Zavar az erőben?

A mercatónk utolsó hónapja olyan, mint egy Mr. Bungle dal:

Ugye, nálunk is van minden: lassú rész, romantika, zúzás, őrület, amit akarsz. És a lényeg: egy Mr. Bungle szerzeménynél első hallgatáskor sosem tudod, mire számíthatsz a következő másodpercben! Hajtás után néhány felvetés, aztán már lehet is kommentolni.

Előrebocsátom, alapvetően kurvára elégedett vagyok Marotta és Paratici munkájával. Ezek az emberek 4 év alatt tényleg felépítettek valamit: egy romhalmazból indulva visszaadták a szurkolók hitét, a csapat elkezdett nyerni, ~200-ról lassan 350 milla ajró környékére nő a bevétel, eredményeket produkáló szakemberek ültek a padon, miközben elkerültek minket a Secco-érára jellemző, tömegesen érkező homály igazolások. Elő lehet venni Martinezt meg Islát, lehet isztambulozni, de az van, hogy a hibák bőőőven a statisztikai hibahatáron belül vannak. Röviden: érdemben elég nehéz belekötni az elmúlt 4 évbe.

marotta-paratici

Viszont van egy olyan érzésem, hogy idén nyáron valami picit félrecsúszott. Nem az Udinese elleni meccs miatt mondom ezt. Kaptunk már ki emberelőnyben a Samptól, most is sok a sérültünk, előfordult már kétszer is Izlandon, hogy a körbelőtt kapu ellenére nem nyertünk. Ez a foci része, a labdák 90 percig tartanak. Inkább a kerettel, a csapatépítéssel, annak irányával kapcsolatban nem látok tisztán.

Azt is előrebocsátom, hogy a következőkben felsorolt információk, pletykák egy része csak sajtóértesülésre alapozott. A firkászok mindenhol erősen hallucinogén szereken élnek, mi is fenntartásokkal kezeljük az “értesüléseiket”.

tuttosport

Mindezzel együtt nem tudom, hová tartunk. Merthogy valahogy így festett az elmúlt bő egy hónap:

 • Marotta kijelenti, vége a mercatónak, legfeljebb veszünk egy trequartistát, ha adódik egy jó lehetőség. Többé-kevésbé sikerült együtt tartani a keretet, Pirlo távozása senkit nem rázott meg ájulásig, és bár Tevez pótolhatatlan, a frissen igazolt Dybala, Mandzukic kettősben azért hatalmas a potenciál. A Rugani-Ogbonna cserénél szebbet rajzolni se lehet, és Zaza is erős Nándor-pótléknak tűnik. Itt tartunk valamikor július végén. Mindenki boldog, scudetto numero 67 a zsebben, megint BL-döntőért megyünk.
 • Vidal lelép. A gyökér. Marotta: Vidal távozni szeretett volna, mi meg igazolunk egy trequartistát. Ne feledjük, mindezt úgy, hogy a tavalyi ideális kezdőnkből immár hárman távoztak, ebből ketten a középpályáról, és input oldalon egy szem sérülékeny, sosem volt klasszis, első edzésén megfikásodó Khedira morzsolgatja az iskolaköpenye szélét. (Róla bővebben is írt Tyler itt. Minden szóval egyetértek.) Szóval érkezik majd egy irányító. Oké, örülgetünk, nem lesz ez rossz, majd legfeljebb Marcsi, Pogba és Khedira letolnak csere nélkül 50 meccset. Itt már szerintem almás volt a helyzet.
 • Ahogy már _beni is említette a csodálatos posztjában, a következő infó Szikora érkezéséről jött. Középkategóriás, nem túl fiatal balbekk, korrekt áron. Illett nagyjából a képbe: kell a zsé a minőségi trequartistára, most ennyi fér bele. Siqueira és Evra a francia visszavonulásáig jó páros lettek volna, aztán lehetett volna hozni egy klasszist erre a posztra, Szikora meg ment volna vokálba.
 • Ja, nem, mégsem jött Szikora: megvettük Alex Sandrót a Portótól. Ne érts félre, nyájas olvasó, ő egy kurvajó játékos, de elég drága is ahhoz, hogy ne hiányposztra egy ekkorát durrantsunk. Marotta kijelenti, hogy továbbra is dolgozik az irányítón, továbbra is minőséget akarunk, bárkit nem fogunk leigazolni. Ennyi pénzünk lenne? Hümm.
 • Marchisio is megsérül edzésen. Khedira és a Szandi érkezésével egyértelműen eredeti posztjára visszavedlő Kwadcsi mellett már három, kezdő közeli középpályásunk rohad le az évadnyitány előtt. (Csóri Padchinho mint regista, OMG. Előbb voltam budin, megformáztam.) A klub felől érkező hírek szerint már nem csak trequartistát, hanem belső középpályást is keresünk – nem mintha hülyeVidal távozásával ne lett volna egyértelmű, hogy szükségünk van valakire…
 • Bonucci az Udinese elleni zakó után _benit visszhangozza: az idei egy transition year. Tőlünk témafelvetés, tőle kifogás, alibi-keresés. Nem ezt szoktuk meg.
 • Továbbra is röpködnek a nevek a középpályára: Montolivo, a marseille-i Lemina, Witsel – egyik sem trequartista. A GdS és a Tuttosport egybehangzóan állítják, letettünk arról, hogy irányítót igazoljunk, egy Marchisio-pótlék a prioritás. A neveken most tényleg ne akadjunk fel, a lényeg, hogy a csapatépítés egy 2 meccsre szóló sérülés miatt vett teljesen új irányt.
 • Derült égből Cuadrado. Önmagában Felmosórongyfej szintén hatalmas fogás. Ha belegondolunk, hogy Conte egyes teóriák szerint azért távozott, mert Cuadradóért nem adott a vezetés 40 millát, most meg fél év kevésbé sikeres londoni kitérő után kölcsönbe, opcióval a miénk… Conte 3-5-2-je és 4-3-3-a is tárt karokkal várta volna a srácot, míg Allegrinél a kedvenc 4-3-1-2-ben nem nagyon látjuk a helyét.
 • Ami végképp érthetetlen: Zaza máris távozhat. A firkászok szerint alapvetően két ok állhat az ügy hátterében: egyrészt Zaza állítólag nem győzte meg Allegrit, másrészt a srác mindenáron szeretne ott lenni az EB-n, és mivel a klub nem tud neki megfelelő játékpercet _garantálni, ezért menne. Namost ezek nem gondolkodtak előre? Úgy értem, senki? Ha Allegri szerint ez egy béna játékos, akkor miért vesszük meg? Zaza nem méri fel előre, hogy Dybala és Morata elég kemény vetélytársak? (Mikor aláírt, Mandzukic még az Atleti játékosa volt.) Más sajtóhírek szerint Zazát csak azért igazoltuk le, mert csomagban járt a jövő nyáron borítékolhatóan érkező Berardival; ez a verzió is több sebből vérzik, kezdve ott, hogy a szerkesztőség is megosztott abban a tekintetben, hogy melyikük illik jobban a Juventusba. Mindenesetre leigazolni bárkit 18 milláért, majd még azon a nyáron elzavarni a portáról semmiképp nem utal átgondolt stratégiára a klub részéről.
 • Tegnapi sajtóértesülések szerint a vezetőség állítólag meggyőzte Allegrit a formációváltásról, hoppá. Kár, hogy nem látjuk, mit fogunk játszani; erről bővebben picit később.
 • A legfrissebb infóknak megfelelően Nándor Sevillába tart, Zaza marad. Draxler továbbra is téma, rajta kívül Witselt is megpróbáljuk behúzni. A német 30 milla alatt nem áll meg (az utolsó ajánlatunk állítólag 25M + 7M bónusz), a belgát a Zenit az ügynöke szerint 25, más hírek szerint 35 millió körüli összegért engedné el. Bár Agnelli a BL-döntő után azt mondta, a BL-ből származó ~100 milliót eltapsolhatjuk a piacon, fenntartásokkal fogadjuk ezeket a híreket. Eddig kb. 60 milliós mínuszban van az idei mercato mérlege (ami egyébként ebben a formában nehezen értelmezhető, lévén a kifizetések és a bevételek is időben eloszlanak), még két embert venni a kezdőbe neccnek tűnik.

