Az olasz Dormánd

Miközben az olaszok még mindig azon röhögcsélnek, hogy letankoltuk a parmai bajnokit, mi már mindent elmondtunk a hétvégivel kapcsolatban. Különben is, már csak egyet kell aludni a Monaco elleni BL-negyeddöntő odavágójáig, foglalkozzunk inkább azzal.

monaco01

Bevallom férfiasan, alig láttam valamit az idei Monacóból. Pedig Tylernek is van arrafelé néhány rezidenciája (közülük az egyik a Petrusse folyóra néz, káprázatos a kilátás), alapvetően érdekel a spanyol bajnokság, Lacazette-et, az egyik legtehetségesebb játékosukat állítólag figyelik Seccóék, meg ugye itt van ez a holnapi odavágó, illene foglalkozni velük. Ezért elolvastam egy remek taktikai elemzés-féleséget, a FIFA hivatalos beharangozóját, megnéztem a létező összes statisztikájukat, eredményeiket, összefoglalóikat, sőt, az utolsó bajnokijukat is végigpörgettem. És nem lettem boldog. Tudom például, hogy kurva kevés gólt kapnak: a BL-ben összesen négyet (hármat az Arsenaltól, mindössze egyet a komplett csoportkörben!), és a bajnokságban is csak 22-t szedtek be. A Dormánd ellen – mint utóbb kiderült, joggal – áltathattuk magunkat azzal, hogy ez egy német középcsapat, kimondottan gyenge védelemmel, éppen a kiesés elől menekülve – ilyet a Monacóra nem foghatunk. Aki látta az Arsenal elleni, londoni meccsüket, tudja, hogy tényleg atomstabil a védekezésük. Péel az Arsenalból Londonban mindössze 3 játékost engedtek lövéshez jutni. Számok még, a Juve statisztikáival összevetve: a bajnokságban nálunk 4 olyan játékos van, aki legalább meccsenként 2 szerelést bemutat – náluk ilyenből van nyolc. Labdaszerzések? Nekünk Chiellini és Evra kaparint meg legalább 2 labdát meccsenként – a Monacóban van 9 (kilenc) játékos minimum átlag 2 lopott labdával. Masszív. Emellett bár sok gólt nem szereznek (BL-ben hétnél járnak, ami a leggyengébb a maradék mezőnyben, és a bajnokságban is bő 20 góllal maradnak le a legtermékenyebb csapatoktól), de embertelen jól kontráznak. Az Arsenalt is ezzel fektették ki, és a hétvégén, a Caen ellen is büntettek. Eddig ismerős? Igen, számok alapján ez egy Dortmund, jobb védelemmel. Egy olasz Dortmund. Van még egy párhuzam: a germánok is elég jól kenik idegenben, erre a Monaco rátesz egy lapáttal: a BL-ben csak a Benficától kaptak ki idegenben, a bajnokságban pedig magasan a legerősebbek távol saját stadionjuktól. Az AWAY tabellán második PSG-nek 25, a Monacónak 32 idegenben szerzett pontja van.

monaco02

Oké, hagyjuk a számokat a csudába, nézzük inkább az állományt! A Sky kémei szerint így jönnek Juventusba:

monaco03

A fent vázolt kezdő tele ifjú kiscsikókkal: 23-nál fiatalabb Kurzawa (Evra utódja lesz a francia válogatottnál, és hozzánk is beférne), Wallace, Carrasco, Martial, és a komplett Deloitte Money League TOP10 által követett Kondogbia is. Közülük Carrasco és Martial durván gyorsak, csak szólunk. Toulalan és Moutinho a rutint, Dirar és Raggi egy falka afrikai vadökör munkabírását hozzák. Jellemzően nézhetetlen, de nagyon hatékony csapat ez.

Mi – ahogy azt délelőtt jeleztük – kb. így próbálkozunk:

monaco04

…or not. Két észrevételünk van: Pirlo, illetve Pirlo. Egyrészt Szundi meccshiányos, a Juve-Dortmund óta nem láttuk tétmeccsen. Hiába a 20 éves rutin, azért ez mégis egy BL-negyeddöntő, ide nem lehet beesni a primaverások elleni felkészülésből. Pláne úgy, hogy ez egy kontracsapat, akik szeretnek a középpályán labdát lopni, és rohanni vele a kapu felé. Már volt egy hasonló helyzet, amikor Pirlo sérülés után tért vissza a csapatba; kapcsolódó animdzsifek itten. Fasza flashback, mi? Másrészt Pirlo rutinja tényleg aranyat érhet, főleg az olyan betömörülő védelmek ellen, mint amilyen a Monaco is lesz. Elég, ha egy labdát pontosabban juttat el Karcsihoz, mint ahogy Marchisio tenné. Elég, ha egy szabinál pontosabban ível az előre húzódó Bonucci fejére, vagy egyszerűen úgy bekúr egy állított labdát a ficakba, ahogy csak Pirlo kúr be. Szerintem mindenesetre kevésbé lenne kockázatos egy Vidal, Marchisio, Sturaro, Győzi középpálya, mint ugyanez, registaként Pirlóval. Ahogy a Dortmund ellen oda-vissza, ill. Firenzében kiderült, Allegri knows.

monaco06

Hát ennyi. Van egy ellenfél, akiről tulajdonképp szart se tudunk, csak annyit, hogy érdemtelenül senki nem nyer BL-csoportot, és gyenge védekezéssel senki nem kap ennyire kevés gólt. Meg van egy tartalékos csapatunk Pogba, Asamoah és Caceres nélkül, ahol a hiányzókon kívül az a legnagyobb problémánk, hogy játszassuk-e az ötszörös bajnok, kétszeres BL-győztes, világbajnok registánkat. Most kiderül, Allegri rasszista-e!

monaco07