Félidő

Itt a tavasz, már ami a bajnokságot illeti: lement az első 19 kör, innentől kezdve a visszavágókat játsszuk. A Chievo elleni bajnoki nyitány annyira nem mozgatott meg minket, hogy az idénybeharangozóban egy kurva szót sem ejtettünk róla, és utólag is legfeljebb csak Coman kapufájáról maradhat emlékezetes. Ma sem készülünk hatalmas parádéra, de annyit megér a meccs, hogy nagyjából megnézzük, mi történt a csapattal fél bajnoki szezon alatt, és mire számíthatunk ma.

Címszavakban néha könnyebb:

 • Öt pont, jónapot!
 • Mindössze 9 kapott gólnál tartunk, ami kis híján klubrekord. Utoljára a ’99-’00-es évad őszi félidejéhez érve álltunk hasonlóan, igaz, akkor 18 csapatos bajnokságban. Amióta 20 csapat játszik az első osztályban, ez a legjobb őszi védelem.
 • Ugyanakkor a tavalyi bajnoksághoz képest törvényszerű némi visszaesés: az előző őszi körhöz képest 6 ponttal kevesebbnél járunk, kétszer is pontokat veszítettünk hazai pályán, és a tavalyi 8 pontos előny helyett csupán 5 ponttal vezetünk. Kit vehetünk elő mindezért? Na, kit?

tüntetés-660x440

 • Rendszeresen elhangzik juventino körökben, hogy Tevez nélkül szart sem ér a támadójáték. Az a helyzet, hogy van ebben valami… Tavaly ilyenkor a 46 gólunkból 11-et rúgott Karcsi (24%), idén ugyanez 31% (13/42). Ráadásul amikor Tevez betalál, az sokszor nem egy himihumi harmadik-negyedik dugó, hanem általában pontot ér. Gyors számítás szerint 7 alkalommal hozta Karesz a vezetést; ezekből a meccsekből egyedül az Izé elleni hazait nem nyertük meg. Tevez gól = győzelem, nagyjából.
 • A formációváltással kapcsolatban alapvetően dicséret illeti Allegrit, felrázta vele a csapatot, a BL-továbbjutás is részben köszönhető a váltásnak, de ha pusztán az eredményességet nézzük, ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy az első 10 fordulóban, 3-5-2-vel 8-1-1 mérleggel álltunk, mindössze 4 kapott góllal, az ezt követő 9 mérkőzés mérlege pedig 6-3-0, úgy, hogy Buffon 5* nyúlt maga mögé. Allegri is érzi, hogy a védekezés néha stabilabb lehet 5 védővel, lásd nápolyi vendégjáték, ahol a vezetés ismételt megszerzése után első dolga volt előhozni a Conte-féle felállást.

A ma délutáni Chianti-verésről csak annyit, hogy Szundi influenzás (nem oltják őket?!), nélküle kell lezúzni a bajnokság egyik legszürkébb csapatát. Utánajártunk az egyetlen érdekes dolognak velük kapcsolatban: rettenetesen gólszegény meccseket játszanak. A bajnokság gólátlaga 2,62 gól/meccs, a Juventusnál ugyanez 2,68, a Chietinél 1,89. Ők rúgták a legkevesebb gólt (14), viszont idegenben csak a forduló előtt dobogón álló trió védelme hatékonyabb (Juve: 4 kapott gól, Roma 8, Napoli 9, Cinzano 10). A statisztika alapján halálra fogjuk unni magunkat, már a 20. perc környékén oldalra billen a fejünk és cipőfűzőt eresztünk a szánk sarkából, de végül 1-0-ra győzünk.

Viszont legalább ismét velünk Barzagli, juppijéé! Barza utoljára a 2014. tavaszi Roma-Juvén volt a keret tagja, és nyertünk. Véletlen? Aligha. Erre a kezdőre számíthatunk: a kapuban a már 47 éves Buffon, a hátvédsor a matuzsálemi korú Caceres, Bonucci, Chiellini, Evra négyes, előttük a szintén nem mai csirke Vidal, Marchisio, Pogba trió, a csatárok mögött az őszülő üstökű Pereyra (már a ’80-as évekből vannak róla VHS felvételek; Marotta, ezt nevezed te fiatalításnak?!), előtte pedig a vénülő Tevez mellett az egyetlen sub-40 játékosunk, Morata. Bízzunk benne, hogy senki nem rántja ki a másikból az infúziót, és nem botlik fel a másik járókeretében, aztán majd lesz valahogy.

