Zavar az erőben?

A mercatónk utolsó hónapja olyan, mint egy Mr. Bungle dal:

Ugye, nálunk is van minden: lassú rész, romantika, zúzás, őrület, amit akarsz. És a lényeg: egy Mr. Bungle szerzeménynél első hallgatáskor sosem tudod, mire számíthatsz a következő másodpercben! Hajtás után néhány felvetés, aztán már lehet is kommentolni.

Előrebocsátom, alapvetően kurvára elégedett vagyok Marotta és Paratici munkájával. Ezek az emberek 4 év alatt tényleg felépítettek valamit: egy romhalmazból indulva visszaadták a szurkolók hitét, a csapat elkezdett nyerni, ~200-ról lassan 350 milla ajró környékére nő a bevétel, eredményeket produkáló szakemberek ültek a padon, miközben elkerültek minket a Secco-érára jellemző, tömegesen érkező homály igazolások. Elő lehet venni Martinezt meg Islát, lehet isztambulozni, de az van, hogy a hibák bőőőven a statisztikai hibahatáron belül vannak. Röviden: érdemben elég nehéz belekötni az elmúlt 4 évbe.

marotta-paratici

Viszont van egy olyan érzésem, hogy idén nyáron valami picit félrecsúszott. Nem az Udinese elleni meccs miatt mondom ezt. Kaptunk már ki emberelőnyben a Samptól, most is sok a sérültünk, előfordult már kétszer is Izlandon, hogy a körbelőtt kapu ellenére nem nyertünk. Ez a foci része, a labdák 90 percig tartanak. Inkább a kerettel, a csapatépítéssel, annak irányával kapcsolatban nem látok tisztán.

Azt is előrebocsátom, hogy a következőkben felsorolt információk, pletykák egy része csak sajtóértesülésre alapozott. A firkászok mindenhol erősen hallucinogén szereken élnek, mi is fenntartásokkal kezeljük az „értesüléseiket”.

tuttosport

Mindezzel együtt nem tudom, hová tartunk. Merthogy valahogy így festett az elmúlt bő egy hónap:

  • Marotta kijelenti, vége a mercatónak, legfeljebb veszünk egy trequartistát, ha adódik egy jó lehetőség. Többé-kevésbé sikerült együtt tartani a keretet, Pirlo távozása senkit nem rázott meg ájulásig, és bár Tevez pótolhatatlan, a frissen igazolt Dybala, Mandzukic kettősben azért hatalmas a potenciál. A Rugani-Ogbonna cserénél szebbet rajzolni se lehet, és Zaza is erős Nándor-pótléknak tűnik. Itt tartunk valamikor július végén. Mindenki boldog, scudetto numero 67 a zsebben, megint BL-döntőért megyünk.
  • Vidal lelép. A gyökér. Marotta: Vidal távozni szeretett volna, mi meg igazolunk egy trequartistát. Ne feledjük, mindezt úgy, hogy a tavalyi ideális kezdőnkből immár hárman távoztak, ebből ketten a középpályáról, és input oldalon egy szem sérülékeny, sosem volt klasszis, első edzésén megfikásodó Khedira morzsolgatja az iskolaköpenye szélét. (Róla bővebben is írt Tyler itt. Minden szóval egyetértek.) Szóval érkezik majd egy irányító. Oké, örülgetünk, nem lesz ez rossz, majd legfeljebb Marcsi, Pogba és Khedira letolnak csere nélkül 50 meccset. Itt már szerintem almás volt a helyzet.
  • Ahogy már _beni is említette a csodálatos posztjában, a következő infó Szikora érkezéséről jött. Középkategóriás, nem túl fiatal balbekk, korrekt áron. Illett nagyjából a képbe: kell a zsé a minőségi trequartistára, most ennyi fér bele. Siqueira és Evra a francia visszavonulásáig jó páros lettek volna, aztán lehetett volna hozni egy klasszist erre a posztra, Szikora meg ment volna vokálba.
  • Ja, nem, mégsem jött Szikora: megvettük Alex Sandrót a Portótól. Ne érts félre, nyájas olvasó, ő egy kurvajó játékos, de elég drága is ahhoz, hogy ne hiányposztra egy ekkorát durrantsunk. Marotta kijelenti, hogy továbbra is dolgozik az irányítón, továbbra is minőséget akarunk, bárkit nem fogunk leigazolni. Ennyi pénzünk lenne? Hümm.
  • Marchisio is megsérül edzésen. Khedira és a Szandi érkezésével egyértelműen eredeti posztjára visszavedlő Kwadcsi mellett már három, kezdő közeli középpályásunk rohad le az évadnyitány előtt. (Csóri Padchinho mint regista, OMG. Előbb voltam budin, megformáztam.) A klub felől érkező hírek szerint már nem csak trequartistát, hanem belső középpályást is keresünk – nem mintha hülyeVidal távozásával ne lett volna egyértelmű, hogy szükségünk van valakire…
  • Bonucci az Udinese elleni zakó után _benit visszhangozza: az idei egy transition year. Tőlünk témafelvetés, tőle kifogás, alibi-keresés. Nem ezt szoktuk meg.
  • Továbbra is röpködnek a nevek a középpályára: Montolivo, a marseille-i Lemina, Witsel – egyik sem trequartista. A GdS és a Tuttosport egybehangzóan állítják, letettünk arról, hogy irányítót igazoljunk, egy Marchisio-pótlék a prioritás. A neveken most tényleg ne akadjunk fel, a lényeg, hogy a csapatépítés egy 2 meccsre szóló sérülés miatt vett teljesen új irányt.
  • Derült égből Cuadrado. Önmagában Felmosórongyfej szintén hatalmas fogás. Ha belegondolunk, hogy Conte egyes teóriák szerint azért távozott, mert Cuadradóért nem adott a vezetés 40 millát, most meg fél év kevésbé sikeres londoni kitérő után kölcsönbe, opcióval a miénk… Conte 3-5-2-je és 4-3-3-a is tárt karokkal várta volna a srácot, míg Allegrinél a kedvenc 4-3-1-2-ben nem nagyon látjuk a helyét.
  • Ami végképp érthetetlen: Zaza máris távozhat. A firkászok szerint alapvetően két ok állhat az ügy hátterében: egyrészt Zaza állítólag nem győzte meg Allegrit, másrészt a srác mindenáron szeretne ott lenni az EB-n, és mivel a klub nem tud neki megfelelő játékpercet _garantálni, ezért menne. Namost ezek nem gondolkodtak előre? Úgy értem, senki? Ha Allegri szerint ez egy béna játékos, akkor miért vesszük meg? Zaza nem méri fel előre, hogy Dybala és Morata elég kemény vetélytársak? (Mikor aláírt, Mandzukic még az Atleti játékosa volt.) Más sajtóhírek szerint Zazát csak azért igazoltuk le, mert csomagban járt a jövő nyáron borítékolhatóan érkező Berardival; ez a verzió is több sebből vérzik, kezdve ott, hogy a szerkesztőség is megosztott abban a tekintetben, hogy melyikük illik jobban a Juventusba. Mindenesetre leigazolni bárkit 18 milláért, majd még azon a nyáron elzavarni a portáról semmiképp nem utal átgondolt stratégiára a klub részéről.
  • Tegnapi sajtóértesülések szerint a vezetőség állítólag meggyőzte Allegrit a formációváltásról, hoppá. Kár, hogy nem látjuk, mit fogunk játszani; erről bővebben picit később.
  • A legfrissebb infóknak megfelelően Nándor Sevillába tart, Zaza marad. Draxler továbbra is téma, rajta kívül Witselt is megpróbáljuk behúzni. A német 30 milla alatt nem áll meg (az utolsó ajánlatunk állítólag 25M + 7M bónusz), a belgát a Zenit az ügynöke szerint 25, más hírek szerint 35 millió körüli összegért engedné el. Bár Agnelli a BL-döntő után azt mondta, a BL-ből származó ~100 milliót eltapsolhatjuk a piacon, fenntartásokkal fogadjuk ezeket a híreket. Eddig kb. 60 milliós mínuszban van az idei mercato mérlege (ami egyébként ebben a formában nehezen értelmezhető, lévén a kifizetések és a bevételek is időben eloszlanak), még két embert venni a kezdőbe neccnek tűnik.

