Szezonértékelő közös poszt haikuval

Mivel ez az év annyira keserű volt, hogy igazából az Inter BL-kiesése óta alig tudtuk mosolyra húzni a szánkat, az idei évértékelő közös poszthoz extrák is érkeznek. Írtunk nektek haikut, elméleti képzőművészekké avanzsáltunk, és még egy-egy szabályváltoztatási javaslatunk is lett. Köszi a semmit, Juventus!

Nézd, hogy örül neki!

Rendezd sorrendbe (élőhelyük, táplálékuk és szaporodásuk szerint) a bukás öt legfontosabb okát.

_benito: 1. Kiegyensúlyozatlan játékoskeret, 2. Sportolónk minősíthetetlen formája 3. covid + sérülések 4. Pirlo, 5. Ronaldo.

s4tch: 1. kiegyensúlyozatlan keret (vezéregyéniségek hiánya, szar középpálya, ilyenek) 2. Pirlo 3. az évek óta emlegetett motiváció (illetve annak hiánya) 4. Dybala mint alapember hiánya 5. a klub körüli szokásos nyugalom hiánya

Darti: Előre fel szeretném hívni mindenkinek a figyelmét a tényre, hogy Dino válaszai jönnek utoljára (ha nem utánam következnek, akkor orvul előre helyezte magát!). Így éri el, hogy ő tűnjön a legbölcsebbnek!!!! Tehát: 1. Középpálya elbaszottsága 2. Pirlo totális tapasztalatlansága 3. Covid okozta bizonytalanság és a szurkolók hiánya 4. Szerintem elég három ok!!!

Dino: 1. olaszok hiánya, 2. túl sok külföldi, 3.üres ALLIANZ Aréna, 4. motiváltalanság, 5. Covid miatt felborult versenynaptár

Kinek a leginkább a kurva anyját?

_benito: A Nedved-Paratici párosnak, mert a bukás minden lépésénél ott voltak. Elküldték Allegrit, hogy Sarrival pótolják, nem tudtak mit kezdeni a Ronaldo-helyzettel (miközben elengedték a megoldást, Mario Mandzukicot), kinevezték Pirlót, és alá raktak egy botrányosan kiegyensúlyozatlan keretet azzal, hogy “megoldod, kicsi!”

s4tch: én Paraticit cserélném le először, közvetlenül utána Pirlót, aztán jöhetne csak a keret átalakítása. Paratici nem is tavaly nyáron végzett pocsék munkát, hanem ebben a szűk 3 évben folyamatában sikerült lelaknia a keretet: rengeteg a túlfizetett játékos, következetlen a keretépítés, teljesen random döntések követik egymást, ennek nem is lehetett más az eredménye, mint az, hogy az Izének egy számmal erősebb már a kerete, a miénk meg tele túlfizetett, eladhatatlan emberekkel. Mondok példákat is: Mandzukicnak adunk egy szerződéshosszabbítást, majd pár hónap múlva lelátóra tesszük; Rugani egy éven belül kétszer (!!!) kapott új szerződést; a 6,5 millás fizetésével Bonucci akkor is innen megy nyugdíjba, ha holnap szétszaggatja a lábát egy vérmes csivava; Tek szintén eladhatatlan a magas fizetése miatt; Ramsey és Rabiot durván túlfizetettek; Dybala még pár éve lazán ért 80 millát, most meg jó eséllyel egy fillért nem látnánk belőle, mert hamarosan szabadon tárgyalhat a kérőivel; stb. Paratici egy mihaszna kókler. Viszont az is meglehetősen érthetetlen, hogy Agnelli hogy gondolhatta, hogy Marotta helyére ülteti ezt a szerencsétlent, hogy Allegri eredményeit hozhatja egy déli sutyerák vagy egy kevésbé karizmatikus nem-is-edző, hogy a Szuperligával kapcsolatos terveket, döntéseket ilyen bénán előkészítve muszáj nyilvánosságra hozni.

Darti: Nem tudom. 🙁 Igazából fogalmam sincs, hogy ki milyen döntést hoz meg a klubnál, úgyhogy a kurva anyját annak, aki miatt nem egyértelmű, hogy például Nedved mi az anyját csinál.

Dino: Conténak.

