The number of the be(a)st

Amikor a tavalyi bajnokságot értékeltem, a következőt írtam: “Az 1930-35 közötti Quinquennio d’oro után újra öt scudettót nyertünk, de ezúttal más a helyzet: akkor az utolsó bajnoki címnél lehetett érezni, hogy lezárult egy korszak. A következő bajnokságban a Juve csak 5. lett, és az 1949-50-es bajnokságig nem is sikerült újra elsőnek lennie. Most gyökeresen más a helyzet: az átmeneti évben is behúztuk a bajnokságot, sokkal jobb anyagi helyzetben van a klub, mint a versenytársak, a csapat tele van fiatal, vagy éppen ideális korban lévő klasszissal, vagy magas szinten teljesítő veteránnal. Azaz ma komoly esély van arra, hogy a sorozat tovább folytatódik.” Hát folytatódott!A Crotone ellen Allegri nagyjából a legerősebb csapatát küldte fel, és ha nem is 100%-os koncentrációval, de a Juve simán hozta a meccset. Mondjuk, amikor Dybala a második egymás követő meccsen nem kapta meg a teljesen egyértelmű büntetőt, akkor bennem is felbukkant egy pillanatra a Darti által hangoztatott kétség: mi van, ha a vendégek mondjuk egy kontrából betalálnak, mi meg bociszemekkel nézünk, hogy de hát az ott korábban tizenegyes vót, spori, basszameg az anyját, kéremalássan. Aztán persze nem volt probléma, mindenki látta; Dybala behegesztett egy szabit, a gólbíró és Alex Sandro összehozták a harmadikat, voltak elég tetszetős támadásaink is. Mondjuk Piggy annyira látványosan szenved, hogy innen egyértelmű, hogy neki kell eldönteni a BL döntőt. Meg Benatia sem volt túlzottan magabiztos, kis túlzással több szabálytalansága volt, mint szabályos szerelése – ami egy kiesőjelölt ellen nem annyira számít jó dolognak. A Crotone amúgy megérdemelné, hogy bennmaradjon, de nem lesz könnyű dolguk, bár a jövő heti ellenfelük, a Lazio mintha kicsit megzuhant volna a végére.

Szóval egymás után hatodszor nyertük meg a scudetto pajzsot, ráadásul harmadszor lett meg a hazai dupla. Mindez úgy, hogy az idei Juve elsősorban Európára lett összerakva. Allegri nem véletlen mondta az ősszel, hogy márciustól áll majd össze igazán a csapat: ebben is igaza volt, hogy takarodna már. Lehet, hogy a pontkülönbség nem ezt mutatja, de szerintem nagyon simán nyertük meg a bajnokságot. A saját lazázásunk, mondjuk ki, néha nagyképűsködésünk miatt ugyan voltak nehéz meccseink, és persze vereségeink, de én semmilyen igazságtartalmat nem látok azokban a hangzatos nyilatkozatokban, miszerint mondjuk a Napoli közelebb került volna a Juventushoz. Én úgy gondolom, valószínűleg valamelyik kínai pénzen felhizlalt milánói klub nagyobb eséllyel előz majd meg minket a jövőben, mint az idei dobogósok. Érdekes dilemma egyébként, hogy mit akarjon az ember: erősödjenek a versenytársak, mert az jó az egész olasz focinak, vagy szarjuk le, mi így is ott vagyunk Európa élmezőnyében? Persze rövid távon az utóbbi a jó, gondoljunk csak az idén is rekordot döntő BL-ből származó bevételeinkre, amiben jelentős része van a Roma korai kiesésének. Ugyanakkor az erősebb verseny jót tenne a Juventusnak is. A hírek alapján Milánóban nagy terveket szőnek, nagy igazolásokról, sok-sok elköltendő euróról beszélnek.

Na de beszéljünk a saját csapatunkról: az egyes újságok, weboldalak sorra jönnek ki az értékelésekkel, hogy ki volt az idény legjobbja. A szurkolók amúgy Higuaint szavazták meg, és nem is érdemtelenül, de Buffon, Chiellini, Sandro, vagy Mandzukic is kiemelkedőt nyújtott. Piggynél mindenképp kiemelendő, hogy amellett, hogy rengeteg gólt lőtt, csapatjátékos is volt: Dybala sérülésekor zokszó nélkül játszott seconda puntát, és sokkal kevesebbet reklamált, mint a korábbi csapatában.

