Matek

Ezerrel pörög a mercato-motolla, ezzel együtt pofánkba tolnak számtalan leigazolásra váró játékost, távozók és potenciális vásárlók tucatjait, átigazolási összegeket, csereügyleteket, ármánykodó ügynököket, játékosok aláírásáért folytatott VERSENYEKET, tényként tálalt pletykákat, mi meg kapkodjuk az ostoba fejünket, és azt hisszük, az nso és a calciomercato napi hírfolyamának átgörgetése után máris értünk mindent.

Nem biztos. Egy picit számolni fogunk.

Kezdjük azzal, amit már mindenki látott: Marotta ingyen-válogatottjával.

A fenti, egyébként kétségtelenül impresszív összeállítás elkészítését az utolsó ingyen-gyerek, Emre Can leigazolása indokolta, akit ha írnánk blogot, feltétlenül bemutatnánk egyszer. Most viszont kizárólag az anyagiakra koncentrálunk: mennyibe kerül konkrétan ez az ingyenes igazolás? Baszott sokba: a klub közleménye szerint 16 millás költséget generált a transzfer (amit nyilván nem a Liverpool, hanem maga a játékos kapott meg aláírási pénzként), amit a pletykák szerint évi nettó 6 millió eurós fizetéssel toldunk meg. Az olasz adózási szabályokat ismerők azt mondják, érdemes a nettó bér duplájával számolni a bérköltséget. Can 4 évre írt alá, évi 12 milliót költünk rá, ehhez adjuk hozzá az aláírásért kapott 16 gurigát, és íme a hevenyészett matek: az ingyen játékos 64 millióba kerül.

Miért jó ez nekünk? Első ránézésre azért, mert Emre Can piaci értéke a mai, erősen inflálódott piaci árak mellett legalább 40 millió euró lett volna. Ezt sikerült helyettesíteni a 16 milliós aláírás-pénzzel, cserébe Can szabadügynökként jóval magasabb fizetést kérhetett, mint amit egyébként egy 40 milliós átigazolási díj után bárkitől kaphatott volna. A liverpooli fizetése állítólag heti 70 ezer font volt, ami nagyjából évi 4,1 millió eurónak felel meg – bruttóban. Ez azt is jelenti, hogy Can elmaradó átigazolási díját a korábbihoz képest nagyjából háromszoros nettó fizetéssel honoráltuk. Ekkora emelést biztosan nem kapott volna, ha kifizettük volna érte a piaci árát. Számoljunk csak: egy 40 milláért 4 évre leigazolt, évi nettó 3 milliót kereső játékosra összesen 64 millát költött volna a klub. Khmm…

Miután tisztáztuk, mennyibe kerül egy ingyen játékos, nézzük meg nagy vonalakban, hogyan érinti egy normál transzfer egy klub eredményét. Vegyük a mindenki által ismert Higuain-ügyet: ~90 milliós átigazolási díj, 5 évre, 7,5 milliós nettó fizetéssel. Na, ez a kb. 90 millió nem a leigazolás évének költségvetését terhelte, hanem egyenlő részletekben eloszlik a szerződés ideje alatt. Aki tanult számvitelt, nagyjából tudhatja az amortizáció szerepét: ezzel fejezzük ki a befektetett eszközök avulását, akár műszaki, akár gazdasági értelemben. A foci nyelvére lefordítva, a játékosok értéke leigazolásukkor a transzfer összegének megfelelően bekerül a könyvekbe, majd ezt az értéket a szerződés ideje alatt lineárisan, egyenlő részletekben írja le költségként a klub. Higany esetében a 90 milla 5 évre leosztva évi 18 milliós amortizációt jelent. Ehhez jön hozzá a bérköltség: nettó 7,5 millió bruttó 15-nek felel meg. Illetve Piggynek van még egy bónusza, amivel összesen évi kb. 34 millióba kerül a klubnak a szerződése 5 éve alatt. Ezzel nyilván ő a legdrágább játékosunk, de tartsuk szem előtt, hogy ezt a költséget nem önállóan emberünk híres átigazolási díja adja ki. A keret többi játékosának éves költségét az alábbi táblázaton lehet követni:

https://twitter.com/Andreank91/status/1003317015908667394

A fenti táblázathoz annyit fűznék hozzá, hogy ha egy játékossal hosszabbítunk, akkor az aktuális könyv szerinti értékét a hosszabbított szerződés idejére amortizáljuk szét. Maradjunk Piggynél, és feltételezzük, eszünk ágában sincs eladni, sőt. Eddig 2 szezont játszott le nálunk, tehát 36 millát amortizáltunk le eddig az értékéből, azaz a könyv szerinti értéke 54 milla. (Ezt a fenti táblázatban pont elszámolta a kolléga, sebaj, a többi adat nagyjából rendben van.) Mondjuk, hogy további 2 évvel meghosszabbítjuk Gonzalo szerződését, ezzel ismét 5 éves lejáratnál tartunk, csak épp nem 90 milliós, hanem 54 milliós kiindulási értéknél. Változatlan fizetés és bónusz mellett hogyan alakul az éves költség? Hát úgy, hogy az évi 18 millás amortizáció helyett csak évi 10,8 millióval kell kalkulálni. (Érted már, miért hosszabbítottunk akkor is a kutyaütő Jorge Martinezzel, amikor épp lejárt volna a szerződése?)

És itt el is érkeztünk a gondolatmenetünk harmadik, egyben utolsó állomásához: hogy lehetséges finanszírozni SMS-t Piggy eladásából?

Induljunk ki abból, hogy SMS az egyszerűség kedvéért 125 milla körül lenne mozdítható. Azt hagyjuk, mennyire reális ez az ár, illetve mennyire lenne értelmes dolog eladni a keret egyetlen klasszis prima puntáját, maradjunk csak a számoknál. Szóval feltételezzük, hogy akkor jön létre az üzlet, ha 3-4 év alatt kicsengetünk Lotitónak 125 millát, és adunk 5 évre évi 4 millás fizetést a játékosnak. Ez tehát évi 25 millás amortizációt + 8 millás bérköltséget jelent. Szumma 33, amely nagyságrend figyelmes olvasóinknak már ismerős lehet valahonnan.

Tegyük fel, hogy a Juve eladja Higuaint 54 millióért a Chelsea-nek. Ezzel a klub pont megkapja a fentebb kiszámolt könyv szerinti értéket, így nem keletkezik vesztesége, viszont felszabadul a következő 3 évi költségvetésből évi 33-34 millió euró – amit SMS szerződtetésének első 3 évére lehet fordítani. 3 év múlva pedig válaszút előtt fog állni a klub, mivel lesz egy baszott drága játékosa, akihez képest az évi 23 millás Costa és 20 milliós Dybala is olcsónak számít: vagy eladja a játékost a Realnak, vagy hosszabbít. Eladás esetén a matek azt adja ki, hogy a 125 millióból 3 év alatt 75-öt leamortizáltunk, az 50 millás könyv szerinti érték fölötti eladási érték plusvalenzaként jelenik meg. Tehát egy 100 millás eladási ár is 50 milliós nyereséget, nem pedig 25 milliós veszteséget generálna. Hosszabbítás esetén pedig az 50 millás könyv szerinti értéket szétírva újabb 5 évre már csak évi 10 milliós amortizációról beszélünk – és egyből meg is lehet emelni a játékos fizetését, mert már nem nyomja a klub költségvetését az irgalmatlan amortizáció. Így lesz az évi 33 millióba kerülő SMS-ből 3 év múlva évi 5 éves nettó fizetéssel is mindössze évi 20 millába kerülő, a keretben nem kiugróan drága ember.

Ha tetszett a cikk, küldj pénzt! Jó éjszakát, szép álmokat!