Értéktelen, de kell

Ma este a Szuperkupával hivatalosan is elindul az idény. Ez az a meccs, ami tétmeccsnek túl érdektelen, barátságos meccshez képest meg túl nagy nagy tétje van.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én ahogy öregszem, úgy érzem azt, hogy túl sok meccs van egy évben. Régen akár minden nap érdekelt volna egy (vagy akár több) meccs, ma már úgy gondolom, hogy simán ellennék az olasz kupa vagy szuperkupa nélkül: csak az időt, és a játékosok energiáit veszik el, de fontosságban, érdekességben közelébe sem érnek a bajnokságnak vagy a BL-nek, legfeljebb vigaszdíjnak jók, ha semmi más nem jön össze, vagy éppen a megnyert trófeák statisztikáját javítják. (Mondjuk szerintem a bajnokság és a BL is jobb lenne kevesebb csapattal és kevesebb meccsel, de mindegy.) Szóval egyrészről a Szuperkupa púp az ember hátán. Másrészt viszont ha már ott van a csapat, akkor nyilván meg kell nyerni.

Tavaly – ki ne emlékezne rá – Dohában tizenegyesekkel kikaptunk a Milantól. Az volt Evra hattyúdala a Juventusban, illetve emlékezetes volt Allegri dühöngése is a meccs után. Idén legalább nem a világ végén, és nem az idény közben, fontosabb meccsek közé beszorítva kell játszani, ez már előrelépés.

A mai egy jó felkészülési meccs lehet, ahol gyakorlatilag idegenben játszva, tétmeccsen ugyan, de komolyabb tét nélkül kaphatunk választ pár kérdésre: milyen lesz a védelmünk a Milan csapatkapitánya nélkül? Felnő-e Rugani a feladathoz? Igazolja-e De Sciglio sokak hurráoptimizmusát, vagy továbbra is „mindjárt összeszarom magam” ábrázattal bénázik a jobb oldalon? Milyen lesz a jelentősen megerősített támadóalakzat? Ki lép pályára az újak közül?

A Lazióban nem került a meccskeretbe Keita, így egyre biztosabbnak tűnik, hogy a szenegáli távozik tőlük – és mivel eddig minden más kérőt visszautasított, így jó eséllyel hozzánk kerül. A kérdés csak az, hogy ha ő jön, akkor ki távozik, és hova? Vagy valóban a Cuadrado, Costa, Pjaca, Dybala, Higuain, Bernardeschi, Keita, Kean, Mandzukic névsorral vágunk neki az évnek? Ez biztosan feszültségekhez vezetne, eleve Keita már olyan Twitter-huszár, hogy ha két meccsen nem játszana, telesírná a kiberteret a bánatával – ahogy azt most is tette, amikor Inzaghi kihagyta a keretből. A hírek szerint Kean és Cuadrado a két legesélyesebb a távozásra: Keant a hírek szerint a PSV vinné két évre kölcsönbe, meg persze fél Olaszország. Én mondjuk megtartanám őt, és fokozatosan egyre több lehetőséget adva építeném fel a srácot, hogy mondjuk 2-3 év múlva átvegye a Malac helyét. Cuadradóval kapcsolatban folyamatosan jönnek a hírek, hogy vinné a Roma, a Milan vagy éppen az Arsenal. Felmerült pl., hogy elcseréljük Strootmanra. Ahogy azt már egy korábbi posztban is írtam, a kolumbiait én mindenképp megtartanám. Egyrészt a sokoldalúsága miatt, másrészt pedig amiatt, hogy ő tényleg itt akart játszani. Ráadásul eddig a felkészülési meccsek egyik legjobbja volt. Ha el is adjuk, remélem, Marotta nem erősít vele egy közvetlen riválist, mert az a betetőzése lenne az eddig – számomra legalábbis – nem túl lenyűgöző mercatónak.

Nálunk Allegri a 4-2-3-1-es felállásnál marad, de ennél többet nem nagyon árul el. Az biztos, hogy Buffon, Dybala, Higuain és Mandzukic kezdenek, de nyilván Sandro, Chiellini és Pjanic helye is többé-kevésbé biztos, hacsak valamilyen sérülés közbe nem jön. Allegri a sajtótájékoztatón igen szépeket mondott Bentancurról, ez alapján a fiatal uruguayi sok lehetőséget kaphat az előttünk álló szezonban. Állítólag a fő cél, hogy izmot pakoljanak rá, és egy Pogba-szerű játékost csináljanak belőle. Amúgy amit eddig láttunk a srácból, az tényleg nem rossz, kifejezetten erősnek tűnik a hosszú átadásokban. Az edzőnk azt is elmondta, hogy a Cardiff utáni dühből kell a csapatnak erőt merítenie az új szezonra.

Érdekesség, hogy a legutóbbi két Szuperkupa-győzelmünket a Lazio ellen arattuk: 2013-ban az akkor bemutatkozó Tevezzel 4-0-ra nyertünk az Olimpicóban, míg két éve Sanghajban két új érkező, Mandzukic és Dybala góljaival győztünk 2-0-ra.

Egy hét múlva pedig kezdődik a bajnokság is, addig még beeshet Spinazzola és Matuidi, távozhat Asamoah és/vagy Lichtsteiner. A ghánait állítólag a Galatasaray csábítja nagy erőkkel, a svájcit meg a Wolfsburg és a Nice is. Spinazzola érkezése gyakorlatilag biztosnak tűnik azután, hogy nem utazott el az Atalantával a heti barátságos meccsre, és Gasperini is lemondóan nyilatkozott vele kapcsolatban. Látjátok, engem is jobban érdekel az átigazolási piac, mint az esti meccs.