Egy dolog még említést érdemel: az a döbbenetes taktikai flexibilitás, amivel a Juve rendelkezik, és ahogy az egyes játékosok alkalmazkodnak az Allegri által kért szerephez. Persze Mandzukic a legnyilvánvalóbb példa minderre, de Barzagli is elkarcolgat jobbhátvédben, Alves meg támadó szélsőként. Nem tudom, van-e taktikailag felkészültebb edző a nemzetközi élmezőnyben, mint Allegri, de úgy tűnik, mindig kitalál valamit, és az ötletei működnek is.

Persze fogjuk mi még részletesebben is értékelni az idényt, lesz még miről írnunk. Most már mindenki szeme előtt a cardiffi döntő lebeg, mindent ennek fényében értelmezünk: azt, hogy Sandro és Alves hibátlan formában vannak, hogy Dybala pörgősnek és frissnek tűnik, hogy Cuadrado mintha kifelé tartana a gödörből, hogy Mandzukic továbbra is elpusztíthatatlan és így tovább. Bolognában egy igazából nem sok téttel bíró meccset játszunk még a jövő héten, ami valószínűleg nem is nagyon érdekel majd senkit. A mieink nyilván nem teszik oda magukat különösebben, láttuk például az Atalanta ellen, hogy mi van akkor, ha egy sokkal fontosabb cél lebeg a játékosok szeme előtt, mint az aznapi bajnoki. A lényeg, hogy sérülések nélkül megússzuk az utolsó fordulót.

 • Pingback: The number of the be(a)st | Zongoracipelő()

 • humorpalanta

  Nem igaz, hogy nem ítélik meg azokat a 11-eseket, csak éppenséggel a Roma kapja ! 😛
  A legjobb idén egyébként :

  – Buffon volt, mert hihetetlen, hogy valaki 39 éves korában ilyen kitűnő legyen, s hogy ennyi éven át egyre csak jobb és jobb legyen, mint az igazi, jófajta bor!
  – Neto volt, mert habár csak beugróként szerepelt, azt sem folyamatosan, s nem tökéletesen, de pont annyira volt jó, amennyire kellett, s mi, ha nem ez jellemző az olaszokra, amellyel őmaga is tiszteletbeli olasszá érett!
  – Chiellini volt, mert King-Kong elpusztíthatatlan, s habár Gigi a Szuperman, de Chiellini az, aki egy száguldó vonat elé is odavetné magát a csapatért!
  – Bonucci volt, mert a legaljáról indult, túl annyi megaláztatáson és kritikán, egy olyan hihetetlen képességű és multifunkcionális védővé érett, miközben a magánéletében is mennyi mindennel meg kellett és kell birkóznia, hát mutassatok még egy embert, aki ekkora utat járt be és ilyen csodálatos ember és kitűnő focista tudott maradni!
  – Barzagli volt, mert habár többször is leírták, s idén végül elég sokszor nem is került be a kezdőbe, s már eléggé sok sérülést is sikerült összeszednie, ezeknek az ellenére akármikor be lehet löknie a pokol bugyrai elé, tanári és tűpontos játékot fog mutatni, mint egy igazi professzor, akit a kor csak azért látogat meg, hogy üdvözölje!
  – Lichtsteiner volt, mert a dacos, örökké nyughatatlan, mindenen keresztülrobogó óriási és nyílt személyiséggel megáldott védő szó nélkül eltűrte a mellőzést, s mikor kellett, az utolsó lehelletéig odavetette magát a pályára!
  – Dani Alves volt, mert Barcelonában már többször is leírták, egész karrierjén keresztül kritizálták, hogy igazából nem is védő, védekezni nem tud, mindig elkésik, s taktikai hozzáértése nincs, fél év alatt bebizonyította, hogy mindenki hülye, aki ezt írta, s akkora munkát rakott le az asztalra, amitől az kettétört és elnézést kért a létezésért!
  – Alex Sandro volt, mert minden egyes alkalommal, mikor nem volt a pályán, egy lyuk tátongott a helyén, védőmunkája, elfutásai, s legvégül beadásai olyan fontos részét képezik a Juventus taktikájának, hogy felbillen minden egyes alkalommal, amikor nincs ott, s mi, ha nem ez mutatja egy igazi teljesítmény értékét!
  – Khedira volt, mert hiába bizonyította újra és újra, hogy a legjobbak közé tartozik, az emberek soha nem akarták neki elhinni, de itt is megmutatta, hogy a teljesítménye egy másik bajnokságban, egy másik felállásban, egy másik taktikában is megállja a helyét újra és újra!
  – Pjanic volt, mert szabadrúgásai és indításai minden egyes alkalommal magában hordozzák a gólveszélyt, a pálya minden területén!
  – Marchisio volt, mert minden egyes Juventino lelkét megdobogtatta, s mindannyiunk jelenlétét képviselte az ünnepléskor, mikor végigsírta az egészet, s ez, EZ mutatja igazán, hogy mennyire is hozzánk tartozik, a családhoz, mindannyiunk asztalához, nem hiszem, hogy létezik ember a Földön, aki visszautasítaná, ha vele szeretne ebédelni, s ez az emberi nagyság az, ami kiemeli a többiek közül, s idén is a legjobbá emelte!
  – Mandzukic volt, mondjuk ki egyszerűen, nincs még egy játékos, aki ennyi munkát fektetett volna ebbe az idénybe, mint ő, s ekkora lelkesedéssel robotolta volna végig a szezont, s a gépezet csendes részeként adta volna hozzá a magáét, szó nélkül, ellenállás nélkül, fáradtság és fájdalom nélkül!
  – Dybala volt, mert a kis argentin egy újabb pozícióban is bebizonyította, hogy egy igazi világklasszis játékos, szavakat sem kell rá fecsérelni, hiszen még éppen csak kezd belejönni és máris féli a világ!
  – Cuadrado volt, a bongyor, mert olyan sebességet és emellett technikai képességet visz a csapat jobb oldalába, amelyet a világon nagyon kevesen tudnak, miközben a legnehezebb helyzetekben, csak akkor lő gólt, amikor az a legfontosabb!
  – Higuain volt, a zsíros, aki mindenkit megcáfolva bizonyította, hogy nem egy egoista, öntelt senkiházi, aki csak kiscsapatok ellen tud jól szerepelni, s csapatmunkára képtelen, hiszen minden egyes kritikát megcáfolva röpítette a csapatot végig a bajnokságon!

