Szezonértékelő! Közös! Poszt!!4!

Nagyon régen volt már (közös) poszt. Bajnokok vagyunk, kupagyőztesek, minden bizonnyal ennél csak az fontosabb számotokra is, hogy mi mit gondolunk minderről, hiszen a mi véleményünket a sajátotokként továbbadva egy kicsit a helyünkbe képzelhetitek magatokat, miközben az elismerő pillantásokat bezsebelitek.

Bianka néni <3 olvasók

Sikeresnek vagy sikertelennek értékeled az évet?

_beni: Az eredményeket tekintve sikeresnek, a játékot, és az Allegri alatt látott fejlődési ütem megtorpanását nézve viszont sikertelennek. Én olyan elitista kis buzi lettem, hogy igazából sem a bajnoki címnek, sem a kupagyőzelemnek nem tudtam felhőtlenül örülni, és nem a BL kiesés miatt. A BL-szereplésünk rendben volt – bár szintén csak az eredményeket tekintve, mert játék minősége itt sem verdeste az egeket – leszámítva a Margit elleni odavágót.

Darti: Egy bajnoki cím és egy kupa együttes behúzása az elmúlt 110 évben mindig sikeressé tette az évet. Nincs másképp ez idén sem. Csak azért nem sikongat mindenki, mert túlságosan hozzászoktunk, hogy nyerünk. Pedig nem kéne. Kissé fos játékkal, de többé-kevésbé simán húztuk be a bajnokságot. A kupát izgalmak nélkül (vagy csak már nem emlékszem rá?). A Bajnokok Ligája pedig olyan hely, ahol egyrészt a Real nyer mindig, mert valamiért az éri meg a legjobban, másrészt pedig nem csak mi nem nyertük meg idén sem, hanem a Bayern, a MU, a City, a Chelsea, a tricsilliárdos Neymar Mbappe PSG sem.

Dini: Sikeresnek. Hogy mennyire, azt akkor értettem meg, amikor a Napoli elleni hazai vereség után képtelen voltam elaludni, és iszonyatosan fájt, hogy akkor elúszni láttam a bajnoki címet. Ekkor esett le, hogy milyen óriási dolog a scudettópajzs. És végül meglett!

s4tchy: Sikeresnek, egyértelműen. Az elmúlt 25 évben nyertünk 14 bajnoki címet és 5 Coppát, ebből hetet, illetve négyet az elmúlt hét évben. Lehet, hogy kicsit telítődtünk az olasz mezőny pürére verésével, de ettől még a scudettópajzs és a kupa értéke semmivel sem kevesebb, csak mi vagyunk kurvára elkényeztetve. (Erről egyébként van egy félkész posztom, amit már sosem fogtok olvasni, akkor sem, ha rengeteg pénzt küldtök. De azért megpróbálhattok lefizetni.)

Tyli: Sikeresnek, de valahogy én nem éreztem azt a katarzist, mint az elmúlt években. De nyilvánvaló, hogy vissza fogjuk még sírni ezt az időszakot. Sorozatban négyszer duplázni még a magyar bajnokságban és kupában is nagy dolog lenne.

Melyik volt az évad legjobb pillanata?

_beni: Számomra a Milan elleni, idegenbeli meccs, mert most voltam először a San Siróban Juve-meccsen úgy, hogy nem a kakasülőről néztem a meccset. Szóval tökéletesen láttam, ahogy Röfi – hihetetlen okosan – beveri a rövidbe, mint a szart. Amúgy meg nyilván a madridi kaland, 0-3-ig.

Darti: 3-0 a Bernabeuban. Nem hittem a szememnek. Egyik szórakozóhelyemen voltam, sörrel a kezemben néztem óriási telefonom kijelzőjén a mérkőzést, és sörrel locsolgattam a körülöttem ülőket. A biztonsági őreim alig bírták az embereket benntartani a helyen.

Dini: az Udinese elleni 6-2. Rengetegszer voltam már Juve-meccsen, de ide elvittem az öregapámat, a tesómat és az ő gyerekeit. A gyerekeket sajnos elhurcolták a biztonságiak, mert megkéselték az egyik hazai szurkolót, viszont mivel még nem büntethetők, ezért megszüntették az eljárást. Súlyos bűncselekmények elkövetését nyugodtan bízzátok kisgyerekekre, semmi baj nem származik belőle. Nyáron bankrablásra készülünk a bátyám kislányával. Azaz, csak ő készül, én semmiről nem tudok!

s4tchy: Amikor Dybcsi bekúrta a Laziónak, meg amikor szintén ő beverte a Tottenhamnek. Ja, nem is. Amikor 3-0-ra álltunk a Bernabeuban.

