Tavecchio kőtáblája

szabalyok01

Carlo Tavecchio FIGC-elnök már a 2014. augusztusi hivatalba lépése előtt, és azóta is rengeteg kritikát kapott: hamisítás, adócsalás és hasonló piti huncutságok miatt többszörösen elítéltként az erkölcsi bizonyítványa már régóta szennyezett némi fospermettel, és az elmúlt pár évben nyíltan rasszista kijelentései miatt vált kultúrkörökben szalonképtelenné. Valahogy (khmm) így is megszerezte a liga többségi támogatását, és Agnelli hiába vetette be minden befolyását, ezt a bigott barmot tették meg az olasz foci első emberévé. Azon túl, hogy juventino körökben a calciopolival kapcsolatos megnyilvánulásai és vállaltan interista fertőzöttsége miatt azóta sem tudta elfogadtatni magát, a magam részéről úgy vagyok vele, hogy felőlem családi körben bátran megbaszhatja a nénikéjét, ha munkaidejében legalább úgy tesz, mintha megpróbálná versenyképessé tenni ezt a lelakott, posványos olasz közeget. A jó Carlo ennek mentén alapvetően két irányban indult el: egyrészt keresztülvert egy intézkedéscsomagot a keretek összetételének megreformálása végett, másrészt kezdeményezte, hogy az olasz bajnokikon nagyobb súlyt kapjon a technikai segédlet. Ezen poszt a keretek összetételével kapcsolatos szabályokat próbálja ismertetni, illetve megnézzük, hogyan hat mindez a Juventus mercatójára.

Kezdjük tehát a szabályok megismerésével! A kluboknak a következő évadtól kezdve az alábbi elvek mentén kell összeállítani a kereteket:

  • 25 főben limitált létszám,
  • amiből 4 játékosnak saját nevelésűnek,
  • másik 4 játékosnak valamely másik olasz klubnál nevelkedettnek kell lennie.
  • U21-es játékosokat létszámkorlátozás nélkül lehet a keretben tartani.

Saját nevelésűnek minősül egy játékos, ha 15 és 21 éves kora között legalább 3 évet – akár megszakításokkal is – az adott klubnál töltött el. Más, olasz klubnál nevelkedett játékosokra ugyanez a szabály vonatkozik, értelemszerűen a konkrét klubra érvényes megkötés nélkül. Amennyiben egy klub nem felel meg a szabályoknak, tehát mondjuk 4 helyett csak 2 saját nevelésűnek számító játékossal rendelkezik, azzal a 25 fős kvótából kettőt elveszítve csak 23 fős első csapattal dolgozhat.

A fenti szabályoktól a FIGC azt várja, hogy a zsenge olasz fiúcskák több lehetőséget fognak kapni az első osztályú kluboknál. Az előírások egyébként a Premier League hasonló szabályozói után mennek, viszont az angoloknál annyival lazább a rendszer, hogy nincs megkötés a saját nevelésű játékosokra, viszont 8, angol csapatnál nevelkedett playát kell a keretben tartani. Igen, ezért kerülnek sokadik ránézésre is középszerű angol játékosok sokcsilliárdba, és ugyanezt a hatást lenne hivatott kifejteni ez a friss olasz változtatás is.

Oké, nézzük a Juventust! 25 fős felnőtt keret? Check, az U21-esnek minősülő Audero és Favilli kivételével pont 25-en vannak a srácok. Legalább 4, olasz klubnál nevelkedett játékos? Check, Buffon, Chiellini, Bonucci, Barzagli pont ilyenek, tovább nem is számoljuk. Négy saját nevelésű emberke? Na, itt szarban vagyunk.

szabalyok02

Hiába került ugyanis a fenti látható, kiemelkedően sikeresnek mondható 2006-os primavera generációból számos játékos a felnőttekhez, mára közülük egyedül Marchisio tagja az első keretnek. Giovinco, Criscito, De Ceglie, Rossi, Paolucci és Lanzafame is könnyűnek találtatott a nagyoknál, és a későbbi generációkból sem tudott senki megragadni a legjobbak között. Dobálózzunk a nevekkel, mert az tájékozottabbnak láttatja az embert: Ariaudo, Marrone, Paro, Palladino, Nocerino, Ekdal, Sörensen, Cassani, vagy akár a honvédos Daud is saját nevelésűnek minősülne nálunk, de igazából csak sűrűbben lennénk velük. A fentiek közül talán a kölcsönből visszatérő Marrone, De Ceglie kettősnek van rendkívül halvány esélye arra, hogy jövőre a 25 fős keret tagja legyen.

