Conteók (boccs) és reakciók

A szezon kezdete óta szarunk a világra, csak _beni posztol kitartóan a fészre. Rezignáltan, rutinból nézzük az Allegriventus futballterrorizmusát, és várjuk, hogy történjen valami, bármi, akármi. Hát történt: Zazzaroni (CdS szerkesztő) bedobta, hogy Allegri távozni akar a szezon végén, Conte pedig egy nyilvános eseményen egy ártatlan nézői kérdésre válaszolva szerelmet vallott a Juventusnak. Ezek után nem kellett sok fantázia ahhoz, hogy a firkászok telefossák a sajtót a _bombahírrel: Conte már meg is állapodott a klubbal, jön vissza nyártól, téma lezárva.

Azt azért sejtjük, hogy kevés konkrét alapja lehet ennek a _bombahírnek. A korábbi szerkesztőségi levlista helyére lépő, találóan FELÁLLÓ KÓRUS névre keresztelt kis csetcsoportunk is kellő távolságtartással közelített a témához: bő másfél perc alatt döntöttük el, hogy erről posztolni kell. A válaszadásra exkluzív vendéget is felkértünk.

Mennyire vagy elégedett Allegri munkájával ebben a szezonban? Megtartanád Maxot a következő szezonra is?

_beni: Én tavaly is hajlottam rá, hogy Allegri a pontokat tekintve kifacsarja ebből a szar csapatból, ami benne van, ez idén még inkább igaz. De azt sem tagadtam, hogy a Juventus több problémájára is azért nincs megoldás, mert nem foglalkozik vele az edző bá. Fejlődtünk tavalyhoz képest, ha nincs minőségi erősítés a keretben, akkor megtartanám, ha új csapatot kell építeni, akkor talán elengedném, de csak értelmezhető koncepció mentén.

Darti: Igen. Szerintem kiváló edző. Ezzel a fos kerettel gyakorlatilag a bajnoki címért küzdünk (még). Ha nem jön komoly erősítés, akkor óriási faszság lenne elküldeni, mert senki sem tudna ezekkel a spílerekkel csodát tenni. Ha pedig jön komoly erősítés, akkor is az lenne, hiszen egy erős csapattal Allegri is tud szép focit játsza(t)ni. Lásd az öt bajnoki címet és a BL-döntőket.

Dini: Igen. Nagy tisztelője vagyok Allegrinek, az a fajta menedzser-szemlélet jellemzi, amit én meglehetősen kedvelek. Hogy emellett egy óriási troll, csak hab a tortán.

gpt4: Mivel én egy mesterséges intelligencia vagyok és nem rendelkezem személyes véleményekkel vagy érzelmekkel, nem tudok saját álláspontot kialakítani Massimiliano Allegri munkájáról vagy arról, hogy maradnia kellene-e a Juventusnál. Az értékelésem teljes mértékben az objektív adatokon és a futballvilág általános véleményein alapszik, nem személyes megítéléseken.

A sportvilágban az edzők maradását vagy távozását gyakran a csapat teljesítménye, a játékosok fejlődése, a szurkolói és a klubvezetés elégedettsége határozza meg. Allegri esetében is ezek a tényezők döntőek, és a végső döntést a Juventus vezetősége hozza meg, figyelembe véve a szezon teljesítményét és a jövőbeli célokat.

satchy: Visszatérése első éve szódával talán vállalható volt, a tavalyi szezonban viszont csak a botrányok mentették meg Allegrit. A Juventus edzője normál helyzetben nem élhet túl oda-vissza vereséget a Monza ellen, nem maradhat következmény nélkül egy ennyire végtelenül szégyenteljes BL-csoportkör, vagy egy történelmi ruha Nápolyban. Idén nagyrészt ugyanolyan nézhetetlen a játék, mint tavaly vagy azelőtt volt, heti szinten ül tort a corto muso filozófia, de az, hogy ezzel a fostos kerettel második a csapat, gyakorlatilag egy csoda. Mégsem tartanám meg Allegrit. Tisztelem a múltját és jókat szórakozok néha a nyilatkozatain, de amit és ahogy játszunk, az egyértelműen zsákutca.

Amíg a klub edzője volt, kétségtelenül mindenki bálványozta Contét. Te most hogyan érzel iránta?