Tyli: Nem tudom. A Real elleni idegenbeli meccset beárnyékolja a vége. Milyen furcsa már: idegenben vertük 3-1-re Margitékat, bizonyos mértékig mégis vereségként él az emlékeinkben a meccs.

Melyik volt a legszarabb?

_beni: A Napoli elleni hazai meccset végigzokogtam, aztán hazamentem, beleszúrtam a szemembe egy szarvasagancsot, injekciós tűkkel töltöttem meg a kádat, mielőtt belefeküdtem, aztán megtöltöttem savval egy kotont, és azzal csapkodtam a brét.

Darti: Amikor befújta az a FASZ a 11-est ugyanott.

Dini: A Napoli elleni meccs után az ágyneműtartóba csuktam magam. De úgy sem tudtam elaludni, úgyhogy meztelenül, viharvertem mászkáltam egy kies földúton (nem volt célom beni történetének túlszárnyalása, de az ő sztorija egyértelmű hazugság, míg az enyém IGAZ).

s4tchy: Amikor már nem álltunk 3-0-ra a Bernabeuban.

Tyli: Egyértelműen a madridi tizenegyes. Ott azt akartam, hogy bizonyos emberek azonnal dögöljenek meg. Főleg, hogy kurvára biztos voltam abban, hogy a végén úgyis lesz valami ilyesmi.Melyik volt a legmókásabb mozzanat a bajnokság során?

_beni: Amikor a Lazio elleni meccs végén már majdnem népünnepélybe fordult a nápolyi hordák reménykedése, aztán a végén Dybala addig csetlett-botlott, míg nyertünk, és lehervadtak a nápolyi cerkák erősen.

Darti: Amikor kapott a Napoli egy hármast Firenzében, majd azt nyilatkozták, hogy elloptuk tőlük a bajnoki címet. Akkor kacagtam.

Dini: Egri Viktor kiakadása a Cagliari-Juve meccsen.

s4tchy: Idén nem röhögtem túl sokat. Mondjuk az vicces volt, amikor Mandzukic Udinében fél perc alatt egy tizi helyett kapott két sárgát, majd bosszúból a csapat feltörölte a padlót a szerencsétlen hazaiakkal.

Tyli: Utólag nagyon vicces, hogy egy ponthátrányban lévő csapat már ünnepli a bajnoki címet, majd szépen összeomlik, mert az ellenfele a következő fordulóban megfordítja a meccset. Azt hiszem, mégis Sarri állandó kifogáskeresései a legviccesebbek: ha előttünk játszanak, az a baj, ha utánunk, akkor az. Ha BL forduló van, akkor az, ha nincs nemzetközi kupameccs, akkor meg az.

Szerinted kik távoznak, és miért Dybala lesz az első?

_beni: Lichti, Kwadcsi, Dybala és Sándor Sándor távozását biztosra veszem. Ezekkel ki is békülnék (bár a Szénfekete Csődört nem biztos, hogy elengedném), de ha Pjanicot eladjuk, nagyon szomorú leszek.

Darti: Szerintem sokan távoznak és Dybala nem az első lesz közülük!

Dini: Dybala marad. Pjanic is. A többiek mennek.

s4tchy: Szerintem Dybala marad.

Tyli: Dybala marad. Menni fog Khedira, Lichti, Asamoah, Mandzukic, Alex Sandro és talán Higuain is. Ja, és Marchisio is menni fog, szerintem Buffon gesztusa a kupadöntőn emiatt volt.

Ki volt az év legjobb játékosa (mármint a Juvéból)?

_beni: Nehéz kérdés, mert senki nem volt kiegyensúlyozottan fasza. Nyilván adja magát Duglasz Koszta János, de az év elején ő is szar volt. Szóval inkább Pjanic, mert ha ő nincs a pályán, egy bekólázott csimpánzfalkára emlékeztet a Juventus.