  • bombahoppa

   Te nevezhetnéd magad újságírónak?

  • C.

   És Padoin? Ő már nem is számít? El is felejtjük végleg? Szomorú vagyok 🙁

  • Nem értem

   Mármint Pideon?

  • C.

   És Stuani. Pedig kihagyhatatlan elem ő is.

  • Nem értem

   Csak hogy a mieinkről beszéljünk, nyilván ő is.

  • Norn_iron

   Hernanes, aki vakmerően eligazolt februárban, hogy Lavezzivel és Gervinhoval együtt tanulmányozhassák Mao Vörös Könyvét!

  • humorpalanta

   Gervinho-val? Akkor Hernanesnek már lement a függöny! 😀 😛
   https://img.memecdn.com/gervinho_o_1134302.jpg

  • Gyurexx

   ah, ez kérem hülyeség!
   idén a legjobb egyértelműen bombahoppa!

  • humorpalanta

   Én rá szavaztam volna, ha lett volna szavazás 😀

 • Bodnar Daniel

  Őrületes mázli volt ez a meccs. Ki tudja mi lett volna, ha a Crotone már nem a Seria B-re koncentrál…

 • Mandzukic az Év Játékosa és kész

 • Enslaver

  Végre leigazoltuk Cuadradót, így talán most már jövőre BL esélyesek leszünk.

 • daneeka35

  Bréking! Mijatovic szerint nem volt les a 98-as döntőn lőtt gólja.

 • Enslaver

  Az EL-t be kell áldozni a BL-ért, mert az a legfontosabb, úgyhogy remélhetőleg Pogba ma pihenőt kap. Nem lenne jó, ha kihagyná a Real Socieadad elleni döntőt.

  • Jumpman23

   azért én örülök, hogy nem Mourinho az edzőnk

 • atis123Juve

  Nem azért, de szerintem ha Buffon játszik, a ezt a két gólnak nevezett valamit simán fogta volna. Nem értem Ranieri miért pihentette.

