Van akváriumod?

Nincs? Akkor buzi vagy; szeretettel látunk köreinkben. (Fiatalabbak talán nem ismerik a szakállas Hofi-viccet; nekik itt egy kis segítség.) A mi logikánk is hasonló, bár kevésbé vicces. Íme:
– Van interneted?
– Van.
– Akkor nem maradsz le a Juve meccseiről!

458_20100819_2Határtalan és önzetlen szerelemmel szeretjük az olvasóinkat. Nem csak azért, mert rengeteg pénzzel járultok hozzá fényűző életmódunk fenntartásához, hanem azért is, mert minden, amit teszünk, értetek van. Egyszer egy olvasónknak kiszakadt a köldökpiercingje, a Közép-Afrikában gyémántban gazdag területekért háborúzó Tyler a hír hallatán azonnal eldobta a föld-föld rakétái vezérlőpultját, magángépre szállt, hogy személyesen jódozza le a bibis pocit. Egy pofátlanul jóképű olvasónknak tavaly nyáron kigyulladt a Ferrarija, és amíg megérkezett a következő verda, a sóher magyar márkaképviselet helyett Dino biztosította a csereautót és az autóban égett garázsmester pótlására szolgáló személyzetet. (Ebből a sztoriból egyébként egy rövid, de annál szenvedélyesebb viszony lett, bár ez más lapra tartozik.) Mindezt csak azért közöljük, hogy tudjátok, nem dorgálni, inkább terelgetni szeretnénk azokat a tévúton kószáló báránykákat, akik a médiabirodalmunk (blog, facebook, fórum) bármelyik felületén „streamet, valaki?” felkiáltással hozzák a világ tudtára, hogy képtelenek közepes szinten kiigazodni az interweben.

nandi_stadium

Szóval ha van szélessávú interneted, birtokodban van egy közepesen erős PC/Mac/tablet/mobil és okosabb vagy egy ötödikesnél, akkor nem maradhatsz le semmiről. A vason kívül szükséged lesz egy böngészőre, a böngészőn belüli videó-megtekintéshez jellemzően Flash Playerre, bizonyos csatornákhoz pedig olyan kiegészítőkre, mint mondjuk a Sopcast, az Acestream vagy a Streamtorrent. Ezek jellemzően cross platform szoftverek, egy részük mobil eszközökre szánt operációs rendszerre is elérhető. Ha megy a gépeden az xhamster a youtube, már majdnem célegyenesben vagy.

A nemzetközi kupameccseket az UEFA hivatalos oldalán keresztül vásárolt napijeggyel is nézhetjük. Egy BL-meccs ára 2 euró (vélhetően az EL-közvetítések is hasonló áron fognak futni), ezért stabil streamet, angol vagy magyar nyelvű kommentárt, és kimondottan jó minőséget kapunk. A rendszernek két hátránya van: egyrészt Silverlight technológiát használ, ami nem minden operációs rendszer alatt érhető el, másrészt a cookie-kezelésen van még mit finomítani: a fórumunkon korábban többen is jelezték, hogy a megállított vagy nethiba miatt megszakadt streamet nem engedte az UEFA-honlap újraindítani, arra hivatkozva, hogy egy másik gépen már nézzük ugyanezt az adást. Ezzel együtt is javasoljuk a hivatalos utat, a remek minőség és a legalitás pihepuha otthonossága miatt is. Mi elfogadtuk, hogy a neten nem minden van ingyen, sőt, kimondottan szeretünk felvágni azzal, ha valamiért fizetünk.