Darti: Én Koszta Duglász leigazolásának nagyon örültem, és ki is derült, hogy elég egy gyors játékos, hogy rettentően meglepje a teljes Serie A mezőnyt. A BL-ben egy gyors játékos kevés, de hazai pályán egyelőre elég volt. Jó lenne, ha jövőre lenne kettő!

Dini: Douglas Costa.

s4tchy: Valamelyik olasz lap (talán a CdS) rakta össze úgy a szezon válogatottját, hogy a bajnokcsapatból csak egy ember került be. Nagyjából jogos is ez: nálunk kevesen tolták végig az évet magas színvonalon, hullámvölgyek nélkül. A legjobb formáját legtovább állandósító játékosunk valószínűleg Costa volt, a legfontosabb viszont minden bizonnyal Pjanic, akivel tudtunk szarul játszani, de aki nélkül sosem voltunk jók.

Tyli: Nem örültem Douglas Costa leigazolásának, mert egy agyatlan futóbolondnak gondoltam, de a szezon második felére kiderült, hogy talán ő az egyetlen játékosunk, aki gyorsaságban és ball controllban az elitbe tartozik. Pjanic pedig egyértelműen a legfontosabb játékosunk volt az idén.

Ki volt az év legfosabb játékosa (szintén a Juvéból)?

_beni: Az a baj, hogy iszonyat hosszú a lista. Sturaro szánalmas szar futballista, elképesztő, hogy ilyen játéktudással a Juventus alkalmazásában állhat, de ő alapra fos, úgyhogy tőle nem meglepő. Akitől igen, az Barzagli, aki szegény nagyon gyorsan öregedett nagyon sokat, és így elég látványos is a dolog. Furcsa, hogy őt jelölöm, mert amúgy sírig tartó szerelem fűz hozzá.

Darti: Sturaro annyira parádésan rossz futballista, hogy hasonlóra sem emlékszem a Juventusból az elmúlt 50 évből. Mintha lottón nyerte volna, hogy a csapattal edzhet, ráadásul néha be is állhat. Volt egy olyan fejese, amit anyám is különbül fejelt volna. Annyira sajnálom, hogy nem emlékszem, melyik meccsen történt. Csinálnék belőle egy coubot.

Dini: Mondhatnám Mandzukicsot, de ő Madridban hatalmasat focizott. Úristen, az a meccs… Még most sem hiszem el azt a tökéletes játékot. Talán csak a Sassuolo ellen játszottunk ilyen jól! Nem tudok választani!

s4tchy: Tavaly talán Mandzukic volt az idény legjobbja, idén viszont alig találta magát. Meglepően hosszú a lista az elvárásokhoz képest harmatos játékosokból: masszívan alulteljesített Szandi, Licht és Barza menthetetlenül kiöregedtek, Stu még a saját képességeihez képest is gyenge volt, Marchisio fizikailag volt képtelen utolérni magát.

Tyli: Sturarót kifejezetten sajnáltam néha, szegény ő maga sem érti, hogy kerülhetett ilyen kellemetlen helyzetbe, hogy fociznia kell, miközben nem tud. A furcsa, hogy amikor idekerült, nem volt ennyire szar. Nekem amúgy komoly csalódás volt Mandzukic, aki az év nagy részében feltűnően leszart mindent, és Barzagli, aki a saját szobrát rombolja. És Bentancurtól is többet vártam, szerintem ő semmi különöset nem mutatott az idén.

Jövőre is bajnokok leszünk?

_beni: Ha igen, az a mezőny óriási kritikája lesz. Elnézve a távozókat (és még szót sem ejtettünk Allegriről), szinte teljesen új csapatot kell építeni, és ez általában beszedi a sarcát.

Darti: Nehéz lesz, mert nagyon jóllakott a banda. Ugyanakkor nem látom, hogy ki lehet igazán komoly kihívó. Az izét minden évben emlegetjük, ők a nyár bajnokai, igazából egy vicc az egész. A Milan Gattusóval szerintem nem tud nagyot dobbantani. A Napoli szét fog széledni, ennél erősebbek nehezen tudom elképzelni, hogy lehetnek. A Romában van potenciál. De majd szeptemberben tippelünk újra. Amondó vagyok, hogy igen, még 1-2 évig papírforma szerint mi lehetünk a bajnokok.