Ugye, hogy elég zavaros történések ezek, ráadásul egy hónapba mindez bele is fért? Korábban megszoktuk, hogy Marotta július elejére összerántja a keret magját, aztán nyugodtan neki lehet dőlni a felkészülésnek. Most meg már megy a bajnokság, és még mindig tüzet oltunk, találgatunk a formációt és a taktikát illetően. Az évadnyitóból kiindulva Allegri még mindig számol a 3-5-2-vel, pedig a keret most erre nem feltétlenül alkalmas. Korábban is nyögvenyelős volt a támadójáték ebben a felállásban, most pedig azzal, hogy Tevez, Pirlo és Vidal, három, egy-egy döntő húzásra bármikor képes játékos nélkül próbálkozunk, különösen ötlettelennek hat a háromvédős darálás. Allegri kedvence a 4-3-1-2, de a rombusz csúcsa, az irányító egyelőre hiányzik, és a 3 vkp helyre is csak Marcsit és Pogbát mondanánk stabil kezdő szintű játékosnak. Ráadásul ebbe Cuadradót képtelenség beilleszteni; képességei alapján neki játszania kell. Válthatnánk 4-3-3-ra, a kolumb futógép lehetne a jobbszellő, trequartistára sincs így szükség, de ki játszik bal szélsőt? Dybala semmiképp, viszont az ő kreativitását kihagyni butaság lenne. Válthatnánk az olasz focitól idegen 4-2-3-1-re is, Dybala fasza lenne a támadó hármas közepén, de a két tükörszélső megnevezése problémás lehet. Szerintem jelenleg a legjobb megoldás a 4-4-2 lenne. Mindenünk megvan hozzá: hátvédsor check, jobb szélre Cuadrado/Győzi check, középre Marcsi+Pogba check, bal oldalra Alex Sandro check, csatár meg annyi van, mint a rojt – de mit értek én a lovakhoz. A fenti fejtegetést pedig egyetlen érkező is felülírhatja.

DRAXLER-JUVE

Egy hetünk sem maradt a keret véglegesítésére. Ehhez képest szerintem túl sok a nyitott kérdés, és a középpályánk bár papíron bombaerős, mégis Padoinnal vagy Sturaróval kell felállnunk Rómában. A bajnokságot mindig tavasszal kell megnyerni, egy vesztes meccs alapján túl sok okunk nincs a parázásra. Az utóbbi 4 év alapján természetesen töretlen a bizalmam Marottáék munkája iránt, szerintem Marchisio felépülésével faszák leszünk, azért jó lenne hamar véglegesíteni az irányt. Néha csípem Mr. Bungle-t, de Mike Pattontól is inkább a letisztult anyagokat kamázom.

 • Sutyur

  Tyhű kezicccccsolom, micsoda kétarcú lesz ez a szezon!

 • bombahoppa

  Hová tűnt a kérlelhetetlen, diadalmas, megmondóember optimizmus? Siránkoztokminthanemistilennétekazamerikaiszarcok….

  Ez lenne a Prémium tagság, VIP vazelinnel?

  Metal up your ass!!!

 • Az_Isteni_Pavel

  Teljesen egyetértek és mivel belső infókkal rendelkezem megosztom a hatalmas meleg szurkolótáborral.

  A csatárkérdésben az lehet az igazság, hogy a Zaza gyerek játszani akar, de Lórit nem nagyon tudjuk rásózni senkire. Úgyhogy valaki megy: vagy Lóri végleg, vagy Zaza kölcsönbe. Remélem a Kojak imitátor marad.