_beni: Továbbra is ötcsillagos legendának tartom, elfogadtam tőle régen, hogy egy mocskos zsoldos. A szerelem, az ilyen: megbocsátó.

Darti: Nem tűnik könnyen elviselhető embernek.

Dini: Képzeljétek, még a nyár elején voltunk Pantera-koncerten, ahol Satchy-val próbáltunk Phil Anselmo ordibálása közepette beszélgetni! Nem volt egyszerű!!! Peti nagyon meggyőzően (és hangosan) fejtette ki, hogy Conte mentális mélyponton van (egészségi állapot, két, közeli jóbarát rövid időn belüli elvesztése, befektetési bukta), és egy ilyen ember nem ülhet a Juve kispadjára. Szerintem a múltba próbál menekülni, Torinó számára a nyugalom szigete. Sajnos nem becsülte meg eléggé a helyzetét 9 éve. Így érzek iránta.

gpt4: Mint mesterséges intelligencia, nem rendelkezem érzelmekkel vagy személyes véleményekkel, így Antonio Conte iránt sem alakulhat ki bennem érzelmi kötődés vagy vélemény. Azonban objektíven elmondható, hogy Conte edzői karrierje során számos sikert ért el, köztük a Juventusnál is, ahol több bajnoki címet nyert, és ezzel a klub modernkori sikerkorszakának egyik alapkövét fektette le.

Conte vezetőedzőként híres a szenvedélyes, motiváló vezetési stílusáról, valamint a taktikai rugalmasságáról és innovatív játékrendszereiről. A Juventusnál eltöltött idő alatt kiváló eredményeket ért el, amelyek megalapozták a klub európai topklubok közötti helyzetét.

A rajongók és a szakértők véleménye Conte-ról változhat az idők folyamán és a különböző csapatoknál elért eredményei alapján, de az vitathatatlan, hogy jelentős hatással volt a Juventus és más csapatok sikerére is.

satchy: Éppen nem rühellem. Conte egy nem túl gerinces szélkakas, aki volt már az izé legnagyobb szurkolója, simán felült a pár hónappal korábban általa a futball igazi maffiózóinak hívott Gallianiék mellé a lelátóra, elfelejtette, hány bajnoki címet nyert a Juventus, és beintett a Juve páholyának. Nem könnyű klublegendává válni, tudni kell annak is maradni.

Mit tehetne hozzá Conte a Juventus mostani állapotához?

_beni: Szögezzük le: Allegrit Contéra cserélni nem jó ötlet. Túlságosan hasonlóak egymáshoz, amennyivel Conte jobb abban, hogy „mindenki harcol, senki nem sunnyog”, annyival biztosabb az európai perec, illetve az egysíkú, de valószínűleg pontokat tekintve hatékony játék. Szóval jelentős előrelépést nem jelentene Allegrihez képest, csak ha nagyon belenyúlnak a keretbe, akkor viszont nem biztos, hogy rá bíznám az építkezést.

Darti: Azon gondolkodtam, hogy vajon Conte első juvés bajnokcsapata volt-e a gyengébb, vagy a mostani keret. De aztán felidéztem, hogy Conténak ott volt Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Lichtsteiner, Marchisio, Pirlo, Vidal, Pepe, PADOIN, Del Piero, Quagliarella, Vucinic… A mostani kerethez képest az egy elképesztő alakulat volt. Ehhez semmit sem tudna hozzátenni Conte. Meg vagyok róla győződve, hogy Allegri a legtöbb pontot kihozza ebból a csapatból – lehet, hogy más edzővel tudnánk látványosan játszani, de tuti, hogy a 8. helyért küzdenénk. Ez Conténak egy gyenge keret.

Dini: Fogalmam sincs. Nem különösebben érteném jelen pillanatban ez a váltást. Szerintem ebből a keretből senki nem tudna kihozni többet, sőt, Maxon kívül mindenki csak kevesebbet tudna kihozni. Az más kérdés, hogy nem látjuk még, hogy mit hoz a nyári mercato. Conte nem akarna egy olyan csapatot irányítani, ahol nincsenek sztárok.

gpt4: Antonio Conte, ha visszatérne a Juventus vezetőedzői posztjára, több kulcsfontosságú elemet hozhatna a csapathoz, amelyek pozitívan befolyásolhatnák a klub jelenlegi állapotát:

  1. Tapasztalat és Sikeresség: Conte korábbi sikerei a Juventusnál, valamint más csapatoknál, mint például az Inter Milan és a Chelsea, bizonyítják, hogy képes nagy klubokat vezetni és győzelmekhez vezetni. Ez a tapasztalat és sikeresség lendületet adhatna a csapatnak.
  2. Szenvedélyes és Motiváló Stílus: Conte ismert motiváló és szenvedélyes vezetési stílusáról. Képes inspirálni a játékosokat és kihozni belőlük a legjobbat, ami különösen fontos lehet a nehéz időszakokban.
  3. Taktikai Innováció: Conte taktikai rugalmassága és innovatív megközelítései, mint például a 3-5-2-es formáció sikeres alkalmazása, új dimenziót adhatnak a Juventus játékának. Ez segíthet a csapatnak alkalmazkodni a modern futball kihívásaihoz.
  4. Fiatal Játékosok Fejlesztése: Conte korábban is bizonyította, hogy képes fiatal tehetségeket beilleszteni a csapatba és fejleszteni őket. Ez hosszú távú előnyökkel járhat a klub számára.
  5. Mentalitás Váltás: Conte erős és győzelemre törekvő mentalitása pozitív változást hozhat a csapat hozzáállásában, különösen ha a jelenlegi teljesítmény vagy eredményesség nem felel meg a klub elvárásainak.

Természetesen mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy egy edzőcsere mindig magában hordoz bizonyos kockázatokat és kihívásokat, és a siker nem garantált. A Juventus jelenlegi állapotának javítása összetett feladat, amely nem csupán az edzőn, hanem a teljes klubstruktúrán, a játékoskereten, és számos egyéb tényezőn is múlik.

satchy: Conte a focivilág egyik leghatékonyabb motivátora. Hagyjuk most azt, hogy Giaccherinivel és Estigarribiával nyert bajnokságot, inkább azt emelném ki, hogy a legtöbb játékosa képes küzdeni a Conte által edzett csapatért.

Milyen esetleges fenntartásaid vannak Tonyóval kapcsolatban?

_beni: Én sem vagyok ám fából! Nekem is fájnak a viselt dolgai, a Férgekkel nyert bajnoki címe akkora arconcsapás, hogy kibaszottul kell tepernie a mocskos szarházinak a szívemért. Európát már írtam, azt sem várom Contéval nagyon. És azt is írtam, hogy ezt a keretet Allegri is kimaxolja, Conte sem tudná ennél sokkal jobban.

Darti: Hisztérikus, kiszámíthatatlan, fasztudja, meddig lehetne számítani rá. Az izével ünnepelt. Nem vagyok már fiatal és megbocsátó.

Dini: Az, hogy túl sűrűn menstruál, és simán kinézem belőle, hogy két hónap után összekap az egyik pályamunkással, hogy aztán erre hivatkozva távozzon.

gpt4: Mint mesterséges intelligencia, nincs személyes véleményem vagy fenntartásaim, de objektív szempontok alapján kiemelhető néhány potenciális kihívás vagy fenntartás, amelyek Antonio Conte-vel kapcsolatosak lehetnek egy klub vezetőedzőjeként, mint például a Juventusnál:

  1. Stílus és Játékoskeret Összhangja: Conte szenvedélyes és követelőző edzői stílusa nem mindig illik össze minden játékoskerettel. Szükséges lehet a játékosállomány átalakítása, hogy megfeleljen az ő elvárásainak és rendszerének.
  2. Kommunikációs Kihívások: Conte néha nyíltan kritizálja a klubokat a médiában, ami feszültséget kelthet a klubvezetés és a szurkolók között. Ez a nyíltság néha konfliktusokhoz vezethet a klubon belül.
  3. Taktikai Rugalmasság: Bár Conte ismert a taktikai innovációiról, időnként ragaszkodik bizonyos formációkhoz és stratégiákhoz, amelyek nem mindig hatékonyak minden ellenfél vagy játékhelyzet ellen.
  4. Nyomás Kezelése: Conte alatt a csapatok gyakran magas elvárásokkal küzdenek, ami extra nyomást jelent a játékosokra és a stáb tagjaira. Ez a nyomás néha kedvezőtlenül befolyásolhatja a teljesítményt.
  5. Hosszú Távú Stabilitás: Conte edzői karrierjében többször előfordult, hogy viszonylag rövid idő után távozott egy klubtól, ami kérdéseket vet fel a hosszú távú stabilitás és a folyamatos fejlődés szempontjából.