Dini: Én most a Rómát látom a legnagyobb riválisnak. A Napolinak szerintem ez volt a csúcs, meglepődnék, ha nem menne el onnan legalább egy kulcsjátékos. Szerintem óriási esélyeink vannak jövőre is.

s4tchy: Készpénznek tekintjük a bajnoki címet, pedig – ahogy ez az idény is mutatta – iszonyú nehéz nyerni. Nagyon erős mercato és komoly vérfrissítés kell.

Tyli: Miért is ne? A lényeg, hogy ne a többiek nyerjék, onnantól gyerekjáték a dolog.

Jövőre is kupagyőztesek leszünk?

_beni: Teljesen őszinte leszek: leszarom.

Darti: Csak a tripla miatt kell ez is. Egyébként leszarom. Ha peches a sorsolásunk, akkor nem. A döntőig jó lenne gyengébb csapatok ellen elbukdácsolni.

Dini: Nem, a Sampdoria kiüt bennünket a legjobb 64 között.

s4tchy: Egy bajnokságban hosszabb távon általában kijön egy keret erőssége, egy kupára viszont képtelenség jósolni. Úgyhogy persze, miért is ne.

Tyli: A kupát megszüntetném, teljesen felesleges és érdektelen versengés.

Jövőre sem nyerjük meg a BL-t?

_beni: A BL-győzelmet pont úgy nem lehet garantálni a világ egyetlen csapatánál sem, ahogy kizárni sem lehet sehol. Ott leszünk a BL-ben, de egyelőre fogalmunk sincs, milyen csapattal, milyen edzővel, milyen formában és állapotban.

Darti: Hogy az anyánkba nyernénk már meg? Ugyanakkor persze miért is ne? Megnyerjük, persze.

Dini: Ha döntősök leszünk, akkor nyilván kikapunk. Viszont ha nem jutunk be, akkor nem rosszak az esélyeink a sikerre!

s4tchy: Nem hát.

Tyli: Ha sikerül megváltoztatni a szabályokat, hogy a BL trófeát nem a döntőben, hanem mondjuk egy nyolcaddöntős párharcban lehet megnyerni, akkor igen, megnyerjük.

Szerinted csak az az igazi Juventus-szurkoló, aki sosem mond rosszat a csapatra, hanem állandóan csak ajnározza milliárdokat kereső kedvenceit?

_beni: A nagy sikerek velejárója, hogy a magyar Juve-szurkolói tábor a társadalom minden szintjéről tevődik össze. Nem baj ez, virágozzék ezer virág, én azt mondom. Viszont kurvára be tudok rágni, ha valaki a Juventusnál örülni merészel annak, hogy okádék játékkal, vagy bírói segítséggel nyerünk. Ez nem méltó ehhez a klubhoz, és csak erősíti a hatását, hogy rengeteg ilyen bohóc van.

Darti: Persze. Tök hetero dolog bármikor is kritizálni hőn szeretett, imádott csapatodat.

Dini: Én a szervilis hozzáállást szeretem – főleg akkor, ha irányomba kritikátlanok az emberek. De igen, én is úgy gondolom, hogy kritikátlanul kell szeretni a klubot.

s4tchy: A szurkolói lét egyik sarokköve a FELTÉTLEN IMÁDÁS, a bálványozás. Alig várom Darti sorozatát, amiben korábbi és jelenlegi játékosok életének kevésbé ismert, ámde annál beszédesebb epizódjait eleveníti majd fel! Mindenkinek tudnia kell, milyen csodálatos EMBEREK játszanak a Juventusban!

Tyli: Majd azt én megmondom, hogy ki az igazi Juve-szurkoló.

Te miért nem vagy igazi Juventus-szurkoló ezek szerint?

_beni: Én annyira nagyképű szar vagyok, hogy azt akarom, A JUVENTUS SZURKOLJON NEKEM, ne nekem kelljen nekik.

Darti: Mert a Napoli elleni hazai vereség után egy rühes fabatkát sem adtam volna a bajnoki címünkért. Ugyanakkor csak később láttam, hogy a Napoli játékosai az öltözőben ünneplik a bajnoki címet, pedig akkor még ponthátrányban voltak. Hogy lehetnél bajnok, ha ennyire UNPROFESSZIONÁLIS vagy?

