Max, a reformer

Egy győzelemmel ma roppant közel lehet jutni a nyolcaddöntőhöz, pláne, ha egy döntetlen sikeredik a Citeh-Betisen. Bevezetőnek ennyi, és a hivatalos Juve fb-oldal által posztolt, elég fasza Vissza a jövőbe-hommage tökéletesen megteszi.

gladbach01

„Glad’bach to the future” – pun intended

Szóval jön a Bielefeld, akiket ha most megpicsázunk, lesz 9 pontunk 3 meccs után. Nézzük először az ellenfelet! A bajnokságot hozzánk hasonlóan rettentő szarul kezdték, 5 zakó egy feljutó csapattól is elégtelen, nemhogy a tavalyi bronzérmestől. El is engedték a sikeredzőt: Lucien Favre a vereségek után lemondott, helyére pedig a második csapat mestere került, akivel a bajnokságban 4/4 győzelem a mérlegük, és a ManCity ellen is sokáig vezettek, csak a hosszabbításban buktak el. (Ha már szóba kerültek az arabok: Aguero megsérült, a mai állás szerint a Juve-Cityt is kihagyja.) Nem elrugaszkodott kijelenteni, hogy összekapták magukat, ez már majdnem a tavalyi formájuk. A védekezésük még nem az igazi, az egész szezonban mindössze 1 clean sheetet tudnak felmutatni, de a támadójátékuk nagyjából összeállt. Fél szemmel néztem a Frankfurt elleni bajnokijukat, amit úgy nyertek idegenben 5-1-re, hogy közben kihagytak vagy 47 helyzetet. Brutál gyorsan kontráznak, használják a széleket, szóval leginkább ők az idei Dormánd a BL-ellenfeleink közül. A válogatott szünet alatt kaptunk olyan híreket, hogy a középpályájuk alfája és omegája, a vicces nevű svájci bennszülött (Lichtivel biztos együtt zuhiznak a válogatottban…), Granit Xhaka kidőlt pár hétre, de ez vaklármának bizonyult, a németek nagyja rendelkezésre áll.

gladbach02Ha már Vissza a jövőbe-napot tart a világ, emlékezzünk meg a két klub eddigi egyetlen párharcáról: a nemrég elhunyt legendás szaki, Udo Lattek vezetésével a ‘Gladbach ment tovább a ’75-76-os BEK nyolcaddöntőjében. Az odavágót szinte napra pontosan 40 éve, ’75. október 22-én játszották; ezt 2-0-ra nyerték a németek (Heynckes különösen hanyagot pörgetett, érdemes megnézni), a novemberi visszavágón pedig hiába vezetett a Juventus egy óra után 2-0-ra, a vége 2-2 és kiesés lett. Lenne tehát miért törleszteni, bár alighanem Evra vagy Morata pont leszarják, mi történt 40 éve Scireáékkal.

Nálunk a bajnokságban továbbra is tart a hullámvasút, azaz inkább kisebb megtorpanásokkal a konstans zuhanás: 8 kör után úgy állunk 9 ponttal, hogy eddig 3 idegenbeli rangadót tudtunk le, és ha ezeken be is véssük magunknak a vereséget, a többi meccset a játék képe alapján is illett volna behúzni. Minimum 15 helyett van tehát 9 pontunk, és 30 körrel a vége előtt az aktuális listavezetővel szemben 9 pontos, a bajnokesélyesnek sejtett Rinyával szemben 8, a kukásokkal szemben 6 pontos, nem ledolgozhatatlan, de mindenképp váratlanul nagy hátrányunk. A BL-ben viszont hasítunk: hátrányból, idegenben vertük a Katar FC-t, otthon, végtelenül magabiztosan a tavalyi EL-győztest, ez eddig jóval meggyőzőbb, mint amit a korábbi években megszoktunk.