 • FAKETTY

  Csak így tovább! Forza JUVE!

 • NorbertoO

  Annyira frusztràl, hogy bàrmikor Pogbàhoz kerül a labda az jut eszembe, hogy minden egyes masodpercet ki kell èlvezni amit a pàlyàn tölt, mert a torinói ideje meg van szàmlàlva, és pàr hónap múlva màr màs mezben rohangàl 🙁 :,( Jöhetnek azzal hogy hàny jó jàtékost vehetünk az àràból, leszarom… Èvekig szeretném élvezni a zsenink jàtékàt 🙁 Adjunk neki 10 millàt és basszunk bele a szerződésébe egy 300 millàs kivàsàrlàsi zàradékot, azt mindenki leszophat.

  • NorbertoO

   Kb erről pofàztam

  • Szilveszter94

   No azért ácsi… ez a klub a Juventus F.C., nem a Pogba F.C., a csapat érdeke az első – és ha a keretet nézzük, akkor Pogbánál bizony fontosabb a Pogbáért kapott 75-90 millió euró. Annak idején szerintem annak se örült senki, hogy Zidane elment, de azért így utólag nem szoktam olyan mondatokat hallani, hogy: “Ejh, minek ment el… inkább ne jött volna Buffon és Nedvěd, csak tovább maradt volna a Juventusban…”

  • NorbertoO

   Jó, ha garantálod hogy Nedved2 és Buffon2 idejön akkor megkövetlek, de költöttünk már el 100 millát Martinezek, Mották, Amaurik és társaik díszes társaságára is, és nekem mindig azt tanították, hogy a biztosat a bizonytalanra, soha ne cseréld le. Szóval ebben elég nagy rizikófaktor van részünkről… A másik meg, hogy hányingerkeltő ha belegondolok, hogy a reálos cigók verjék a faszukat az általunk “kinevelt” zsenire. Ez olyan mintha találnál egy csóró de gyönyörű csajt, megfürdetnéd, felruháznád, taníttatnád, és mondjuk a főnököd meg a még több lóvéjával lecsapná a kezedről, és neked áradozna róla hogy milyen jó pina meg hogy meddig tudja benyelni a brét. Lehet, hogy önzőség, de én akarok a a reál vagy a cselszi szurkolók pofájába röhögni, miután Pogba felszúrta nekik a csokikukit melegszarig, nem azt látni hogy az általa lehozott győzelmek után ők istenítsék az én kurvámat.

  • Szilveszter94

   A változás mindig veszélyes… viszont most ez a leglogikusabb lépés.
   Egyébként, nem csak én gondolom így:
   http://www.nemzetisport.hu/olasz_labdarugas/juve-pogba-arabol-3-4-topjatekost-vehetnek-mint-zidane-utan-2389307

  • NorbertoO

   Én elhiszem, és tudom, hogy ez a logikus, de ha figyeltél én eddig sem a logikai oldalàt közelìtettem meg, és nem azzal érveltem, hogy logikàtlan lenne, pusztàn az őszinte érzéseimet hoztam fel, ami nem feltétlenül racionàlis, de mindenképp igaz.

 • NorbertoO

  Az gàz hogy Pogba mellett technikailag amatőrnek tűnnek a többiek? Többek bàntóan…

  • Juventino

   Az eleganciája, könnyedsége Zidane-t idézi, de ez azért erős. Én sem vagyok mindig elragadtatva a “mennyiségi embereinktől”, de Teveznél, Moratánál, Pereyránál, Vidalnál és Marcinál sem sír fel a labda, Chiellótól meg nem azt várom, hogy az orrán táncoltassa a bőrt, elég, ha odavág, amikor kell.

