Miért?

Hiába nyertük meg a sokadik scudettópajzsot, mégis lucskosra áztatják könnyeink egymás dús mellprémjét: leégett a Notre Dame (Tylernek saját széfe volt az egyik megsemmisült szárnyban, Dina meg szeretett néha beugrani az egyik ministráns fiúhoz, most kereshetnek másik zugot), a műtét előtt álló Perin, Khedira, valamint Mandzukic szezonjának vége, és a BL-kiesést követően jelentőset veszítettünk vagyonunkból, miután bezuhantak a Juventus részvényei. _beni ugyan már írt egyet az idei szezon legfájdalmasabb mérkőzéséről, de úgy gondoltuk, közösen is picsogunk egyet.

Miért estünk ki?
_beni: azért, mert jobb csapat volt az ellenfél, ott rohadjon meg.
Darti: Nem volt olyan eleme a két meccsnek, ami alapján nekünk kellett volna továbbjutnunk.
Dina: A rotterdami meccs elfogadható játékát egy extrafos teljesítmény követte. Ezért.
satchy: Mert szarok voltunk magunkhoz képest, és mert az Ajax görcs nélkül, önbizalommal telve tolta végig az egész meccset.
Tyler: Mert a két meccs alapján egyértelműen jobb csapat az Ajax.

Miért jobb csapat ez az Ajax?
_beni: technikailag és sebességben is jobbak, ezzel pedig már ki lehet harcolni azt a fölényt, amiből egy idő után a gólok is jönnek.
Darti: Fiatalok, összeszokottak, gyorsak, erősek, magabiztosak, technikásak, mi pedig látszólag mindezek ellentéte vagyunk (voltunk a két meccsen).
Dina: Semmilyen nyomás nincs rajtuk, fiatalok, szépek, brutálisan gyorsak.
satchy: Gyorsabbak, agresszívebbek, BL-ben hatékonyabb játékrendszerben játszanak.
Tyler: Gyorsabbak, bátrabbak, és velünk ellentétben van egy, a BL-ben hatékony támadójátékuk.

Miért nem teljesítettünk úgy, mint az Atleti ellen?
_beni: meghallgatnám Allegri válaszát erre a kérdésre. Nyilván a spanyolok beültek a 16-osukra, könnyebb volt ellenük, de közben sem csapat- sem egyéni szinten nem tudtuk megközelítőleg ugyanazt sem hozni.
Darti: Más a két csapat stílusa. De egyénileg semmit sem tudtunk felmutatni, a legszarabb helyeken raktak meg minket a sérülések. Azaz főleg Chiellini sérülése volt a kellemetlen, erről van S4tchynak egy csodás ábrája, amit nem találok.
Dina: Mert tehetetlenek vagyunk a kombinatív játékot játszó, a presszinget gyilkos módon művelő ellenfelekkel szemben. Az Atletico nem ilyen.
satchy: Nagyon hiányzott Chiellini és Mandzukic, mindketten mérföldekkel hatékonyabban védekeznek, mint Rugani és Dybala, illetve Kean.
Tyler: Adja magát, hogy míg az Atletico defenzív csapat, addig az Ajax bátor támadójátékot játszik, ami ellen már egy ideje nem megy nekünk – már akkor sem, ha az Atalanta próbálkozik vele, nemhogy akkor, ha a náluk sokkal erősebb Ajax.

Erre az ábrára gondolt Darti. Csodálatos, hogy Chiellini nélkül mekkora nulla a védekezés.

Miért nem bírjuk a presszinget már a Celtic meccs óta?
_beni: Ellenünk Olaszországban senki nem presszingel, aki mégis, az általában szarul. Ezt a sebességkülönbséget, ami az Ajax ellen volt, nem tudod az olasz bajnokságban modellezni, így készülni sem tudsz rá igazán.
Darti: Érdekes módon engem kevésbé zavar a lassúság. Szerintem az olasz csapatok ennél talán sosem voltak sokkal gyorsabbak (a szerkesztőségi álláspont szerint azok voltak hajdanán). Viszont jóval stabilabbak és CINIKUSABBAK voltak. Pirlót életemben nem láttam gyorsan futni, mégis csak 40 éves korában kezdett el engem kurvára zavarni, hogy meccsenként egyszer kétszer beszopatja magát a lassúságával. Nyugalom, technika kell ahhoz, hogy presszing alatt is mi legyünk felül.
Dina: Nem tudom. Nyilván a holland bajnokság sem jobb az olasznál, de leginkább azt látom, hogy vannak játékosok, akiknek mentálisan sok a Juventus. Rugani mindenképpen ilyen, de Cancelo klasszisában sem vagyok már olyan biztos. Nem beszélve De Sciglióról.
satchy: Heti szinten egy lassú, taktikus bajnokságban nyomulunk, míg a BL teljesen más szalon.
Tyler: Mert hiányzik az a nyugalom a csapatból, ami kellene ahhoz, hogy ne szórjuk el azonnal a labdát. És néhány játékosnál (elsősorban Matuidinél és De Scigliónál) a technikai tudás sincs meg ehhez. Emellett a középpályánk nem túl acélos.

