Roma-Juve: kupameccsek képes történelme

Kedd este tizenhatodik alkalommal játszik egymással a Coppa Italia történetében a Juventus és a Roma: az eddigi tizenöt meccs összesen kilenc párosítást jelentett (hiszen az összecsapások között akadtak oda-visszavágós rendszerben, illetve egymeccses szisztémában lejátszottak egyaránt), amelyből ötször a Juve, négyszer a Roma jutott tovább. Most egyenlíthetnek a fővárosiak, ha kedvük tartja. Képes visszatekintés a két klub közös kupamúltjának római találkozóira.

rojucoppa01

Bettega rogy a földre, miután eltalálta a kapufát 1981. június 9-én Rómában, a Roma-Juve kupaelődöntő visszavágóján. Az első meccset a Roma nyerte 1-0-ra, a fővárosi találkozó (Cabrini, ill. Di Bartolomei góljával) 1-1-re végződött. 2-1-es összesítéssel a Roma ment tovább.

rojucoppa02

Bodini védi Prohaska büntetőjét 1983. június 4-én. A két csapat ezúttal negyeddöntőt játszott egymással. Az első meccsen a Juve 3-0-ra győzött Torinóban, a visszavágón pedig 2-0-ás sikert aratott. Prohaska büntetőjére még 0-0-nál került sor. Összesítésben 5-0 a Juve javára.

rojucoppa03

Schillaci lő kapura Tempestilli mellett 1990. február 14-én, a kupa elődöntőjében. A Roma legyőzte ugyan a Juventust 3-2-re, de a torinói 0-2 után ez is kevés volt. Mind Schillaci, mind Tempestilli betalált a mérkőzésen. A Juventus 5-3-al jutott a döntőbe, amelyet meg is nyert a Milan ellen.

rojucoppa04

Rudi Völler próbálkozik 1991. február 7-én a negyeddöntőben megrendezett Roma-Juve meccsen. Ez volt az odavágó, 1-1-re végződött (Bonetti öngóljával, illetve Casiraghi találatával), a visszavágót pedig – némi meglepetésre – 2-0-ra a Roma nyerte. De ne csodálkozzunk ezen annyira: Luigi Maifredi, minden idők legkutyaütőbb edzője ült ekkor a Juventus kispadján.

rojucoppa05

Fabrizio Ravanelli 11-esből egyenlít 1994. december 14-én. Hazai pályán a Roma 3-1-re megnyerte a negyeddöntő visszavágóját, de hiába: az első meccsen a Juventus győzött 3-0-ra.

rojucoppa06

A két csapat legutolsó római kupamérkőzése: a képen Thuram és Totti. A meccset a Juventus 1-0-ra megnyerte (Mutu büntetőjével), viszont az első meccsen a fővárosiak győztek 3-2-re – így idegenben lőtt több góllal ők jutottak az elődöntőbe.