Idézz fel egy szép idei emléket egy saját haikuval

_benito:
Ősszel huszárként
Twitteren lefetyelő
barcácska szopott

s4tch:

Ezt a szezont inkább elfelejteni kéne. Inkább előre tekintek:

Ezen a nyáron
Allegrire vágyom én
Csodás férfi ő

Darti:
Fontos itt is észrevenni, hogy ez a _feladat_ azért került ide be, mert Bencsinek valamikor hónapokkal ezelőtt eszébe jutott ez a haiku és muszáj volt valahol ellőnie. TAGADJA, de szerintem így volt. Itt van egy azért:

Nápolyi férgek
Nem utaztatok el, lám
Mégis szoptatok

Úgy tűnik, ez a szopás dolog jól illik a haikukba.

Dino:
Módomban állna
Kicsinálni benitót
Megteszem egyszer

Ha lerajzolnád a szezon legjellemzőbb jelenetét, mi lenne a képen?

_benito: Az én képemen egy óriási fogkrémes doboz szerepel. Erdei környezetben képzelem el, hogy a fák mérete is mutassa, milyen hatalmas a fogkrémes tubus, amiből azonban nem szájhigiéniás paszta tolódik ki, hanem nyomósfagyi-állagú fos.

s4tch: a Porto szabadrúgása a visszavágó hosszabbításában, vagy Arthur valamelyik eladott labdája a Benevento ellen. A jelenetek közös jellemzője: jó játékosok nem koncentrálnak, és nem viselkednek csapatként. Óriási mázlink volt azzal, hogy odaértünk a BL-helyre, ez a csapat (kihangsúlyozom, nem a klub; a csapat) szart sem érdemelt idén.

Darti:

Pirlo reacts to Ronaldo's bad defending free-kick as Porto knocked Juve out  of Champions League
Minden egy képen.

Dino: az én képemen a presszing alatt állva labdát megjátszani próbáló Bentancur szerepelne.

Ki okozta a legnagyobb csalódást?

_benito: Tulajdonképpen Bentancur, mert tőle a szezon előtti jóslataimban breakthrough-évet vártam, erre a legvilágtalanabb balfasz volt a többi balfasz között. De inkább Arthurt mondom, mert ez a pofátlan kis szarházi volt a sztárigazolásunk (és nem Chiesa, akit mindannyian kétkedve fogadtunk), és kb. egyetlen értékelhető támadó passzát a szezon során az ellenfélnek adta.

s4tch: Pirlo 🙁 A játékosok közül is van néhány jelölt: Dybala, aki képtelen volt összeszedni magát fizikailag, Ronaldo, aki az utolsó pár hónapra magához képest nagyon leeresztett, és amikor muszáj lett volna, akkor sem tudott teljesíteni, Arthur, aki fizikailag még annál is gyengébb, mint ahogy vártuk, Ramsey, aki komplett roncs, Bernardeschi, akinél a tavalyi trágya év nem csak kisiklás volt, Bentancur, akinek a covidot követő sűrű naptár kettétörte a fejlődését, Szczesny, aki a világ élmezőnyéből a liga középmezőnyébe lepkézte magát, vagy Demiral, aki nem csak sérült, hanem szar is volt idén, stb.

Darti: Dybala.

Pirlo esetében pedig érdekes dologra lettem figyelmes. Amikor megnyertük a kupát és mutatták, nagyon megsajnáltam. Hiszen én nagyon szeretem ezt a fickót. Mekkora mester volt a pályán! Mennyire szeretném, hogy a kispadunkon is sikeres legyen. Hajlamos vagyok így az idény lezárultával elfeledni, hogy mekkora fos volt az egész idény valójában. Képtelen voltam végignézni a meccseinket. Miközben Pirlo többet ért el, mint amire az idény elején számítottam. Le lettem anyázva, amiért a bajnoki címet csodavárásnak tartottam, és úgy gondoltam, hogy a BL-helyek elérése lehet a cél. Aztán így is lett, igaz, egy lyukas garast sem raktam volna már a top 4 helyezésre az utolsó fordulókban. De végül meglett, a kupa és a szuperkupa megnyerése pedig abszolút plusz – nem fontosak, de mégiscsak két döntőt sikerült behúzni. Ugyanakkor nem szabad eltekinteni attól, hogy micsoda fogalmatlan játékkal sikerült kikapni a Milantól akkor, amikor igazán fontos lett volna nyerni. Attól, hogy a Benevento ellen lényegében kapura sem voltunk veszélyesek. Ugyanakkor Pirlo végre megmutatta a sok fotelhuszárnak, hogy nem igaz a mondás, miszerint bárki ülhet egy kispadon.

Dino: Dybala mindenképpen. Bekúrról azt gondoltam, hogy tud focizni. Ez az idénye teljesen a 2000-es évek eleji Tacchinardiéhoz hasonlítható.