Miért lenne jó ötlet lecserélni Allegrit?
_beni: Sem a csapat, sem a játékosok nem fejlődtek a keze alatt az elmúlt két évben, csak visszafelé.
Darti: Szerintem a keret fele már nem bízik benne 100%-ig. Ronaldo például biztosan mást szeretne játszani, mint ez a „türelemjáték”. Nem játszunk jól, az eredmények annak ellenére jönnek/jöttek, hogy kimondottan szarul játszunk. Ez nem oké. Az Atleti elleni meccs nem az „igazi Juve” volt idén, hanem az volt a „csodaJuve”. Az igazi Juve idén az egy nagyon középszerű játékot mutató csapat volt. Nagy kérdése lesz ez a következő heteknek. Ja, és mostanra már kezdem teljesen elhinni, hogy Allegrinél nem gyakorolja a csapat a támadásépítést.
Dina: A kiégés miatt. Talán.
satchy: Akik napi szinten találkoznak vele, láthatják, belefáradt-e a teljesítménykényszerbe. Tavaly és idén is szarul sikerült a formaidőzítés, és továbbra is tragikus a rengeteg sérülés.
Tyler: Rengeteg a sérülés, és én is úgy látom, hogy több játékos fejlődése is megrekedt nála. Ráadásul idén annak ellenére ragaszkodik a 4-3-3-hoz, hogy kevésszer működött igazán jól, szóval úgy tűnik, mintha vagy ötlettelen lenne, vagy pedig kötött egy rossz kompromisszumot, amiben felpakolja a legjobb neveket (mondjuk ez is egyfajta ötlettelenség), de hát Dybalával a szélen nem megy ez a játék. Ennyi pénzből, ilyen játékosokkal elfogadhatatlan, hogy igazából nincs kidolgozott támadójátékunk, és még olasz középcsapatok ellen is lejátszunk úgy egy félidőt, hogy nem rúgunk kapura.

Miért kellene megtartani?
_beni: Egészen biztos, hogy aki a helyére jön, rosszabb edző lesz nála.
Darti: Fogalmam sincs, ki lehetne nála jobb. De lehet, hogy elég, ha valaki MÁSABB jön. Jöjjön Gárgyióla!!!
Dina: Mert töviről-hegyire ismeri a klubot, és lássuk be, hogy alapjába véve rugalmasan oldotta meg a keret változásaiból eredő feladatokat az elmúlt öt évben.
satchy: Mert ránézésre csak rosszabb alternatívák vannak a piacon. Contéval ne viccelődjünk már…
Tyler: Nem jut eszembe jobb alternatíva, és hát a Juve olyan hazai sorozatot tol vele, amire az életünkben még egyszer nem lesz példa.

Miért nem nyer BL-t ez a garnitúra?
_beni: Mert a Juventus csak akkor nyer, ha nincs nála jobb csapat, és az utóbbi években mindig volt. Néha egy, néha több.
Darti: Minden évben van 1-2-3 játékos, aki BL-worthy. Csak sajnos minden évben más ez az 1-2-3 ember. Képzeljük el a Buffon-Chiellini-Barzagli-Bonucci-Pogba-Vidal-Pirlo-Marchisio-Tevez-Ronaldo tizest, és a tizenegyedik játékosra igazából már szükségünk sem lenne. Ehhehe.
Dina: Nem tudom. A 2017-es csapat óriásit ment a döntőig, az ottani, második félidei összeomlás felfoghatatlan. De hát a 97-es és 98-as csapat sem nyert, pedig nem létezett náluk erősebb klub akkoriban. Sok összetevője van a BL-nek, különleges dolgok kellenek a sikerhez, sokkal érzékenyebb ebben a sorozatban a formaidőzítés kérdése. Emlékezzünk csak a 2000-es Realra, amely mélyrepülésben volt a Ligában, és BL-t nyert. A BL-t nem mindig az objektív mutatók alapján meghatározható legjobb csapat nyeri. Fura egy sorozat.
satchy: Nem elég gyors, nem elég technikás, nincs elég önbizalma.
Tyler: Túlságosan passzív és lassú a játékunk – ami részben nyilván az olasz tradíciókból ered, részben pedig a keret hiányosságai miatt van így.

Miért nyerhetjük meg jövőre?
_beni: Mert zseton van, és nem kell nagyon sok helyen hozzányúlni a kerethez. A kérdés a chemistry lesz az újakkal, ha az megvan, megint esélyesek leszünk…
Darti: Szerintem nem nyerjük meg jövőre sem. Ugyanennyi lesz kb a csapatban. Egyébként valahol muszáj megjegyeznem, hogy mennyire röhejes és szánnivaló volt, az Ajax elleni meccsek előtt olvasni a fórumokon és FB-csoportokban a hollandokat lesajnáló hozzászólásokat.
Dina: Megnyerhetjük jövőre, ahogy idén is megnyerhettük volna, de ahhoz erősebb lélekre lenne szükség. Beszarva nem lehet focizni.
satchy: Tolhatunk egy parádés mercatót, és a csapatból hiányzó sebességet pótolhatjuk. Szczesny, Chiellini, a szélső védőink, Pjanic és Ronaldo azért elég komoly gerinc.
Tyler: Nem nyerhetjük meg.