  • NorbertoO

   Nem azt mondtam, hogy ez úgy is van, hanem hogy úgy “tűnik”. Egyedül Tevez aki még hasonló kaliber technikailag, de a többieknél (Marcit is ideértve) lehet hogy van 10 jó megoldás, de van mellette 5 olyan hajmeresztő hiba hogy BLASZ 4-be is megérne egy kurvaanyázást. Meg nem tudom pontosan, leírni, de olyan megnyugtató ha Pogbánál van a labda, meg tudod, vagy legalábbis benned van az az érzés folyamatosan hogy húzni fog valami faszát. Pl Marcinál az az érzés van bennem, hogy “ne hátra passzolj baszki” vagy ha látom hogy előre játszik “ú, csak jó helyre menjen”. És ugyanezt el tudom mondani Moratáról, ha pl. megy felé a labda: ” ú baszki, mostmár biztos jól veszi át” “mostmár csak jó labdát ad” “mostmár csak nem Tevez mögé passzol”… Pereyra ” mostmár csak megcsinál egy jó cselt” stb… Tehát egyedül Pogbánál van az, hogy nincs bennem kétség, hogyha akcióba lendül

  • LeRoi10

   A számok nem teljesen ezt mutatják. Nyílván Pogba nagyobb tehetség mint Marchisio de a kisherceg teljesen más szerepkörben is játszik. Ebből adódik hogy Marcinál többet jár a labda, illetve veszélytelen a kapu előtt, ellenben védekezésben hasznosabb mint Pogba. Azért ha már kikerestem leírom, (opta adatok)

  • NorbertoO

   Én elhiszem Neked, a számok szép dolgok, és valószínűleg nem hazudnak, de én nem arról beszélek, hanem érzésekről, amik egy-egy játékos játékba kerülésénél jönnek elő. Ezeket nem lehet számokba önteni, és statisztikával alátámasztani, ez a játékos sugározza magából. Lehet, hogy Pogba 5-ből 4 passza szar (viszont látom a szándékot, és hogyha bejönne neki hatalmas megoldás lenne) míg az 5. meg egy istenkirályszuperassziszt. Marci meg lehet 10-ből 10et jó helyre passzol, de a hozzá legközelebb lévő játékoshoz, hátra vagy épp betalál egy hosszú indítást. Talán a jó szó a kreativitás, hogy Pogba minden mozdulatán látszik, hogy az ellenfél előtt jár, és hogy mi a célja azzal amit csinál, míg a többieknél sokszor gépiesen, biztonsági szempontokat szem előtt tartva járatják a labdát. Szeretném kihangsúlyozni, hogy nem Marcit ekézem csak ő jött fel példának, ez csak egy érzés ami így előjött és ennél jobban nem tudom elmagyarázni 🙂

  • NorbertoO

   Talán még annyi, hogy ugyanígy van pl. Neuernél. Nem vagyok se Bayern, se nációelf rajongó, de amikor neki lőnek kapura az az első érzés ami elfog, hogy úgyis kivédi, vagy ha kap egy labdát hazaadásból akkor meg az, hogy úgyis megoldja, míg Buffonnál sajnos már nem (régen vele is így volt) ez a szitu. Ha kapura lőnek akkor “Istenem, ne üsse hanem fogja”, “Baszki, csak jó helyre üsse”, ha hátraadják neki akkor, “bazzeg, el ne kúrja” és hasonlók.

  • LeRoi10

   Pedig Giorgio csak az orrán képes lenyomni egy brazil kört!

  • rakkenroll

   Főleg Buffi!… nem is értem, ilyen technikai tudással, mit keres egyáltalán a Juventusban?!

 • Juventino

  Zseni ez a kölyök, ez tény és jó lenne látni nálunk kiteljesedni. Ami külön szimpatikus benne, hogy az látszik rajta, hálás a Juventusnak a lehetőségért, hogy bíztak benne és segítették a fejlődésben. Mostanában nagyon megy neki, ha a Milan ellen is így játszik és nyerünk, milliókkal nőhet az értéke, ha nézik a menedzserek a derbit.

  Ma Morata is jól játszott, a meló, amit beletesz, elismerésre méltó, de gólveszélyben nem több, mint Lóri, sajnos. Vidalnak nagyon nem ment, Allegri jól cserélt, sőt, szerkezetet is váltott és utána jobban domináltunk, ma még a Mestert se érheti kritika. Pereyra is hetek óta húzóember, van benne lendület, ami nagyon kell a csapatnak, Pogesszel és Mormotával meghúzzák néha, és ez jelentheti a különbséget akkor is, ha amúgy nem játszunk igazán jól. A Parma ellen jó lenne szégyenszemre nem kiesni a kupából, és egész pofás januárt zárnánk.