Nem g.o.a.t., csak scapegoat

Kifejtősch kérdés: Mondj egy dolgot, amit Pirlo rontott el, és mondj egyet, amivel csak nem tudott mit kezdeni.

_benito: Összekapcsolom a két dolgot a középpályával. Itt voltak a legszarabbak Pirlo erőforrásai, pedig itt kellett volna a legjobbnak lennie, hogy stabil lehessen a Juventus játéka. A védekezést csapatként megoldotta a Juve, de ahhoz, hogy a támadójáték ne kizárólag Ronaldóról szóljon, nagyon kellett volna néhány meghatározó teljesítmény az ellenfél térfelén. Részben talán Pirlo hibája is, hogy Ramsey teljesen használhatatlan, Rabiot pedig ritkán mutatta meg a tehetségét. McKennie 8-as poszton való erőltetése viszont Pirlo hülyesége, ha már itt tartunk, de nem ez a legnagyobb bűne. Januárban elkezdte három belső középpályással játszatni a csapatát, ami akkor egy az emlékezetes menetelést hozta el. Aztán elkezdtek kiesni az emberei, kénytelen volt rotálni, és pályára kerültek Ramsey- és Bernardeschi-féle kenyérpusztítók, és Pirlo elengedte a 4-3-3-at (3-4-3-at). Méghozzá annak a 4-4-2-nek a kedvéért, ami nem néz ki valami jól, és játékosai sincsenek hozzá.

s4tch: rengeteg dolgot elrontott Pirlo, kezdve ott, hogy szezon elején kijelentette, hogy a középpályásai leginkább a két belső középpályással felálló formációhoz passzolnak (pedig egyik sem ilyen), majd amikor ki tudja, miért, januárban mégis feldobott 3 belső középpályást és nyertünk hatot zsinórban (ezt a sorozatot említi _beni is; a többiek válaszait még nem látom), akkor utána nem vette észre, mennyire másképp működik ez a rendszer. Az is szép volt, hogy a Milan elleni odavágón Chiesa hülyére vette Theót, pár hete Chiesa mégis a bal oldalon kezdett, ahol rendre kevésbé volt hatékony. Nem próbálta ki a Chiesa, Cuadrado kettőst bal szélen (Chiesa csak a védekező fullback oldalán játszott), foggal-körömmel ragaszkodott a lassú átmenetet eredményező hibrid felálláshoz, Bonuccit és Ronaldót is túl későn ültette padra, nem vette észre, Buffonnal mennyivel kerekebb a védekezés, többször is rossz mentalitással lépett pályára a csapat kiemelten fontos meccseken, sorolhatnám. Nem tudok _egy_ dolgot mondani, amit Pirlo elrontott…. :((( Viszont tudok egyet, amivel nem tudott mit kezdeni: ezzel a középpályával, ez ellen az Izé ellen szerintem senki nem nyert volna bajnoki címet.

Darti: Azt rontotta el, hogy nem kért még két évet az U23 kispadján. De ki mondott volna nemet, ha megkérik, hogy legyen ő az edző.

Dino: Nem tudom, hogy taktikailag mit rontott el. Én kevésbé hiszem, hogy a játékrendszerek sokat számítanak. A stratégia viszont annál inkább számít. Akkor leírom: egyetlen percig sem láttam semmilyen stratégiát Pirlónál. Azt láttam, hogy sodródik az eseményekkel. És ami óriási csalódást jelentett: egy ilyen múltú játékos észrevehetően nem tudta motiválni a keretet. Érthetetlen.

Melyik az a seb, amit még jövőre is érezni fogsz?

_benito: Nem elég, hogy az Izé, de Contéval és Marottával.

s4tch: erre nem tudok válaszolni. Valamiért nem állt össze ez az év, az egész egy nagy seb – és ehhez képest világi mázlival jöttünk ki belőle.

Darti: Nincs seb, ez egy ilyen év. Kilenc fasza év után jött egy szopó. Ha lecsúsztunk volna a BL-ről, na, az nem nekem lett volna hatalmas seb, hanem a következő éveinknek. Az ember már csak ilyen: megszokja a jót, aztán csodálkozik, hogy azért nem magától értetődő, hogy állandóan bajnokok vagyunk, hogy csökkennek az adók és hogy a 10 évvel ezelőttihez képest 30-szorosára nőtt az aranytartalékunk!!!!

Dino: Mondhatnám, hogy Conte és az Izé bajnoki aranya, de még ez sem érdekel annyira, hiszen egy steril, hangulattalan idény végén lettek elsők. A lelke mélyén mindenki érzi, hogy ez a bajnokság nem volt az igazi. Úgyhogy igazán semmi.