Dini: Mert nincs meg minden évben a legújabb mezem.

s4tchy: Mert nem tudom fejből a ’47-es bajnokcsapat kezdőjét. De már magolom!

Tyli: Mert tudom, hogy a felkiáltójel elé nem kell szóköz.

Jövőre hol erősítenéd meg a csapatot?

_beni: Lássuk először a távozókat. Nagyon örülnék, ha vennénk egy klasszis belső középpályást, és egy belső védőt is. Ahhoz meg nem is kell elmennie senkinek, hogy lássuk, szélső védő nagyon kell, mindkét oldalra.

Darti: Nagy kérdés, hogy kik lesznek a távozók. Az biztos, hogy középre kell két tehetséges ember, és a két szélünk is üres. Elöl mondjuk nem bánnám, ha nem Higuain lenne az egyetlen opciónk. Egész megkedveltem az argentin hamburgerpusztítót, rettentően odatette magát, csak hát néha még mindig elcsodálkozom, miként játhaszott olyan sokáig a Realban ilyen labdakezelési, cselezési és passzolási szkillekkel.

Dini: A bicepszét nem látom elég definiáltnak, és szerintem vádlira is edzenie kellene egy picit többet.

s4tchy: A középpálya és a két szélső védő poszt abszolút prioritás. Szczesny és Caldara szenzációsak lesznek.

Tyli: Persze sok függ attól, kik távoznak, de biztosan kell szélső védő, illetve két középpályás, és ha valaki eligazol a csatársorból, oda is kell pótlás.

Kitől szabadulnál meg?

_beni: Alex Sandrónak még utána is köpnék.

Darti: A világot instabil, veszélyes, mérgező hellyé tevő politikusoktól!

Dini: Akiktől akartam, azoktól már a 90-es évek bandaháborúiban megszabadultam.

s4tchy: Attól a kopasz geci Collinától.

Tyli: Khedira, Higuain, Barzagli, Sturaro, De Sciglio, Mandzukic.

Kit tartanál meg mindenképpen?

_beni: Pjanicon, Koszta Jánoson és Chiellinin kívül nincs olyan játékosunk, akinek a távozása után véres könnyeket zokognék. Szerintem jó játékosunk lesz Bernardeschi is, és nagyon kíváncsi vagyok, él-e az utolsó lehetőségével Rugani.

Darti: A hálátlan kutya Sándor Sándort, Chiellót, Ruganit, a gyűlöletes Benatiát, Pjanicst, DC-t, Bernardeschit, Dybalát, Pulit. Nyilván a többieket sem zavarnám el, de ők fontosak lennének az építkezés szempontjából.

Dini: Szerintem a keret jelentős része marad. Nem is kell szétbombázni ezt az állományt. Mondjuk Buffont elküldeném.

s4tchy: Chiellini, Rugani, Pjanic, Dybala, Costa, Bernardeschi. Ja, meg Szandi. Romantikus és naiv vagyok.

Tyli: Costa, Cuadrado, Bernardeschi, Dybala, Pjanic, Rugani, Chiellini, Sandro.

Ki a világ legjobb játékosa?

_beni: Én mindig inkább ronaldós voltam, mint messis. Egyébként meg Pavel Nedved.

Darti: A kiskutyám, aki pontosan tudja, hogy mi az a távolság, ameddig nem érek el, hogy kivegyem a szájából azt a hulladékot, amit épp felevett a földről. 14 hetes és állati aranyos. Még gondolkodom rajta, hogy az egész blogot neki szentelem a jövőben.

Dini: Pelé.

s4tchy: Dybala, egészen addig, amíg nálunk játszik. Amint eladjuk, azonnal egylábas, pénzéhes kis szarházivá változik.

Tyli: Én.

Idén előfordult, hogy a társadalmi nyomás miatt lefeküdtél egy nővel is?

_beni: A nőstény kecske számít?

Darti: Én bárkivel lefekszem, akitől valamilyen előnyt remélek. Hatalmi játszmák, pénz, fogadás, hatalommal való visszaélés? Just do it!

Dini: Az ügyvédem tanácsára nem válaszolok ilyen jellegű kérdésekre.

s4tchy: Gyermekem anyja egyik márciusi éjjel megerőszakolt. Feljelentettem, az eljárás lezárultáig ennél többet nem mondhatok.

Tyli: Persze: Dinával.