Már megint mi

Disclaimer: ezt a posztot _beni írta még tegnap reggel, csak technikai problémák miatt nem tudta publikálni. Innentől át is adom neki a szót.

“Ez nem lehet igaz. Már megint ők!” – mondta Donnarumma a lefújás után. Nézzük meg közelebbről, ez mit jelent.

Ilyenkor mindig az a baj, hogy a vesztes soha nem a teljes képet nézi. Talán mi sem azt néznénk fordított esetben, bár ennek ellentmond, hogy amikor irtóztató bírói csalással kikaptunk ősszel a Milantól, mi azt írtuk, szarok voltunk, azért kaptunk ki.

A Milan, minden bizonnyal részben a remekül lehozott 93 és fél percnek is köszönhetően, más oldalról közelít, és ezzel persze feltüzeli saját táborát is. Nyilvánvalóan szándékos a dolog, mert ezzel el lehet kerülni, hogy az alábbiakról kelljen beszélniük:

 • a Milan gólja lesről született, és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy ötcentis vagy ötméteres a les, maximum a partjelzőt mentheti fel egy kicsit.
 • Dybala buktatása teljesen egyértelmű büntető volt, elmaradt.
 • Bacca kezezése szándékos ugyan biztosan nem volt, de ilyen testhelyzetben bőven be lehetett volna fújni. És be is kellett volna.
 • a milánói meccset egy ötször akkora bírói hibán buktuk el, mint amekkora ez volt, pedig…
 • ez inkább volt 11-es, mint nem. Nem véletlen, hogy ilyen esetekben a védők hátratett kézzel lépnek a labda felé, itt pedig De Sciglio kinyújtott kezében akad el a beadás (az megvan, hogy ez Lichti első sikeres beadása az elmúlt évszázadban?)

A legviccesebb az egész hisztiben tehát nem az, hogy játékban rommá vertük a Milant, nem is az, hogy arcpirító bírói hibáknak köszönhetően fogták az ikszet a 94. percig, hanem az, hogy még az a kurva büntető is jogos volt! (Aki meg amiatt rinyál, hogy 4 perc hosszabbítást jelzett a bíró, annak azt üzenjük, hogy volt közben egy kiállítás, ami mindenestül vagy másfél percig tartotta fel a játékot.)

Montella egyébként a 60. percben úgy döntött, az 1-1 megfelelő eredmény, és lehozta Baccát, amivel nagyjából jelezte, innentől nem kívánja átlépni a kezdőkört. Az már persze sokkal inkább a mi kritikánk, hogy nem durungoltuk le őket kellő kegyetlenséggel, de erről majd később.

A lényeg, hogy ezt a meccset agyonnyerte a Juventus. Ha Pjaca helyén egy katatónra szedált mormota kap helyet a csapatban, már a szünetben hárommal vezetünk, és most nem kellene ezt a rinyálást hallgatnunk. Elképesztő mennyiségű helyzetet dolgoztunk ki, a Milant egyedül Donnarumma tartotta meccsben, és akadt néhány egészen kiváló egyéni teljesítményünk is. Asamoah brutál volt, Dybala pedig talán a szezon legjobb játékát nyújtotta tegnap. Gyorsak voltunk középen, a támadóharmadban is jól passzoltunk, hogy aztán a 16-oson belülre érve fogyjon el a tudomány – illetve ott volt Donnarumma, aki valami hidegrázósan nagy kapus már most, pedig még csak két hete nézhet pornót legálisan.

Tegyük hozzá, a Milan nagyon jól állta a sarat, és mivel elöl Pjaca miatt emberhátrányban voltunk, simán benne volt, hogy a Milannak oda-vissza négy pontot szereznek a bírók az érdem szerint járó fél helyett. Ezt nagyon tudja Montella csapata, és közben egy nagyszerű (les)gólt is lőttek. Biztos mi is idegesek lennénk, ha Buffon a lefújás előtt 10 mp-cel bemutatja a pontmentő védést, aztán egy ilyen marhaságért 11-est kap az ellenfél. De ezt a meccset jogosan nyerte meg a jobb csapat, mert többet tett a győzelemért, sőt tett érte, míg a Milan csak az egyébként is jogtalan döntetlenbe próbált kapaszkodni. (Sőt, annyira jogtalannak gondolták a pontvesztésüket, hogy a mérkőzés után szét is kúrták a vendégöltözőt, megrongáltak néhány szekrényt, és a Juve címereket. Erre nincs mentség. – s4tch)

Mindezek ellenére több dolog sem tetszett tegnap. Bonucci csinált néhány ökörséget, Dani Alves sokszor volt könnyelmű a hajrában, és Pjanic mellett Khedira is óriási helyzeteket puskázott el. A legfeltűnőbb mégis a közönség sokszor apatikus viselkedése volt. Még a végén, amikor igazán be kellett volna üvölteni a kapuba a labdát, akkor sem volt az igazi a biztatás.

