Arrivederci, Beppe!

A Napoli ellen aratott győzelem, vagy éppen Ronaldo játéka nem sokáig izgatta az embereket, hiszen a meccs után Giuseppe Marotta bejelentette, hogy elhagyja a Juventust. Az első hírekből még semmit sem tudtunk meg az okokról, aztán lassan jöttek az infók, hogy Andrea Agnelli és Marotta mostanában nem jöttek ki egymással, és a klub kezdeményezte Beppe távozását – pontosabban, hogy nem hosszabítják meg a szerződését. Arról a Marottáról van szó, akit éppen a múlt héten választottak meg Európa legjobb klubvezetőjének. Aki 7 bajnoki cím és 4 kupagyőzelem részese volt. Akkor, amikor Cristiano Ronaldo leigazolásával sokak szerint reális esély van végre a BL megnyerésére. Szóval elsőre nehéz volt felfogni a dolgot.


Aztán jött a következő hír – ami azért sokkal kevésbé rázta meg a szurkolókat – miszerint a klub pénzügyi vezetője is távozik. A pletykákkal és ezzel a hírrel már kezd kicsit érthetőbbé válni a dolog – de ettől még sokkoló a hír, persze. Nem csak minket ért meglepetésképpen az, hogy így alakultak a dolgok, hanem állítólag Allegrit is, aki a meccs utáni interjú alatt hallotta, hogy Marotta elhagyja a Juvét.
Agnelli nemrégiben nyilatkozta, hogy a Juventust a világ első számú klubjává akarja tenni. Szép cél, támogatjuk, gondoltuk ezt olvasván. A hírek szerint Marotta és Agnelli abban nem értett egyet, hogy ezt miképpen lehetne, kellene elérni. Így például Ronaldo leigazolása kapcsán sem egyezett a véleményük. Akkor nem annyira figyeltünk rá, de CR bemutatásakor Paratici képviselte a klubot, míg a szerződés utolsó részleteit Agnelli intézte. Akkor ez utóbbi még úgy tűnt, hogy csak arról van szó, hogy egy ötszörös aranylabdás leigazolása megkívánja, hogy a legmagasabb szintű vezető képviselje a klubot. Lehet, hogy nem csak erről volt szó – állítólag Marotta ellenezte CR megvételét. Főleg, hogy Ronaldo érkezése egyben Higuain távozását is jelentette – azét a játékosét, akit Marotta a legnagyobb igazolásának tartott. Megoszlanak a vélemények Piggyvel kapcsolatban, én azt az álláspontot képviselem, hogy nem volt ő rossz, a hozzáállása egyenesen példaértékű volt, de 90 millióért ez kevés volt tőle.

Agnelli mai nyilatkozata alapján a sportigazgató Fabio Paratici marad, akinek a távozását kategorikusan ki is zárta a klubelnök. Marotta utódját október 25-én választják meg, a pletykák sok nevet feldobtak, Nedvedet vagy Zidane-t is – milyen érdekes egyébként, hogy nyáron volt egy olyan hír, hogy Zizou októberben csatlakozik a Juventushoz. Akkor hülyeségnek tűnt, miért pont októberben jönne, amikor már a nyáron szabad volt? Hát lehet, hogy azért, mert akkor már tudtak valamit. De emlegetik Carnevalit a Sassuolotól, akivel meglehetősen jó munkakapcsolatot alakított ki a Juve vezetése.
Megint csak a pletykák szerint Agnelli olyan klubvezetést akar, amelyik képes növelni a bevételeket – mert látható, hogy a Juve csak akkor tudja hosszabb távon fmegtartani, vagy éppen javítani a versenyképességét, ha még több pénzt termel. Ehhez új pénzügy vezetőt és új vezérigazgatót tart szükségesnek. Kétségtelen, Marotta elsősorban futballszakmai szempontból volt a top, ő nem biztos, hogy képes lenne növelni a bevételeket. Gondoljunk csak arra, hogy játékosokat eladni nem igazán tudott – jó, ez csak egy része a bevételeknek, de akkor is szembetűnő volt. Mondjuk Zidane legyen bármilyen legenda és bármilyen kiváló futballszakember, nem tűnik garanciának a bevételek nevelésére, így azt hiszem, ha csatlakozik is a klubhoz, valamilyen sportszakmai feladattal teszi majd ezt.
Félő volt, hogy Paratici is távozik, pedig őt nem kevesen Marottánál is fontosabbnak tartják. Egyesek szerint neki fontosabb szerepe volt az átigazolásokban, mint Marottának. Nem véletlen, hogy több olasz és külföldi klub csábítgatta, jobb fizetéssel és felelőségteljesebb pozícióval. Paratici Marotta jobbkezeként érkezett a Juventushoz, és pár éve még azt nyilatkozták, hogy mindenképp együtt akarnak dolgozni, ha az egyikük megy, akkor a másik is. Mára változott a helyzet – olyannyira, hogy van olyan pletyka is, miszerint Agnelli azért döntött Marotta „elengedése” mellett, mert így csinált helyet Paraticinek.

A történteknek legalább két elemét érdemes kiemelni. Az egyik az, hogy bár rengeteg kritika érte (többségük egyébként igazságtalan volt), a jelenlegi Juve Marotta alkotása. Kulcsszerepe volt abban, hogy a Secco-féle időszak reménytelenségéből 7 bajnoki címig, 4 kupagyőzelemig és 2 BL-döntőig jussunk. Bár legendáss váltak a kölcsön + opciós ajánlatai, Pirlótól Vidalon át Pogbáig vagy Emre Canig számtalan szenzációs igazolást ütött nyélbe. Nem kétséges, hogy Marotta ugyanakkora legendája a Juventusnak mint Buffon, Nedved vagy Del Piero. Így azzal, hogy elhagyja a klubot, a jövőt illetően van bennünk némi bizonytalanság, még ha bízunk is Agnelliben: eddig biztos kézzel vezette a klubot, és nem félt meghozni a nehéz döntéseket – gondoljunk csak Del Piero távozására. És a Juve mindig erősebbé vált. A másik fontos dolog, hogy Marotta nyilván nem vonul nyugdíjba. Az a klub, amelyik megszerzi őt, óriásit erősödik (hallani a Roma és a Napoli megkereséséről is), így én pl. azért szurkolok, hogy külföldre menjen, pl. a sportszakmailag csődtömeg Manchester Unitedet rendbe rakni. Marotta tagadta, hogy átvenné az olasz szövetség vezetését – pedig az is egy testhez álló, és nehéz feladat lenne.
Akárhogy is, lesz, köszi mindent, Beppe!