szabalyok03

Ha ennyire gyér az utánpótlásunk, hogyan fogjuk tudni feltölteni a 25 fős keretet? Két kiskapunk maradt erre. Az egyik minden bizonnyal Mirante lesz: 2004-ben, 21 évesen a primaverától került a Juve felnőtt keretéhez, így saját nevelésű játékosnak számít. Bár Neto sosem nyavalygott a kevés lehetőség miatt, valószínűleg nem bánná, ha lehetőséget kapna valamelyik erősebb bajnokságban, és őt is szívesen látnák angol, spanyol csapatok, illetve a Serie A-ban is kezdő lehetne akár dobogós csapatoknál is. Oké, Mirante, Marchisio megvannak, hogyan tovább? Valószínűleg a másik kiskapun át: 23 fős felnőtt keretünk lesz, amit U21-es játékosokkal egészítünk ki. Ezért folytatja nálunk a 18 éves Mandragora, akinek ugyan eltört egy lábközépcsontja, de Marotta szerint akkor is nálunk marad a téli mercatóig, ha a felkészülést a sérülése miatt ki kell hagynia. Ezért vadászunk a PSG-s Ikone-hoz hasonló játékosokat, aki a legutolsó hírek szerint marad Párizsban, ezzel együtt jól jelzi Paraticiék szándékait: olyan fiatal tehetségekre akarjuk rátenni a mancsainkat, akik az U21-es kor után is nyugodtan maradhatnak nálunk.

Ilyen játékosok már most is találhatóak a primavera környékén, vagy más csapatoknál, kölcsönben. Pl. Grosso keze alatt játszik az idén bajnoki érmet átvevő Audero (kapus), az U19-es válogatott kapitánya, Romagna (belső védő), az U19-es válogatottban 9 meccsen 5 gólnál járó, a Frosinone ellen a nagyoknál is bemutatkozó Favilli (csatár), a már 16 éves korára egészen brutális fizikumú, vastag faszú Moise Kean (szintén csatár), a Tevez-biznyák során hozzánk passzolt, argentin-olasz állampolgár Vadalá (seconda punta), vagy az alábbi videón látható, spanyol ígéret, Pol Lirola, akiben sokan már most a következő korszakos jobbhátvédet vélik látni a Juventusnál. A videó címével ellentétben szerintem semmi köze Lichtihez (és a videó nem is a védekező skilljeit mutatja be, rá se ránts), viszont a korosztályában úgy megy át a védelmeken, mint egy jobb támadó középpályás, és elnézve a primavera egynéhány mérkőzését, a beadásainak is van szeme.

Hogy az új szabályok segítenék az olasz fiatalok ügyét? Véleményes: a saját nevelésű játékosoknál ugyanis az EU-s irányelveknek megfelelően nem lehet nemzetiségre vonatkozó megkötést alkalmazni. Így minősült volna az épp lezárt évad során saját portékának a Laziónál a szenegáli Keita és a nigériai Onazi, a Sampnál a szlovák Ivan, az izénél a francia Biabiany és az elefántcsontparti Gnoukouri, az Empolinál a szenegáli Dioussé és a grúz Mchedlidze, hogy csak néhányat említsünk. Egyébként az előző szezon kereteit megnézve a Milan és az Empoli álltak a legjobban saját neveléssel: mindkét keretben 5-5 ilyen játékos szerepelt. Érdekes, hogy a sokak által a legolaszabb olasz klubnak tartott Sassuolo kerete – hasonlóan a Toro, a Chievo és a Carpi keretéhez – ezen írás szerint egyetlen saját nevelést sem tartalmazott. (@Krisznek köszönjük a helyesbítést, a Sasol keretében legalább Berardi saját nevelésnek számít.) Ők jövőre valószínűleg ugyanazt fogják csinálni, amit Marottáék is: a 25-nél kisebb létszámú keretet U21-es csikótojásokkal egészítik ki.

Miközben rárántunk a fiatalokra, ne feledjük, hogy egy Neto-Mirante cserével is csak közelíteni lehetne a mostani 25 fős keretet a friss szabályokhoz, a teljes megfeleltetéshez muszáj lesz eladni, kölcsönadni valakit. A minden bizonnyal távozó Cuadradót létszámilag a szintén nem saját nevelésű Berardi pótolja, Dani Alves mondjuk Caceres helyére jön, szóval az eddigi „egyéb” besorolású ember 19-es létszáma csak a kapuscserének köszönhetően változna. Ehhez még vegyük hozzá, hogy Marottáék prioritása valószínűleg a középpálya: az elmúlt napokban erősödtek a Kovacic érkezésével foglalkozó pletykák, és továbbra is tartja magát a Pjanic, Mascherano, André Gomes hármas a Tuttosport fejléceiben. Ha közülük egy sem érkezik, akkor is el kell engedni egy középpályást; én a névsorban első Asamoah-t nem szerepeltettem az alábbi csodálatos infografikában. Kvadcsit állítólag vinné Conte Londongrádba. Mindenesetre továbbra is az az érzésünk, a Pogba, Khedira, Marchisio, Lemina négyesen kívül a középpályán senki nem érinthetetlen. Ezen kívül Morata helyzete is erősen képlékeny, így ha el is cseréljük értékegyeztetéssel Kovacicra, akkor is muszáj lesz hoznunk egy támadót, aki feltehetően nem U21-es, és nem is Giovinco lesz, tehát ugyanúgy érinti a 17 fős nemolasz-nemsaját kvótát.

Még egyszer, az új FIGC-kőtábla az alábbit mutatja: 4 saját nevelés, 4 olasz nevelés, 17 egyéb, 21 évnél idősebb játékos, illetve tetszőleges számú U21. Összegezve:

szabalyok05

Kellemes sakkozást Marottáéknak!