 • LeRoi10

  Vidal nem igen tudja feldolgozni hogy míg tavaly még a világ legjobb középpályásának tartotta magát, idén még a csapaton belül is maximum a 3. a sorban. Nem játszottunk igazán jól, de keményen odatettük magunkat. Nem sok esélyt látok rá de jó lenne a szerecsen istenséget az EB-ig megtartani. Hazai rendezésű lesz, a francia válogatott egész jó, ott még jó pár milliót ráverhetne az árára és addig is boldogíthatna minket.

  Érdekes volt nézni a mai játékvezetést is, akárcsak a tegnapit, a Lazio-Milan-on. Rengeteg meccsen szembeötlő, hogy nincs koncepciója a játékvezetésnek, semmi következetesség nincs benne. Pioli beszélt róla, hogy nagyobb együttműködésre számít a bírók-edzők között, hogy mit várnak el a csapatoktól illetve a játékosoktól. Erre valóban nagy szükség lenne, ez az össze-vissza fújogatással képesek meccseket tönkretenni és valamiért Garciában azt az érzést kelteni, hogy mindenki a Roma ellen van.

  • Szilveszter94

   Hát, én Vidal elé maximum Pogbát tenném, de ez ízlés kérdése… a munkája védekezés-részét még mindig a megszokott színvonalon hozza, a támadásban esett vissza – talán Allegri, talán a sérülése miatt.

   Pogba megtartása egy bizonyos összegen felül már értelmetlen lenne; egészen biztos, hogy a távoztával egy leendő (…?) világklasszist veszít a Juve, de azért nem pótolhatatlan (szerintem például Isco be tudná tölteni a helyén keletkező űrt), és a Juventusnál sokkal fontosabb kérdés, hogy a csapat fiatalítása ne okozzon minőségi visszaesést. Az alsó árhatára már így is 75 milla, amire még fognak licitálni a versenyzők, így is elég lesz az érte kapott pénz a csapat újjászervezéséhez.

  • melakovics

   Vidal “ellen” sokkal inkább azt lehet felhozni mostanában, hogy jóval inkább hajlamosabb az ámokfutásra. Már nem is emlékszem melyik meccs után nyilatkozta Allegri azt, hogy azért ő jött le a sárgája után s nem Marchisio, mert Arturo az addigi játékával kockáztatta a kiállítást ( talán a Chievo elleni mostani mérkőzés volt ). És lényegében itt mutatkozik a különbség. Conte alatt a védőmunkáját is sallangmentesen higgadtan csinálta, most hajlamos elveszteni a fejét. Én egyelőre ezt a nagyon akarásának tudom be.

   Pogba esete pedig egy egészen új dimenziót jelenthetne. Eladni már most is látszik, hogy vlágrekord összegért fogjuk, a pótlását pedig személy szerint nem játékosban, hanem felállás váltásban látom. Ha felépül Asamoah teljesen jók vagyunk. Ettől még persze elférne akár Isco is, de sajnos ott tartunk, hogy a keret legpiacképesebb és egyben szinte legfiatalabb játékosa menne. Már így is öreg a keret, így én sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy az érte kapott összegből fiatalítsunk, semmint a pótlást és erősítést célozzuk meg. Barza, Pirlo vastagon 30 felettiek, Buffon egy más kategória, Marci is közelebb a 30hoz, mint a 25höz, Tévez esetében egy egészen egyszerű megoldás lesz, lévén ő a szerződése lejárta után is játszani fog csak nem itt. Llorente sem mai csirke és akkor a védelmet még nem is néztük. A teljes keretet nem lehet megfiatalítani Paul árából, de ha 100 milliót adnak érte, mi pedig azt megtoldjuk “csak” 50-nel, akkor már jó eséllyen 2-3-4 évvel is tudunk a kereten fiatalítani, és minőségileg sem feltétlen romlunk.

