Már megint döntőt játszunk!

Már csak néhány órát kell várnunk, hogy megmutassuk, ki a Jani.

LATOLGASSUNK!

Kezdjük a rossz hírekkel: Sturaro megsérült, valószínűleg nem léphet pályára a döntőben. Ha ezen túltettük magunkat egy marék Xanax segítségével, akkor haladjunk is tovább.

Ja, és a döntőt elindító ceremónián a Black Eyed Peas fog fellépni. Bocsássatok meg, hogy nem tőlük tettem be egy DALT.

Közös beharangozónkban már megválaszoltunk néhány olyan kérdést, amit kitaláltunk magunknak, mert igazából ebben vagyunk a legjobbak. A tippelős játékunkban tettenérhető az optimizmus, ugyanis ötünk közül mindössze ketten gondolták azt, hogy akár gólt is kaphatunk. Dina, S4tchy és jómagam arra tippeltünk, hogy lehúzzuk nullával a Real elleni döntőt, emellett még a 90 perces rendes játékidőben eldöntjük a meccset a magunk javára. Szokatlan optimizmus, talán túlzó magabiztosság.

Mivel egy döntőről beszélünk, nem igazán érdemes arra gondolni, hogy az elmúlt években a Margit mindig a zebra rosszabbik végére került – alagút méretű ánusszal voltak kénytelenek hazamenni, hogy megnézzék az összefoglalóban, miért is nem sikerült ismét nyerniük a csodálatos Juventus ellen. Itt például a Capitanót tapsikolta állva (respect) az egész Bernabeu, miután két góllal megválaszolta az esetlegesen felmerülő kérdéseket:

Miután összeszedtük magunkat, és hideg vízzel lemostuk könnyáztatta arcunkat, folytathatjuk az olvasást.

Mivel én abban vagyok jó, hogy teljesen random dolgokat egymás után baszkódok, és a végére sem áll össze egyetlen folyamatos ívet húzó szöveggé a beharangozóm, ezért most is ezt fogom csinálni!

A Real TIZENHÉT gólt kapott eddig a Bajnokok Ligájában. Ahogy Joó Gábor mondaná: minden idők legtöbb gólját kapták a döntőbe jutott csapatok közül. Erről a mondatról nem tudom, hogy igaz-e, ahogy a „minden idők” szófordulatot is csak retardáltak használják – ezért is említettem meg a mestert. Ezzel szemben jól tudjuk, hogy a Juventus csak hármat. Kettőt a csoportkörben, egyet pedig a Monaco ellen, amikor már úgyis mindegy volt. Bár így is elég bosszantó. (Ám mindenképpen beszédes, és a spanyolok számára elgondolkodtató, hogy a Messi, Neymar, Suarez trió elleni 180 percet 0 kapott góllal hoztuk le, miközben ők addig átlagosan 3,25 gólt szereztek meccsenként az idei BL-ben.)

Viszont kurva sok gólt is lőttek. Szám szerint 32-szer sikerült a játékszert az ellenfél Cerberusa mögé juttatni! Mondjuk ebben benne van a Varsónak rúgott nyolc is, ami egy 5-1-es és egy 3-3-as eredményt takar. Tehát egy Varsó is vágott nekik négyet két meccsen. Az Atletico is lemosta őket a visszavágó első harmadában, igaz, előtte és utána rohadtul nem. Ám a 32 a mi 21 gólunkhoz képest jelentősen több, ez nyilvánvaló.

Ahogy az is, hogy mi veretlenül érkeztünk a döntőbe.

Méghozzá úgy, hogy nekünk egy kapura lövéshez átlagosan 38,3 passzra van szükségünk, a Realnak mindössze 28,4-re. Tehát elég hatékonyak támadásban. Viszont most az a Juventus fog védekezni ellenük, aki ellen ritkán jutnak lövéshez az ellenfelek. Egy ellenfélnek 48 passz kell, hogy végre lőhessen ellenünk, a Real ellen 37,9 elég már ehhez.

Álljon itt ez utóbbi szemléltetésére egy ábra:

Jól látható, hogy mennyi passz kell mennyi lövéshez a csapatok esetében.

A Real vélhetően a megszokott 4-3-3-as felállásban lép majd pályára, azonban Bale játéka kérdéses. Azaz játszani szinte biztosan fog, de 90 percet nem bír végig, így az a kérdés, hogy kezdő lesz-e.

Erre számíthatunk:

Keylor Navas; Dani Carvajal, Raphael Varane, Sergio Ramos, Marcelo; Luka Modric, Casemiro, Toni Kroos; Gareth Bale, Karim Benzema, Cristiano Ronaldo

Kemény középpálya, erős támadósor. Ronaldo nagy formában van. Benzema egy gyökér. Bale talán sérült félig. Ha Bale nem játszik, helyette a szintén nem szar Isco fog botladozni, egyik opció sem egy életbiztosítás. A védelem pedig megfogható – legalábbis a számok tükrében nem felelőtlenség kijelenteni, hogy a csapatrészek közül az a leggyengébb.