houseomnomnomViszont ha csórók vagyunk, vagy egyszerűen potyázni akarunk, akkor sincs semmi veszve. Kétféle igyenes streammel lehet találkozni: a legálissal és az illegálissal. A legális közvetítéseket jellemzően fogadóirodák oldalán találod; ezeknek elemi érdekük, hogy az élő fogadások mellé élő videót is szolgáltassanak. A bukik viszont elsősorban a fogadásokra utaznak, ezért teljes képernyős élményt nem nyújtanak (különben mindenki kidobná a videót full screenre, és senki nem tenné meg a tétjeit a következő bedobásra, szögletre, szabálytalanságra). Tehát ha széles vásznú élményre vágysz, chipsszel, sörrel, fotellal, akkor máshol fogsz keresgélni. Az ingyenes streamek döntő többségéről viszont nem árt tudni, hogy a közvetítési jogokért vaskos összegeket tejelő tévétársaságok hozzájárulása nélkül kerülnek ki a netre, tehát illegálisak. Ezért könnyen előfordulhat, hogy a jogtulajdonos gyors reagálásának köszönhetően a meccs közben a hiéna, élősködő jogászok lelövetik a pöpec műsorunkat. Ilyenkor nem szükséges pánikolni, és újabb „streamet, valaki?” felkiáltással reklámozni tehetetlenségünket, hanem keresni kell egy másik, élő csatornát. Mire bárki válaszolna nekünk, addigra úgyis találunk egy dögös linket magunk. Az is előfordulhat, hogy felfedezünk egy kiváló oldalt, elmentjük a kedvencekbe, de egy hét múlva a hűlt helyét találjuk. A linkgyűjtő oldalak – hasonlóan torrent oldalakhoz – sokszor domainről domainre vándorolnak, így érdemes néha frissíteni a könyvjelzőinket, vagy egyszerűen meccs előtt rákeresni az oldal nevére.

vidal-gif

Végezetül néhány konkrét tipp a teljesség igénye nélkül. A mérkőzések előtt legkorábban fél órával érdemes bekészíteni a műsort. Mi általában 5 perccel kezdés előtt állunk rá az anyagra, ekkorra a legtöbb futó stream linkje már elérhető, van miből választani. Érdemes lehet 2-3 linket is megnyitni, a legjobbat nyitva hagyni, a többit leállítani és eltenni talonba, vész esetére. Néhány oldalon feltüntetik a videók bitrátáját; nem ökölszabály, csak általános jellemző, hogy a magasabb bitrátájú anyag jobb minőségű, de ezzel együtt természetesen nagyobb sávszélességet kíván, tehát hajlamosabb lehet megakadni. Mi az orosz ill. ukrán sopcastos streamekre esküszünk, ezek tévére kitolva rendre jobb vizuális élményt adnak, mint a Serie A bajnokikat közvetítő hazai tévécsatorna digitális kábeltévén továbbított jele, és mivel feszes bőrű vén pöcsök vagyunk, akik tanultak ruszkit az isiben, még el is csípünk néhány mondatot. Vjidál, Pjirjló, Bjánúcsi Szergejék szerint is nagy játékosok. A linkeket szolgáltató oldalakat képtelenség felsorolni, viszont van néhány olyan site, amiket figyelmesen böngészve akár egy kirgiz másodosztályú kiesési rangadót is megnézhetünk. A HD minőségű szovjet sopcastos linkeket általában innen lőjük; ennek a spanyol oldalnak nemcsak remek élőműsor-kínálata van, a fórumukról a meccsek után pár órával a teljes mérkőzéseket le lehet tölteni; ez szintén egy csodás linkgyűjtő site; végül egy megbízható, magyar nyelvű, naprakész fórum. Két vándor-site-ot is érdemes lehet meglesni, ők időnként más domainre költöznek, de keresővel mindig meglelhetők: firstrowsports, ill. lshunter a kulcsszavak. És persze a családias hangulatú fórumunkba is érdemes lehet benézni. Rengeteg egyéb forrást lehet még találni, kezdésnek ez talán megteszi.

Fórumunkra érkezett fktgbr hasznos kiegészítése: Aki linuxot kénytelen használni, így nem verheti el a pénzét oprendszerre, annak sem kell teljesen lemondania bankszámláról kiröppenő eurók által okozott semmihez nem fogható megkönnyebülésről. Fizessen az UEFA streamért, de előbb telepítse a wine-t és a pipelight-ot! Már indulhat is a silverlight-os őrület! Hasznos lehet még a böngészőbe valami UserAgent plugin, amivel egy kattintással Windows+IE kombót hazudhatsz azoknak az oldalaknak, akik ezt igénylik. A modern.ie-n a Microsoft letölthetővé tett virtualgép képfájlokat explorerrel.

Ne légy ciki, ne tarhálj streamet! Tiéd a világ, találd föl magad! Sok sikert!

happy-clapping-computer