Pogbát eladnotok nem kell félnetek jó lesz

Gyakorlatilag nem telik úgy el hét, hogy ne jelenne meg valamilyen cikk arról, hogy Pogba éppen hova igazol, és hogy az ára 100 vagy 150 millió euró. Unalmas ez már nagyon, de hozzá kell szoknunk, hogy amíg nálunk játszik, addig ez lesz a jellemző. De meddig játszik nálunk Pogba? El kell-e adni? Ha igen, mennyiért?

Nem tudjuk, mennyi igaz az újságokban megjelent összegekből, valóban vannak, voltak-e 100 milliós vagy afölötti ajánlatok Pogbáért. 100 millió euró nagy összeg: ennyiből 2-3 kulcsjátékost lehetne igazolni, akik akár még jobbá is tehetik a csapatot. Gondoljunk csak 2001re, amikor Moggi rekordösszegért eladta Zidane-t, plusz Inzaghiért is befolyt nem kevés pénz, cserébe érkezett Buffon, Thuram és Nedved, a Juventus pedig erősebb lett, mint korábban. Sokan vallják azt, hogy ezúttal is ezt az utat kellene a klubnak járnia. Én nem tartozom közéjük: szerintem Pogbát meg kell tartani a csapatnak.

Több, részben egymással összefüggő érv is emellett szól. Egyrészt Pogba még csak 23 éves, előtte áll vagy 10 jó év, és rengeteget fejlődhet annak ellenére, hogy már most is egy klasszis. Nemzetközi szinten még csak most kezdi letenni a névjegyét, az idén már láttunk olyan BL meccset, ahol végre igazolta, miért is van érte megőrülve fél Európa. Ha megtartjuk, egy évtizeden keresztül köré szervezhetjük a csapatot. Az idén nehezen indul a szezonja, úgy tűnt, nagy rá a tízes mezzel rákerült teher, és Pirlo valamint Vidal nélkül már nem tud olyan meghatározó lenni, mint kellene. Aztán beindult, és az idény második felére a Serie A legjobb játékosa lett, aki fontos labdákkal, gólokkal, gólpasszokkal vezérévé vált a Juventusnak. Mellesleg az olasz bajnokság egyetlen igazi globális szupersztárja. Rövidre zárva: Pogba kurva jó játékos, és még jobb lesz a jövőben.

Emellett ne feledjük a reklámértéket sem: egy felmérés szerint Pogba a világ második legjobban eladható sportembere. Tavaly csak ő tudott bekerülni a BL álomcsapatába tőlünk. Nem csak a játéka miatt van ez így: az idióta frizurái, a dab táncmozdulatok, az extravagáns öltözködés mind hozzájárulnak ehhez. Nem kell ennek örülni, de tény: egy világszerte ismert játékos jobban eladhatóvá teszi a Juve brandet is, márpedig ez létfontosságú ahhoz, hogy faragjunk a Barcelonával, a Manchester Uniteddel vagy a Real Madriddal szemben meglévő pénzügyi hátrányunkon. Persze nem lesz jó, amikor minden idióta Pogba mezben rohangál, vagy mondjuk amikor Joó Gábor rátalál majd a Pogba iránti rajongásra, amit tört magyarsággal ki is fejez, de sajnos ez része a játéknak. Szerintem amúgy a Juventus nincs rászorulva, hogy eladja a legjobbját. Sőt, ez igencsak rossz üzenet lenne a szurkolók felé. A klubnak sokkal inkább vennie kell a sztárokat, nem eladnia – ez erősíti a klub imázsát, táplálja a Juve brandet. A Juventus a világ egyik legnagyobb klubja, aki nem nevelőklub a Barcelona vagy a Real számára. Röviden: Pogba ismertebbé és elismertebbé teszi a Juventust, és bevételeket generál.

pogba dab

Végezetül nekem afelől is vannak kétségeim, hogy megismételhető-e a 2001-es átigazolási varázslat. Eleve Mino Raiola kb. 20%-ot elvinne az átigazolási díjból, azaz 100 milliónál 20-at, ami majdnem Berardi ára. Aztán ha emlékszünk Moggira, emlékezzünk a Tottenhamre is: világrekord összegért eladták Bale-t a Realnak, vettek is egy csomó játékost, mégsem igazán sikerült nagy előrelépést tenniük. Biztosan előrébb lennénk, ha a madridiak mondjuk átengednénk nekünk mondjuk Iscót meg valamennyi pénzt, amiből leigazolhatnánk 2 túlárazott játékost? Azaz: minek kockáztatni, amikor a mai túlárazott piacon simán belefuthatunk egy-két rossz igazolásba, akikre eltapsoljuk Pogba árát, és semmivel sem lépünk előbbre. Ugyanakkor ügyesen sáfárkodva Pogba marketingértékével az eladás nélkül megkeresheti a klub a remélt összeget.

Szerintem egy halom pénz nem tudna ilyen jól cselezni és lőni

Amúgy én azt gondolom, hogy amilyen összegek röpködnek a piacon az elmúlt időszakban (pl. Sterling, Renato Sanches, Mangala, Benteke, David Luiz, Martial, De Bruyne esetében), Pogba simán megéri a 100 millió euró feletti összeget, és ha a Juventus mégis úgy dönt, hogy eladja nem is szabad megállapodni egy olyan összegben, ami nem rekord. A mostani Eb nem kedvez ennek, hiszen Pogbát sok kritika éri (pl. Lineker a világ legtúlértékeltebb játékosának nevezte), és hacsak nem csinál valami nagyon varázslatosat a hátralévő meccseken, akkor nehezen lesz védhető, ha valamelyik klub bankot robbant érte – ami teljesen jó nekünk.