Célegyenesben

Fogjuk rá, hogy Atalantában csak rápihegtünk az előttünk álló feladatok legfontosabbja, a Monaco elleni elődöntő, ahol máris a legjobbunkat kell nyújtani. Jó lenne több kellemetlen szériát megtörni, Dybala például lőhetne gólt idegenben, Higuaín meg lőhetne gólt, de akad olyan is, amire érdemes vigyázni. Ilyen például, hogy egy gólt sem kaptunk az egyenes kieséses szakaszban, és mi vagyunk az egyetlen veretlen csapat az egész sorozatban. Jobban végiggondolva le is szarhatjuk, mit csinálnak elöl a többiek, ha Chiello becsúsztat egy szögletet a 83. percben.

Ezek az evangélium igéi, ámen. _benito a legutóbbi posztjának utolsó bekezdésében jól megírta a beharangozót, ezt már csak ragozni lehet, érdemben kiegészíteni nem nagyon. De aztán egy tunnelban összefutottunk az online sportújságírás koronázatlan Sinkovics Gáborjával, Joó Gáborral, és Gabesz felajánlotta, hogy szívesen fűzne szakértő megjegyzéseket a posztjaink egy-egy gondolatához. Lehet erre nemet mondani? (Túlfizetett szakértőnk megjegyzéseit dőlt betűkkel jelöltük.)

Kezdjük a Monacóval! Idén a francia riviera Bayernje a BL Dortmundja: a fiatal, támadó szellemben fellépő európai középcsapat, akiknek a szíve mélyén mindenki szorít egy kicsit. Ahogy a L’Équipe is fogalmazott pár napja, egyszerűen lehetetlen nem szeretni ezt a gárdát. Mbappé pár hónap alatt nemzetközi klasszissá érett (ő lett az első játékos, aki az első 4, kieséses szakaszban lejátszott meccsén egyaránt gólt szerzett; Piggynek egy évtizedes múltra visszatekintő pályafutás alatt jött össze kettő, kieséses szakaszban lőtt gól…), Falcao idén újra megtalálta a formáját a súlyos térdsérülése után, Moutinho, Dirar, Fabinho, Silva, Lemar és Mendy is pengés emberkék, mellé néhányan még fizikailag is erősek. Ha azt hinné valaki, hogy a két évvel ezelőtti párharc óta, Kondogbia, Martial, Carrasco, Kurzawa vagy Abdennour távozásával erőteljesen meggyengültek, az nem is tévedhetne nagyobbat. Ez egy teljesen más csapat: gyengébben védekeznek, cserébe elképesztően hatékonyan támadnak.

„A Juve klasszisfelállása jól látszik a fenti pikcsörön. A Barcelona, ellen, ez a felállás vezetett a továbbmenéshez, bár Messi minden idők labdáját adta Iniestának, de Buffon védett. Ez még 0-1-nél volt a torinói elsőmeccsen, teljesen megváltozhatott volna a játék, de a 32 éves kihagyta.”

Mbappe góltermése egészen hihetetlen. 18 éves a srác, iszonyú gyors, kiszámíthatatlanul cselez, befejezőként is higgadt, és eddig a nyomást is kivételesen jól kezelte. Egyébként Trez a példaképe, valamelyik rokon elmondása szerint régóta rendszeresen nézi a Juve meccseit, nyilatkozatai alapján lazább, mint egy Darti által előkészített rektum fala, és egyelőre a legkevésbé sem érződik a játékán, hogy már bőven 100 milla fölötti összegek röpködnek vele kapcsolatban. Amióta Jardimtól megkapta a bizalmat, kezdőként 13 meccsen 16 gólt szerzett, az alábbi leosztásban:

Olvassuk együtt Joó Gábor szakértő szavait, amint Mbappé tálentumát méltatja:

„Az alábbi táblázat, ami pontosan megmutatja a tehetség elképesztő gólérzékenységét:

Ehhez képest nézzük meg Messi első teljes szezonjának hasonló táblázatát:

Jól látható a különbség, persze Messi sokkal erősebb bajnokságban játszott már akkor is, de még így is szupergólokat lőtt, például a Santander ellen az 51-ben, amikor 4-1-re győztek (otthon, mert idegenben csak döntetlen játszottak áprilisban).

Köszönjük, mester! Persze ha valaki meg tudja állítani a Monaco támadó GÉPEZETÉT, amely az összes sorozatot figyelembe véve már 140 lőtt, fejelt, sarkalt, ollózott gól fölött jár idén, az a Juventus. Kívülről fújjuk a _benitől idézett bevezetőben is felmondott leckét: a BL-ben eddig egyetlen veretlen csapatként összesen 2 kapott gólnál tartunk, a kieséses szakaszban lenulláztuk a Portót és a Barcelonát is, míg a Monaco egyetlen épkézláb védelemmel nem szembesült a teljes BL-sorozata alatt. A fenti, Mbappe mérkőzéseit számba vevő listából is egyedül a PSG számít nagyjából Juve erősségű csapatnak, tőlük meg kaptak egy négyest.

Nálunk az eltiltott Khedirán és a sérült Ruganin, Pjacán kívül teljes a keret, és 99%, hogy Allegri ragaszkodik a tavaszra szokásos kezdőhöz is. Khedira helyén Marchisio kezd, aminek csak az elmúlt hónapok tükrében nem örülünk feltétlenül: Sami kifogástalan az új rendszerben, míg Marcsi fizikailag nincs a topon, alig nyert a bajnokságban párharcot. Utóbbi hiányosság a benga Bakayokóval szemben különösen kockázatos lehet. Marcsin kívül Higuainnak is van mit bizonyítania, számára itt egy újabb, sokadik esély arra, hogy letörölje magáról a „Chievo ellen fasza, de…” címkét. Chiellini a hétvégi horrort tuti, hogy beetetésnek szánta, szerintem hibátlan lesz a védekezésünk. Mondjuk Giorgio is megjegyezte, hogy a 2 kapott gól csalóka, eddig általában szerencsénk is volt, sokszor csak centiken múlik, hogy betalál-e az ellenfél. Jut eszünkbe, Chiellónak is van mit bizonyítani a Monaco ellen:

„A Juve eddig nem kapott gólt a BL-ben, kivétel a Lyon és a Sevilla elleni meccseket (a kettőből is csak egyet kapott idegenben, és mindössze egyet otthon, azt is a Lyon ellen).”

Akkor simán bejutunk a döntőbe? A bukik az odavágó halvány esélyesének is a Juvét tartják 2.40 körüli vendég oddsokkal, míg a hazai győzelemre jellemzően 3.00-3.10 körül fizetnek. Azt sem felejtettük el, hogy két éve, mikor a döntőig meneteltünk, éppenséggel esélyesként, pont a Monaco ellen szenvedtünk legjobban, miközben ha az ellenfelet tartják esélyesebbnek, az általában ösztönzően hat Allegri csapatára. Mi óvatosan közelítünk a mérkőzéshez: ezen a szinten már nincs könnyű ellenfél! Meglátjuk, a herélt védelmű Barcelona elleni továbbjutás mennyit ér Európában!