Kérdések az új szezon előtt

Ma az Udinese ellen a Juve is elkezdi a 2015-16-os bajnokságot. Amellett, hogy örülünk, hogy lassan végre vége az átigazolási időszaknak, és nem fél évig nem csak arról szónak majd a hírek, hogy ki veszi meg Pogbát, tele vagyunk kérdésekkel is az új szezon előtt – hiszen a csapat komoly átalakuláson ment keresztül, és a tavaly magasra tett lécet nem lesz könnyű átugrani.

A legfontosabb kérdés mindjárt (részben) a tavalyi sikerekhez kapcsolódik: marad-e a Juventus egyeduralma Olaszországban, és összejön-e sorozatban az ötödik bajnoki cím? A válasz nem kis részben azon múlik, hogy a következőkben felvetett „kisebb” kérdésekre milyen válasz születik az idény során.

Mindjárt felmerül például, hogy mennyire sikerül pótolni a távozókat? A Juve a nyáron elveszítette a csapat eszét, a középpálya legnagyobb küzdőjét és fő labdaszerzőjét, a legjobb csatárát, végezetül pedig két játékost, akik nem annyira a pályán, hanem a pályán kívül tettek sokat a csapatért: Pepe és Storari voltak a hangulatfelelősök az öltözőben. Persze helyettük érkeztek többen is, de egyelőre még nincs kész a csapat: legalább egy igazolás még várható, az sem kizárt, hogy hárman is érkeznek. Egy trequartista mindenképp kellene, és ezt nem oldja meg Cuadrado kölcsönvétele – amiben az olasz sajtó már szinte biztos.

tevezvidalpirlo

Tevez, Pirlo, Beckham

Az igazolások kapcsán az – az egy héten belül eldőlő – kérdés izgat sokunkat, vajon ki lesz az Allegri által annyira vágyott trequartista? Sikerül megegyezni Draxler ügyében a Schalkéval? Isco vagy Oscar megszerzése esélytelennek tűnik, de Marrotta korábban arról beszélt, hogy meghatározó futballistát keresnek ide. Szóval valószínűleg nem Pereyra lesz a hosszú távú megoldás erre a posztra. További kérdés, hogy a nyári szerzemények teljesítménye igazolja-e az értük kifizetett összeget. A Juve a nyáron szerezte meg az Andrea Agnelli korszak két legdrágább igazolását: Dybala és Alex Sandro bónuszokkal együtt összesen majd’ 70 millióba kerültek. Előbbinek (Mandzsukiccsal együtt) Tevezt kellene pótolnia, és a Palermóból nagyon gyorsan szintet lépve a BL-ben és a bajnokságban is vezérré válnia. Utóbbi játékos a szakértők szerint a piacon elérhető legjobb balhátvéd, aki hosszú időszakra megoldhatja a balhátvéd posztot.

De nem csak az új igazolásokra hárul nagy teher: vajon Pogba felnő-e a feladathoz és a tízes mezhez? Persze nem arról van szó, hogy egy noname játékosnak kellene a hátára venni a csapatot, de a franciára minden eddiginél nagyobb teher hárul a vélhetően utolsó torinói szezonjában. Ez lehet az az év, amikor igazolhatja, hogy nem túlzó, hogy 80-100 milliós árat emlegetnek vele kapcsolatban. Ehhez elsősorban az kell, hogy a BL-ben is klasszisteljesítményt nyújtson. Tavaly a döntőben – bár csinált egy ziccerrel felérő szabadrúgást és egy tizenegyest, kár, hogy egyiket sem adták meg – még nem sikerült kiemelkedőt nyújtania.

monjuv03

Pogba, kezében a Budapest Honvéd ajánlatával

Ha már feladathoz felnövés: Khedira kapcsán hasonló a kérdés, mint Pogbánál. Khedira nagyjából Vidal helyén játszana, még ha nem is ugyanazzal a feladattal, hiszen más típusú futballistáról van szó. A blogszerkesztőségben nagyjából egyetértettünk abban, hogy a német egy sérülékeny, középszerű játékos, aki a kispadra jó lehet, de többet nem várunk tőle. A sérülékenység bejött, mindjárt a felkészülés elején sikerül két hónapra kiesnie, ami kisebb pánikot okozott szurkolói körökben, és talán a Juve vezetésében is – főleg hogy Asamoah sérülésének a végét sem lehetett tudni. Mostanra kiderült, hogy a ghánai szeptemberben már a csapattal edzhet. Ettől függetlenül még lehet, hogy érkezik ide valaki, de igazából új játékos nélkül is rendben lehetünk, ha a nagy sérüléshullámok elkerülik a Juvét.