A Real nagy erőssége, hogy a középpályásaik állati jól passzolnak. A BL-mezőnyben a Kroos, Casemiro és Modric hármas tudta a legnagyobb százalékban megjátszani hosszú labdákkal a támadókat (65,2 százalékban voltak ezek a passzaik sikeresek). Mondjuk mögöttük jön a Juventus 65,1 százalékkal, viszont mi kevesebbszer próbálkozunk ilyesmivel. Ami zavaróbb, hogy passzolás mellett játszani is tudnak, jól fedezik a labdát, nehéz őket megzavarni. Mondjuk ezért játszanak a Real Madrid középpályáján.

A hosszú passzokkal azért is kell vigyáznunk, mert a védőink nem valami gyorsak. Tehát egy futóversenyben nyilván Barzagli jár szarabbul, kb bárkivel szemben az ellenség csapatából.

Meg tudnak ilyet is:

Bár ez már Carvajal volt, aki szélső.

A mi szélsőnk meg ilyet tud:

Nem kell tehát izgulni.

A Real játékosok gyakran változtatják a pozíciójukat (mármint nem arra gondolok, hogy futnak meg sétálnak a pályán, hanem arra, hogy a MÁGNESTÁBLÁN elfoglalt pozíciójuktól eltérnek), helyet cserélnek, ezzel zavarva az ellenséges játékosokat. Szerintem ezzel nekünk nem lesz gondunk, Messit is fel tudta venni mindig valaki.

Olyanokat is szoktak csinálni, hogy a támadó harmadban váltanak oldalt, amivel ZŰRZAVART okozhatnak a védekező csapat soraiban.

Védekezésben nem jók, hála istennek a Blackandwhitereadallover néven futó barátaink erről is kerítettek néhány videót, így nekem csak be kell illesztenem ide ezeket:

Elbaszás 1:

Elbaszás 2:

Nagy előnyünk, hogy mi idén már játszottunk olyan támadóerővel rendelkező csapat ellen, mint a Real Madrid. Ők azonban még nem játszottak olyan védelemmel bíró csapat ellen, mint amilyenek a Mi Fiaink. A kérdés az, hogy ki fog jobban meglepődni.

A minap olvastam, hogy valamelyik nagyokos azt nyilatkozta, hogy a Juventus be fog állni védekezni, és a Realnak fel kell törnie majd ezt a védelmet. Ezt hallottam akkor is, amikor a Barcelona érkezett Torinóba, hogy aznap este nem 1, nem 2, de egyből 3 heregolyót is be kelljen venniük a lófasz mellé. Csak megemlítettem.

Allegriből simán kinézem, hogy úgy letámadunk, hogy Ronaldo 3-0-ig a labdát sem fogja látni, csak középkezdésnél. Lehet, hogy nem így lesz, de ez a csodálatos Kedvenceinkben: kiszámíthatatlan, hogy miként kezdik a meccset.

A Juventus támadásainak is ez a rákfenéje. Amikor Alex Sandro keresztlabdáját Dani Alves váltja gólra, akkor kicsit mindenki elgondolkodik, hogy miért van 4 csatárunk a pályán mellettük. Hát pont azért, hogy a védők őket fogják. A relatíve törékeny Real-védelem ellen nagy erősségünk lehet Sandro és Dani. A kombinatív játékban ügyes (?) Khedira, valamint egy jó napot kifogó Pjanic. És akkor még nem említettem, hogy mellettük a Mandzu, Dybala, Cuadrado és Higuain támadónegyes is szerepet kaphat. Bár nem valószínű, hogy Allegri Danit és Cuadradót is kezdőként fogja pályára küldeni – annál óvatosabb a májsztró, bár idén jóval tökösebben futunk neki fontos meccseknek.

Ami nem fog beleférni: a kapu előtti bohóckodás. Higuainnak ki kell operálni az agyát, mert amint van 2 másodperce gondolkodni… elbassza. Nem fér bele a Real ellen, hogy sok helyzetet kihagyjunk. Mert helyzeteink biztosan lesznek. Ez a Real nem tudja megfojtani a Juventus támadójátékát. Fordítva szerintem mi képesek lehetünk rá, ezért is tippeltem 2-0-ra. Ronaldót frusztrálttá kell tenni, nem juthat labdához, nem juthat lövéshez. Aki egymást követő meccseken fossa a mesterhármasokat, az nem kaphat területet ellenünk.

Nyilván nem szól mellettünk, hogy a Real a BL-döntőket szinte mindig megnyeri. Egyszerűen arra van kitalálva az egész klub, hogy BL-döntőt nyerjen. Ha kell, lesgóllal, ha kell, ótvaros 11-esekkel, esetleg hosszabbításban, miután a 94. percben egyenlítenek. Erre egy pillanatig sem szabad gondolni, arra kell gondolni, hogy a Juventus végre elfoglalhatja méltó helyét Európa trónján. Kurvára megérdemeljük.

Sokat lehetne írni még, ám inkább már nézném.

Nyerni fogunk.

Forza Juve! Álljon fel komolyan az a kórus érted!

Ja, és micsoda hülyeség, hogy Allegrinek nem lenne már motiváció a jövő évre, ha megnyernénk a BL-t is.

Egymás utáni években triplázni, az smafu?! (Plusz Világkupa, Szuperkupa)

 

A szerző szakkommentátor, a labdarúgás doktora. Az írásban nagy segítséget nyújtottak az interneten fellelhető más írások (lévén saját gondolataim nincsenek).