gladbach04

És akkor itt álljunk is meg egy szóra: olasz, angol fórumokat olvasgatva többször visszaköszönt egy elmélet, miszerint a tavalyi évhez képest Maxi most tényleg szabad kezet kapott a felkészülés, formaidőzítés levezetéséhez. EuroMaxxx pedig nem tett mást, mint a BL-re húzta fel a csapatot: a csoportkörből gyakorlatilag 4 meccs alatt tovább lehet jutni, és mivel létfontosságú a nyolcaddöntő mind anyagilag, mind presztízst tekintve, őszre a csapat ezt a sorozatot tette prioritássá. Mindez nem vonja maga után, hogy szándékosan toljuk rookie üzemmódban a bajnokságban, inkább azt, hogy míg Olaszföldön van idő és lehetőség a korrekcióra, Európa ennél könyörtelenebb. Ha a BL csoportkörét elszeretkezzük, azért súlyos euró tízmilliókkal fizetünk. Allegri már augusztusban azt vicsorogta egy interjúban, hogy idén kiegyensúlyozottabb lehet a mezőny, és az elmúlt néhány szezonhoz képest kevesebb pont is elég lesz a bajnoki címhez. Részünkről ammen a korai BL-továbbjutásra és a téli bajnoki felzárkózásra!

Még egy kis Allegri: egy hosszabb posztot is megérne, hogy Maxi (és Sousa) az orrunk előtt reformálja meg a focit. Legalábbis a Tuttosportnak nyilatkozó Vialli szerint ez történik: láthattuk a korábbi mérkőzéseken, ahogy a Juventus 4-3-3-as alakzatban kezdi a mérkőzést, de cserék nélkül, akár egy akció közepén is képes formációt váltani, és 3-5-2-re, vagy akár 3-3-4-re változtatni a felállását, attól függően, hogy a szélsők éppen hogyan helyezkednek. Vialli úgy véli, ez a hibrid rendszer megelőzi a korát, és pár éven belül a nagyobb klubok át fogják venni ezt a korábban nem tapasztalt taktikai rugalmasságot. Ennek megfelelően kezeljük fenntartásokkal az ide vésett 3-5-2-t, merthogy ebből simán lehet ugyanúgy 4-4-2, mint az izé ellenében, vagy 4-3-3, amit időnként a Sevilla ellen láthattunk:

gladbach03

Igen, nincs Dybala, és nincs SzandiSzandi sem. Beni 100%-ig találó cikkén kívül a listán és a fórumon is felmerült a téma: nagyjából egyetért mindenki abban, hogy bődületes luxus ~60 millát a kispadon aszalódni hagyni. Nehéz megvédeni Maxit, az eredményeiből és a korábbi döntéseiből kiindulva is csak feltételezni tudjuk, hogy nem buggyant meg teljesen. Dybaláből állítólag árnyékéket szeretne nevelni, és ugyanúgy védeni akarja a fiatal kölköt a túlzott elvárások okozta szükségszerű pofára eséstől, mint tavaly Morientest. Az akkor működött. Egyébként ma szembe jött egy stat, ami türelemre int mindenkit: Neymar az első 8, Uefalonánál lejátszott bajnokiján összesen 467 percet kapott, Dybala pedig a Serie A-ban idén 423-nál tart – ott sem játszatták orrba-szájba a fiatal, ordítóan tehetséges gyereket. SzandiSzandi helyzete más: őt Evra helyére kéne betenni, de az öreg brotha eddig kurvajól kente, Maxi döntése védhető – volt a derbiig. Friss hírek szerint a délelőtti edzésen Max Szandit próbálgatta a kezdőcsapat bal oldalán, lehet, hogy ő fog kezdeni. Bárhogy is legyen, in Max we töretlenly trust, elvégre Allegri az edző, mi meg a gazdag nagypofájú újságírók, akik bármit leírhatunk.

Ja, a hét poénjáról nehogy lemaradjatok: a Mediaset (Berlusconi médiacége) úgy harangozza be a mai, két milánói hullarabló bagázsnak kiírt papírkupát, hogy „ha valaki világszínvonalú focira vágyik, akkor a BL-en kívül a Trofeo Berlusconit is nézheti!”

mj

Estére jó szurkolást, szavazzunk!