Mercatóról, és arról, hogy még mindig nincs csapatunk

2021. augusztus 29-én a Juventus 1-0-ra kikapott az Empolitól. A meccs egyik emlékezetes pillanata az volt, amikor a pad mellett Chiellini odaszólt Allegrinek: „non è squadra”, azaz ez nem csapat. Sajnos ebben a tekintetben semmi sem változott egy év alatt.

Vonjunk először egyenleget a mercatóból! Nézegettem fórumokat, twitteres közösségeket, és ezek alapján az a benyomásom, hogy sokan bajnoki címre esélyesnek látják a keretet, és a döntő többség tízes skálán 7-8 körüli osztályzatot adna a nyári újratervezésre. Ahogy a közös szezonbeharcsiban is írtam, én nem nagyon látom az erősödést. Szaladjunk végig a kereten posztonként:

  • Kapus: semmi nem változott, és ez jól is van így. Van két, kezdő szintű kapusunk, ami fasza. Perin nyilván megdolgozik azért, hogy maradjon a kezdőben, pláne, ha Szczesny sérülése elhúzódik. De ha Allegri ragaszkodik az eredeti hierarchiához, akkor sem történik katasztrófa, Tekkel is inkább oldalra lépnénk, mint vissza. A lengyel jobb lábbal, Perin valamivel több bravúrra képes, szerintem forma-forma ez a két játékos.
  • Jobbhátvéd: elvileg itt sem változott semmi, maradt ugyanaz a három potenciális játékos. Csak épp Cuadrado már tavaly is sokat veszített a sebességéből, és egyenesen megbízhatatlan lett idénre, nem tudom, a nyitó forduló óta vert-e már meg valakit egy az egyben. Danilo képtelen támadni, De Sciglio pedig elvileg a harmadik számú ember erre a posztra. Darabra megvagyunk, minőségre – egy jó Cuadrado híján – nem. Ide kellett volna hozni valakit.
  • Középső védők: de Ligt helyén Bremer szerintem előrelépés. A brazil talán az egyetlen olyan nyári igazolásunk, aki mellé nem kell lábjegyzeteket pakolni. Félelmetes a fizikuma, és ahhoz képest, hogy páran tartottak tőle, hogy nem fog neki feküdni a négy védős rendszer, pláne annak bal oldali középhátvéd posztja, eddig bárhová be lehetett tenni. Gatti Chiellini helyén egyelőre egy magabiztos meccset mutatott, szerintem a bajnokságban ő is fasza lesz, a BL-ben (EL-ben? :D) egyelőre nem várnék tőle sokat. Bonucci viszont öregebb lett egy évvel, ami az ő korában nagyjából azt jelenti, hogy vághatjuk a centit, hogy mikor fut ki a szerződése. Rugani a legtöbb bajnokira megfelelő, neki is elsősorban akkor ütköznek ki a korlátjai, amikor gyorsabb meccseken kellene helyt állnia. És akkor ott van Danilo, aki lehet, hogy középen annyit fog játszani idén, mint szélen. Ezen a poszton szintén megvagyunk darabra (Danilóval együtt akkor is, ha átállunk 3 védőre), de Bonuccinak már nem kéne 2. számú embernek lennie. 2022-ben a de Ligt, Chiellini kettőst elcserélném Bremerre és Gattira, nem panaszkodom.
  • Balhátvéd: jujjbazmeg. Alex Sandro, De Sciglio, Danilo. Egyik sem tud támadni, egyik sem gyors, egyik sem tud megcsinálni egy cselt, ez 2022-ben nagyon kevés. Fel nem fogom, hogy nem kezelték Cherubiniék ezt a posztot prioritásként. Cambiaso megvásárlását sem értem: ha adott volt, hogy idén megfelel ez a nyomorult trió, akkor már miért nem Udogie-t kötöttük le jövőre? Vele jó vételt csinált a Spurs. Egyébként tele volt a piac nem túl drága és jó játékosokkal, nekem Raum kimondottan tetszett volna.
  • Középpálya: nincs Ramsey, hurrá. Nincs Arthur, dupla hurrá. Nincs Zakaria, őt sem fogom hiányolni, csak sűrűbben voltunk vele, többen nem igazán. Ezeket a távozókat szerintem kevesen fogják siratni, ellentétben Rovellával, aki már idén is hiányozhat, de hosszú távon szerintem jobban járunk, ha egy szezont kezdőként végigtol a Monzában. Pogba szerintem fölösleges igazolás volt, és nyilván nem a képességei, hanem a sérülékenysége és az elmúlt években mutatott hozzáállása miatt. Meglepne, ha 10 bajnokinál többet játszana idén, ami a fizetését figyelembe véve kb. Ramsey ár-érték arányának felel meg. Legalább klassz insta reeleket lehet majd csinálni 1-1 cseléből, vagy esetleg a hetero gólöröméből, ha véletlenül betalál. A poszt írása közben érkezett a hír, hogy műtétre szorul a térde, miután a konzervatív kezelés