Emberhátrány és impotencia

Hát, ez nem kezdődik jól… Vereség otthon az Udinesétől, akik azért valószínűleg nem a nemzetközi kupás helyekért küzdenek majd idén – ennél még akkor is többre számítottunk, ha tudtuk, hogy nehéz lesz pótolni a távozókat, és fájóan hiányzik a csapatból egy trequartista vagy egy regista.

Ha akarom, akkor megérdemelt a vereség, hiszen kevés igazi ziccerünk volt, igazából csak a Conte utolsó évére jellemző fantáziátlan zakatolás ment, viszont már nincs a csapatban Tevez vagy Pirlo, akik egy ilyen meccset is el tudtak dönteni. Ha akarom, akkor persze igazságtalan az eredmény, mert többet birtokoltuk a labdát, többet lőttünk kapura, és voltak időszakok, amikor az Udinese ki sem tudta hozni a labdát, mégis: a vendégek az első kapura lövésükből gólt lőttek, amihez nyilván kell szerencse is.

Az idénybeharangozóban feltett kérdések közül egyre tegnap nagyon nem tetsző választ kaptunk: Pogbára nem hogy a tízes mez nagy volt, de a csapat egyik leggyengébbje volt. A szögletei, szabadrúgásai kacagtatóan bénák voltak – már ha volt valakinek kedve röhögni dühöngés helyett. És persze ő maradt le a gól előtte beadásnál. Mondjuk, elég nagy hülyék lennénk, ha mindebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, lesz ez még sokkal jobb is, főleg, ha nem rá hárul minden a középpályán. Tegnap nem csak Pogba, hanem – pár felvillanástól eltekintve – Pereyra is igen rossz volt. Lictsteiner támadásban az első félidőben jó volt, de róla kaptuk a gólt, Evra szintén kicsit furcsán helyezkedett a gólnál.

pogba_rozsaszin_labdaHogy néz már ki ez a labda?!

Akivel viszont nagyon nem vagyok kibékülve, az Padoin. Jó, az eleve csak valami buta vígjátékban fordulhat elő, hogy ő játsszon Pirlo helyén, de a sérülések miatt Allegri így döntött, biztos megvolt az oka, hogy nem Sturarót tette be a kezdőbe, és Pogbát registának. De Padoin, akin nagyon jól elviccelődünk, hogy több kupát nyert, mint mondjuk az AS Roma valaha, lelkes, de nagyon rossz futballista. Egyetlen erénye van: zokszó nélkül, összeszorított fogakkal küzd minden poszton. De ha a focistáknak licensz kellene a játékhoz, ő biztosan nem kapná meg. Tegnap kifejezetten emberhátrányt jelentett: bár viszonylag pontosan passzolt, de egyetlen kulcspassza, hosszú átadása, kiugratása sem volt, és többször is látványosan „légüres térben” mozgott. A 3-5-2-ben pedig az ő szerepe kiemelkedően fontos lett volna.

De nem csak Padoin játszatása volt furcsa: Isla és Llorente beállítása is meglepett. Korábban úgy gondoltuk, mind a ketten távoznak, bár volt arról is pár pletyka, hogy Allegri lehetőséget adna Islának. Nos, Isla tegnap sajnos azt hozta, amit többnyire megszoktunk tőle, sajnos nem látni, hogyan lehetne ő a csapat hasznára. Llorente kapcsán pedig a legfrissebb hír, hogy mivel Allegri elégedetlen Zazával, ezért a kopaszt kölcsönadná (állítólag a West Ham vinné is), és Llorente maradna a csapatnál. Hát, tegnap egyikük sem tudott semmit hozzátenni a játékhoz.

Lehet a sok sérültre, az átalakításra, a távozókulcsemberekre, a balszerencsére hivatkozni, és persze mindegyikben van is igazság. De alapvetően azért kaptunk ki, mert szarul és impotensen játszottunk, különösen a második félidőben.

manzukic-szomcsiPozitívum viszonylag kevés volt a meccsben: Coman nem mozgott rosszul, de kapura veszélytelen volt, nekem fizikailag továbbra is kevésnek tűnik. Dybala ígéretes, persze ennyi pénzért még jó, hogy az. Mandzsukicsot szinte lehetetlen fejpárbajban legyőzni, a baj csak az, hogy még ő sem sokat tud kezdeni a lelátóra vagy a Holdra ívelt beadásokkal – talán Cuadrado és Alex Sandro játékával ez a probléma megoldódik. Végezetül hátul Bonucci és Barzagli is alapvetően rendben voltak.

Amit eddig írtam, elég negatív, persze milyen is legyen egy hazai vereség után. Ettől függetlenül szerintem egyáltalán nem kell beszarni: ha tényleg jön egy normális trequartista, és felépül Asamoah és Marchisio, akkor sokkal erősebb és veszélyesebb lesz ez a csapat. Most talán az tűnik realitásnak, hogy mondjuk októberig ne szedjünk össze túl nagy hátrányt, és onnantól várható, hogy beindul a csapat. Addig még ráérünk megijedni.