Buongiorno, Beppe, lenne egy kérdésünk

Ciao, Beppe! Még van hátra 2,5 nap a mercatóból, ezért nem ítélkezünk, pusztán kíváncsiskodunk. Sőt, előre is bocsájtjuk, hogy Pjanic, Benatia, Higuain, Pjaca és Alves remek igazolások, Lemina véglegesítésével is egyetértünk, szóval alapvetően elégedettek lehetünk a munkáddal. Szóval lenne egy kérdésünk: mi a közös a következő játékosokban?

Xhaka, Renato Sanches, Mkhitaryan, Krychowiak, Kanté, Gündogan, Diawara

beppe01

Lehet, hogy csapongónak tűnik, de bízzatok bennünk, ez egy egészen jól behatárolható gondolatkörre épülő poszt: elsőként váltsunk pár szót a hétvégi mérkőzésről! A Lazio ellen idegenben léptünk pályára, és ahogy ellenük az elmúlt 6543214 évben csaknem mindig, most is behúztuk a 3 pontot. Ez a Juventus, itt csak a győzelem számít, akár tovább is léphetnénk, de nem tesszük. Allegri ismét kihagyta a kezdőből a 120 millás Pjanic-Higuain kettőst, vélhetően nem ok nélkül: Mire még nem épült fel teljesen a Villar Perosában tartott hagyományos Juve vs. Juve primavera szezonnyitó edzőmeccsen összekapott kisebb sérüléséből, Higany meg láthatóan keresi még a formáját. Pjanic padoztatása miatt így a Khedira, Lemina, Asamoah belső középpályával álltunk fel. Tudjuk, hogy túlzás egy mérkőzés alapján messzemenő következtetéseket levonni, de azért elgondolkodtató, hogy teljesítettek ezek az emberek egy fizikailag közepes állapotban lévő, az első fordulóban a meccs végére kifingó Lazio ellen. Nézzük:

asamoah

2 sikertelen szerelési kísérlet, 1/3 megnyert párharc, 25/33 sikeres passz.

Ami Kwadcsi javára írható, viszont a fenti ábráról alapértelmezésben lemaradt, az a 6 labdalopás. Egyébként tragikusan gyenge mérkőzést játszott a kedvenc rohamnégerünk, de legalább nem sérült meg. Mondhatjuk, hogy ennél csak jobb lesz – egészen januárig, amikor Asabob elpályázik az Afrika-kupára, majd utána kifacsartan érkezik vissza. Remélhetőleg legalább a sárgalázat nem terjeszti el az öltözőben.

khedira

Passzolt már pontosabban (32/46, 70%).

Ugyan a statisztikából nehezen látszik, Sami egy istenség. Neki legalább volt néhány progresszív passza, bár ezeket általában – főleg az első félidőben – lefülelték a Lazio szemfüles játékosai. Ezen kívül sokat nem vállalt, de azt so-so precízen hozta: 2/2 sikeres szerelés, 1 labdalopás, 0/1 megnyert légipárharc, és persze egy győztes gól. Khedira az egyik legintelligensebb játékos, aki az elmúlt években megfordult nálunk. Hihetetlenül helyezkedik, ezzel fürgébb emberkéket simán képes megelőzni, és okosan használja az üres területeket. Viszont fizikailag nem egy monstrum, tőle olyan jelenlétre, amire a Pénzéhes Páros (Vidal+Pogba) képes volt, nem számíthatunk.

lemina

Viszonylag pontos passzjáték (85%), viszont leginkább oldalra tologatta a labdát, az előrejáték egyáltalán nem ment.

Lemina térképéről ordít, hogy ő registaként szükségmegoldás: előre elvétve passzolt, általában sikertelenül. Legalább az alibi átadásai emberhez mentek, és a védekezést is nagyjából megoldotta: 8 labdát szerzett vissza a saját térfelünkön, szerelt kétszer, ez teljesen vállalható. Viszont 5 párharcból csak egyet nyert meg, és nem Nainggolan állt vele szemben, hanem Parolo (akivel semmi bajunk, de fizikailag ő sem egy monstrum). Ja, és hogy el ne felejtsük, a jövő évi Afrika-kupát Gabon rendezi, tehát Lemina is lelép télen néhány hétre.

Az világos, hogy ebből a hármasból a BL-döntős csapatba senki nem fért volna be, és tavaly is csak Khedira kezdett, amikor mindenki egészséges volt.

Visszatérve Beppére: valamikor Marchisio sérülése után nyilatkozta a Kobra, hogy a középpályán mindenképp dolgozni kell a nyáron. Ehhez képest maradt Lemina, távozott a kezdőnkhöz képest gyengécske Pereyra (ezúton is sok szerencsét a góllal bemutatkozó Győzinek!), és Pjanic egy állat szezonnal betömheti a Pogba helyén keletkezett lyukat. A képességei megvannak hozzá, ezt egy korábbi posztban már prezentált ábrácskán bemutattuk, ami nekem annyira tetszik, hogy itt van ismét:

pogback3

Viszont kisebb problémáink vannak az aktuális kerettel, annak is leginkább a középpályájával. Ne felejtsük, ez a csapatrész biztosította eddig azt, hogy a védelem ne legyen kitéve nagy nyomásnak, és Conte első, veretlen évében gyakorlatilag csatárok nélkül, a középpályáról érkező találatokkal nyertünk scudettópajzsot. Nézzük tehát:

