Kuplung

No akkor ez itten Morata:

kuplung_01

Hétvégén két inger jutott el a szívemig: egyrészt már megint nyert valamit a Juve (erről szól részben ez a poszt), másrészről elveszítettük a legklasszikusabb Megadeth felállás dobosát. Nyugodj békében, Nick Menza! 🙁

Vissza a szombati döntőhöz: a whoscoredon szocializálódott fajtánk talán érdemeinél kevésbé becsüli Moratát. Vetünk egy kósza pillantást a Juve adatlapjára, meglátjuk ezt:

kuplung_02

…elhúzzuk a szánkat, hogy egy hathetvenhatos, a keretben csak 18. játékosért akarnak az angolok 50-60 millát fizetni, és egy ilyen licitháborúba akarunk mi belemenni? Két év alatt összesen 22 gól két komplett bajnoki és BL-szezonban azért valóban nem túl sok egy soktízmilliós játékostól – Marotta, ennyiből inkább vedd meg Cavanit. Viszlát, Alvarito, és kösz a halakat! Aztán elkezdjük kicsit boncolgatni az adatokat: idén pl. Morata nem egészen 1500 játékperc alatt szállított 7 gólt és ugyanennyi asszisztot, hmm, nem is rossz. Sőt, egyenesen kurvajó: ez azt jelenti, hogy a bajnokságban kb. 104 percenként részt vesz Morata egy gólban. Ennél jobb mutatója kevés játékosnak van, hirtelen ránézve a csak nálam létező kanadai hatékonysági táblázatra, csak Higuain (78 percenként) és Dybala (88 percenként) jobb Moratánál. Az egyébként zseniális szezont futó Insigne is 110-nél megállt, Ilicic 107, Pavoletti 112, Éder 117, Icardi 130, vagy mondjuk házon belül Zaza 133, Mandzukic 146 perces hasonló mutatóval rendelkezik.

És itt van, ami a statisztikából nem derül ki: Morata tavaly betalált a BL egyenes kieséses szakaszában (beleértve az elődöntőket és a döntőt), idén kétszer asszisztált a Bayern ellen, és eldöntötte a Coppa fináléját, mindössze 2 perccel a beállása után. Sőt, igazából a Bayernnek is vágott egyet, amit máig érthetetlen módon nem adtak meg. Erre a statisztikából nehezen kibányászható, nagy meccseken, komoly nyomás alatt mutatott hatékonyságra mondja az angol, hogy clutch. Moratát nyugodtan be lehetne pakolni ehhez a szócikkhez az urbandictionarybe. Elképesztően fontos játékos ő ebben a csapatban, még akkor is, ha a megkérdőjelezhetetlen Dybala párjaként Allegri inkább Mandzut preferálja. (A statisztika egyébként igazolja Allegrit, a játékosaink közül Mandzu góljai érték a legtöbb pontot az idei szezonban.) Lehet, hogy annyira nem fekszik neki az olasz bajnokság, lehet, hogy betömörülő védelmek ellen kevésbé használható, de ennek a Juventusnak jelenleg vaskosabbak az ambíciói egy szimpla scudettónál – és Morata a BL tempójában mozog igazán saját közegében. Ahogy a múltkori mercatós posztban is írtam, számomra a szezon igazolása lenne, ha sikerülne megtartani Moratát: nincs még egy olyan, Juve számára elérhető játékos, akiben ennyire megvan a győztes gén. 10 millás előnyünk van az angol klubokkal szemben, éljünk vele!

kuplung_03

Amúgy jó szar meccs volt, lássuk be. Nem volt tempó, ráadásul azt sem mi diktáltuk: hiába halasztotta későbbre a buszos scudettóparádét Allegri, látszott a társaságon, hogy erősen jól lakott mindenki. Iszonyú fárasztó szezon volt ez, roppant mélyről jöttünk vissza, a végére leeresztettünk. A Milan meg felszívta és kiköpte, mintha mostanra jutott volna el a haka szellemisége a játékosok tudatáig, nyehehe. Trequartista híján feladták a 4-3-1-2-t, és valószínűleg ennek köszönhetően most láthattuk Brocchi alatt először szervezetten játszani őket. A két szélső védőjük és Montolivo is hatalmasat melóztak, ezen kívül folyamatosan nyomás alatt tartották az ezúttal a gyűlölőit igazoló Hernanest. Az első félidőben tök üres lőlapunk volt, csak a két wingback frissítésével, bőven egy óra elteltével jutottunk el rendszeresen a kapujuk elé. (Az megérne egy értő elemzést, Maxi miért nem szereti egyszerre a pályán tudni Cuadradót és Szandit…) Megközelíthetjük úgy is a kérdést, hogy többszörös emberhátrányban is egész jól tartottuk magunkat: sem Hernyó, sem Pogba, sem a csatárok, sem a kezdő wingbackek nem nyújtották valós tudásukat, és Rugani is ritka bizonytalan volt, főleg tempóban, helyezkedésben. A Milan viszont ezzel sem tudott élni, és bár majd’ 2x annyit lőttek kapu felé, Netónak alig akadt dolga. Egy formában lévő Baccával, Menezzel, vagy akár Balotellivel sokkal nagyobb kárt okozhattak volna.

