Roma-Juve: kupameccsek képes történelme

Kedd este tizenhatodik alkalommal játszik egymással a Coppa Italia történetében a Juventus és a Roma: az eddigi tizenöt meccs összesen kilenc párosítást jelentett (hiszen az összecsapások között akadtak oda-visszavágós rendszerben, illetve egymeccses szisztémában lejátszottak egyaránt), amelyből ötször a Juve, négyszer a Roma jutott tovább. Most egyenlíthetnek a fővárosiak, ha kedvük tartja. Képes visszatekintés a két klub közös kupamúltjának római találkozóira.

rojucoppa01

Bettega rogy a földre, miután eltalálta a kapufát 1981. június 9-én Rómában, a Roma-Juve kupaelődöntő visszavágóján. Az első meccset a Roma nyerte 1-0-ra, a fővárosi találkozó (Cabrini, ill. Di Bartolomei góljával) 1-1-re végződött. 2-1-es összesítéssel a Roma ment tovább.

rojucoppa02

Bodini védi Prohaska büntetőjét 1983. június 4-én. A két csapat ezúttal negyeddöntőt játszott egymással. Az első meccsen a Juve 3-0-ra győzött Torinóban, a visszavágón pedig 2-0-ás sikert aratott. Prohaska büntetőjére még 0-0-nál került sor. Összesítésben 5-0 a Juve javára.

rojucoppa03

Schillaci lő kapura Tempestilli mellett 1990. február 14-én, a kupa elődöntőjében. A Roma legyőzte ugyan a Juventust 3-2-re, de a torinói 0-2 után ez is kevés volt. Mind Schillaci, mind Tempestilli betalált a mérkőzésen. A Juventus 5-3-al jutott a döntőbe, amelyet meg is nyert a Milan ellen.

rojucoppa04

Rudi Völler próbálkozik 1991. február 7-én a negyeddöntőben megrendezett Roma-Juve meccsen. Ez volt az odavágó, 1-1-re végződött (Bonetti öngóljával, illetve Casiraghi találatával), a visszavágót pedig – némi meglepetésre – 2-0-ra a Roma nyerte. De ne csodálkozzunk ezen annyira: Luigi Maifredi, minden idők legkutyaütőbb edzője ült ekkor a Juventus kispadján.

rojucoppa05

Fabrizio Ravanelli 11-esből egyenlít 1994. december 14-én. Hazai pályán a Roma 3-1-re megnyerte a negyeddöntő visszavágóját, de hiába: az első meccsen a Juventus győzött 3-0-ra.

rojucoppa06

A két csapat legutolsó római kupamérkőzése: a képen Thuram és Totti. A meccset a Juventus 1-0-ra megnyerte (Mutu büntetőjével), viszont az első meccsen a fővárosiak győztek 3-2-re – így idegenben lőtt több góllal ők jutottak az elődöntőbe.

 • Péter Bognár

  Tényleg csak Kákán csom , de nem De, hanem Di Bartolomei, becenevén DiBa.

  • Salluste

   …és 1. nem nyolcad- hanem elődöntő 3. az első meccs 2-0 volt nem 3, így 4-3-mal jutott tovább a csapat 4.Dario Bonetti öngóljával! (Hol volt már akkor Bonini? Bolognában)… Végül a “legkutyaütőbb” jelzőről csak annyit, hogy Maifredi csapata a KEK elődöntőjének visszavágóján legyőzte Johan Kröjf Barcelonáját.

  • dinovercotti

   Nincs korrektúrám, sajnos. Kapkodás van, alig egy óra alatt hoztam össze. Ha nincs megfelelő minőségellenőrzés, abból ez lesz. Ha van időm, napokon át írok egyetlen posztot. Nem magyarázkodás, de

   Maifredi kritikáját viszont tartom. A Barca elleni győzelem mellett is.

  • Salluste

   Szerintem Ferrara rosszabb, ezt meg én tartom.

  • dinovercotti

   Sajnálom, hogy gyűlölsz.

  • Kelosz

   Zacceroni és Del Neri smafu?

  • Kelosz

   Ugyan, senki nem fejböl javitott. Nekem tetszenek az ilyen posztok mert ilyenkor mindig utánna lehet olvasni a régi sztoriknak.

 • dinovercotti

  Köszi. Ez most tényleg csak elgépelés, hiszen több múltidézőmben (pl. a legutóbbi, Roma elleni bajnoki előtt megírt posztomban) foglalkoztam vele.