Valakinek a kurva anyját!

Ha meg kell baszódni, akkor meg kell baszódni. Pucsítsunk bele keményen, hadd fájjon minél jobban. Jöhet aztán levezetésnek egy bukkake, Agnelli áthívta a haverjait is, csak ránk várnak. Aztán szedd a cuccodat, az utca végében van a buszmegálló. Egy pohár vizet még kapsz indulás előtt, aztán lódulj.

Mind sírunk

Mind sírunk

Úgy érzem – és biztosan nem vagyok vele egyedül -, hogy átkúrnak éppen, mint szart a palánkon. Csak azt nem értem, hogy ki és miért teszi. Kinek áll ez érdekében? Miért csinálja? Mit nyer vele? Most nem lehet szó olyan belső válságról, ami a calciopoli idején zajlott, ráadásul Conte azért nem Giraudo, még kevésbé Moggi. És olyasmit sem tudok elképzelni, mint ami a magyar válogatottnál történt, hogy Csányi csak azért, hogy kibasszon Orbánnal, odaülteti a legnagyobb idiótát, aki valaha magyar válogatottat irányított. De akkor ez micsoda most?

Egy biztos: valakinek a kurva anyját. Sőt szerintem többeknek is a kurva anyját, és ebbe egy kicsit maga Conte is beletartozik. Nyilván csak találgatunk, és ha néhány premisszát rosszul ítélünk meg, akkor elnézést kérünk az érintettektől, de most nem is ez a fontos.

Lássuk, miből élünk, és találgassunk bátran. Íme a tények: Conte és a Juventus a közös felkészülés megkezdése után néhány nappal bejelentették, hogy az edző távozik. A klub egy nappal később Massimiliano Allegrit nevezte ki vezetőedzőnek.

Conteo 1: Contéval közölték, hogy Vidal távozik, és ha Pogbáért érkezik egy brutális ajánlat (ami érkezni fog, főleg a jelenlegi helyzetben), akkor őt sem fogja tartóztatni a klub. Conte erre fogta magát, arcon köpte a jelenlevőket, és közölte, hogy ebben az esetben keressenek egy másik bohócot, akin le lehet veretni a szurkolókkal a következő idény 5. helyét.

Ebben az esetben egy sima gazdasági manőverről beszélünk: a klub – ne feledjük, ez mindig szokás volt Torinóban – azonnal értékesíti bármekkora sztárját, ha olyan ajánlat érkezik érte, amivel busás hasznot realizálhat. A vezetőség tudta, hogy ezzel Conte távozását is biztosra vehetik, de ez már amúgy is csak járulékos veszteség: úgyis új csapatot kell építeni, Conte sokat is keres (és még többet akart), rinyál megállás nélkül, és Európában semmit nem tudott elérni ezzel a kifejezetten erős, jól összerakott kerettel. Hát akkor menjen, ciao, köszi a halat.

Most sokkal rondábbnak tűnik

Most sokkal rondábbnak tűnik

Conteo 2: Mivel a Conte által nyár elején benyújtott igényekből (Cuadrado és Sánchez) semmi nem valósult meg, ráadásul egyre valószínűbb, hogy Iturbe sem érkezik, Vidal pedig már csak napokig rontja a levegőt Torinóban, Conte egyszerűen besétált a vezetőséghez, és közölte, hogy mindenkinek a kurva anyját.

Az előzőhöz kifejezetten hasonló eset: a Juventus nem működik ahhoz a nagycsapathoz méltón, aminek láttatni szándékozza magát. Marottának idén nem adta ki a gép, a vébé előtt nem tudta olcsón elhozni egyik kért játékost sem, pedig lehetett sejteni, hogy a vébé után alaposan felmegy az áruk, ráadásul idén úgy néz ki, rengeteget költünk egy nagyon bizonytalan fiatalra. Azaz a korábbiakkal ellentétben költünk pénzt, csak rosszul, és Contének ez nem tetszett. Meg is értjük, hiszen teljesen igaza van, amikor azt mondja, „ezzel a csapattal nehezebb lesz nyerni”.

Conteo 3: A vezetőség egyszerűen kirúgta Contét, mert úgy látta, egy ennyi pénzből összerakott, ilyen sokat kereső kerettől nem elég a bajnoki cím, hiába társul hozzá számtalan rekord. Főleg, mert se játékban, se taktikában, sem semmiben nem igazán sikerült előrelépni az első tavaszhoz képest.

