4-valami

„A formáció lényegtelen” – így szól Allegri igéje. Ezzel együtt a mai egy roppant érdekes mérkőzés lehet, függetlenül a majdani eredménytől: ez a Juventus akár teljesen máshogy is játszhat ahhoz képest, amit megszoktunk. Addig oké, hogy négy védővel állunk fel – de Sturaro mint potenciális jobb szélső? Barza megint jobb hátvéd lesz? Lehet, hogy csak három támadóval próbálkozunk? Ki lesz a harmadik Dybala és Higany mellett? Minek hagytuk ki Lichtit a BL-keretből? Allegri megint kitalálja a tutit a Barcelona ellen? Beharangozó helyett ma inkább találgatásra futja.

Ahogy a facebookon már tegnap jeleztük, a megszokotthoz képest erősen hiányos kerettel megyünk Baszkföldre: a már senkinek sem hiányzó távozókon és az eltiltott Cuadradón kívül egy fél kezdőnyi játékos sérült: Chiellini, Mandzukic és Khedira részei az alapcsapatnak, egy egészséges Marchisio is simán kezdő szint, és ebből a kissé herélt védőállományból könnyen lehet, hogy Höwedes is be tudná magát verekedni a kezdőbe. Höwi egyébként nem sérült, egyszerűen későn csatlakozott a kerethez, és nincs olyan edzettségi állapotban, mint a többiek. Elnézve Higuaint nem értjük, ez mióta jelent problémát Allegrinek, a lényeg, hogy Höwi is otthon maradt. Nézzük tehát, mit tippel a Gazzetta:

Karácsonyfát.

Ilyen felállással piszok régen nem próbálkoztunk. A bajnokságban utoljára a 2014. áprilisban vettük elő ezt a formációt, amikor 8 körrel a vége előtt, kvázi bajnokként elmentünk Parmába lötyögni egyet. A Pereyra és Coman által támogatott Llorente támadó tridentje félelmetes látvány lehetett. Nemzetközi színtéren még régebben játszottunk hasonló felállással: 2010, Európa-liga, Fulham-Juve. Amikor Zaccheroni Candreva-Diego támadó kettőssel kezd Trezeguet mögött, De Cegliével stabilizálja a védelmet 1-2-nél (Camoranesi rovására…), és a padon hagyja Del Pierót egészen addig, amíg már kiesésre nem állunk… Tényleg priceless. Örülünk, hogy azóta jórészt edzők ültek a Juve padján.

Ekkora bakit nem fog tudni elkövetni Allegri, már csak azért sem, mert a legnagyobb balfaszságot már letudta a klub azzal, hogy jobb oldali védőként gyakorlatilag De Sciglio maradt a BL-re az egyetlen olyan emberünk, akinek valóban ez a posztja. Viszont őt még nem építette fel Allegri, ezért feltehetően nem fog kezdeni – így marad az a Barzamackó, akit imádunk, de nem vagyunk meggyőződve arról, hogy tudja majd tartani a tempót akár Dembelével, akár Suarezzel, vagy akár a tavaly még a Milanban önzősködő Deulofeuval. Franc se gondolta volna, de 2017-ben is adódik olyan helyzet, amikor hiányzik Lichti, ó kapitány, kapitányom.

És akkor ott a középpálya. Tolissót azért hagytuk meg a Bayernnek, és azért szórtunk ki nem kevés korpát Bernardeschire és Costára, mert a 4-2-3-1 mellett kötelezte el magát a klub. Erre lelép Bonucci, és borul minden, legfőképp a labda útja a csatárokig. Amit tavaly előre játékban megoldottunk két középpályással és egy hosszú passzokban ritka erős védővel, ahhoz most lehet, hogy még egy középpályást be kell vetni. Viszont az uruguayi Bentancurt hamar lezsíroztuk, Costa elvitte a másik EU-n kívüli helyet, szóval az ideális igazolásnak tűnő Fabinhóról – aki egyébként jobb hátvédként is erősebb, mint bárki a keretünkből – objektív okokból maradtunk le. Matyi meg nem egy nagy passzer, más erősségei vannak. Kényszermegoldásként így Allegri két emberhez nyúlhat: vagy Bentancurhoz, aki az eddigi játékpercei alatt halvérű, nagyon labdabiztos fiúcskának tűnt, vagy Suraróhoz, aki idegenben stabilitást adhatna a védekezésnek, feltéve, hogy nem szórja el a labdát a 16-os előterében. Bekúr játszatása húsos Allegri-golyókat feltételezne, én nagyon örülnék neki akkor is, ha egy esetleges gyengébb játék esetén az agyatlan olasz sajtó tutira nekimenne Bentancurnak. Támogatunk, Rodrigo!

Elől nincs túl sok kérdés, nagyon valószínű, hogy a BL-ben rutinosabb Costát dobja be Allegri. Újabb brazilunk egyelőre cukinak tűnik, bár kissé agyatlan játékos benyomását kelti. Erről Max is megemlékezett a hétvégi mérkőzés után, amikor valami olyasmit mondott, hogy Douglas Costának ki kell tanulni az olasz focit, ahol a kisebb csapatok is intelligensen zárják a területet. Magyarul: hülye vagy még ehhez, fiam, de majd eccő belejössz.

Talán egy nagyobb, nem olasz csapat ellen több terület nyílik Costának? Este kiderül!

Forza Juve!!!4!4!!!