kuplung_04

Allegri punciként indított, lévén a két, elsősorban védekezésben használható wingback került a kezdőbe, aztán a hosszabbításban bemondta az all-int: leszedte Hernyót, és beküldte Moratát. Utólag azt nyilatkozta, hogy választania kellett: vagy megpróbál nyerni, vagy beletörődik a büntetőpárbajba. Max azzal győzött, hogy átállt 3-4-3-ra, és röhögve nézte, ahogy a 100 percig fegyelmezetten védekező Milan beleszalad a késbe. Hogy legyen egy kis mercatós gumicsont mára is: az ünneplés során valaki elcsípte, ahogy Allegri azzal vigasztalja a meglehetősen szomi De Scigliót, hogy “tra poco ti porto a Torino”, azaz “hamarosan viszlek Torinóba” – legalább marad több gempa Moratára. Érdemes visszanézni Alvarito gólját: az akció elején ő piszkál oda a labdaszerzés előtt, és annak ellenére ér oda a kapu elé, hogy a kontra közepén földre is kerül. Gyönyörű.

Ismét behúztuk tehát a scudetto+coppa párost – ez sem sikerült még korábban senkinek. Transition year ide vagy oda, továbbra is a fekete-fehér szafaládé a legvastagabb szerte Olaszországban.

kuplung_05

 • Pingback: Kuplung | Zongoracipelő()

 • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

  2 x 2 néha 5, ugyanis szezon elején még a SzuperKutya is meglett.

 • humorpalanta

  De Sciglio jöhet is, penge kis vonat, csak a kanyarokban lomha egy kissé.
  Ha Montolivo képes lenne ezt a formát átmenteni a válogatottra, s nem önmaga lenni, még esély is lenne.
  Ha Poli helyett egy focista játszott volna, megnyerhették volna a meccset.

 • bombahoppa

  Pozitívum, hogy Dzsidzsi nem kapott gólt.

 • Preference

  Aztán most nehogy már elkezdjük Allegrit szopkodni….A király kupát nem mi nyertük,úgyhogy takarodjon!

 • daneeka33

  Morata lőlapjára írjuk szépen oda a Fiorentina vagy a Torino elleni góljait, ezek is akkor jöttek, amikor kellettek. Ha a Bayern ellen nem a blokkba lövi azt a helyzetet…

 • scarmigliato

  Akárhogyan nézem ez a Morata gól olyan Trezegésre sikeredett… Remélem marad a fiú.

 • Ricardo

  Mondjuk itt a nagy Morata szopkodás közepette se felejtsük el, hogy ha decemberben nem balf@szkodik a Sevilla ellen, akkor kb most mi játszhatnánk a bl döntőt az Atleticoval.

  • Babicz Tamás

   Azért ezt csak elhallgatnád még egy-két szezonban, nem? Mondjuk 1:20-tól. 😀

 • Juventino

  Moratának volt egy-két jó meccse tavasszal, de akkor is kevés tőle az elmúlt két év termése. Ha minden évben csak néhány hónapig tud jól futballozni, az itt kevés lesz. Higuaínról is megírták a Mélyen Tisztelt Szerzők, hogy annyira nem is jó játékos, mint amennyibe került volna, aztán idén csak kigurult belőle 36 gól. Garancia persze nincs rá, hogy jövőre is így lesz, de nézzük máshonnan: Morata korában Higuain is hasonló mutatókkal kezdett a Realnál, de 23-24 éves korában már volt egy 25 gólos szezonja, aztán következett egy 27 gólos. Morata viszont megrekedni látszik ezen a 7-8 gólos szinten.

  Arról nem is beszélve, hogy a Bayern ellen mindenki a szólóját és a meg nem adott gólját emlegeti, az meg a jótékony homály feledésébe vész, hogy 0-2-nél a második félidő elején KÉTSZER rontott ziccert, egy kisebbet, majd egy nagyobbat, márpedig 0-3-ról nem jöttek volna vissza a bőrnadrágosok, de legrosszabb esetben is 3-3 away goal rule.

  Ezzel együtt nem bánnám azt sem, ha maradna, de még 25 milliót kifizetni érte azért túlzás lenne.

  Ahogy annak sem látom sok értelmét, hogy Mascheranót ide akarjuk hozni. Inkább játsszon Lemina és Rugani, mint hogy 32 éves klasszisokat szerződtessünk nagy pénzért 2-3 éves szerződésekkel.

  • Kelosz

   Dani Alves-t nagyon nem szeretem, de ingyen elfér. Mascheranó pedig egy vicc!! Középső védőnek harmat gyenge, még abban a Barca-ban is ahol meccsenként 60 percig semmiféle nyomás nincs a védelmen. Kp-ra pedig szintén kevés. Én is inkább adom, hogy csináljuk jobb játékost Lemina-ból. Mascheranó jelenlegi tudása a Seria A-ban kb. Sturaro szintjén van, akkor meg minek?