Hülyeségnek hangzik, főleg annak tudatában, hogy Olaszországban még mindig a kis szemétdombon begyűjtött elsőség a legértékesebb, de tény, hogy Conte igazából semmiféle előrelépést nem tudott felmutatni a csapattal az első félév után. Első idényének tavaszára gyakorlatilag elérte azt a szintet, aminél hol kicsivel, hol jóval lejjebb ment egyes periódusokban, de érdemi előrelépést csak az jelentett, ha érkezett egy-egy játékos (Pogba, Tevez, Llorente), és kiderült, ami Olaszországban elég, az Európában lófaszra se. Az első BL-év vállalható volt (bár volt hozzá köze egy gyenge Chelsea-nek és egy atomszar Celticnek is), az idei azonban távolról sem, a vezetőség pedig nem akart többet költeni a csapatra, sőt inkább olcsóbbá tennék, ennek lett az áldozata Conte.

Conteo 4: Elfáradt, megfáradt, belefáradt, ezért Conte egyszerűen felmondott. Igen, ez az eset, amikor neki is a kurva anyját, mert ezt nyugodtan elmondhatta volna a szezon végén is, nem kellett volna mostanáig várnia rá, mert így jól kibaszott a klubbal. Hogy ez igaz-e, az abból fog kiderülni, hogy milyen csapat fut ki az első bajnokira: ha ott lesz benne Vidal, Pogba, Pirlo és valahány név a naptárban, akkor Conte hagyta cserben a csapatot. Ebben az esetben az is kérdéses, hol köt ki Conte, mert azt nem nagyon hisszük, hogy pihenni akar, és az is furcsán hangzik, hogy olasz kapitány akarna lenni.

Eddig

Eddig

Nos, ezzel megvolnánk, lássuk, hogyan baszhatjuk el még jobban

Előállt tehát egy helyzet, amit azonnal orvosolni kellett, hiszen már megy a felkészülés, és erősen közelít a Napoli elleni Szuperkupa meccs, ahol egyrészt jó volna eredményesen szerepelni, másrészt ugyebár új edzővel új csapatot kell építeni. Conte távozásával kényszerpályára került a vezetőség is – ebből a szempontból lényegtelen, hogy ők terelték oda magukat, vagy Conte a ludas –, mert ekkorra jellemzően már lezajlanak az edzőváltások, nem sanszos, hogy ilyenkor még sok edző kószál szabadon. Aki van, abból kell választani, és nem lehet hosszasan tárgyalgatni, kivárásra játszani sem. Nagyjából úgy állt a helyzet, hogy vagy baszomnagy pénzért kivásárlunk egy Montellát vagy Capellót, vagy elsétálunk a lejárt szavatosságú áruk polcához, és onnan válogatunk.

Ha elfogadjuk, hogy a 2014/15-ös keret és stáb átalakításának elsősorban anyagi okai voltak (és nem sátáni összeesküvés, túlzott kokainfogyasztás, vagy előre megfontolt kibaszási kísérlet), akkor nyilvánvaló volt, hogy diszkont megoldást választ a vezetőség, de annál nagyobb baromságot, mint amit végül csináltak, nem nagyon tudunk elképzelni.

allagree

(H)Allegri, a rinyagép, aki az elmúlt két évben többször mondta ki, hogy „ha Muntari gólját megadják”, mint ahányszor Dino megerőszakolt egy színes bőrű stewardot a torinói stadion retyójában, minden létező szempontból rossz ötlet. Hogy rossz, az nem is kifejezés. Igazából tragikus, baljós, és kibaszott idegesítő. Felsorolom, hogy miért, mert ez egy ilyen felsorolós poszt. Nem feltétlenül fontossági a sorrend, csak próbál az lenni.

 Ez a Juventus azért nem volt egy világverő csapat, még ha voltak is benne nagy egyéniségek, és jó játékosok. De elsősorban attól volt sikeres, hogy fegyelmezett, eredményesen fanatizált, jó közösség volt. Ilyet egy klublegenda, egy erőskezű vezető, egy határozott egyéniség tud elérni, márpedig Contével szemben (Ha)llegri ezek közül egyiknek sem felel meg. Kurvára nem!

Pirlo. Mindenki, aki olvassa ezt a blogot, pontosan tudja, mit jelent a Juventusnak Szundi, és azt sem kell elmesélni senkinek, hogy Pirlót gyakorlatilag (H)allegrinek köszönhetjük. Egyszerűen elüldözte a Milanból, az utolsó szezonja utáni nyáron azt mondta neki, mehet a picsába, ha akar, mert itt csak csere lesz, és a bal szélen. Pirlo köszönte, eljött a Juvéba, és azt csinálta, amit csinált. Nem a balszélen. Hogy most egyáltalán marad-e, az is kérdés, de (HA)llegrinél (variálom ám) minden csapatában Felipe Melók játszottak a védelem előtt: a Cagliarinál Conti, a Milannál előbb Van Bommel, aztán De Jong.