  A középpálya már kicsit problémásabb. Ennek a csapatnak a középpálya adott arcot, és mivel Allegri Teveznek nagyobb szabadságot adott ő is a középpályáról indulva tudta csinálni azt amit (sokkal jobban hiányzik ő mint Vidal 🙁 ). Úgy gondolták, hogy elég lesz a Pogesz-Marcsi tengely és mehet a rock&roll. Ami talán jogos is, de hopp egy két alapember és új igazolás megsérült és hirtelen a középpályánk a leggyengébb csapatrészünk. Ezért lesz az, hogy nem irányítót fogunk igazolni, hanem egy belső középpályást akinek a skilljei támadóbb jellegűek. Én Calhanoglu-nak örülnék a legjobban, de benne van Gündogan is a pakliban. Legalábbis az Alex Sandro+Pumukli leigazolása erre enged következtetni.

 • Zivot

  Imádom mikor raparaztok, tavaly is raparaztatok allegri erkezesere aztán mi lett abból is.

 • humorpalanta

  Azért legközelebb ne toljatok hashajtó bulit a szezonkezdet előtt, mert ilyen vége lehet 😛
  Nincs itt semmi látnivaló. A sérülések kicsit megparáztattak minket, de nem komoly az ügy. Különben is, inkább ilyenkor legyenek – csak egy, max két meccset bukunk el -, mint a BL-rotálás kellős közepén. Szóval Marcsi mindjárt visszajön, úgy tűnik Asamoah-t is összerakják két-három hét alatt, utána meg Khedira is visszatér majd, S még mindig csak szeptember lesz. Hol van még a május?

  • s4tch

   khedirában nem látom a jót. azt hittem, a padra jön, marcsi, pogba és vidal mögé – ott kiváló lett volna. a kezdőbe szerintem vékonyka. viszont ha kwadcsi felépül és használható is marad a szezonra, az olyan lenne, mintha vennénk gyorsan egy 30 millás középpályást. sokkal jobb játékos witselnél. kár, hogy április óta csak pár hét van a visszatéréséig.

  • humorpalanta

   Én sem a kezdőbe akarom. Ott van első sorban Asamoah (reméljük, múltkor az egyik képen már együtt edzett Moratával), Sturaro, Pereyra, Cuadrado. Nálam Khedira Pogba, Marcsi, Asa, Sturaro, Pereyra után jön a sorban.

 • Ricardo

  Jöjjön Witsel meg egy tkp, oldják meg Kancsalék ezt 50 misiból, Coman, Llorente meg Isla meg mehetnek 20+10+5 millióért amerra akarnak és akkor mindenki boldog.

  In Marotta we trust! Aztán majd szeptember 2-án elkezdek rinyálni, ha kell.

 • Juvetorino

  Komolyan nem értem még mindig hogy mit kell ennyit rágni a felállásokat. Egy csapat játékát 1 dolog határozza meg az pedig a védekezni és támadni/gólt lőni képes játékosok aránya, nem pedig az hogy milyen formációban játszik a csapat mert az a meccs alakulásához képest folyamatosan változik. Nem változtat a lényegen semmit hogy Dybala a center mellett vagy mögött játszik, hogy Cuadrado melyik szélen játszik, 4-3-3 ba vagy 4-2-3-1 be, és hogy 1 vagy 2 csatárral állunk fel. Hiába játszik Chiellini belső védőt 3 védős rendszerben ha a támadások nagy részét értelmetlenül a félpályán túl tölti. Az udinei meccset az döntötte el hogy a csapatban a 3 belsővédőn kívül sem Padoinba sem Lichtsteinerbe nincs sok támadó potenciál, és ha hozzávesszük az összeszokatlan csatár kettőst, ennyi bőven elég is volt az eredménytelen támadójátékhoz.

