Amikor a zs-terv sem jön össze

Tegnap este 11 órakor lezárult a nyári átigazolási szezon, itt az ideje, hogy mérleget vonjunk, és elmélkedjünk egy kicsit az elmaradt utolsó perces igazolásról.

Előrebocsátom, hogy teljesen nyilvánvaló, hogy nem látunk a színfalak mögé: nem tudjuk, mennyit költhetett a Juve, nem tudjuk, ki az, aki tényleg eladó volt, és ki nem, nem tudjuk, ki az, aki nem akart idejönni, nem tudjuk, mik voltak Allegri vagy Marotta elképzelései, ki volt tényleg célpont, és ki volt csak az újságírók vagy éppen a játékosügynökök agyszüleménye, vagy hogy mikor derült ki Pogba távozása a klubvezetés számára. Szóval többnyire csak találgatunk, agyalgatunk a történésekről.

Azt persze tudjuk, hogy a Juve már Pogba távozása előtt akart egy középpályást, hiszen maga Marotta beszélt erről májusban. Pogba eligazolása után tehát – hiába érkezett Pjanic – továbbra is kellett volna valaki középre. Őszintén szólva már nem emlékszem pontosan, hogyan jöttek sorba a jelöltek, de valami ilyesmi rémlik: először talán Mascheranót szerződtettük volna, de hiába az egyezség a játékossal, ismét lemaradtunk róla, a Barca nem akarta elengedni. Aztán mintha Maticot akartunk volna, aki állítólag jött is volna, de Conte nem engedte el. A szintén elismert célpontnak számító Andre Gomest a Barcelona szerződtette óriási összegért. Aztán sokáig nem volt egyértelműnek tűnő jelölt, de a sajtóban felvetődött Isco vagy Fabregas neve, sőt pár napig Schweinsteigeré is. A spanyol lapok pedig már arról cikkeztek, hogy James Rodriguez házat keres Torinóban. Aztán jött Matuidi és Brozovic neve – a klubjuk egyiket sem engedte el, bár a játékosokkal elvileg megszületett az egyezség. Ugyanez volt a helyzet a wolfsburgi Luiz Gustavónál is, aki azért már meglehetősen szükségmegoldásnak tűnt. Akárcsak a newcastle-i Sissoko, akiért 30 milliót kért a klubja, annak ellenére, hogy nem egy különösebben jó játékosról van szó. A belga tehetség Tielemans, a portói Herrera vagy a bolgonai Diawara inkább csak helykitöltésként merültek fel a pletykarovatokban – bár Herrerát állítólag fel is ajánlották Marottáéknak, akárcsak a leverkuseni Calhanoglut. És persze végig ott volt Witsel, akivel a pár héttel ezelőtti hírek szerint  Juve abban maradt, hogy jövőre ingyen érkezik, miután lejár a szerződése. Aztán amikor kiderült, hogy Mascherano, Gomes, Matic és Brozovic után nem jön össze Matuidi leigazolása sem, akkor Witsel idei megszerzése vált a legesélyesebbé. Egy dolog még Matuidiről: a Juve és a PSG között nem a legjobb a viszony Coman elhappolása és Ikoné megkörnyékezése miatt, ráadásul a franciák klubvezetője, Jean-Claude Blanc nem a legjobb emlékekkel távozott a Juventustól, így személyes okok is rontják a kapcsolatot. Így utólag nem meglepő, hogy a PSG megszívatta a Juvét, és eszük ágában sem volt eladni Matuidit, és persze az is logikus, hogy hiába akarna Verratti egyszercsak ideigazolni (nem akar), nem lenne könnyű (=lehetetlen lenne) megegyezni a klubjával.

witselNa, de vissza Witselhez, akinek a meg nem szerzését valószínűleg a szóviccgyárosok bánják a legjobban. A hírek szerint a belga tegnap 10-re érkezett az orvosi vizsgálatra, és este 11-ig várta, hogy a szovjetek jóváhagyják a transzfert. Arról a belga szövetségi kapitány beszélt, hogy azért nem játszik ma Witsel a válogatottban, mert Torinóban van, tehát ez a rész biztosan igaz. A játékos át is ment az orvosin, és a Juve felajánlotta Hernanest a leningrádiaknak – a brazil visszautasította a transzfert, maradt volna Olaszországban. Meg is egyezett a Genoával, ahova kölcsönbe (esetlegesen vételi kötelezettséggel vagy opcióval) került volna, de a Juve addig nem véglegesítette az eligazolását, amíg Witsel megszerzése nem biztos. És milyen jól tették Marottáék! Este gyakorlatilag félóránként jöttek a különböző hírek arról, mi az akadálya az átigazolásnak: a Zenit le akarja igazolni Witsel utódját, Lucescu nem elégedett az utódként igazolt játékossal, a Zenit az utolsó pillanatban többet kér a kialkudott 18 milliónál, és így tovább. Az egyik tvcsatorna szerint még az is felmerült, hogy a torinói Basellit igazoljuk le, 24 millióért – ez azért már elég vad és valószínűtlennek tűnő pletyka volt. Aztán az utolsó hír az volt, hogy nagyjából a határidő lejárta előtt negyed órával elkezdték kitölteni a hivatalos dokumentumokat Witsel ügyében, de végül kifutottak az időből.

