Minden, amit eddig megtudtunk

Lejátszottunk három tétmeccset, jó szokás szerint buktunk egy döntőt, viszont vezetjük a bajnokságot. Levonjuk a konklúziókat, amik ebből a három mérkőzésből következnek, bevezetünk egy technikai újítást, és zenélünk, képeket nézegetünk. Tartsatok velünk!

  • Supercoppa

Kissé frusztráló mérkőzés volt. Nem is az eredmény miatt, nem is azért, mert már megint döntőben sikerült balfaszkodni, hanem inkább azért, mert a viszonylag jó kezdést követően a Lazio lejátszott minket a pályáról. Bágyadt, lankadt, erőtlen játékot nyújtottunk, ami akkor is kellemetlen, ha tisztában vagyunk vele, hogy a Supercoppa tulajdonképp csak egy felkészülési mérkőzés, megkérdőjelezhető sportértékkel. Amennyiben egy csapat megnyeri a hazai kupát és bajnokságot is, le se kéne játszani, pláne nem augusztus közepén. Mindenesetre szar kikapni, főleg úgy, hogy valahogy visszajöttünk a bukott meccsbe, csak épp szerencsétlen balfasz De Scigliót úgy megverte Neymar Jordan Lukaku, hogy a milánói gyereket azóta sem engedi Allegri a pálya közelébe. Hozzátesszük, ezért is meglepő, hogy Lichtsteinert hagytuk ki a BL-keretből: ha DS nem szedi össze magát rövid úton, akkor igazából a Höwedes-Barza kettősre marad, hogy danialvesest játsszanak az őszi csoportmeccseken.

  • Dybala

Kétféle játékosunk van: vannak azok, akik legfeljebb közepes formában játszanak, és van Dybala. Hogy a BL-döntő kritikán aluli teljesítménye után nézett-e tükörbe, hogy a kissé meglepő módon ráaggatott 10-es dressz tuningolja-e, nem is igazán érdekes. Csak azért túlzás azt állítani, hogy teljesen egyedül viszi a csapatot, mert rajta kívül Mandzu is ügyesen mozog a kapu előtt. Dybcsynek tavaly is akadt néhány ihletett pillanata, a Barcelona elleni odavágón végig jól is játszott, de az, hogy ennyire határozottan termeljen, olyat talán még nem láttunk tőle, amióta rabszolgánkká tettük. 3 meccsen 6 gólt nem kell magyarázni, de a találatain kívül is fasza, ülnek a cselei, ügyesen osztogat, és jobban tartja elől a labdát, mint Piggy. Utóbbi egyébként Allegrit dicséri: tavaly mindig Dybala lépett vissza, mikor labdát veszítettünk, idén viszont megfigyelhető, hogy inkább Dybala marad a leginkább feltolt emberünk, akire labdaszerzésnél felpasszoljuk a pettyest, és Piggy melózza szét a belét a védekezésben. Egyelőre működik ez az újfajta munkamegosztás, reméljük, a tavaszi BL-menetelésre a védelem is összeáll…

  • Védekezés

….ugyanis a védekezésünk egyelőre vakon van. Kaptunk 5 gólt 270 perc alatt, ez rettenetesen gyenge a Juventus mércéjével mérve. Az előző bajnoki szezonban 127 percenként kaptunk egy dugót, idén (a Supercoppát is figyelembe véve) 54 percenként nyúl maga mögé Buffon. Mielőtt pityeregni kezdenénk Bonuccsicska hiánya miatt, jegyezzük meg, hogy nem csak a belső védőink játszanak szarul, és nem csak a kapott gólok miatt aggódunk. A Cagliari ellen megúsztuk hátul, de a középpályán olyan könnyedén vitték át a szárdok is a labdát, hogy tényleg nem ismertünk a csapatunkra. Tavaly azért a BL-döntő második félidejét leszámítva ügyesen megoldottuk Khedirástul, hogy ne kontrázzák szét a társaságot, idén viszont még nagyon nem állt össze a pálya közepe. Érzi ezt Allegri is, aki a Genoa ellen egyébként tökösen megfordított meccs végére le is szedte a két belső emberét, és simán feltette az újonc Matuidi, Bentancur párost. Ha már szóba került:

  • Bentancur

Bő 10 perc alapján a következők jutottak róla eszembe: vékonyka, nem különösebben jóképű, ha megkaparintaná Darti, biztos úgy kettérepesztené, hogy Marotta zokogna az elpazarolt eurómilliók miatt. A pályán viszont Be’kúr egy labdabiztos, nyugodt, elegáns, párharcokat bátran vállaló fiúcskának tűnt. 10 perc alatt több potenciált mutatott, mint Rincon vagy Lemina a teljes juvés karrierjük alatt. Évek óta tartó mantránk, hogy a távozó, illetve használhatatlanná váló Pirlo, Vidal, Pogba, Marchisio négyes méltó utódjának egyedül Pjanic tekinthető, ezért muszáj lenne felturbózni ezt a csapatrészt. Mivel a klub láthatóan nem szándékozik, és feltehetően nem is tud licitháborúkkal Torinóba rántani Kroos-féle klasszisokat, ezért jelen pillanatban Bentancur tűnik a legjobb esélyünknek arra, hogy legyen egy újabb klasszisunk a pálya közepén. Egyébként Matuidi is ügyike volt, hozta azt, amire tőle lehetett számítani, viszont ő már kiforrott játékos, tudjuk, mire képes. Ellenben Bentancur még meglephet minket.

  • VAR

Az olaszok imádnak bírózni, imádják a külső körülményeket okolni, ha valami nem sikerül, és imádják a konteókat is. 2 forduló alatt 2 büntetőt ítéltek meg ellenünk, egyet a javunkra a VAR segítségével, és ahogy a fácsén is írtuk az első, illetve a második eset után, vannak bajok. A Genoa büntetője különösen érdekes volt: kicsi, de egyértelmű lesről lépett vissza a Ruganit egyébként egész meccsen elnyomó bolgár csatár, úgyhogy a videóbírónak nem is Rugani faultját, hanem a leshelyzetet kellett volna vizsgálnia. A javunkra befújt büntető sem volt egyértelmű: bár a hazai védőjátékos tisztán kézzel térítette el a labdát Mandzukic kapura tartó lövését követően, a szabálykönyv kizárólag szándékos kezezést ismer. Hogy lehet szándékosan belekapni a labdába úgy, hogy a labdát szinte centikre a kezedtől lövik meg? Örök vita ez, amelyet hajlamosak vagyunk annak megfelelően megítélni, hogy épp kinek drukkolunk. Szerintem ezeket nem kell befújni, csak akkor, ha ezzel a Juventus rangadót nyer. Mindegy is, a lényeg, hogy a VAR egyelőre sok, jellemzően megalapozott beszédtémát szolgáltat, teljes joggal születnek ehhez hasonló írások.

  • Ellenfelek

Olvastam valahol olyan véleményt, hogy a tabella első 4 pozícióján jelenleg álló csapatok a bajnokság végéig ott is maradnak, csak a sorrend a kérdéses. A Romát nem írnám le máris, főleg, hogy a második körös eredményük csalóka: az Inda ellen 70 percig egyértelműen uralták a meccset, lőttek 3 kapufát, és a VAR is adós maradt nekik egy tizivel. Az Inda nem meggyőző, de hatékony volt: lapítottak, amíg a Roma ellövi a puskaporát, és Icardi is Trez hatékonyságával gyilkolt, amikor lehetősége adódott. Spalletti a védekezésüket is összerántotta, bár ott borítékolhatóan lesznek bajok, ahol Miranda és Skrniar egyetlen cseréje Ranocchia. A Milan hiába nyert kettőt, egyelőre középszerű csapat benyomását kelti: az első körben kaptak egy ötödik perces kiállítás-tizi kombót az újonc ellen, a második fordulóban hazai pályán nagy nehezen gyűrték be a Cagliarit egy rendkívül kiegyenlített találkozón. Pedig ők az EL-selejtező miatt korábban kezdték a felkészülést. Érdekesség, hogy az egyik húzóemberük, Cutrone pár éve még így látta a világot: „a milanisták túl sokat dumálnak, de ki nyerte a bajnokságot? A Juventus! Úgyhogy ne dumáljanak.” Hihi. A Napoli a BL-selejtező miatt szintén előrébb tart nálunk, ennek megfelelően jók is voltak az első fordulókban, azzal együtt, hogy a kissé megtizedelt Atalanta ellen szokás szerint nyűglődtek.

  • Olvasótábor, PR

Nézegetjük a számláinkat, és úgy látjuk, elmaradoztok a tagdíjakkal. Ezért újítást vezetünk be: csak azok láthatják korlátozás nélkül a posztokba beszúrt képeket, akik befizették a tagdíjat. Kedvelünk titeket, amennyiben megfelelő a fizetési fegyelmetek.