   Ellenben az eladásával még szerintem 2-3 évet minimum kellene várni. Már klasszis, de ez mellett roppant fiatal és még mindig fejlődik. A karrierje most is még csak felfelé ível, és csúnyán fogalmazva épp a lejtmenet előtt kellene megválni tőle, mert akkor fogja a legtöbbet érni. Ami meglátásom szerint akkor már a 150 millió környékét fogja súrolni!

  • Szilveszter94

   Vidallal kapcsolatban így egyetértek veled.

   Ami Pogbát illeti… ilyen szintű játékosok esetében már nem a képességet nézik, nem azt figyelik, hogy tud-e “még világklasszisabb” lenni, hanem a marketingérték, hogy mennyi nézőt lehet vele tévé elé ültetni, hogy el lehet vele adni a mezeket és az ilyen-olyan csecsebecséket. Ez pedig Pogbánál már nem fog nőni, legalábbis addig nem, amíg BL-győzelemre esélyes csapathoz nem kerül. Nem fognak 100 millió fölé menni, legfeljebb az ilyen-olyan bónuszokat is beleszámítva; Pogba a Juventusban ennél piacképesebb nem lesz.

   Ami magát a Juventust illeti: nem a fiatalítás a kulcskérdés, mert az elsősorban a padot érinti – a Juventus a balhátvéd posztot kivéve nem rendelkezik olyan poszttal, ahová nem lenne olyan, 30 alatti jelöltje, aki egyértelműen visszalépés a korábbihoz képest. (A kapus és a csatár posztját direkt nem vettem ide, mivel Buffon visszavonulása még 2-3 év múlva esedékes, Storari szintjét viszont Leali már most eléri. Tevezt pedig Berardi fogja és tudja is majd pótolni, ez meggyőződésem.) A Juventusnál a fiatalítás elsősorban olyan nagyon tehetséges fiatalok megtalálását jelenti, akik nem kerülnek sokba – mint Coman, vagy Berardi, vagy amilyen anno Pogba volt.

   Ennél sokkal nagyobb probléma, hogy kevés klasszisa van a Juventusnak; még ha Pogba maradna is, akkor is kellene még legalább 2 klasszisjátékos. Van egy csomó minőségi ember, akik a bajnokságban a többiek fölé helyezik a csapatot, de klasszis mezőnyjátékosból csak egy fél kezdőnyi van – Cáceres, Bonucci, Vidal, Tevez, és a világklasszis Pogba, jelenleg ennyi klasszisa van a Juventusnak. Ez egy Bayern, vagy egy Real ellen ez kevés.
   És itt az nem lehet érv, hogy a Juventusnak nem futja a legjobbakra – a legjobbakra nem futja, ez tény. De a náluk fél szinttel lejjebb lévő klasszisokra igenis futja: egy Isco, egy Fábio Coentrao, egy Raheem Sterling, egy Alex Song simán futja a fizetési büdzséből, és Pogba eladása után az átigazolásukhoz kellő pénz is meglenne. “Egyszerűen csak” meg kell találni a megfelelő embereket.

  • melakovics

   A friss posztban leírtam, hogy kire költeném az összeget, de továbbra is tartom, hogy csak a 30+ játkosaink most már többen vannak: Buffon, Storari, Pirlo, Barzagli, Tévez, Evra, Chiellini, Lichtsteiner, Pepe, Padoin. Llorente és Marchisio 29. Ritka öreg a csapat, és ezt egy nyáron a mi mentalitásunkkal nem lehet egy nyár alatt megoldani.

  • Szilveszter94

   Egy pillanat, és nézem is…

  • rakkenroll

   Szerintem Marcsi is klasszis (és remélem Coman is az), Pogba megtartásával a kp remek maradna, ennyi klasszis pedig elég egy csapatba. A védelembe mondjuk hoznék egy-két erősítést -sajnos Barza nem lesz fiatalabb, Evra sem az igazi -, de némi szerencsével (meg egy jó edzővel) ez a keret simán felérhet a csúcsra egy-két éven belül.

  • Juventino

   Most ez megint sántítani fog, mert nyilván elfogult vagyok, de – Vidal jól játszott az utóbbi időben, aztán jött ez a torokgyuszi, influenza vagy mi, és két hetet kihagyott. Épp, amikor már kezdett régi önmagára emlékeztetni vagy három egymást követő meccsen. Sajnos tartottam ettől, Arturónak nagyon kellene már egy 8-10 meccsből álló jó széria, de mindig van valami apró sérülés vagy betegség, és ez tegnap nagyon látszott. Egy betegség utáni héten szerintem te sem lennél tip-top azonnal.