nem hozta a várt eredményket – pont ezt javasolták neki júliusban az orvosok, minő meglepetés… Ha akkor megműtik, szeptember végére már játszhatott volna. A rohadéknak mi fizetjük a bérét, de számára a prioritás a válogatott. Paredes végre egy regista, de ő is sérülékeny, és – a szedett szemöldökéből kiindulva – neki is inkább gyantázott a zacsija, mint Pirlo szinten szőrös. Emellett 7,5 millát keres. Úgy tűnik, az eladhatatlan Ramsey, Rabiot, Arthur trióhoz annyira ragaszkodunk, hogy muszáj volt szereznünk egy eladhatatlan Paredest is. Miretti megérdemelt hozsannája legalább annyira vaskos kritika a rutinos kutyaütőkre nézve: elfogadhatatlan, hogy egy 19 éves, leginkább Serie C rutinnal rendelkező kölyök az egyetlen középpályásunk, aki fut és képes előre passzolni. (McKennie az, aki még tud futni, a többit hagyjuk.) Ez a poszt nálam továbbra is gyenge kettes alá. Ezekből a játékosokból egy egészséges Pogba férne be a 2014-19 közötti Juventusokba, a többi legfeljebb Leminával meg Padoinnal harcolna a kötelező rotációból adódó játékpercekért. Csupa squad player, akik közül leginkább Mirettiben (és kisebb mértékben Fagioliban) van meg a potenciál, hogy oda lehessen tenni a karrierjét Marchisio pályafutása mellé. Szégyen.
  • Szélsők: mondjuk, hogy Kulu helyére jött Kostic, Dybala (aki sosem volt szélső) helyére Di Maria. A torinói Kulunál csak jobb lehet Kostic, aki egy olyan támadó szellemű csapat, amelyik képes létszámot vinni az ellenfél 16-osán belülre kimondottan hasznos tagja tudna lenni, de védekezni nem tud. Én csípem a srácot, de ha nem futunk előre a beadásaira, akkor akár vissza is küldhetnénk Frankfurtba. Pedig Allegri ezzel kapcsolatban már kiadta az ukázt, ezért is érthetetlen, miért csak szegény Vlahovic várja egyedül a kifliket. Di Mariát mindig is imádtam nézni, de ha ennyire idióták vagyunk, hogy félig sérülten bedobjuk a Fiorentina ellen, hogy aztán a párizsi gépre már fel se tudjuk tenni, akkor borítékolható, hogy alighanem az ő képességeit sem fogjuk tudni kimaxolni. (Egyébként ezen dühöngtem ma: mintha segghülyék lennénk és nem tanulnánk a saját hibáinkból. Emlékeztek, mikor a sérült Dybalát beküldtük a Lyon ellen, és kb. 8 perc után le is kellett cserélni? Vagy mikor a sérült Chiesát visszaküldtük a pályára a Roma ellen, hogy ha lúd, legyen kövér, és szaggassa szét tisztességesen a szalagjait? Ki lepődik meg?) Ez a poszt erősödött – más kérdés, hogy egyelőre nem vagyunk képesek élni Kostic és Di Maria ittlétével.
  • Csatárok: Morata helyén kiegészültünk Milikkel, aki olcsó, rutinos, jó játékos, de nagyon sérülékeny. Az első 20 játékperce alatt lőtt 2 gólt, Keannél nyilván mérföldekkel használhatóbb emberke, de Depaynak jobban örültem volna. A holland bár a hátára tetováltatta Icardi felsőtestét, tehát gyengeelméjű by default, sokoldalúbb és robbanékonyabb, mint a mostani támadóink, talán benne lett volna potenciál, hogy iksz-szagú mérkőzéseket fordítson a javunkra. Milik Moratához képest kevésbé hangulatember, kevésbé fog ingadozni a formája, viszont Alvaróban több a potenciál.

Összegezzünk. Lett több klasszisunk? Távozott 3,5 (De Ligt, Chiellini, Dybala, illetve én félig Moratát is ide venném, ő azért mocsok jó tud lenni, ha minden habos-babos körülötte), érkezett 2,5 (Bremer, Di Maria, illetve a potenciál Pogbában is ott van). Erősödött a keret? Szélen feltétlenül, máshol nem igazán. Több emberünk van, aki 1-1 villanással képes lehet meccseket eldönteni? Sajnos nem. Érkezett pár vezéregyéniség? Bremerből talán az lesz, bízzunk benne – de sokan ezt várták De Ligttől és Dybalától is, míg Chiellini sincs már velünk. Van végre középpályásunk, aki stabilan képes gólt szerezni, gólpasszokat adni, előre passzolni? Pogbát hagyjuk, Mirettire igaz lehet az utolsó, Fagioliban szintén ott a lehetőség. Vannak túlfizetett léhűtők a keretben? Naná, enélkül nincs poszt-Marotta Juventus. Röviden: ez egy hasonló erősségű keret, mint a tavalyi, úgyhogy minden szem a két fiatal olasz középpályáson, hátha mutatnak valamit.