  • Pjanic: klasszis, abszolút Juve szint. Reméljük, a válogatott szünet után felépül, és végigjátssza a szezont.
  • Marchisio: 30 éves, potenciális karriergyilkos sérülésből lábadozik. Szépen halad a rehabilitációja. Ha felépül, istenség lesz, de miután már korábban is sérülékeny volt, sajnos benne van a pakliban, hogy elveszítettük.
  • Khedira: a rekordja magáért beszél (22 bajnokin kezdett, ebből egy döntetlen mellett 21-et nyertünk), ugyanakkor a 22 mérkőzésre jutott 18 másik meccs, amit sérülés miatt kihagyott…
  • Lemina: fiatal, kiegyensúlyozatlan, bár a potenciál benne van. Box-to-box középpályásként sakál lehet, irányítani nem kéne hagyni.
  • Asamoah: egy állat, ha formában van. Az elmúlt 3 szezonból először most csinált végig egy komplett alapozást a kerettel, reméljük, ez segít neki, hogy egészséges maradjon. A formáját még keresi.
  • Sturaro: mindig a Real elleni hazai, parádésan lehozott mérkőzésébe kapaszkodom vele kapcsolatban, de azóta sem mutatott hasonló formát.
  • Hernanes: hiába passzol jól, hiába lő mindkét lábbal parádésan, hiába van esze a játékhoz, lassú, és a visszapasszai, labdavesztései láttán egymás arcáról kaparjuk le a húst.
  • Marrone: meglepődnénk, ha augusztus 31-én 22:58-kor még a kerethez tartozna: egészen friss hírek szerint már Belgiumban orvosin vesz részt. Egyébként belső védő backupnak elmenne, de ott iszonyatosan tele vagyunk, mennyiségben és minőségben is.
  • Mandragora: valószínűleg csak a sérülése miatt nem sikerült kölcsönadni a nyáron. Ígéretes, de még nincs készen.

Ha a 3-5-2-t vesszük alapul, van egy kiváló Khedira – Marchisio – Pjanic kezdő triónk, amiből a vidali paraszterő ugyan hiányzik, de ezzel azért neki lehetne menni a világnak. A gond csak az, hogy a háromból (minimum) ketten sérülékenyek, és a padon ülők vagy rutintalanok, vagy kevésbé megbízhatóak, vagy Hernanes. Arra ugye emlékeztetek, hogy Münchenben a gyenge pad miatt estünk ki… És akkor ott van az afrikai torna, ami Leminán és Kwadcsin kívül a parádésan bemutatkozó (7 szerelés, 7 labdaszerzés, asztakurva!), Benatiát is leköti egy hónapra. Szóval a középpályán darabra és minőségre sem feltétlenül vagyunk meg.

Allegrit nem kell sajnálni, így is a bajnokság legerősebb keretével dolgozhat. Ezzel együtt elgondolkodtató a helyzet: rúgja fel az alapelveit (ő eléggé ragaszkodik a 3 belső középpályással operáló felállásokhoz, legyen az 4-3-3, 4-3-1-2 vagy 3-5-2), és keressen másik formációt, főzzön a rendelkezésre álló alapanyagból, vagy rágja még Beppe fülét Fabregasért? A formációváltás mellett talán annyi szólhatna, hogy ha sikerül Cuadradót behúzni, akkor egy 4-2-3-1-hez a fasza bal szélsőnk meg is van házon belül:

Cuadradóról is van egy képünk, csórikám szarul fest fogságban 🙁

Free Juan!

Free Juan!

(Ha már nyakig ér a médiakontent, Muriel hétvégi gólöröme megvan? Uno di noi!!!4!)

Visszatérve a bevezetőben feltett kérdésre: mi a közös a felsorolt játékosokban? Hát az, hogy mindannyian klubot váltottak a nyáron, tehát nem lehet azt sem mondani, hogy esélytelen lett volna leigazolni őket. Közülük bármelyikkel beljebb lennénk minőségben és mennyiségben is. Minőség alatt nem a passzolni és szerelni is képtelen Moussa Sissokót vagy a lejárt szavatosságú Luiz Gustavót értjük, hanem olyan játékosokat, akiket el tudunk képzelni egy BL-ambíciókkal bíró csapatban is. Annak semmi értelmét nem látjuk, hogy egy Sissokóval „erősítsünk”, aki helyett szívesebben látjuk Sturarót a kezdőben; inkább akkor tegyük félre a Newcastle által kért súlyos tízmilliókat Verrattira vagy Jamesre, és jövő nyáron tényleg kvalitiért robbantsunk újra bankot. Egyébként Bepps is hasonlóan látja a helyzetet: a Lazio elleni meccs előtt azt találta mondani, hogy már így is erős a keretünk, egy jó középpályás csak a hab lenne a tortán, csak azért nem fogunk igazolni, hogy szórjuk a pénzt. Ha lesz hab a tortán, örülünk, ha nem jön össze, ez akkor is egy fasza torta – szólott Marotta, a cukrász.

Mivel januárban jellemzően képtelenség minőséget igazolni (erre talán csak Barzagli és Matri <3 az ellenpélda az elmúlt évekből), ezért Marottának bő 2 napja van, hogy kavarjon egy ízes, kemény habot. Munkára fel!

beppe02