  • Ricardo

   Mascherano a világ egyik legjobb vkp-ja, az már a Barca ostobasága, hogy főleg védőnek használják. Ha ingyen el tudjuk hozni az szerintem ilyen Pirlo szintű igazolásunk lesz.

   Dani Alves már túl van a csúcson, de vele meg egyértelműen a Vidal által hagyott űrt próbáljuk betömni a köcsög-kvótában.

 • Jumpman23

  Azert hiába lesajnált az angol bajnokság, nem akármilyen csemege lesz a következő szezon: Mourinho, Guardiola, Conte, Klopp, és két olyan kakukktojás, mint Ranieri meg Wenger
  És ezek az edzők viszik a játékosokat is magukkal. Míg olaszhonban továbbra is Allegri az egyetlen piacképes név, ha top csapatokról van szó. Nem tudom, jövőre képes lesz-e bárki felnőni ahhoz, hogy megszorongassa a Juventust. Ha Higuain megy, a Napoli is inkább csak gyengülni fog.

 • Enslaver

  Ezt az átmeneti évet egész jól átvészeltük. Morata és Cuadrado ha megy, ha nem, nem lesz gáz, megint valahogy gondoskodni fognak Marotta papáék a megfelelő potlásukról, ebben biztos vagyok. Az Atlético is mindig eladja aktuális legjobbját, aztán kihalásznak a tengerből olcsóért egy hasonló jót, és konstans ott maradnak az elitben. Bár jó játékosnak tartom, remélem, Dani Alves nem elsődleges pótléka lesz Hajasbabának, mert Evrával karöltve erősen a nyugdíjaskor küszöbén lihegnek már, max 1-2 év van még benne. Ha csak plusz alternatívának hozzuk a jobb szélre, mert ingyér árulják a piacon, akkor jöjjön, tárt karokkal várjuk. Mascherano szerintem soha nem volt klasszis, lassú, körülményes, erősítést nem jelentene, a Barcából is kilógott negatív értelemben, ezért ő semmiképpen ne jöjjön. Gondolom a fizetése se lenne két fillér, bár a középpályát nem ártana megerősíteni Marchionni sérülése miatt, oda jöhetne valamilyen újabb tehetség.

  • Az_Isteni_Pavel

   Én viszont úgy látom, ha mindkettő megy akkor az nagy érvágás lenne számunkra 🙁
   De Moratáért +20-25 millát ráfizetni túlzás, és Pumukliért is licitháborút vívni Contéval felesleges. A két bőrszalonnás nem kell ide, előbb száll ránk az adóhatóság, minthogy ők hasznosak legyenek a csapatnak. Az a tippem, hogy Morcit Berardival akarjuk pótolni, ami rendben is van. De a jobb szélre nehogy Alves-sel akarjunk vigasztalódni mert az visszalépés minden szempontból. Oda kéne egy meglepi név, középpályára Gomes ha tényleg igazak a pletykák, a védelembe Ingyán helyére egy tehetséges fiúcska, a többi már csak bónusz és keretmélyítés.

 • Pavone10

  Valaki magyarázza már el nekem, mert nem vágom … ! Bár nem értek én a paripákhoz, de szerintem, Alves és Pumukli még csak hozzávetőlegesen sem azonos poszton játszik, ill. nem ugyanolyan típusú játékos. Míg Juan inkább egy támadó szellemű középpályás, úgy Dani pedig épp ellenkezőleg, egy inkább Vidal ( a kurvaanyját ! ) szerűség … :O Vagy nem ? Vagy igen ? Vagy talán (mindkettő ) ?
  Bezzeg ha Muntari gólját megadják, ez most nem is lenne kérdés számomra …de hát ! ; P

  • Babicz Tamás

   Modern kifejezéssel élve Dániel valóban inkább olyan box to box középpályás. Szélső középpályás. Fartúró a pálya minden pontján túrta a földet, Dániel inkább a jobb szélen teszi mindezt. Sőt, én inkább nevezném vonal to vonal szélsőnek, mint doboz to doboz középpályásnak. Ilyen értelemben nem hasonlít sem Toro-gyilkos Pumuklira, sem köcsögVidalra. Inkább Lichtensteiner-re hajaz. Reklamálásban és minden szituáció fölháborodott megmagyarázásban persze nem, de úgy őszintén, abban ki hasonlít a svájcira? Naná, hogy senki! Ha valaki hasonlítana, István azt is megmagyarázná, hogy “Nem úgy van a’!”
   Szóval Dani támadóbbszelleműbb (magyar nyelv rulz!), mint Pisti, és védekezőbb, mint Jani. Olyan, mintha kettőjüket összegyúrnánk, és adnánk még hozzá egy kis BL-rutint. SándorSándorral karöltve a túlszélen nagyon nagyok lennének.
   (Na meg aztán Százkilóvagyok Dani óta tudjuk, hogy a név kötelez. Szóval Alvesnek villantania kell valamit.)

  • Pavone10

   Köszönöm ! Felvilágosodtam … olyannyira, hogy a röneszánsz kor ehhez képest lótúró volt ! ; P