… És hát Bonucci jelenleg pótolhatatlan a Juve számára: Barza egy zseni, de nem lesz fiatalabb, Chiellini egy időzített bomba, minden meccsen benne van egy kapott gólt eredményező hiba, Ruganinak még fejlődnie kell, Benatiában meg bízunk, de azért a bayernes időszaka nem volt egy diadalmenet. Szóval az állítólagos 55-60 milliós elképzelt vételárak ide vagy oda, én előbb adnám el Pogbát, mint Bonuccit – és szerintem így gondolják Marottáék is.

gyozikeJó eséllyel távozik viszont Pereyra – az ő ügyében egyszer már meg is állapodtunk a Napolival, aztán a Higuain ügy, illetve De Laurentiis álláspontja az imázsjogokról (miszerint minden imázsjog a klubé, és a játékosnak nem fizet érte semmit) megakadályozták az üzletet. A Juve 18 millióra tartja az argentint, ennyit a Nápoly ki is fizetett volna a hírek szerint, de volt orosz (Zenit) és angol (West Ham, Watford) érdeklődő is – utóbbiakat Győzi utasította vissza. Neki szerintem nem sok esélye van a klubnál maradnia, egyrészt a sérülésekkel és gyenge játékkal tarkított tavalyi idénye, másrészt a bevételek szükségessége miatt. De amúgy is azt gondolom, hogy Pereyrára nincs igazán szüksége a klubnak, nem tudott élni a lehetőséggel: az ő posztján több gól, gólpassz, és hatékonyabb játék kellene. Igazából sem védekezésben, sem támadásban nem nyújtott kiemelkedőt. A tavalyinál jobban sikerült 2014-15-ös idényében ugyan nem lógott ki a csapatból, de ki sem emelkedett belőle. Szóval nem húzta le a csapatot, de nem is tőle volt jó a Juve.

Elég valószínű Zaza távozása is, aki már tavaly is elégedetlenkedett a kevés lehetőség miatt, Higuain érkezésével pedig még romlott is a helyzete – hiszen az argentin biztosan több játékpercet kap majd, mint Morata. Állítólag a Wolfsburgnak el is adta volna a Juve, de oda meg ő nem ment – mivel maradna Olaszországban. Marotta szívesen bevonta volna a Higuain üzletbe is, de az meg a Napolinak nem felelt meg, hiszen ragaszkodtak ahhoz, hogy a Juve kifizesse a szerződésbe foglalt záradékot. 25-30 milliót kér érte a Juve, és jó eséllyel lesz is rá vevő ennyi pénzért. Hallani a Roma és a Milan érdeklődéséről is vele kapcsolatban, de arról is cikkeztek hogy az ügynöke (aki minden idők egyik legrosszabb Juve edzőjének, Gigi Maifredinek a fia) elvinné a klubtól, de Zaza maradni akar, és ezért lehet, hogy ügynököt is vált.

Higuain érkezése kétségessé tette Mandzukic helyzetét, aki a hírek szerint kezdő helyet akarna magának – szóval lehet, hogy eligazol, Angliából már vannak is kérői. A West Hamnél Bilic lenne az edzője, akivel a horvát válogatottnál már dolgoztak együtt. Én nem örülnék Mandzukic távozásának, mert ahogy egy korábbi posztban is írtam, szerintem jól kiegészíti a többi támadónkat, és helye van a keretben. Nemzetközi tapasztalattal rendelkező csatár, aki nem szarik be, ha komoly meccseket kell játszania. Szóval bízom a maradásában. Kicsit hasonló a helyzete amúgy Lichtsteinernek, aki mellé/elé leigazoltuk a világ egyik legjobbját, Dani Alvest. Marotta szerint semmiképp sem távozik a svájci, mert az a cél, hogy minden posztra legyen két bevethető emberünk – azért ha jönne egy 15 milliós ajánlat, szerintem nem sokat gondolkodnának rajta…

Ugyan csak most véglegesítettük, de Mario Lemina is távozhat: vinné a Leicester, a Watford, a Betis, a Red Bull Leipzig, de a Hamburg érdeklődéséről is lehetett hallani. Leminát 9,5 millióért véglegesítettük a Marseille-től, és 20 milliós összeget lehet hallani vele kapcsolatban. Én nem örülnék, ha elmenne, de megértem, ha Marottáék úgy döntenek, hogy jó üzlet pár hónap alatt 10 milliót keresni valakin.

Neto ugyan minden alkalommal elmondja, hogy jól érzi magát a Juventusnál, nyilván sokkal jobb kapus annál, mint hogy évente 5-6 meccset játsszon. Marotta őt is bevonta volna a Higuain üzletbe, de vitte volna a Besiktas vagy a Marseille is. Az optimista becslések szerint kb. 10 millió eurót is kapni lehetne érte, ami tekintve, hogy ingyen érkezett, elég szép összeg – kár, hogy szerintem erős túlzás, a reális nagyjából a fele. Főleg, hogy Marottáék jó eséllyel nem akarnak kiszúrni Netóval azzal, hogy túl sokat kérnek érte: ha menni akar, méltányos áron elengedik. De szerintem nem megy, és kell is a tapasztalt, jó kapus Buffon mögé.

hernanes1

Reméljük, hamarosan az új klubjának örül ennyire

Nem kevesen szeretnék a Juvén kívül látni Hernanest, aki a tavalyi katasztrofális kezdés után az idény második felére összeszedte magát, de nyilvánvaló, hogy sok lehetősége nem lenne a következő idényben, és hát nagyon nem szolgálta meg az érte kifizetett összeget. Nála a Benfica kölcsönvételi és a Besiktas végleges vételi ajánlatát lehetett olvasni, na és persze Kínába is vitték volna. Eddig viszont Hernanes minden ajánlatot elutasított. A Juve amúgy 7 millió körüli összeget kérne érte. Neki mindenképp mennie kellene, én azt sem tartom kizártnak, hogy ha marad, akkor kereten kívüliként egy percet sem játszik majd.