henitselMost mi van? A Zenit bukott 18-20 millió eurót, hiszen hacsak nem bírják meggyőzni Witselt a szerződéshosszabbításról, akkor vagy télen adják el jóval kevesebbért, vagy jövő nyáron ingyen távozik. (Azért én amúgy nem zárnám ki, hogy a kedvenc háziállatai feje mellett ébredő Witsel egyszer csak meggondolja magát…) Kérdés, hogy a Juventushoz jön majd, vagy esetleg egy pénzesebb klub elhappolja Marottáék elől, és persze az is kérdés, hogy a Juventusnak kell-e Witsel jövőre (ingyen azért nem lenne rossz igazolás még egy 4-5 milliós fizetéssel sem). Mindenesetre most úgy tűnik, a szovjetek rossz üzletet csináltak: most van egy elvágyódó, csalódott, sőt megszívatott játékosuk, akiért sok pénzt már nem látnak. Olyan nem sokszor fordul elő, hogy egy orvosi vizsgálatra elengedett játékost végül nem ad el a klubja. Valószínűleg a Zenit üzleti hírnevének sem tett jót az ügy – kérdés persze, hogy ez érdekli-e őket?

Ha a középpályás helyzetet nézzük, akkor nagy baj nincs a Juventusnál, bár szerintem azt még a legoptimistábbak is elismerik, hogy sok a bizonytalansági tényező. Lemina, Asamoah Afrika-kupázik majd a télen, Marchisióról nem tudjuk, hogyan és mikor tér vissza, Khedira sérülékeny, Hernanes és Sturaro meg kiegészítő embernek jók, hosszabb távon egyikükre sem építenék (gondolom, most Hernanes sem a legboldogabb, hogy Torinóban maradt, de majd túllesz rajta). Ja, ott van Mandragora, aki decemberben tér vissza, de róla azt sem tudjuk, mire képes. Pjanic eddig nem volt sérülékeny, reméljük, ő letudta az idei pihenőjét az első két fordulóban. Szóval papíron elég mély a keret, de bármikor beüthet a krach. Witsel a biztonság miatt lett volna jó, amúgy én eddig nem sok olyat láttam tőle, ami miatt sírnunk kellene érte.

Az őszt így is le kell hoznia a Juventusnak: a BL-ben kifejezetten jó csoportba kerültünk, a bajnokságban meg bőven jó a mostani középpálya. Télen viszont jó eséllyel nem lehet igazán jó játékost szerezni. Persze jöhet Witsel diszkontáron, vagy a BL bevethetőség miatt mondjuk egy mellőzött Chelsea-játékost (Fabregas?) is el tud képelni az egyszeri álmodozó szurkoló.

cuadrado_bentornatoAmi számomra bosszantó az egészben, az nem is az, hogy 3 hét alatt nem sikerült Pogba pótlását megtalálni (már ha elhisszük, hogy pl. Pjanic nem az ő pótlására érkezett), mert nyilván nem végtelen a klub pénze, az átigazolási piac nem kívánságműsor stb. Ami inkább bosszant, hogy kb. ott vagyunk, mint tavaly: egy pici hiányzik, hogy ez egy nagyon jó, tényleg BL esélyes csapat legyen, és egy megfelelő igazolás lehett volna az utolsó darab a kirakósban. Lehet, hogy Lemina vagy Asamoah mondjuk betölti majd ezt a szerepet, de talán nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy őket egyelőre inkább kiegészítő emberként tudjuk elképzelni. Az is lehet, hogy Piguain lesz majd a hiányzó láncszem. Tavaly és idén nyáron is úgy voltunk, hogy egyben kell tartani a csapatot, csak pár igazolás kell – ehhez képest elment Vidal, elment Pogba, és kétséges, hogy pótoljuk őket. Attól tartok, jövőre Dybalát akarja majd mindenki megvenni, és arról szól majd az egész év, hogy képesek leszünk-e megtartani, vagy sem. Na, mindegy, negatívabb lett így a vége, mint amúgy azt gondolom. Főleg, hogy Cuadrado visszatért (5 millió a 3 éves kölcsönért, kötelező 20 milliós vásárlási ár bizonyos feltételek teljesülése esetén, és max. 4 milliós bónusz), és bár a pletykák arról szóltak, hogy Lichtsteiner távozik, és Milánóba akar menni, végül ő is maradt. Sőt, egy mai Facebook üzenetben tagadta is a tegnapi pletykákat.

Szóval nem kell pánikolni: a keret jó, sok a variációs lehetőség, de talán kicsit még többet vártunk – hálatlan fajta a szurkoló, milyen gyorsan elfelejtettük a Secco-féle transzferszezonokat…