Germany's midfielder Sami Khedira (C) leaves the pitch after being injured during the 2014 FIFA World Cup friendly football match Italy vs Germany on November 15, 2013 at the San Siro stadium in Milan. AFP PHOTO / OLIVIER MORINKhedira pályafutása egy képben

És akkor persze beszéljünk a sérülésekről is: a tavalyi évhez hasonlóan idén is úgy indulunk az évnek, hogy gyakorlatilag hetente sérült meg valaki: Chiellini, Marchisio, Khedira és Asamoah is kiesett hosszabb-rövidebb időre. Vajon ehhez hozzá kell most már szoknunk, vagy sikerül végre megoldani a rengeteg izomsérülés problémáját?

Aztán persze ne feledkezzünk el az ellenfelekről sem, akik költöttek rendesen, és mindenki egyetért abban, hogy az idei valószínűleg kiegyensúlyozottabb bajnokság lesz, mint az előző kettő. (Most jönne jól, ha a tavalyi előnyünkből a 10 pont feletti részt áthozhattuk volna az új szezonra.) Bár még nem ért véget az átigazolási időszak, egyelőre minden vetélytársunknál látszik valami hiányosság: a Romának a védelme tűnik gyengének, a Milannál a középpálya és talán a védelem lehet problémás, a Napolinál szintén a védelem lehet a gyenge pont, míg az Internél az edző. De egyrészt még van egy hetük orvosolni a fenti hiányosságokat, másrészt minden a pályán dől el, a labda gömbölyű, a bajnokság 38 fordulón át tart stb. Jelen pillanatban én nem tudnám megmondani, ki lesz a Juve legnagyobb vetélytársa, talán a Romát tippelném, ha mindenképp ki kellene emelni valamelyik csapatot.

Végezetül: mire lehet képes a Juventus a Bajnokok Ligájában? Tavaly megérdemelten, ugyanakkor némi szerencsével jutottunk el a döntőig. Ha a megfiatalított csapat ezt megismételné, az óriásai csoda és szenzáció lenne. A sok bizonytalansági tényező miatt a legjobb nyolcba jutást már jó eredménynek tartanám, aztán persze ha minden új igazolásunk beválik, akkor ennél több is összejöhet.

 • montipájton

  Az nem volt 11-es.

  Egyébként szerintem meglesz az ötödik.

  • s4tch

   dehogynem!!4 mocskos cakir!!!!!!!!!!!!!!! uefalóna!!!!!!!44444

  • ez most kötelező trollkodás, vagy tényleg azt gondolod, hogy nem volt 11-es? nézd meg pogba kezét, szabadon van mindkettő, dani alves meg két kézzel húzza ki a labda alól.

 • Az_Isteni_Pavel

  Szerintem marad az egyeduralom, mert a többi csapat még erösen foghíjas. Nekünk a középpályára kell még 1 ember (2 lesz belöle) és csak abból lesz bajunk hogy össze kell szoktatni öket. A BL-ben a reális a csoportkörböl való továbbjutás, a többi szerencse kérdése.

  Amúgy nem értem azt a szót az ellenfelek elemzésénél. Napoli? Inter? Új szavakat nem találhattok ki. Annyi pénzetek még nektek sincs 🙂

 • exchaby

  jó-jó, de mikor lesz már 1800 CET?
  már annyira ki vagyok éhezve, hogy tegnap megnéztem a lómaiak meccsének első félidejét…

 • Enslaver

  A bajnokságot szerintem rutinból megint behúzzuk, még ha nem is annyira simán, mint az előző négyet. A riválisok annyira nem tudnak megerősödni, hogy komolyan célba vegyék a scudetto pajzsot. Dybala és Mandzsu előre minőségi játékosok, Alex Sandronak is örültem, végre megfizettük a minőséget, nem az olcsóbb, de kiöregedő mellé tettük le a voksot.
  Egy valami aggasztó, hogy a három világsztárunk közül kettőt elvittek, Pogbát is sanszos, hogy egy év múlva elcsábítja valamelyik pénzklub. De a 10-es mezszám mindenképpen nagy erőt és felelősségérzetet adhat a gallnak az idei szezonra. És ha sikerül még egy sztár irányítót idehozni az átigazolási szezon vége előtt, akkor nagy baj nem lehet. Egyedül a középpálya gyengült meg tavaly óta, de Pirlo távozásával azonban agilisabbak leszünk középen. Marchisio érzesem szerint végleg felveszi Pirlo szerepét (már nem olyan nagy neki az a kabát), a tavalyi szezonja meggyőzően jól sikerült. Bár ha érkezik egy jó trequartista, akkor nem kell Szundi szerepéhez és labdáihoz ragaszkodni.