 • Jumpman23

  GáborZaza érkezését akkor sem értettem, amikor még tisztább volt a kép. És lőjetek agyon, én Sneijdert is elnézegettem volna irányítóként. 2 jó év még van benne szerintem. Ráadásul ő azt a karizmát is hozta volna, amit most hiányolok a keretből. Vidal, Tevez, Pirlo távozásával ebben kurva nagyot gyengültünk, az érkezők között pedig nem látok olyat, aki már most a jelenlétével befosatná az ellent. Ahogy ők hárman.

 • Fallingskys

  Egy középső középpályás nagyon kellene a csapatba, ha 4-3-3, ha 4-3-1-2, ha 3-5-2, mindegy mindegyikhez kell, egyébként szerintem a 4-3-3 ban Asamoah játszhatná a balszellőt, úgy is azt nyilatkozta, hogy nem szeret védőt játszani. Még a real-ban Mormota játszott balszélsőt, amikor CR7 sérült volt, több kevesebb sikerrel, Dybalanak megvan a sebessége a szélső játékhoz, de hogy mennyire feküdne neki az a poszt, azt csak egyféleképp lehet kipróbálni, egyébként Coman elvileg mindkét szélen tud játszani, bár nem rá kellen építkezni még. Ha jön Draxler az mindenképp jó mert szélen és középen is jól játszik, szóval vele szerintem megoldódna a 4-3-3 és a 4-3-1-2 leginkább hiányos része.

 • tjunior

  Én azt látom, hogy július végéig minden rendben volt, aztán Vidal beleszart a nullás lisztbe és strandpapuccsal még jól szét is csapkodta. Ez nagyon váratlanul érthette a vezetőséget, valószínű nem úgy ment el a Chilei a Copára, hogy többet nem jön, hanem mondjuk majd utána leülünk tárgyalni a hosszabbításról. Ezt azért tippelem, mert tavaly amikor bizonytalan volt Conte helyzete, Marottáék felkészültek távozására, Antonio el, órákkal később meg már jött Allegri. Most viszont elég nagy káosz van.

 • Jumpman23

  Llorrente menni Sevilla kb 10M euroért. Fb-on a Juve-játékosok profilja a leggyorsabb hírforrás. 😛

 • daneeka33

  Az angol bulvárlapok eladták Pogbát a Chelseanek. Willian, Oscar, Hazard + nemi pénz kombóért felőlem mehet…

 • Juventino

  A Gazzetta szerint Allegri a Roma ellen megpróbálkozik Pogbával Pirlo-poszton, nagyon helyes. Pogesz ifivébét is úgy nyert, hogy registában tolta és jó is volt ott. Több fantáziát látok egy mélyről induló Polpóban, mint abban, hogy trequartistát csinálunk belőle, ahol a fizikai adottságait kevésbé tudja kihasználni, főleg, ha légüres térben mozog sokat, mint Vidal tavaly olykor (bár amikor a real ellen törte a hátunkat a háló, akkor volt ráció abban, hogy a TQ is egy box-to-box terminátor).

  Sturaróról akkor most el kéne dönteni, hogy micsoda: fiatal, tehetséges játékos, akiben benne van, hogy Marchisio lesz belőle, vagy egy Padoin upgrade töltelékember, aki örüljön, hogy itt játszhat. Én tolnám a Marci, Pogba, Szturcsi hármast orrvérzésig, mert utóbbi lehetne az új erőember a középpályán. De Pereyrában is bízom még mindig, hogy kinőheti magát.

  Cuadradóban egyetértek a szerzővel: Marotta el is mondta, hogy nem az ő posztjában gondolkodnak, de ha jó konstrukcióban meg lehet szerezni, ám legyen. Ez összeadva a “vezetőség meggyőzte Allegrit a formációváltásról” című tétellel akkora WTF, hogy csak na. Pont az ilyenek miatt féltünk, vagy legalábbis féltem Allegritől, aztán mégis ő vezette BL-döntőig a csapatot, de akkor is. Ez olyan magyaros, azt ne mondjam videotonos történet, hogy majd a sportigazgató kitalálja, mit is csináljon az edző. Egy dupla/majdnem tripla után. Ne már. Mondom ezt úgy, hogy kedvelem a kolumbiait. Igaz ugyanakkor, hogy Max a Milannál is próbálkozott a 4-3-3-mal, sőt, Barcát is vertek Nianggal és Boatenggel a “szélen”, és Mandzsukicsnak is jó lenne, csak hova tesszük akkor Zazát és Morcost?

