The negative one

A világ legnagyszerűbb blogposztja a Katalán gödör címen született írás, ami még az ős-NST-n jelent meg. Gyakran gondok arra, hogy amikor kritikus vagyok, bárcsak úgy járnék, mint a fent említett bejegyzés szerzője.

Mert bizony most a hét közepi optimizmus után kicsit negatívabban látjuk/láttatjuk a dolgokat.

Sokan gondolták úgy a klubvezetői, játékosai közül is, hogy a Manchester City elleni meccset követően megindul felfelé a Juventus. Nos, ez persze lehet így hosszabb távon, de a hát közepi döntetlen a Frosinone ellen igen kínos volt – nem lennék meglepve, ha vendégeknek a szezon végén még 20 pont sem jönne össze. Szóval a csapat továbbra sem állt össze. A napokban több helyen is megjelentek azok a statisztikák, amelyek szerint az egész Serie A-ban mi lőttünk a legtöbbször a kapura, nálunk volt a legtöbb gólszerzési lehetőség, mégis alig találunk be. Allegri elmondta, hogy a csapat bárkit képes megverni, és bárkitől képes kikapni – vagy legalább ikszelni, tehetnénk hozzá mi. A vezetés nem túlzottan elégedett a szerepléssel, így a héten berendelték Buffont és a csapat többi öregjét egy konzultációra. Mondjuk addig nem kell aggódniuk, amíg nem Dino rendeli magához őket, és ezt a játékosok is tudják. Állítólag volt olyan futballista, aki amikor meghallotta, hogy Dino berendelte, inkább lerágta a saját fejét, mert nem mert elmenni.

Szóval visszatérve a jelenlegi helyzetre, a legaggasztóbb dolog a helyzetkihasználás, ami annak fényében, hogy a Juve idén nyáron (bónuszok nélkül) 69 millió eurót költött csatárokra, nem túl örömteli. De aggasztó Pogba formája is, aki továbbra sem tudta vállára venni a csapatot, sőt nem egyszer kifejezetten lefelé lóg ki a csapatból. Sokszor elmondtuk, és továbbra is tartjuk, hogy Marotta elcseszte ezt a mercatót, ráadásul a felkészülés is egy tragédia volt, szóval valahol törvényszerű a bukdácsolós kezdés, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy hány olyan játékos került a csapathoz, akinek ez az első nagy klubja, ahol egyből kulcsembernek kellene lennie, miközben kevés (nincs) igazi vezér, aki segítene nekik beilleszkedni, és elviselni a nyomást.

Kicsit Allegri sem találja a fonalat, a héten mintha elcserélte volna magát, és egyelőre nem találja a leghatékonyabb felállást, a legjobb összeállítást – hát igen, az elbaszott felkészülés… At sem nagyon értjük, Dydybaba miért nem fér be a kezdőbe, mert amikor lehetőséget kap, nem rossz a srác. Persze az olasz sajtó hű önmagához, már néhány találgatás megjelent, hogy vajon meddig tart a Juve türelme Allegri irányába, egy esetleges nápolyi vereségnél szóba kerülhet-e a váltás. Nos, kurva nagy hülyeség lenne, ha felmerülne, mert nagyon nem Allegri a hibás a történtekben.

Amúgy a manchesteri kirándulás előtt is azt gondoltuk, hogy rosszabbkor nem is jöhetne az a meccs – hát ez igaz a ma esti találkozóra is. Nápolyban még a mostaninál erősebb Juvék is megszenvedtek. Szóval félő, hogy a sok tapasztalatlan játékos megroppan majd, amikor egycsillió előember kőbaltákat rázva visít a lelátón, és nekünk esik a Napoli.

A szokott sérüléshullám persze folytatódik: a Frosinone ellen Lichtensteiner légzési nehézségekre panaszkodott, ezért kellett lecserélni, nem is játszik ma. A helyét minden valószínűség szerint Pideon veszi át. De a hírek alapján Allegri az utolsó pillanatig vár azzal, hogy milyen formációban és összeállításban küldje fel a csapatot. A pakliban van a 3-5-2 a széleken Erával és Cudardadóval, a 4-3-3, Dydybabával és Cudardadóval a támadósorban, középen Moratával vagy Zazával, és a 4-3-1-2 is, Hernandezzel vagy Győzikével a trequartista posztján. Laminált padló szinte biztosan kezdő lesz Stuani kárára, ő a kevés jó közé tartozott a legutóbbi meccsen. Akárcsak Cudardadó, akit semmiképp sem hagynék ki a kezdőből.

Nem könnyű sorozat vár ránk az elkövetkező hetekben: a BL-ben jön a Sevilla, akik ugyan bukdácsolnak a bajnokságban, de Llorente úgyis betalál majd ellenünk. A Bologna elleni hazai normál esetben nem lenne gond, de most a franc tudja, mi lesz, lazítani biztos nem lehet. Aztán megyünk a harmadik számú milánói csapathoz, akik mellékesen hatékony játékkal vezetik a bajnokságot. Na, ebből a sorból kellene olyan 15-20 pontot összehozni, hogy bizakodjunk – szerintem nem fog összejönni :(((((((

Viszont lassan talán visszatérhet Asamoah és Khedira, akik már játszottak pár komoly meccset életükben, október második felében pedig Marchisióra is számíthat Allegri, szóval csak az kell, hogy ne legyenek újabb sérülések, és végre a legerősebbnek gondolt csapat állhat az edzőnk rendelkezésére. Reméljük, Lictensteinerrel sem lesz komoly gond – addig is bízzunk a kiszámíthatatlanságunkban, és a spiritóban. És Gera Zoliban, mert ha már Marotta nem igazolt jól, akkor hátha ő tud nekünk pár használható új játékost – viszont sajnos Zoli csak a BL-re igazolhat.