Aztán itt van az is, amiről korábban már beszéltünk, de csak az elmúlt két hétben láthattuk kézzel fogható jelét: nincs cserénk előre. Ha fent van a Mandzukic, Dybala, Cuadrado – Higuaín támadósor, akkor imádkozni kell, hogy menjen a játék, mert a padról csak Keane és Pjaca tud beszállni, és egyikük sem az a kimondott Quagliarella.

Mindazonáltal a Milan legyőzésével eljött az ideje annak, hogy elkezdjük vágni a centit. Tíz forduló van hátra, hazai pályán még négyszer játszunk, és a Chievo, Genoa, Torino, Crotone sorozatból csak a derbi tűnik rázósnak. Idegenben lesz egy pescarai és egy bolognai túránk, és ez már hét simán behúzható mérkőzés, azaz nagyjából elmondható, hogy ha nem kapunk ki Rómában, bajnokok vagyunk. Persze közben még a kupákban is lesz dolgunk remélhetőleg.

 • Pingback: Már megint mi | Zongoracipelő()

 • Benedicto

  Pjaca amúgy a legjobbunk volt Dybala után, egyedül a kaput nem érezte, de ez volt az a meccs, ahol idén először végre-valahára igazoltnak láttam az érte kifizetett 20+ milliót. Nem azért, mert 20+ milliós játékot nyújtott, hanem mert megmutatta, van benne minimum annyi potenciál. Kifejezetten tetszett a játéka, érnie kell még és szoknia az olasz focit, de ügyes volt, nem értem most a kutyázását.

  • nemesszabi

   A megoldás pedig egyszerű: ha valaki nem képes helyzetbe kerülni(vagy kialakítani azt), az nem is hagyhat ki semmit, ergó őt nem is fogja senki szidni. Egy jó példa: Buffon azért ilyen jó játékos, mert még soha nem hagyott ki egy 11-est sem…

 • László Bényei

  Pjaca szereplése meglepett. Az 1. félidőben még rendben volt a játéka (szerintem), de a 2. félidőben valóban nem lehetett látni. A meglepődésem abból fakad, hogy a Porto ellen jól játszott, ennek ellenére Allegri a következő három mérkőzésen ( Empoli,Napoli, Udinese ) nem szerepeltette a kezdő csapatban, s ez felvet egy-két kérdést. Mégpedig az edzésen mutatott munkájának minősége és a mentális állapota. Ha nem lenne gond valamelyikkel, kötve hiszem, hogy Allegri nem kezdette volna legalább az Empoli vagy az Udinese ellen. Kíváncsi vagyok, hogy fel tudja-e magát szívni a szezon hátralévő részére, mert akkor tud bizonyítani a bajnokságban szinte kötelezően megnyerhető meccseken, amikor is a BL miatt Dybala és Higuain kettősnek pihenésre is lesz szüksége.

  AC Milan: magukról állítanak ki bizonyítványt, ezt felesleges is tovább ragozni véleményem szerint. Az, hogy úgy akarnak fejlődni, hogy a maguk hibáit nem akarják meglátni és csak másokat szapulnak, egyenes út a 4-7 hely közötti bajnoki pozíció bebetonozására a következő idényekben.

 • humorpalanta

  Itt a vége felé Kean és Pjaca is kaphatna kicsit több szerepet. Már gyakorlatilag bajnokok vagyunk. Kezdhetnének is nyugodtan egy Pescara ellen bőven belefér. Higunak és Dybalának és Cuadradonak pihennie kell. Mandzsu egy állat, ő kibírja. 😛
  Amúgy ha valakit szidni kell, az Khedira. ha idén a helyzeteinek csak a harmadát belövi, ott lehetne most az első 10-ben a góllövők között.