És akkor itt van nekünk szívem csücske, Macs Allegri. A táborunk még mindig nem ismeri őt: túlzott jelentőséget tulajdonítanak a nyilatkozatainak. Pedig nem lenne nehéz észlelni, hogy a szokásos témák mögött két, visszatérő elem jelenik meg a sajtótájékoztatóin: egyrészt védi a csapatot, másrészt trollkodik. Sajnos a hazai és nemzetközi közösség is nagyrészt írott, esetenként félrefordított formában tájékozódik, pedig ha látnánk a felvételeket, akkor egyértelmű lenne, hogy mikor viccel Allegri, és mikor nem. Mondok egy példát: ha egy edző azt mondja, hogy pénzfeldobással dönti el, hogy ki játsszon, és ha macska (gatto) jön ki, akkor Gatti, ha kutya, akkor Rugani lesz a kezdő, akkor tuti, hogy viccel, hiszen AZ OLASZOKNÁL SINCS FORGALOMBAN PÉNZÉRME MACSKA ÉS KUTYA OLDALAKKAL!!4! Ez egy vicc!!! Ti meg infarktust kaptok miatta, kis csacsik.

Viszont a bevezetőben említett „non è squadra” megjegyzés sajnos Allegri sara is. Lyukas ez a keret, több helyen is, de annyira nem szar, amennyire szarnak nézünk ki. Allegri több mint egy éve tért vissza, és ennyi idő alatt sikerült elérnie, hogy nagyon kevésszer kontrázzanak meg minket (a lilák ellen viszont pont így kaptunk gólt, amiért okkal dühöngött), illetve stabilabb lett a védekezés a széleken is (Sarri és Pirlo csapatát is rendszeresen szopatták azzal, hogy bejátszották a labdát a szélső védők mögé, ez a probléma gyakorlatilag eltűnt). Ennyi a fejlődés, slussz. Viszont teljesen eltűnt a támadójátékunk, nem tudunk kontrázni (Moratával és Chiesával a fedélzeten sem nagyon ment), képtelenek vagyunk labdát tartani, nincs mozgás a középpályán, de semmi, bazmeg, nulla mozgás. Paredes meccsenként átlag haccáz passzot tolt a karrierje során, nálunk harmincszor alig ér labdába. Rovella nálunk 90 percre vetítve negyvenet passzol, a Monzában (amelyik nem is birtokolja a labdát!!!) kétezret. Hiába kezdjük erősen a meccseket, rendre kiengedjük a kezünkből a vezetést, és ha 60 perc után nem állunk nyerésre, akkor megelégszünk a döntetlennel. Gyenge a keret fizikai állapota, tele vagyunk örökké megmagyarázhatatlan mennyiségű sérülttel (ami lehet Folletti sara, de őt Allegri hozta vissza, a kurva életbe már). A Samp elleni első félidőre mondta Allegri, hogy nem játszhatunk még egyszer olyan szarul – aztán Firenzében a 2. félidőben mégis sikerült.

És ez nem a menedzsment sara, ez mind Allegrié. Igen, relatíve gyenge a keret. Igen, nincs vezéregyéniség, gyakorlatilag eltűntek a Juventusból azok a játékosok, akik évi 8-10 meccset el tudnak dönteni egy villanással. Igen, Pogba haszontalan, nincs Chiesa, és Di Maria is leesett lábról. Pont ilyen helyzetben kellene egy működő rendszert létrehozni, ami csapatba rendezi a nyomorultakat. Erre való az edző, ezért fizetik. Nem kell Pogba ahhoz, hogy egy tyúkszaros Sampot a porba döngöljünk, ehhez némi akarat és szervezettség kell.

Hithű allegristának tartom magam, a védekezésre építő focival sincs semmi bajom, de nagyon fogy a türelmem. Este PSG, ők sokkal előrébb tartanak minden szempontból, úgyhogy meghagynám a zsigeri reakciókra építő szurkolóknak a takaroggyozást, bármi is lesz az eredmény (Darti szerint hengerelni fogunk). Az is köztudott, hogy a Juventus nem szokott edzőt váltani szezon közepén. Viszont ha decemberig nem áll össze valamilyen támadójáték, és lemaradunk a bajnokságban, esetleg kiesünk a BL-ből, akkor télen el kell gondolkodni Macs sorsán.