Marotta félévi bizije

marotta1Úgy döntöttem, itt az ideje, hogy pár gondolatban értékeljük a nyári igazolásokat. Húsznál is több játékos érkezett a nyáron, közülük az első kerethez csatlakozott sportolókkal foglalkozunk, ők pedig: Dybala, SzandiSzandi, Mandzukic, Zaza, Hernanes, Cuadrado, Lemina, Khedira, Neto. Csapjunk bele!

dybala

Paulo Dybala – 32M €, bónuszokkal kb. 40M

Megérte az árát? – Nyilvánvalóan igen – pedig qrvadrága volt. Januártól szabadon igazolható lett volna, ilyen feltételek mellett őrületesen magas összeget csengetett ki érte a klub. Nehezen indult a srác, elsősorban azért, mert Palermóban prima puntát játszott, itt meg seconda puntaként számít rá Allegri, de megérte várni rá. Majdnem Tevez-szerű mezőnymunka, rengeteg kiharcolt szabálytalanság, és persze gólok – ennél többet nem várhatunk egy fiatal, rutintalan gyerektől. Őstehetség, aki csak egyre jobb lesz.

Miben fejlődhetne? – Nyers fizikai erőben, helyzetkihasználásban. A jobb lábát nem fogja megtanulni használni, erre hiába várunk.

Mit várunk tőle tavasszal? – Ha nem sérül meg, 20 gól fölött fog zárni. Ez az utóbbi 10 évben Sándornak, Treznek és Karcsikának sikerült.

szandi

Alex Sandro – 26M €

Megérte az árát? – Lásd Dybala: szintén egy hamarosan lejáró szerződésű játékos, szintén elég drágán, szintén nehéz starttal. Bevallom, nekem is átfutott az agyamon, hogy azt a 26 milliót bele lehetett volna tolni egy értelmes középpályásba, ott jobb helye lett volna – aztán a csapattal együtt Szandi is összeszedte magát, és elkezdte szórni a gólpasszokat. Olcsóbban vettük, mint a Real Danilót, és eddig úgy néz ki, mi jártunk jobban. Szandi 24 éves, a brazilok általános pályáját (egyre nagyobb pénzéhség, majd 30 körül gyors kiégés) figyelembe véve is 4-5 évig biztosan megoldva vele a balbekk poszt.

Miben fejlődhetne? – Evra sokkal többet szerel, ebben Szandi egyelőre középszerű.

Mit várunk tőle tavasszal? – Szép fokozatosan vegye át Evra helyét. 3-5-2-ben már Szandi az első számú választás, előbb-utóbb a négyvédős rendszerben is változni fog a rangsor.

mandzu

Mario Mandzukic – 19M €

Megérte az árát? – Fasz tudja, alighanem igen. 19 milla tömény helyzetkihasználás, könyökmunka és beleszarás. Mezőnyben annyira használható, amennyire kikészíti az ellenfél védőit (és a saját szurkolóit), egyébként a tevékenysége csak a fizikai küzdelemre és a gólszerzésre korlátozódik. Mondjuk egy csatárt utóbbi miatt tartunk, nemde? Hát nem éppen: ebben az évtizedben minimális elvárás a legtöbb csatártól, hogy tudjon passzolni, lekezelni a rá fellőtt labdát, és ne akasszon meg egy kontrát.

Miben fejlődhetne? – Kábé mindenben, de nem fog. Mandzukic egy kiállhatatlan kis geci, akit ugyanúgy frusztrálva néz az ellenfél szurkolótábora, mint a sajátja. Mocskos állat, természetesen imádjuk.

Mit várunk tőle tavasszal? – Egy kiállítást feltétlenül. Látni akarom, ahogy vigyorogva vonul le, miután a visszavágó végén kivégezte Vidalt.

zaza

Simone Zaza – 18M €

Megérte az árát? – Zazát most épp 18 milláért vettük meg, de mivel korábban 10-ért adtuk el a Sasolnak a Samptól 3,5 milláért vásárolt játékost, ezért a Zazával kapcsolatos tranzakciók eredője valahol 11,5 milla körül lehet. Ennyiért egy ilyen hatékony, még mindig csak 24 éves cserecenter, aki nem fosik be csak azért, mert a BL-ben kell hely állnia, ingyen van.

Miben fejlődhetne? – Labdakezelés mellett leginkább meggyőzőerőben. Legyen nagyon kedves Allegrihez, és érje el, hogy játsszon 2x ennyit.

Mit várunk tőle tavasszal? – Reméljük, Zazayeta velünk marad, és kiharcolja az EB-kerettagságot.

hernanes

Hernanes – 11,5M €, bónuszokkal 14,5M

Megérte az árát? – Talán már _beni is belátta, hogy totális melléfogás a csávó. Bónuszokkal együtt cirka 15 millát fizetünk ezért az izé-rejectért, köszönhetően leginkább annak, hogy nem voltunk képesek leakasztani egy Isco kaliberű támadó középpályást. Miatta pluszos az izé nyári mercatója, ráadásul nálunk is egy kalap szar, szóval duplán csípi a szemünket az ittléte.