 • Ricardo

  Nem izgat különösebben ez a mai vereség, nem ezen fog múlni, de Isla becseréléséért szivesen megkorbácsoltatnám Allegrit (takarodjon!)

 • Enslaver

  Szerintem nem kell vészmadárkodni. A játék nem volt rossz a sok sérült ellenére, és ott van még 37 meccs kiköszörülni a csorbát. Csak annyi derült ma ki biztosan, hogy nem leszünk idén sem veretlenek.

 • daneeka33

  Mandzukic=Amauri
  Dybala=Giovinco

 • Juventino

  Valóban nem kell vészmadárkodni, de ez a meccs is megmutatta, hogy egyértelműen gyengültünk az előző évhez képest. Pogbáról ismét kiderült, hogy ha ő az egyetlen kakas a szemétdombon, az bizony még nagy falat neki, és attól, hogy 10-es mez van a hátán, még nem jelenti azt, hogy neki kell rúgni a szögleteket, szabadrúgásokat – sőt, kifejezetten le kéne tiltani róla. A szabadrúgásai már nem először voltak botrányosak, és a szögleteit is csak szemmel követték a bent álldogálók. Van ilyen, hogy egy egyébként jó rúgótechnikájú játékosnak a rögzített helyzetek nem erősségei, de akkor nem kell erőltetni. Szögleteknél többször is fejelt gólt az előidényben is, a boxban többre megyünk vele. Az már más kérdés, hogy gyakorlatilag az összes pontrúgónkat elveszítettük, remélhetőleg Alex Sandro és Dybala jeleskedik a műfajban.

  Mandzsukics hozta, ami tőle elvárható, ő nem egy Tevez, teljesen mások az erényei. A beadásaink tegnap is borzasztóak voltak, így a horvátból az életben nem lesz itt 20+-os csatár. Coman egy lendületes, jó játékos, de meglepett, hogy ő kezdett, vajon Dybala erőnléti problémákkal küzd? Allegri cseréi egyébként sem ültek, mivel beadni továbbra sem tudunk, tökfelesleges volt Lórit is feltenni Mario mellé, a Lichti-Isla csere pedig még a chileit is meglephette, legalábbis olyan labdakezelési hibái voltak, mint aki be se melegített. Én inkább Zazát és Sturarót hoztam volna be, utóbbit Padoin helyett, hátha kapott volna egy kis lendületet a középpálya.

  Tulajdonképpen jókor jött a pofon, mindenki láthatja, hogy idén már nem lesznek rutinból, félgőzzel lehozott meccseink. Nagyon kíváncsi leszek, mit produkálunk a Roma ellen. Két gyufával kezdeni égés lenne, szóval adná magát, hogy biztonsági játékkal az x-re menjünk. De a Romának is csak egy pontja van, szóval akár egy adok-kapok is kialakulhat, amiből ki tudja, ki jön ki jobban. Cuadradónak örülnék, Draxlerért a 30 millió lopás fényes nappal, ezt továbbra is tartom. De az igazolások amúgy sem oldják meg egycsapásra a problémáinkat, új alapokat kell lerakni, ez viszont időbe telik, a tegnapihoz hasonló kellemetlenek meglepetésekkel megspékelve.

  • Az_Isteni_Pavel

   Bizonyos részekkel egyetértek, de még mindig nem tartom azt hogy gyengültünk. Az igaz, hogy mindhárom hiányzik a pályáról de más okokból. Elöl Tevez eröteljes játéka az ilyen meccseken mindig hozott pár gólt, de egy teljesen új garnitúrának ehhez idö kell még. Talán ha Mortata játszott volna akármelyik új fiúval beljebb lettünk volna. Középröl Chuck Norris higgadtsága ami nagyon kell, mert Pogbának ez nem megy még. Köré úgy kell csapatot építeni, hogy nem köré építjük a csapatot. Ezért fog Marci középen játszani a meccsek 90%-ban és Pogi a bal oldalán töri fel a védelmet. Ezért lesz az hogy jövöre eladjuk verratti+vagon pénzért. Ha más üzletet csinálunk belöle az oltári nagy hülyeség.

   Vidalt direkt nem sorolom mert túl nagy az elfogultság vele szemben.

   Amúgy Cuadrado 99% hogy jön.

 • Volbeat <3