  De az euromilliós kérdés az egész mercatónkat tekintve részemről így szól: ha volt 26 millánk Alex Sandróra és lenne 30 Draxlerre (hajrá, Wolfsburg, ne hagyjátok magatokat!), akkor miért nem adtuk az egészet inkább a PSG-nek Verrattiért? És akkor az egész “új taktika” kérdéskör felesleges volna. De hát mit értek én a lovakhoz.

  • Ricardo

   Verratti nem eladó, a PSG meg nincs rászorulva a pénzre.

  • Juventino

   Ez elég nagy baj. Akkor kellett volna lépnünk, amikor távozott Pescarából, bagóért meg lehetett volna szerezni, Conte akarta is, de hezitált (ilyen játékosoknál valahogy mindig sajnálunk +2-3 milliót…), és a PSG több játéklehetőséggel és jobb ajánlattal beelőzött. Pedig már akkor is látszott, hogy jobb Pirlo alternatívát elképzelni sem lehetne, bár a fejlődése érdekében jó döntést hozott a törpe regista. Most viszont milyen jó lenne.

  • Az_Isteni_Pavel

   Szerintem erős túlzások ezek az összegek amit az újságok bedobnak és ők is csak találgatnak hogy kit mit akarunk még igazolni. Szerintem a Roma meccs után fogjuk bejelenteni ki érkezik még, és akkor majd lehet okoskodni a taktikáról meg felállásról. De amit én tippelek hogy nem trequartista fog jönni.

   Majd jövőre Pogbáért csereberélünk a PSG-vel 🙂

  • Juventino

   Megnéztem tagnap a Wolfsburg-Schalkét, és bár valóban eleve nem vagyok Draxler rajongója, most tényleg próbáltam objektíven figyelni. A 20. perc környékén ellenőriznem kellett, hogy egyáltalán a pályán van -e, de a későbbiekben sem volt sok emlékezetes megmozdulása, sőt, kifejezetten keveset volt játékban, egy óra után le is cserélte az edzője. Pedig a Wolfsburgból is hiányzott De Bruyne és Perisics, akik kulcsjátékosok voltak tavaly és valószínűleg mindketten távoznak.

   Maradjunk annyiban, hogy Draxler tehetséges játékos, még fiatal, fejlődőképes, már 120 BuLi meccsel a háta mögött, DE – nekünk 3 klasszis elveszítése után húzóember kell, arra meg véleményem szerint a német még nem alkalmas. Teljesen reálisnak érzem, hogy nem akarunk 22 milliónál többet kifizetni érte, nem is szabadna. Draxler trequartistában és a balszélen tudna játszani (de nem 3-5-2-ben), hátrébb szerintem nem tervezhetnénk vele, még annyira sem, mint Pereyrával. Egyszerűen nem éri meg, vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy 20-30 milliót hasznosabban is el tudnánk költeni. Kíváncsi vagyok, mit lép most Marotta.

  • daneeka33

   Cuadrado tökéletes lenne 3-5-2-ben, Sandroval a másik oldalon. Akár a Roma ellen is lehet ezt nyomni.

  • Juventino

   Egyetértek, sajnos Lichtinek hamarosan bealkonyul. Fizikailag kezd visszaesni, a beadásai meg továbbra sem ütik meg az elvárt szintet. Elrobotolnak ők Evrával, de a jelenlegi ötlettelen támadójátékunkon csak hatékony és erőteljes széljátékkal lehetne javítani.