Ezt beszoptuk

Ettől tartottunk, amikor Llorente befejelte azt a gólt Sevillában, míg a City éppen fordított a Mönchengladbach ellen: megkaptuk az egyiket a két Barcelonából. Mi vagyunk a Juve, senkitől nem tartunk, a labda gömbölyű, a pályán dől el minden, ők is csak emberek, stb. Gondolatok a BL sorsolásról.

Persze lehetett volna másképp. Ha a németek elleni meccsen a játékvezető nem sárgát ad egy egyértelműen piros lapos szabálytalanságra, emberelőnyben talán megnyerjük azt meccset, és végül csoportelsők vagyunk. Ha Hernanes nem bassza el a németországi meccset a kiállításával, akkor megverhettük volna a fáradni látszó Mönchengladbachot. Ha Sevillában Morata csak az egyik helyzetét belövi, már jók vagyunk. Na, de hagyjuk ezt a más klubokra jellemző, alternatív valóságokat megidéző gondolkodásmódot. Nem történt meg, így benne volt a pakliban, hogy beszopjuk, be is szoptuk.

bayernjuve

A Bayern nyilván Európa egyik legerősebb klubja, aki sokkal esélyesebbnek tűnik a továbbjutásra – annyira mondjuk nem, hogy mindjárt fel is adjuk a párharcot. Nem leszek hurráoptimista, de azért pár dolgot érdemes figyelembe venni. Mondjuk mindjárt azt, hogy a jelenlegi helyzetnek, formának viszonylag kevés köze van ahhoz, mi lesz február végén. A Juve persze még mindig egy újjáépülő csapat, amibe nagyon kellene egy játszani tudó középpályás, de azért láttuk pl. a csilliókból összerakott ManCity ellen, hogy bőven potenciál már a mostani keretben is. Februárig még jobban összeállhat a csapat, és addigra még Chiellini is elkezdhet úgy játszani, hogy nem csinál majdnem minden meccsen egy hajmeresztő hibát. A jelenlegi formájában ugyanis valószínűleg az összes ellenfelünk elsősorban rá játszik, mindig benne van az önveszély.

Arra nyilván nem sok esély van, hogy a télen igazolunk valakit, aki azonnal bevethető, pedig mondjuk nem tűnik hülyeségnek a goal.com felvetése, hogy Gündogan milyen jó lenne ebbe a csapatba, és egy pénz+játékos ajánlattal meg kellene keresni a Dortmundot. Persze, jól hangzik, de egyrészt Gündogant szinte mindenki szívesen látná (ráadásul játszhatna is a BL-ben pl. Rabiot-val szemben), másrészt a Dortmund miért is adná el az egyik legfontosabb játékosát idény közben? Más nem igazán jut eszembe, aki minőségi ugrást hozhatna a kezdőcsapatban, és még a BL-ben is játszhatna, szóval marad a mostani keretünk.

Aztán ne feledjük az örök közhelyeket az olasz csapatokról és az olasz edzőkről. Allegri mindig is jól összerakta a csapatait a spanyol ellenfelek ellen, és mondjuk az is egy biztató dolog, ahogy annak idején Ancelotti feltörölte a padlót Guardiolával a BL elődöntőben. Persze, a Juventus sokkal lassabb és kevésbé labdabiztos csapat az akkori Madridnál, vagy a mostani Bayernnél. De fegyelmezettségben, masszivitásban a Juve bárkivel felveszi a versenyt, Allegri pedig nem egyszer kitalálta már a nyerő taktikát.

gladbach04

Nyilván a meccs előtt lehet, hogy majd írunk beharangozót, ha lesz kedvünk, de pár gondolat már most: Chiellini formajavulása mellett kulcsszerepe lesz a középpályánknak. Egyrészt ne sérüljön meg senki, másrészt Pogba, Khedira, és Marchisio is kulcsformát kell, hogy mutasson majd. Marchsióval kapcsolatban fontos kiemelni, hogy bár elvileg Pirlo posztján játszik, más a feladata: sokkal inkább a biztonság megteremtése, mint a gyilkos kulcspasszok kiosztása. Tavaly a BL döntőben ő volt talán a középpályánk legjobbja, most is vezérszerep vár rá. Ahogy Pogbára is, aki a flegmasága mellett azért meccsről-meccsre kioszt néhány kulcspasszt, és láthatóan kezd belenőni abba a szerepbe, amit várunk tőle. Most már csak hegesztenie kellene pár bombagólt. Elöl Morata meg addigra már csak statisztikai alapon (nem játszhat mindig rosszul) formába lendül, és vág pár gólt mind a két meccsen. Egyszerű ez, kérem.

És végül nehogy már kihagyjam, hogy persze Vidal és Coman miatt kurvára fontos lenne továbbmenni, különösen jól esne, hogyha mondjuk Vidal lenne a párharc negatív hőse egy piros lappal. Comanról annyit, hogy nagyon úgy tűnik, ő lesz Marotta Henry-ja, azaz a nálunk nem különösebben csillogó, ám az átigazolása után hamar világklasszissá váló játékos. Mondjuk ezzel meg tudok békélni, ha ellenünk csődöt mond majd.

Ja, ma játszunk a Coppában a Torinóval, Rugani végre kezdő lesz, ez talán a legérdekesebb eleme a meccsnek. Amúgy ne sérüljön meg senki, és nyerjünk a Carpi ellen vasárnap. A kupa most nem különösebben lényeges, az ezüstcsillag már megvan, szóval még Hernanes esetleges kezdetése is belefér, legfeljebb kiesünk, és majd hőbörgünk miatta egy kicsit.