Miben fejlődhetne? – Megtanulhatna főzni, port törölni és fogazás nélkül cidázni.

Mit várunk tőle tavasszal? – Egy fasza körömpörkölt jól esne.

cuadrado

Juan Cuadrado – 1,8M €, kölcsönben

Megérte az árát? – Kölcsönbe érkezett, öreg hiba, hogy opció nélkül. Első körben nehezen láttuk a helyét a felállásainkban, de mind 3-5-2-ben, mind a botcsinálta 4-3-3-unkban használható. Három védős rendszerben Allegri az utóbbi összeállításoknál egy inkább támadó és egy inkább védekező felfogású játékosból álló wingback duóra szavazott, így alakultak ki a hasonlóan hatékony Evra-Cuadrado és Szandi-Licht párosok. Négy védő előtt érzi otthon igazán magát, győztes gólt is szerzett a Toro ellen (ezzel végleg beindította a gépezetet), passzjátéka is fejlődött, Marottán a sor, hogy véglegesítse.

Miben fejlődhetne? – Elsősorban döntéshozatalban. Sokszor cselez passz helyett, passzol lövés helyett, és lő csel helyett. Mintha egy random generátor döntene helyette. Papíron a sebessége és a kiszámíthatatlansága is megvan (még), passzolni is tud, adott esetben a lába is elsül, csak az agyával van gond. Ennyi választja el egymástól a megállíthatatlan Cuadradót és a Kraszics-bőrbe bújt, kiszámítható, fakocka egyszerűségű futóbolondot. (Fun fact: Cuadrado neve urduul négyzetet jelent. Négyzet János, muhaha!)

Mit várunk tőle tavasszal? – Higgadtságot, és az ügynöke meggyőzőerejét a Cselszkij vezetésénél.

lemina

Mario Lemina – 0,5M €, kölcsönben, opcióval

Megérte az árát? – Nem tudjuk. Sajnos sokat sérült a fiú. Annyi biztos, hogy védekezni magas szinten képes, és annyi is, hogy nem egy túl kreatív csávó. Hoztunk egy néger Sturarót? Franc tudja, játsszon 5 meccset zsinórban, és kiderül.

Miben fejlődhetne? – Egészségi állapotban. Egyelőre pont úgy jár, mint Romulo, aki egyébként egy jó focista, csak nálunk ezt nem tudta megmutatni.

Mit várunk tőle tavasszal? – Épüljön föl csórikám. Nagyon szorítunk neki.

khedira

Sami Khedira – ingyen

Megérte az árát? – Ingyen jött, relatíve magas fizetéssel. Squad playerként sem lett volna drága, azzal pedig, hogy amikor egészséges, lazán kezdő, a jobb igazolások között tarthatjuk számon. Higgadt, labdabiztos, valóban egyensúlyt hoz a középpályára, Marchisióval és Pogbával együtt egyértelműen tagja a gálakezdőnek. Veretlenek vagyunk vele, hoppácska.

Miben fejlődhetne? – Leginkább edzettségi állapotban. Eddig 5 meccset játszott végig, és a 70. perc után simán besípol a tüdeje a zajmikrofonokba. Nem lenne rossz, ha egy egészséges hónapot nem követne nála egy pihenős-lábadozós.

Mit várunk tőle tavasszal? – Legyen egyben a rangadókon és a BL-meccseken.

neto

Neto – ingyen

Megérte az árát? – Szintén ingyen érkezett, cserekapushoz képest magas fizetéssel. A Frosinone ellen elég szerencsétlen körülmények között mutatkozott be, a képességei alapján többre hivatott, minthogy bármilyen klub padján rohadjon. Borítékolható a távozása.

Miben fejlődhetne? – Ne szopjon gólt kiesőjelölt csapatok ellen az utolsó percben. Oké, ez nem volt fair.

Mit várunk tőle tavasszal? – Türelmet, kitartást, nagy vigyort a kupadöntő díjátadóján.

Az érkezők között húzóemberek is vannak, ez megmenti Beppe mercatóját. Ami októberben egy katasztrófának tűnt, az Marchisio felépülésével, Dybala, Szandi, Mandzu és Khedira akklimatizálódásával egy simán vállalható átigazolási periódus lett. Persze így is hajszálon lóg a kezdő (Marcsi, Pogba és Dybala pótolhatatlanok), összességében sikerült egy generációváltást pár hónap kieséssel letudni. Részemről ez a Max által szomjazott trequartista nélkül is egy 6,5/10, pedig augusztusban még csak egy jóindulatú, optimista 5/10-et adtam. Ráadásul a Kobra nem áll meg, és tanulva a Verratti-esetből, máris bebiztosítja a 18 éves Mandragorát, a korosztályos válogatottak stabil belső középpályását. All hail Beppe!

marotta2