Nagyon vitte volna a Napoli Ruganit, akit viszont a Juve nem engedett el – annak ellenére, hogy Benatia leigazolásakor sok átigazolási szakértő (és ez egy munkakör!!!) azt írta, hogy több játéklehetőségre vágyik, ezért távozna. Rugani nagyon szépen összeszedte magát az idény végére, pedig az olasz kupában volt egy olyan meccse, amin gyakorlatilag alig volt jó megoldása – mint utólag kiderült, az volt a mélypont. Sokat tanult Bonucciék mellett, és nagy hiba lenne eladni, hiába rebesgettek vele kapcsolatban 20 millió euró feletti ajánlatokat is. Az is ellene szól, hogy a Juvénél hangsúlyozottan fontosnak tartják az olasz mag megtartását, hiszen ez a kulcsa annak, hogy a klub szellemiségét és a győztes mentalitást megtartsák a keretben. Ennek pedig egyik kulcsszereplője lesz majd a jövőben Rugani – azzal a Sturaróval együtt, aki szintén több klubbal összehoztak. Sturaróban én ugyan nem sokat látok, de egy megbízható védekező középpályás, aki néha meg-meg villan, mint a Real elleni mentésénél, vagy a Bayern elleni góljánál. Szóval hiába vinné a Napoli vagy a Chelsea körülbelül 20 millióért, szerintem ő sem eladó.

Kérdéses Asamoah helyzete: a sérülései miatt az elmúlt két évben alig játszott, ezért is volt meglepő a hír, miszerint Conte vinné a Chelsea-hez. Mondjuk szerintem ez kamu hír volt, de azt nem kerülhetjük ki, hogy tisztázzuk az ő jövőbeni szerepét. Amennyiben túl van a sérülésein, hasznos lehet a csapatnak – Allegri szerint olyan lesz majd idén, mint egy új igazolás. A kérdés persze az, hogy tényleg túl van-e a sérüléseken? Asamoah szerintem többre hivatott, mint egy botcsinálta bal oldali középpályás, kifejezetten jó box-to-box játékos lenne – ha egészséges. A sok kihagyás az egyetlen ami miatt én nem tudom eldönteni, mi lenne vele a legjobb: egészségesen jobbnak tartom Pereyránál és Leminánál is, akik amúgy szintén sokat hagytak ki tavaly.

Nem marad nálunk a saját bevallása szerint sem Juve-szintű Isla, aki a Marseille-nél töltött év után tér vissza ideiglenesen. Lehetett hallani a Leverkusen ajánlatáról, de most talán az tűnik a legesélyesebbnek, hogy a Cagliarihoz kerül – sok pénzt nem látunk belőle, de mivel jövőre lejár a szerződése, így nem is reménykedhetünk abban, hogy valamit viszontlátunk az érte fizetett 14 millió euróból.

lirola

Pol Lirola

Biztosan elmegy majd De Ceglie is, de gondolom ingyen egy Serie B-s klubhoz, sajnos ő közelébe sem került annak a karriernek, ami kinézett neki 10 évvel ezelőtt. A tavalyi franciaországi kölcsönjátéka katasztrófa volt, és hiába saját nevelésű, vannak jobb jelöltek a keretben arra a négy helyre, amit ilyen játékosokkal kell feltölteni. Például Marrone, aki ugyan nem váltja meg a világot, de a középpályán és a védelemben is bevethető, és jobb, ha ő van a négy saját nevelésű hely egyikén, mint egy teljesen tapasztalatlan primaverás srác. Marad a jelenleg sérült Mattiello is, aki fél évet biztosan a Juventusnál tölt majd, aztán kiderül, mi lesz vele. Őt a két lábtörése tönkretette, pedig nem egy tehetségtelen srác – a posztján itt van Dani Alves és Lichtsteiner is, szóval játszani egészségesen sem sokat játszana. Kölcsönbe távozik a Sassoulóhoz Pol Lirola, aki az ausztrál túrán a kezdő jobbhátvéd Alves és Lichti hiányában. A primavera csapatunk talán legtehetségesebb futballistájára opciója is lesz a fekete-zöldeknek, persze a Juve visszavásárlási opciót is kiköt(ött). Egy év van az annak idején Raiola által a legnagyobb holland tehetségnek nevezett Bouy szerződéséből. Ő tavaly a Zwollénél volt kölcsönben – zajos sikerek nélkül. Vélhetően minimális bevételt tud a klub belőle kihozni, de a legvalószínűbb egy ingyenes kölcsönadás, hogy a bérét ne kelljen fizetni.

Szóval összegezve: Hernanes, Pereyra és Zaza jó eséllyel távoznak, ami nagyjából 45-50 milliós bevételt hozna a klubnak – ez még mindig egy olyan 70 milliós mínuszt jelent az egyenlegben, de ez talán már elfogadható. Pogba távozásával meg jócskán pluszba lendül a mérleg nyelve, hiszen az esetleges pótlás (Witsel, Matic vagy Matuidi, de a külföldi fórumokon nagyon futtatják a portói Herrerát is) legfeljebb 30-40 millió körül lenne a hírek szerint – azért durva, hogy ez ma már szinte egy átlagos árnak számít…