 • tjunior

  A Milan hisztéria hátterében az is lehet, hogy egyszerűen nincsenek hozzászokva, hogy egy ilyen szituációt a 95.percben be mernek fújni ellenük. Persze vitatható volt, a végtelenségig lehetne pro és kontra érveket felhozni, ezzel nincs is gond, a baj a képmutatással van lásd az őszi meccs vagy most Dybala vs Zapata esetnél, ezeknél a szituációknál valahogy nem horgad fel az a nagy igazságérzet…

 • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

  A Taccs is elbocsátotta Benit? 🙁
  —-
  A kedvenc szövegem az, hogy “hát de a 95. percben NEM ILLIK ilyen helyzetben befújni a büntetőt”. Mivan? 😀
  De sajnos igazam lett, a Milant segítő (les, kezezés, Dybaba) esetek említve sincsenek SEHOL, a büntetőt véleményesnek/kétesnek/vitathatónak mondják (miközben De Szívó nyújtja a kezét a labda várható útjába), stb…
  Szurkolói irányból megkaptuk, amit a Barca hétközben, csak ott az újságok többsége csodáról beszélt.
  Sajnos az is igazolódott, hogy a véleményt nyilvánító emberek 90% egyszerűen hülye. (Utalva az előző három sorban említett dolgokra).
  Ha 130-as IQ alatt nem lehetne véleményt írni, a bianka táborának kellene az egész netet végigkommentelnie.

  OFF: Igaz az a pletyka, hogy miután Beni kirúgta az egész origót, mostantól Hódnár Zalán kezei alatt (vagy helyett) fog dolgozni a FourFourTwo-nál?

  • Tonhalacska

   A kedvenc szövegem a hétről Maszkeranyó: kb”Felkúrtam Di Mariat ziccerben az ötösön, de nem ezen múlt a továbbjutásunk”. Ehhez képest ezek egy kezezésen vinnyognak. Olyan kezezésen, ami kéz volt. Elakadt benne a beadás.

 • Babicz Tamás

  Imádlak benneteket, de! Ha vezető, futballal foglalkozó blog akartok lenni (maradni?), akkor nem követhettek el egy poszton belül ennyi sportszakmai hibát. Sorolom.

  1) Győztünk. R-Go ennek a posztnak meg sem kellett volna születnie. A győzelmet ugye nem kell magyarázni.
  2) A Milan játékosai olyan alapigazságokból indultak ki a mérkőzés előtt, közben és után, mint hogy
  a) “A labda gömbölyű.”, és hogy
  b) “Egy mérkőzésen bármi megtörténhet, nem számít a két csapat aktuális helyezése.”, továbbá, hogy
  c) “A focit gólra játsszák.”, illetve
  d) “Az a tizenegyes, amit a bíró befúj.”, nem utolsó sorban
  e) “Minden mérkőzés 90 percig tart.”.
  Na már most ezek fényében egészen más megvilágításba kerülnek a posztban elhangzó érvek.
  a) Tudtommal a Serie A-ban nem vezettek még be olyat, hogy más alakú labdával játszanak le mérkőzéseket, mint a szabvány, vagyis valóban gömbölyű a bogyó. (Érvelésben 1:0 oda.)
  b) és c) A helyzeteket ugyan mi alakítottuk ki nagyobb számban, ám a 97. percig ugyanannyit értékesítettünk, mint az ellenfél. Tehát a döntetlent megérdemelte volna a piros-fekete alakulat. (2:0)
  d) Magyarázzuk Dybala és Zapata afférját, miközben az nem lehetett büntető, hiszen Massa (Minek küldenek egy Forma 1-es pilótát focimeccset vezetni, jóhogy össze-vissza fúj!) nem fújta be. (3:0) És Bacca kezezését sem. (4:0) Jó, mondjuk De Sciglio-ét befújta… (4:1)
  e) … bár, ha betartja az alapszabályt, hogy “Minden mérkőzés 90 percig tart”, akkor… (5:1)

  Szóval tisztelettel kérlek titeket, figyeljetek oda kicsit jobban, különben el fogtok veszíteni egy rendszeres és hűséges olvasót! Amit gondolom nem szeretnétek, ha másért nem, hát a statisztikák megőrzése végett, mert hát ugye a számok makacs dolgok.

 • Jumpman23

  En örülök is neki, hogy az egész meccsen a szabályosság határait folyamatosan átlépő csapat ugy kap ki, hogy szerintük (!) nem jogosan fújnak be ellenük egy sssssssssss-t. (Bocs)
  Engem kurvara idegesített már az első félidőben is, hogy rendre az emberre mennek labda helyett, az volt az érzésem, h utaznak Asamoah-ra is. Es gondolták ha a bíró még csak nem is nagyon fújja be ezeket a szabálytalanságokat ellenük, akkor miért ne. Hát rábasztatak, így is.

  • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

   Teljes mértékben egyetértek.
   Viszont volt hátránya ennek, pl. hogy megint erősítettük a “csalóbírókcsalókcsalókcsalók” kórust, és ezúttal minden alap nélkül. Vagy inkább ezúttal IS.

 • daneeka34

  Abszolút egyetértek a poszttal, és nagyon mérges vagyok a csapatra. Az Udinese elleni x még magyarázható, de erre a helyzetkihasználásra nincs mentség.
  Az, hogy az utóbbi két meccsen a középső védők lövik a gólokat, aggasztó.
  A pénteki meccsen 4-1-re kellett volna vezetni a félidőben, és nem egy időn túli tizenegyessel nyerni.
  Ha ki mertük mondani ősszel, hogy szarok voltunk (a bíró ellenére), mondjuk ki ismét. Nem érdemelt a csapat győzelmet, mert bár a meccs nagy részében a Milan felé nőtt, ilyen helyzetkihasználással nem lenne szabad meccset nyerni.

  • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

   Szerintem most nem volt szar a csapat, csak a helyzetkihasználás. A “csak” szó persze elég furán veszi ki magát, de biztosan érted, mire gondolok. A taktika talán rendben volt, ment előre mindenki, voltak helyzetek, dominancia, na persze pont a lényeg hiányzott. Az igaz, hogy ilyen helyzetkihasználással amolyan népmesei “győzelmet érdemeltünk meg nem is” érzés tört elő belőlem is, és valójában Dybala gólja után is döntetlennek “éreztem” az eredményt, ami elég fura.
   Remélem, letudtuk erre a szezonra a “minden kimarad” meccset. 🙂

 • Pideon20

  De Sciglio nyáron Torinóba költözik. Már felesleges titkolni.

  • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

   Azért a kezeit hagyja Milánóban.

  • humorpalanta

   Vagy a szerkesztőségben.

  • Pideon20

   Moggi elintézné…

 • bombahoppa

  Donnának fel kell nőnie és nagyon komolyan elgondolkozni a jövőjén. Sosem lesz belőle tisztességes, délceg FILF, ha így folytatja.

 • montipájton

  Csak egy megjegyzés: a leírtak alapján tényleg nem a tizinek köszönhette a vereséget a Milan, és biztos jobb volt a Juve, de ettől még álságosan kioktatónak tartom ezt a fejcsóválást, hogy egy 95. perces büntetővel kikapó, érzése szerint igazságtalanság áldozatául esett, ötezer fokon felidegelt csapattal kapcsolatban méltatlankodtok (itthonról), milyen csúnya-búnyán viselték a vereséget és dúltak-fúltak az öltözőben. Megnéztem volna a komplett Juve keretet (az egykori Pirlo kivételével, oké), fordított esetben ahogyan méltósággal ülnek csendben az öltözőben.
  Szóval, maradjunk azért a megengedő korrektségnél, még ha belerúgni egy szegény öltözőszekrénybe nyilván visszataszítóan aljas dolog is. Olaszországban sose volt divat emocionálisan túlpörögni a meccseket, ugyebár.

  • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

   Nyilván csak nem figyeltem eléggé, de akkor mi is lenne az a “megengedő korrektség” ebben az esetben?

  • humorpalanta

   Kár, hogy nem látod. Pedig többet vártam. Egyértelmű, hogy le kellene mondanunk, minen trófeánkat odaadni a Milannak, hiszen egyértelműen kiérdemelték, főleg ezen a meccsen nyújtott kitűnő teljesítményükkel, aztán föloszlatni magunkat, majd 100 évre kolostorba vonulni azokért az igazságtalanságokért, amiket okozunk azzal, hogy 3 11-es szituációból 1-et megadnak nekünk, miközben a Roma fingásra büntetőt kap, a Barca meg arra is, ami nincs.