Az idei mercato egyébként sem alakult valami jól – sőt jó eséllyel köze van a kialakult helyzethez is, lásd feljebb –, de ami most jön, vagy legalábbis jöhet, az még HAllegrinél is nagyobb baj. Ha ugyanis eddig nem is akart távozni Vidal, sőt Pogba, akkor most már biztosan meggondolja a dolgot kétszer is, nem beszélve Pirlóról ugyebár. Evra, aki már kvázi Juve-játékosnak volt tekinthető, állítólag szintén gondolkodási időt kért, és a klub már fel is vette a kapcsolatot a balhátvéd pótlására kiszemelt Rojóval (nem rossz amúgy). Ezeket biztosan csak a sajtó találja ki, de egészen hátborzongató Hallegri listája: ha lehet hinni a pletykáknak, Abatét és Balotellit akarja elhozni attól a csapattól, ahonnan kibaszták, mint a gerelyt. Ezeket csak azért nem akarom kommentálni, mert az már tényleg nem létezik, hogy ekkora idiótaságot csináljon a klub.

Ha tetszik, ha nem, Allegrit kirúgta a Cagliari, és a Milan is. Pedig előbbinél az év edzője lett, utóbbinál pedig egészen sokáig a keret ereje felett teljesített, de aztán Milánóban elveszítette a fonalat, Szardínián pedig már annyira az új klub felé kacsintgatott, hogy elfelejtett a csapatával foglalkozni, ami egy remek ősz után botrányos tavaszt produkált.

Nyilván csak pánikkeltés, de mindegyiket juvés oldalakon olvastuk: Vidal a ManU-ba, Pogba és Lichti a PSG-be megy, Tevezt is el lehet adni jó sokért most még, úgyhogy ő is távozik. A fent említettek mellett érkezik Pereyra (Udinese), Savic (Fiorentina), Criscito (Zenit) és Torghelle (nemtom).

De ki ez a csávó, aki a világ leghálátlanabb feladatát veszi most a nyakába?

Rendes buzikként mindig igyekszünk pozitívan szemlélni az életet. A múltkor például S4tchy elbukott százmilliárd dollárt pókeren, és csak annyit mondott, úgyis ki akarta már festeni a pincét, ahol a lét tárolta. Szóval nagyon szeretnénk meglátni a fényt az alagút végén, és bízunk benne, hogy nem a Savaria expressz derengő reflektora lesz az.

Ha megadják Muntari gólját

Ha megadják Muntari gólját

Allegrit soha nem tartottuk rossz edzőnek. A Milannál is hiába baszogatták, abból a foshalomból még így is a lehető legtöbbet hozta ki, és ez a Contéhoz hasonlóan rutintalan csávó Európában rendre sokkal jobban szerepelt a szarabb csapatával, mint a Gróf úr. Tények ezek, nem vélemény. Annyiból hasonlít Contéra, hogy kicsit gyöpös, azaz nem rugalmas eléggé, nem az a nagy kísérletező, és ha a pánikgombot kell nyomkodni, akkor tanácstalan, mint kezdő buzi a gőzben.

A nagy baj az, hogy ez a keret a 3-5-2-höz lett összeválogatva, Hallegri pedig biztosan nem ebben a felállásban fogja játszani a csapatot. A legvalószínűbb a 4-3-1-2, amihez azért kellene igazolni bőségesen, még ha látszólag meg is vagyunk hozzá. Mert hiába kukorékolnak a klubtól, hogy Vidal nem eladó, szerintünk igenis eladó, és ha ő megy, az lavinát indíthat el. Nem hisszük például, hogy Pogba szívesebben marad a Serie A-harmadik helyéért küzdeni, mint hogy álomfizuért polírozza a bohócot Párizsban, ahol nem is niggerezik le heti rendszerességgel az utcán.

Ha a legrosszabb válik valóra, és igazunk lesz mindenben, amit fent rémvízionáltunk, akkor tényleg az van, hogy új csapatot kell építeni. Ez rengeteg türelmet követel majd tőlünk, valószínűleg a zajos sikerek ebben az idényben elkerülik a csapatot, még az is megtörténhet, hogy egymilliárd UU alá esik a blog látogatottsága, és a Facebook falatokon is kevesebb lesz a friss juvés tetoválást kiposztoló haver. De ha tényleg új csapatot kell építeni, ráadásul az erőforrások miatt a hatékonyság maximalizálása a feladat, akkor Allegri nem rossz választás. Különösen a körülményeket ismerve. Nem egy világsztár, de a rá bízott feladatot ellátja, és felépít egy olyan csapatot, ami az erejének megfelelően fog teljesíteni. Valószínűleg annál jobban nem, de azt mindig hozza majd.

Ennyi jó hírünk van pusztán.