Mit látsz magad előtt jövőre?

_benito: Ennél jobbat. Folytadódik a csapat fiatalítása és olaszosítása, Donnarumma és Locatelli nem is tűnnek rossz vételnek, de nagy kérdés, mennyi zseton lesz (a héten kiderül, emel-e tőkét az Exor). Mert hozzá kell nyúlni a kerethez, és a kispadról még nem is beszéltem. Vajon három jól sikerült, és mondjuk ki: mázlis meccs feledtetheti az egész éves kilátástalanságot?

s4tch: továbbra is egy túlfizetett zsoldossereget. Donnarumma kiválóan illeszkedik a „csak kivételes esetekben fizessünk 5 millánál többet egy játékosnak” policybe, hahaha! Nagyon rosszul menedzselik ezt a klubot és ezt a keretet.

Darti: Elképzelhetetlennek tartom, hogy sikerül kizsuppolni a sokat kereső majmokat. Egyelőre fogalmam sincs, hogy marad-e Pirlo (el tudom képzelni). Ha nem marad, akkor ki jöhetne a helyére, akit ki is tudunk fizetni és tudna főzni ezzel a kerettel. Csak Allegrit látom magam előtt, mint jó megoldást, vele újra a bajnoki címért küzdhetnénk, még ezzel a kerettel is.

Dino: megszabadulnak a rengeteget kereső léhűtőktől, a keretet pedig feltöltik a Primavera, az U23-as és a női csapat tagjaival.

Lesek mindenhol

Régen engedtétek szabadjára szabályalkotói vénátokat, pedig kibaszott okosak vagytok mindannyian. Itt az idő!

_benito: A fényes sikerű esztétikai-, ideológiai- és egyéb lesfajták számát bővítem eggyel, a pigment lessel. Elsőre talán rasszistának fog tűnni, de hitem szerint izgalmasabbá tenné a játékot, ha a futballisták csak a saját rasszukba tartozóknak passzolhatnának a 16-oson belül. Előfordulhat, hogy ez szegregációhoz vezet, de ha a játék fejlesztése a cél, nem törődhetünk polgárjogi kérdésekkel!

s4tch: Régóta érik bennem a gondolat, hogy lehessen bírót is cserélni. Minden csapat vihetné a saját sípmesterét, és mérkőzésenként legfeljebb egy alkalommal lecserélhetné az aktuális mérkőzésvezetőt. Micsoda stratégiai fegyverhez jutnának az edzők ezzel! Cakir rossz napot fogott ki? Az UEFA ránk küldte megint a kukaszívű angol nyomorultat? Kuipers túl gazdag, képtelenség megvenni? Hiába dobálja magát Cuadrado, nem kap szabadrúgást? Küldjük be a saját emberünket! Óriási lenne, és azonnal kifogná a szelet a bírózó ellenfelek vitorlájából, hiszen MINDENKINEK LENNE SAJÁT SPORIJA!

Darti: Nagyon tetszik a pigment les ötlete, tovább is lehetne fejleszteni, és jól is illene a fekete-fehér klubhoz. Szerintem a Serie A-ban be kéne vezetni a KUMULÁLT TIZENEGYES fogalmát. Furán működne: bármelyik meccsen történne szabálytalanság a 16-oson belül, azt a bíró csak felírná egy papírlapra. A fordulók végén a bírói testület összeírná, hogy hány tizenegyest kellett volna befújni. Az így kumulálódott tizenegyeseket pedig a következő fordulóban a Milan a mérkőzése elején ellőhetné. Gyorsan megszűnnének a 16-oson belüli szabálytalanságok!

Dino: beni ötlete tetszik, ahogy Dartié is. A grundfoci jelleget erőltetném olyan szabályokkal, hogy „három szöglet egy tizenegyes”, vagy, hogy szabadon beállhatna bárki a kapuba, és ezt „ÚAUS” kiáltással kellene jeleznie a játékvezető felé. Illetve van egy, a szabályalkotáshoz nem annyira kötődő ötletem: régóta zavar, hogy a futballpálya rengeteg füves területet igényel, és nem egy épületes látvány a meccs végére letaposott gyep. Ezért én szép lassan betonpályákat kezdenék el kialakítani a stadionokban. A kedvezőtlen időjárási körülmények nem tennék tönkre a játékteret, könnyebb a karbantartás, nem kell állandóan vonalazni, locsolni stb. Bízom abban, hogy lesz egy ilyen irányú változás a jövőben!