And now for something completely different

Llorente, decukigyerekek, Buffon, jaj, Padoin, mármegintmicsinálszMarchisio, megérdemelt győzelem, faszomBonucci, csak begyötörtük, spirito, pluszhárompont meg a franc tudja, még mit lehetne írni a tegnapi meccsről. Igazából persze mind felesleges karakterszaporítás lenne, hiszen a legfontosabb dolog valószínűleg az a ma délutáni hír, hogy Pirlo sérülése súlyos, és nagyjából két hónapot hagy ki (a firenzei Mario Gomez szeptember közepén ugyanilyen sérülést szenvedett, és még mindig nem tért vissza). A gyenge idénykezdet után Szundi jó pár meccse újra a csapat meghatározó játékosa volt, szóval nem intézhető el vállrándítással a kiesése.  Na, és akkor jön a kérdés: mi lesz most akkor? Lehet-e Pirlót pótolni? Kell-e Pirlót pótolni, vagy játsszon mást a csapat?

Az első kérdésre szerintem meglehetősen egyszerű a válasz: mivel nem sokan játszanak világszínvonalon abban a szerepkörben, mint Szundi, és közülük egy sem ül a Juve cserepadján, így valamilyen változtatásra szükség lesz (persze az állandóan az átigazolási piac lázában élő olasz sajtó már találgat is, hogy vajon igazol-e valaki a Juventus januárban.). Az egyik lehetséges megoldás persze, ha a csapat nagyjából hasonló játékot próbál játszani, mint eddig, és a vasárnapi meccshez hasonlóan Pogba játszik registaként – a baj, hogy azt láthattuk, hogy a francia azért nem erre a posztra született. Vagy más kerüljön Pirlo helyére? Erre kevés esélyt látok: Vidalnak nem ez a helye, Marchisio továbbra is súlytalan, Asamoahról nem tudom elképzelni, hogy a védelem előtt összeszedje a labdát, és Tibi bácsiként szórja őket a többiek felé. (Padoinnal meg ne vicceljünk.) Azaz bár szólnak érvek amellett, hogy ne adjuk fel a bevált 3-5-2-t, én mégis azt hiszem, érdemes lenne mást játszani a csapattal.

conte_different

A BL-ben nem tűnt rossznak a 4-3-3, amihez vannak is megfelelő emberek: Pogba, Vidal és Marchisio (esetleg Asamoah) elég a középpályára, egyedül a balhátvéd posztja tűnik problémásnak, viszont saját édesanyján kívül valószínűleg én vagyok az egyetlen, aki úgy gondolja, hogy ha nem sérül meg, és sorozatban bizalmat kap, De Ceglie hozhatja azt a posztot. Vagy ha ő nem, akkor Peluso, csak ne Chiellini.

Vagy meg lehet próbálni a tegnap a meccs végén alkalmazott taktikát, amikor Tevez visszább lépett trequartistának, előtte pedig mondjuk Vucsinics és Llorente játszik. Ami azért is lenne jó, mert Vucsinics úgy másfél évig alappillére volt Conte „három registás” játékának Bonuccival és Pirlóval, azaz a játék építésében, az előkészítésben lehetne számítani rá, így nem veszne ki a kreativitás a játékból.

Amúgy kár, hogy Pepe már csak fizetett szurkolója a csapatnak, mert vele akár egy 4-2-3-1-es felállás is mehetne, Llorente mögött a Pepe, Tevez, Gio trióval, védekező középpályásként meg Vidal és Pogba tolhatná.

És hogy igazoljunk-e valakit január elején Pirlo helyére? Van-e olyan játékos a piacon, akit mozdítani lehet, és azonnal bevethető, előrelépést is jelent a mostani kerethez de Pirlo felépülésével tűri a rotációt/kispadot? Ha nincs ilyen, akkor legfeljebb más posztra lenne érdemes igazolni, hogy legyen normális szélsőnk, vagy balhátvédünk. Marronét ne hozzuk vissza, mert játszana egy hónapig, aztán nyárig kapna másfél percet – neki pedig játszania kell, hogy a Juve kispadján elvesztegetett játékidőt pótolja.

Végezetül, hogy két baljós párhuzamot ne felejtsek el (és hogy vészmadárkodva provokátorkodjak): 1998 őszén Del Piero sérülése az Udinese ellen azt eredményezte, hogy a csapat összeomlott, és vezető helyről végül csak az Intertotó kupáig sikerült eljutnia. Az egy a mainál sokkal erősebb csapat volt, egy, a mainál erősebb bajnokságban. Persze Alex valószínűleg még a mai Pirlónál is fontosabb játékosa volt a Juvének. A másik párhuzam közelebbi, és sokkal reálisabb: Totti sérülése után az addig 100%-s Roma megtorpant, és elveszítette a vezető helyét. Ez lesz velünk is? Vagy nem? Kiesünk a BL-ből, vagy szétverjük a törököket?

valasz