   Azt viszont Allegri javára írom, hogy látta ezt, cserélt, sőt, jól cserélt és onnantól nyert ügyünk volt. Lichti beállítása is nyerő húzásnak bizonyult (szó szerint) és még a Roma (és a Fiorentina) megtette, amiben reménykedtünk, gyakorlatilag a kezünkbe adták a kulcsot. Most már csak ki kell nyitni az ajtót és nem elbotlani a küszöbben. Ha nem kapunk ki Rómában, meglesz a Scudetto.

 • Ricardo

  Tudom, hogy nem illik Allegrit dicsérni (takarodj!), de a kismillió hibája mellett, a középpályásaink ez évi formájában talán ő is közrejátszik. Azért én emlékszem, hogy ez az ember még Nocerinoból meg Boatengből is Barca verő box-to-box-ot csinált és Muntari (hehehe) is focistára hasonlított a kezei alatt.

  Akárhogy is, nagyon jó mindennap arra ébredni, hogy ha a védelem és a csatársor egyelőre nem is, a csapat középpályája képes felvenni a versenyt a Real / Barca / Chelsea / Bayern középpályájával. Utalok is a héten egy kis extra pénzt a szerkesztőségbe.

  • bombahoppa

   …miért nem Allegrinek utalsz? Vagy a középpályának?

  • Ricardo

   Mindig Beniéknek utalok, tudom, hogy úgy is ők mozgatnak mindent és mindenkit a színfalak mögött. 😀

  • bombahoppa

   De leszedik a jutalékot, ami ilyen összegeknél nem kis tétel. Ha direktben Maxnak utalsz, 20 cm-ről fröcsögheted a képébe, hogy takarodjon. Priceless. Ilyet átengedni a lányoknak, hát nem is tudom…

  • Ricardo

   Sz*rok én a Juventusra, igazi divatdrukker vagyok. Csak azért szurkolok itt, mert Dinoék is ennek a csapatnak drukkolnak, én pedig a győztesek oldalán akarok lenni, mindig.

  • bombahoppa

   Általános negyedikben Dino azt ígérte nekem, hogy velem fogad örökbe gyerekeket és mi leszünk minta meleg család. Aztán találkozott Benivel meg Dartival, és még sokáig reménykedtem, de most már nő, és Dinának hívatja magát. Hogy tehette ezt velem?
   Amiből lehet kihagyom ezt a galerit, ez nekem szívügyem, remélem megértesz. Én már csak a Juve miatt olvasom ezt a blogot.

 • Juventino

  Na, tegnap “végre” megint szarul játszottunk, hogy el ne bízzuk magunkat, simán megérdemeltünk volna extra 30 percet büntetésként. Ez a 89. perces győztes gól nagyon gonosz volt szerencsétlen Parmával szemben, de Morata önbizalmának jót tehet egy-két ilyen fontos találat.

  Llorentével szerintem továbbra sem az a baj, hogy béna, hanem hogy nem tudjuk használni. A beadásaink alapvetően szarok, szóval marad az, hogy fellövik, felpasszolják rá a labdát a középpályáról (vagy a védelemből – Chiellóból tegnap kijött a Hummels, kár, hogy Lóri egy centis lesen volt…), ő meg megtartja és lekészíti, mint a gólnál. Viszont így nem ő a befejezőember és gólja nem lesz több tőle. Morata mozgékonyabb, gyorsabb, több a variációs lehetőség, ha a pályán van. De hogy melyik a jobb csatár, ha a helyzetek kihasználásáról van szó, az ebből nem derül ki.

  Tegnap a középpálya sem remekelt, Pirlótól nem érkeztek a forintos labdák, Vidal és Marci meg kis szerencsével lőhetett volna egy-egy bombagólt, de nem lőtt. Így is behúztuk. A Roma-Fiorentina párosból ellenfelet kapni nem tűnik annyira finomnak, remélem hazai pályán játszhatunk legalább. Jó lenne már az újabb Olasz Kupa, kár, hogy Conténak sem jött össze. Na, majd Allegrivel! 🙂