Ugye, hogy elég zavaros történések ezek, ráadásul egy hónapba mindez bele is fért? Korábban megszoktuk, hogy Marotta július elejére összerántja a keret magját, aztán nyugodtan neki lehet dőlni a felkészülésnek. Most meg már megy a bajnokság, és még mindig tüzet oltunk, találgatunk a formációt és a taktikát illetően. Az évadnyitóból kiindulva Allegri még mindig számol a 3-5-2-vel, pedig a keret most erre nem feltétlenül alkalmas. Korábban is nyögvenyelős volt a támadójáték ebben a felállásban, most pedig azzal, hogy Tevez, Pirlo és Vidal, három, egy-egy döntő húzásra bármikor képes játékos nélkül próbálkozunk, különösen ötlettelennek hat a háromvédős darálás. Allegri kedvence a 4-3-1-2, de a rombusz csúcsa, az irányító egyelőre hiányzik, és a 3 vkp helyre is csak Marcsit és Pogbát mondanánk stabil kezdő szintű játékosnak. Ráadásul ebbe Cuadradót képtelenség beilleszteni; képességei alapján neki játszania kell. Válthatnánk 4-3-3-ra, a kolumb futógép lehetne a jobbszellő, trequartistára sincs így szükség, de ki játszik bal szélsőt? Dybala semmiképp, viszont az ő kreativitását kihagyni butaság lenne. Válthatnánk az olasz focitól idegen 4-2-3-1-re is, Dybala fasza lenne a támadó hármas közepén, de a két tükörszélső megnevezése problémás lehet. Szerintem jelenleg a legjobb megoldás a 4-4-2 lenne. Mindenünk megvan hozzá: hátvédsor check, jobb szélre Cuadrado/Győzi check, középre Marcsi+Pogba check, bal oldalra Alex Sandro check, csatár meg annyi van, mint a rojt – de mit értek én a lovakhoz. A fenti fejtegetést pedig egyetlen érkező is felülírhatja.

DRAXLER-JUVE

Egy hetünk sem maradt a keret véglegesítésére. Ehhez képest szerintem túl sok a nyitott kérdés, és a középpályánk bár papíron bombaerős, mégis Padoinnal vagy Sturaróval kell felállnunk Rómában. A bajnokságot mindig tavasszal kell megnyerni, egy vesztes meccs alapján túl sok okunk nincs a parázásra. Az utóbbi 4 év alapján természetesen töretlen a bizalmam Marottáék munkája iránt, szerintem Marchisio felépülésével faszák leszünk, azért jó lenne hamar véglegesíteni az irányt. Néha csípem Mr. Bungle-t, de Mike Pattontól is inkább a letisztult anyagokat kamázom.