  • Pideon20

   Az “álságosan kioktató” a te reakciód a nagyon is jogos felháborodásunkra, ami abból ered, hogy az utóbbi időben látszólag kötelező vitatni MINDEN bírói ítéletet, ami a Juventus javára esik. Nem a Milan hisztijével van elsősorban bajunk, hanem azzal az igazságtalan, ostoba lejárató hadjárattal, amihez a Milan is csatlakozott. Ez sokunk számára elcseszi azt a hangulatot, amiért az emberek a focit szeretik. Például nem tudtam rendesen örülni a teljsen egyértelmű büntetőnek és a 97. percben szerzett gólnak sem, mert egyből az jutott eszembe, hogy folytatódik majd a hisztéria. Sőt, az utóbbi időben az ellenfél (és az ellenség) szurkolói rendre a blogunk alá firkálnak, hogy közöljék, még ahhoz sincs jogunk, hogy leírjuk a véleményünket.

  • Saxoo_85

   Érdekes, mikor októberben a milan játékosok addig reklamáltak a MEGADOTT, SZABÁLYOS gólunk miatt, amíg a bíró vissza nem vonta, majd kikaptunk, akkor nem olvashattad szerintem sehol, hogy a Juvétól bárki is picsogna mint ti… De szerintem azt sem láttad sehol, hogy a Juve játékosok szétverték a stadion vendégöltözőjét…

  • daneeka34

   Csak egy megjegyzés: A Juve játékosai nem verték szét az Allianz aréna öltözőjét, pedig a gondolatmenet alapján jogos lett volna.

   Az “itthonról” beszólás miatt meg külön plusz pont jár, én sem értem, hogy a magyar bloggerek miért nem a magyar népnemzeti fociról írnak inkább.

 • consminor

  Pjaca szerintem jól tolta, legalábbis nem éreztem, hogy lefelé lógna ki a csapatból. ami számomra aggasztó volt, hogy a második félidő közepére kvázi az egész csapat kreativitása eltűnt. megnyomtuk a félidő elejét, aztán elfogyott a lendület. ebben a tekintetben végig Maxit ekéztem, hiszen nem volt képes reagálni arra, hogy Montella becserélte Kuckát. Kuckát b+! onnantól kezdve meghalt a kreativitás és a sorozatos helyzetkihasználás, amit kvázi válasz nélkül hagyott.

  ettől függetlenül a mentális erőt mindenképp ki kell emelni a csapat részéről, hiszen mentünk előre az utolsó percig. külön örülök, hogy Dybcsi beverte ellentomndást nem tűrően a büntetőt. a szuperkupa után kírta az instagramjára @disqus_MwclexczvM:disqus híres mondását, jó látni, hogy mentálisan is erősödik.

  a szurkolás hiányához: tudtommal a Viking darpijai ki vannak tiltva a stadionból, gondolom ezért is protestálnak a szurkolás hiányával. erről tud valaki valamit bővebben?

  • Jumpman23

   Oh igen! Jo helyről tanul. 😉
   Egyébként miután belőtte pont az jutott eszembe, hogy ez azert nem volt ennyire triviális, mint amilyen kíméletlenül bebaszta. Ez jó jel.

 • CM8

  Már megint nagy a pofánk, bezzeg, ha Muntari….

 • Preference

  Ha Nápoly Afrika része akkor Miláno hová tartozik?Szerintem kiáltsuk ki a piemonti királyságot,ahol csak mi indulunk a saját bajnokságunkban,mindig elsők leszünk,saját magunk ellen csak elvétve reklamálunk(azt is csak azért,hogy legyen téma a saját újságíróinknak),Moggit vegyük vissza,hogy tízévente egy bundabotránnyal vissza tudjanak sorolni a piemonti B-be aztán legyünk rohadt boldogok amikor újra visszajutunk.Néha azért néznénk egyéb olasz focit is,mert nagyon élvezetes,amikor ezeket a rinyálókat szénné szopatják az Europa Ligában.

 • Benedicto

  Itt a bizonyíték, hogy megérte sírnia a Milannak, 5 év késéssel ugyan, de tegnap végre megadták Muntari gólját!!!4! Így akkor ha jól számolom, -1 bajnoki cím, de legalább győzött az igazság és a sportszerűség és Milánó ázsiai dollárjai!

  https://uploads.disquscdn.com/images/b1acf87f272df22140fc6c08b7c3561d49dd0558b6ab8b3ed84733c458a53ba8.jpg

 • daneeka34

  Eszembe jut Isla kezezése 2012 novemeréből.

  • Gábor Solt

   Néha még most is azzal a csúnya kezezéssel álmodok. 😉

 • Pingback: Minden, amit eddig megtudtunk | Bianka néni()