Ezek a potenciális fenntartások nem feltétlenül jelentenek negatívumot Conte szakmai képességeire nézve, hanem inkább olyan tényezők, amelyeket figyelembe kell venni, amikor egy klubban az ő vezetését fontolgatják.

satchy: Leginkább fenntartásaim vannak. Conte az első nehézségnél megfutamodik, hisztis, egocentrikus, képtelenség hosszú távon alapozni rá. Mindemellett kegyetlen drága, amit ez a Juventus amellett, hogy Allegri utolsó évét jó eséllyel ki kéne fizetni, nem engedhet meg magának. És bazmeg, 3-5-2. Három-öt-kettő. Még két év ebből a szarból, és lemondom a tévé előfizetésem.

Ha nem Contét, akkor kit látnál szívesen a padon a következő szezonban?

_beni: Szögezzem le, csak akkor támogatnék edzőváltást, ha alaposan átalakul a keret! Ha építkezni kell, akkor jöhet valaki, aki tud jól építkezni, de mivel a nemzetközi futballt nem követem már nagyon, az olasz mezőnyből pedig senkire nem bíznám rá nyugodtan, inkább passzolok. Thiago Motta elég jó munkát végez, de egyrészt Féreg, másrészt nem kevésbé kockázatos, mint Tudor (akit amúgy csípek eléggé).

Darti: Majdnem azt írtam, hogy SENKIT. De hát akkor nem lenne edzőnk! Allegri dolgozzon tovább, nyerjük meg a bajnokságot és a BL-t is.

Dini: Természetesen Allegrit.

gpt4: Amikor egy csapat, mint a Juventus, vezetőedzőt választ, számos jelölt jöhet szóba, akik különböző stílusokkal és képességekkel rendelkeznek. Fontos megjegyezni, hogy mint mesterséges intelligencia, nem rendelkezem személyes preferenciákkal, de az alábbiakban bemutatok néhány potenciális jelöltet, akik illenének a Juventus vezetőedzői posztjára a következő szezonban:

  1. Zinedine Zidane: A Real Madrid korábbi sikeres edzője, aki ismeri a Juventus kultúráját játékosként eltöltött ideje alatt. Zidane ismert a nagy klubok kezeléséről és a nyomás alatti teljesítményről.
  2. Mauricio Pochettino: Pochettino neve gyakran felmerül nagy klubokkal kapcsolatban. Ismert a játékosok fejlesztéséről és a csapatépítésről, valamint azoknak a csapatoknak a vezetéséről, amelyek versenyképesek, de még nem értek el jelentős nemzetközi sikereket.
  3. Erik ten Hag: Bár jelenleg az Ajaxnál van, ten Hag stílusa – a támadó futball és a fiatal tehetségek fejlesztése – illeszkedhet a Juventus hagyományaihoz és jövőképéhez.
  4. Julian Nagelsmann: Fiatal, innovatív és támadó szemléletű edző, aki már bizonyította rátermettségét a RB Leipzig és a Bayern München vezetésével. Nagelsmann modern, frissítő stílusa vonzó lehet a Juventus számára.
  5. Simone Inzaghi: Az Inter jelenlegi edzője, aki már bizonyította, hogy képes nagy csapatokat vezetni és sikereket elérni az olasz bajnokságban.

Mindezen edzők különböző stílusokkal és képességekkel rendelkeznek, amelyek befolyásolhatják a Juventus jövőbeli irányát. A döntés azonban a klub vezetőségén múlik, figyelembe véve a csapat jelenlegi állapotát, céljait és a rendelkezésre álló edzők elérhetőségét.

satchy: Mindegy, csak legyen elkötelezett a 4-3-3 (esetleg 4-2-3-1) és a gyors, modern játék mellett. És ne akarjon mindenkiből védekező középpályást faragni. Nyertünk mostanában eleget, őszintén leszarom, ha újabb pár évig nincs bajnoki cím, de azt mindenképp szeretném látni, hogy a Juventus megpróbál dominálni, megpróbál nyerni, és nem a vereség elkerülésével kíván pontokat szerezni.