Hiányzók, visszatérők és egy újonc

Beni így fejezte be az előző posztot: „Jön a válogatott szünet, ami nem is jön rosszkor. Viszont utána úgy kell visszajönnünk, mint aki vért ivott: Udinese, Lyon, Milan, Sampdoria, Napoli, Lyon. Talán már Marchisióval, és az eltelt időnek köszönhetően jobb formában, összébb szokva, kisebb arccal, nagyobb szívvel.” Itt vegyük fel most a fonalat – de csak miután végiglapoztuk ezt a galériát. Merthogy ilyenek vannak benne:

Ez kb. akkora orgazmus, mintha idén kijött volna egy Fates Warning album, nudge-nudge.

Szóval Marchisiót nevezte Allegri az Udinese ellen, de mégsem Marcsi szerepeltetésének halvány esélye a legnagyobb meglepetés. Claudio hetek óta az első kerettel készül, intenzív labdás edzéseket végez, nagyjából lehetett sejteni egy ideje, hogy erre a mérkőzésre már leülhet a padra. Nyilván kibaszottul örülünk ennek is, de ha szabad kérni, Max, egyet szeretnénk: bőven elég volt Chiellinit és Kwadcsit többször idő előtt bevetni, ezt a visszatérést most ne rontsuk el. A bajnokság nem októberben, de még nem is decemberben dől el, sokkal nagyobb szükségünk lesz egy egészséges Marchisióra az Afrika-kupa idején, illetve tavasszal, a BL-nyolcaddöntők után, mint most, egy papíron gyengécske, az előttünk álló szűk 3 hét leggyöszösebb ellenfelének kinéző Udinese ellen. Egyébként Marcsi már lenyomott egy bari meccset hét közben, gólt is szerzett, és nem szakadt szanaszét a térde, úgyhogy bizakodunk. Galliani azt mondaná erre, hogy igazoltunk egy 40 millás középpályást.

Ha figyelmesen lapoztátok a fenti galériát, vagy átolvastátok a klub fb-oldalára kipakolt keretet, feltűnhetett, hogy Marcsi mellett ismét a keretben köszönthetjük Mattiellót, aki két rút lábtörés és ennek megfelelően két műtét után játszhatna ismét, ha Allegri beállítaná. Nem csak a meccsrutin hiánya miatt kevéssé valószínű, hogy pont rá számítana Max: a srác elsősorban szélső középpályás, illetve jobb oldali védő posztokon szerzett rutint, mielőtt a sérülései megtörték a pályáját. Nálunk most ezeken a posztokon elég komoly a tülekedés, úgy állunk, hogy Mattiello előtt van a sorban legalább 2 brazil, egy kolumbiai, egy francia és egy svájci válogatott. Vele kapcsolatban a legfontosabb, hogy felépült, és januárban egy jól tervezett kölcsönnel megpróbálhatja a klub és a játékos is rebootolni az eddig peches karriert. Szintén régen láttuk Sturarót, és rá Kwadcsi meniszkusztörése után különösen nagy szükségünk lenne: Khedira, Pjanic és Hernanes is puhapöcsök, a Vidal-féle izom veszettül hiányzik a középpálya belsejéből. Sturaro még akkor is beférne néhányszor, ha sokak szerint az izmon kívül mást nem várhatunk tőle. (Khmm.) Viszont aki Marcsihoz hasonlóan kiemelt szerepet kaphat tavasszal, az Benatia, akit szintén visszakaptunk. Ő teljesen rendben van, minden bizonnyal kezdeni fog.

Essünk túl a hiányzókon, mielőtt rátérünk az újoncra: Bonucci és Alves pihennek, Rugani és Asamoah társaságát még kb. egy hónapig nélkülözzük, Pjacáról meg annyit tudunk, hogy a BL-meccsen kapott egy rúgást, ezt követően a montenegrói csapatorvosok szerint elrepedt a lába, a juventusi kollégák szerint nem, de azért valamennyire biztos bibis a küllő, ha Marko a keretben sincs. Egyébként Pjaca rengeteg bókot kapott mostanában, Tacchinarditól Cuccureddun át a fél olasz sajtóig mindenki körbenyalogatta a zágrábi meccs után, és többen már a kezdőbe követelik arra az esetre, ha Allegri elhagyná a 3 védős felállást. A GdS egyébként a válogatott szünet alatt lehozott egy írást, amiben szépen körbejárták a lehetséges formációkat, és a BL-mérkőzés végét látva azt írták, hogy Maxi eszköztárába bekerült a 4-2-3-1, amit Marcsi visszatérése csak erősíthet. (Zágrábban a meccs végén ezt toltuk, a védelem előtt Khedirával és Hernyóval, előttük a Cuadrado-Dybala-Pjaca hármassal, centerben pár percig Higannyal, majd Mandzuval.)

kean

Na és akkor az újonc: basszameg, csak lett egy Balotellink. Itt ez a Kean csávó, és tényleg döbbenet a párhuzam minden idők legostobább játékosával: mindkettő Nápoly környékén született, mindkettő olasz állampolgár, 16 évesen kerültek fel a nagycsapathoz a saját klubjuk primaverájától, és csatárok, akik elsősorban a fizikumukkal emelkednek ki a korosztályukból. Ja, és mindkettőnek Belzebub, a dagadék pizzásfiú az ügynöke. Kean körül Raiola egy ideje kelti a feszkót, de miután a Pogba-biznisszel visszataszító módon végighaknizta a sajtót, emellett ígérete ellenére Matuidit nem volt képes elrángatni Torinóig, kurvára magára haragította Paraticit, így most megpróbálja magát visszanyalni a klub kegyeltjei közé. Ez egy profi szerződésben fog testet ölteni, amit Kean hamarosan aláír. Addig is, Pjaca hiánya miatt Allegrinek kell egy támadó, így Kean már a hétvégén az első olyan játékos lehet, aki az ezredforduló után született, és pályára lép a Juve felnőtt csapatában.

kean2Aki látta őt játszani, megerősítheti, hogy a primaverások között úgy néz ki a fiú, mint Darti, amikor előkapja a petyhüdt anakondát tetszőleges ázsiai országban. Osz-tály-kü-lönb-ség. A legutóbb pl. komplett Dél-Korea összeszaladt, mert azt hitték a makkra, hogy egy észak-koreai kísérleti atomrobbantás gombafelhője. Persze a Serie A, pláne a BL más nívó, mint a primavera, mindenesetre nem hétköznapi, hogy egy 16 éves sráccal pár napon belül egyszerre ennyien foglalkoznának, lásd pl. itt, itt vagy itt. Hosszú szezon előtt állunk, semmi nem jönne jobban, mint egy bárhol, bármikor bevethető csatárfenomén, aki esetleg az elvágyódó Mandzukicot is tudná pótolni néhány meccsen. A reális elvárás egy 16 évessel szemben leginkább az, hogy tanuljon Buffonéktól és érjen mentálisan.

Végezetül a várható kezdő: Buffon; Barzagli, Benatia, Chiellini; Lichtsteiner, Khedira, Hernanes, Pjanic, Alex Sandro; Mandzukic, Dybala. Tavaly a nyitó fordulóban fossá vertük az Udinesét, mégis elvitték a 3 pontot. Most egyetlen félelmünk lehet: az ember, aki úgy ismeri a Juvét, mint a tenyerét. Az ember, aki az utolsó három mérkőzéséből kettőt is megnyert ellenünk. Az ember, aki visszavezetett volna minket a világelitbe, ha nem megy rommá Quagliarella térde. Az ember, akinek Kraszics a karrierjét köszönheti. Könyörülj rajtunk, Gigi!

delneri