Gyomros után

Conte tegnap lemondott, illetve hivatalosan közös megegyezéssel szerződést bontott a Juventusszal. Erre még az általában utólag kurvabölcs megmondóemberek sem mondják, hogy „én tudtam előre, régóta lehetett rá számítani”. Kevés válaszunk van, kérdésünk annál több. Nem szokásunk pánikolni, de most befostunk, és nehéz felállni. A gránit padlójú, fényűző szerkesztőségi irodaházban bambán ülünk a szaftban. Eléggé csíp.

Antonio-Conte-Juventus1

Miért?

Conte a lemondásáról készült videóban – ami angol felirattal itt megnézhető – nem igazán részletezi az okokat, így marad a találgatás. Házi orákulumunk első reakciója annyi volt, hogy – idézem – „Faszkivan. Elment a kedvem az egésztől.” – idézet vége, szóval tényleg marad az ötletelés. A GdS szerint leginkább a transzferpolitikában nem tudtak megegyezni az Agnelli, Marotta, Paratici összetételű vezetéssel. Zetterberg40 barátunk a fórumon remekül összeszedte a leginkább kézenfekvő indokokat:
– Conte nem kapta meg a kért embereket (az olasz sajtó szerint ez leginkább a Sanchez, Cuadrado kettős egyike lett volna);
– úgy látja, egy ciklusnak vége, és nem tudja motiválni a játékosokat (ami a tavaszi „hajtást” elnézve szintén nem ördögtől való gondolat);
– a vezetőség olyan játékosokat készül eladni, akiknek a távozásáról Conte hallani sem akar (elég csak az egyre erősödő Vidal-MU pletykákra, vagy Pogba londoni kiruccanására gondolni).

Az a gyanúnk, a fentiek mindegyike közrejátszik Conte távozásában, ugyanakkor a trigger, a közvetlen kiváltó ok, az utolsó csepp a Buffon szerint is régóta csaknem tele pohárban vélhetően Vidal feltételezett eladása lehet. Az olasz sajtó már tegnap reggel megszellőztette, hogy a délutáni Conte-Agnelli-Marotta-Paratici csúcs egyik fő témája a MU 45 milliós (szerintünk kibaszott alacsony) ajánlata lesz: állítólag a trió meg akarta győzni Contét, hogy Vidal már 27 éves, soha a büdös életben nem fogunk tudni ennyi pénzt kivenni belőle. Miután tavaly nyáron Antonio maradása alapfeltételeként Vidal és Pogba megtartását szabta, el lehet képzelni, hogy ez boríthatta ki végleg a bilit. Vidal 28-án tér vissza a szabadságából, ha addig nem is, akkor biztosan felpöröghetnek körülötte az események. Ha a vezetőség az agyatlan tüzelőgép Guarinnal akarja pótolni az elmúlt 2 szezon talán legfontosabb játékosát, pláne megértjük Contét.

Ugyanakkor az egyik olasz szurkolói oldal egy érdekes felvetéssel szolgált, ami megmagyarázná, miért csuklik el többször Conte hangja a videón. A „közös megegyezéssel” kifejezést a magyar munkajogban is visszatérően használjuk olyan helyzetekben, amikor a munkaadó állítja kész helyzet elé a munkavállalót: vagy aláírod ezt, vagy röpülsz. Lehet, hogy Contét felállították, aminek nem feltétlenül értjük az okait.

Ki lesz az utód?

Na, ettől fosunk igazán. Legyünk realisták: Conte távozásával a tavalyi BL-kiesés és az elég ergyán elbalfaszkodott EL-elődöntő után lelkünk mélyén legtöbben megbarátkoztunk. Nyilvánvalóan több volt a keretben, és bár eltérően ítéltük meg a bukás mértékét, abban egyetértettünk, hogy az európai kupaszereplés a csodálatos bajnoki eredményeket is idézőjelbe tette. A témában született közös májusi posztunkat érdekes most visszaolvasni; nyilvánvalóan tévedtünk, mikor egyöntetűen arra számítottunk, vele kezdjük meg a szezont. Viszont most ez egy éles helyzet, nem holmi ötletelés: meg kell barátkoznunk az utódjával. Májusban többen Montellát és Prandellit választottuk volna; közülük Prandelli pár napja leült a Galatasaray kispadjára, Montella az olasz lapok szerint nincs a pixisben. Viszont Tyler Mancini, én Allegri kinevezésétől ment volna falnak – ehhez képest a firkászok szerint ők a két leginkább valószínű jelölt. A GdS és a Sky egybehangzó infói szerint Allegrivel máris felvettük a kapcsolatot, már a mai nap érkezhet a hivatalos bejelentés. No comment.

Illetve faszt nem comment: bazmeg, bazmeg, bazmeg!!!!4

Amúgy az újságírók a helyzet komolyságának megfelelően erősen bevadultak, és az összes elérhető edzőt bedobták, Tornyi Barnától Del Neriig. Néhány konkrét név, akivel az említetteken kívül valóba találkozhattatok: Mihajlovics, Capello, Spalletti (a calciomercatoweb.it le is hozta a várható csapatát, Vidal nélkül), Montella, Lippi, Guidolin, Carrera, satöbbi. Montellát személy szerint sunáznám, de leginkább Deschampsnak tudnék örülni. Örömmel jönne, a francia szövetség sem feltétlenül tartaná vissza hat ökörrel (tavaly Blanc-t is simán elengedték a PSG-hez), kérdés, hogy egyáltalán Agnellinek megvan-e a telefonszáma. Allegri egyértelműen visszalépés lenne: kifejezetten jó szakember, de nem győztes alkat, és nem egy született vezető.

Ki fog itt játszani?

Ha nem fosnánk az edző személyétől, az amúgy általában számunka érdektelen mercato miatt most már kezdünk kicsit idegesek lenni. Egyrészt a távozók miatt: részben jól haladnak a dolgok (Vucsinics elment, a Q-Toro téma célegyenesben, letisztul a csatársor), ugyanakkor a Vidallal és Pogbával kapcsolatos hírek Conte távozásának függvényében kapásból élesebbnek tűnnek. Másrészt a lehetséges érkezők személye sem nyugtat meg minket: lemaradtunk Sanchezről, Cuadradóval kapcsolatban szintén 40 millák röpködnek, a 28 milla körül veszett drága, de meglátásom szerint erősítést jelentő, 2 napja megbízható hírek szerint tuti érkezőként emlegetett Iturbe sem lesz a miénk (a Roma viheti), ugyanakkor Morata minimum rizikós vétel, a középpályára várható Guarin nem egy kávéház nemhogy Vidallal, de stabilitását tekintve még Marronével sem, és állítólag Conte távozásának fényében Evra annak ellenére információt és időt kért, hogy az átigazolását illetően már mindenben megállapodtak a felek.

Akkor most mi van?

Zűrzavar. Nincs egy darab jó hírünk sem, scusi.