 • Babicz Tamás
  • Balázs Székely

   bezzeg, ha Muntari fejese bemegy… persze erről is a sörhabos Allegri tehet. TAKARODJON!!!4

  • daneeka35

   Igazán jó mérőmókus lesz neki a Milan. Remélem már a héten lelép az Atleticóból…

  • Juventino

   Ehhez már igazán csak gratulálni tudok Morcosnak. Ő szeretett volna a Juventusban maradni, de az sem baj, hogy a Real visszavitte, mert mindig is ott akart játszani, Madrid az igazi otthona. Erre most visszatérne a csizmába a Milanhoz… Remélem, Donnarumma is vigasztalgatja majd, ha sír mellette a masszázsasztalon.

 • Juventino

  Ebből is látszik, hogy “az egyes újságok, weboldalak” nem értenek semmihez. A szezon játékosa egyértelműen Pogba, ő már európai kupát is nyert idén, gólt lőtt a döntőben, sőt, triplázott is, miközben Higuaín még nem. Sőt, a francia több pénzbe is került, úgyhogy Piggy csak szerény második lehet.

 • Jumpman23

  Valaki a Bianconeri Facebook oldalán mindenféle baljós előjelekkel trollkodik. Én szívesebben látnék ujra síró Ronaldos képeket. Cardiffban még nem ríkattuk meg. Hátha most sikerül. Aztan készítünk egy térképet azokkal a városokkal, ahol Juventus játékosok miatt kellett csalódottan elhagynia a pályát. 😉 (egyébként fantasztikus játékosnak tartom, jo lenne ujra legyőzni őket.)

  • Konrád Mészáros

   Létezik még a Bianconeri fb oldal? Nekem eltűnt kb. fél éve, hiába írom be a keresőbe, nem találom. Én arra gyanakodtam, hogy áthelyezték egy külön facebookra, mivel köztudottan a csaló Juventusnak is külön bajnokságban kéne indulnia!!!!44!!4
   De most komolyan létezik még a fb oldal?

  • Del Pirlo

   Mintha pár hónapja azt irták volna hasonló kommentre a fiukák, hogy letiltották a külföldről elérést.

  • atis123Juve

   Igen, nekem En is hasonlot kerdeztem, Darti irta, hogy le kellett tiltani az elerest, mert mindenfele gyanus arab arasztotta el az oldalt.

 • bombahoppa

  Most már bajnokok vagyunk, vagy hétfőn még fél szemmel néznem kell a Róma meccset?

  • daneeka35

   Most már vége az idénynek. A következő tétmeccs a szuperkupa lesz az izé ellen.

 • Jumpman23

  Mr. Bean betalált!

 • Juventino

  Antonio kontár. Már megint nem sikerült neki a hazai dupla a bemutatkozó idényében. A végén még kiderül, hogy Allegri a jobb edző…

 • atis123Juve

  Jön valaki legalább Cardiffba? Nekem jegyem nincs, de leutazom.

  • bombahoppa

   Hogy utazod le a jegyed, ha nincs?!

  • atis123Juve

   A vonatra lesz 🙂

  • Preference

   Az jó túra.Ha Calais-nál szállsz meg csomót spórolhatsz a szálláson….

  • atis123Juve

   Szállásra nem költök. Én itt élek Wakefieldben. Ez Leeds mellett van. Aznap le, másnap haza.

  • C.

   Én meg itt Kerkaszentkirályon. Ez Tornyiszentmiklós mellett van. Megúszhatom szállásdíj nélkül?

  • atis123Juve

   Hmm, a ki nem szarja le hosszabban 😉

  • Babicz Tamás

   Nem tudom mennyire lehet reklámozni, de a JCH elvileg megy.

  • Malloy

   Mi két éve kimentünk Berlinbe. Jegyet nem sikerült venni (2000EUr-ért sem lehetett venni). Kivetítő pedig nem volt, így egy kocsma kerthelyiségében néztük a döntőt! 🙂

 • Juventino

  Most akkor megnyerjük a BL-t?

  • bombahoppa

   Megnyertük mi már azt.

 • Jose

  Így írnak a madridisták blogján a Juventusról. Szabad ilyet????

  http://realmadridcf.reblog.hu/az-oriassa-nott-juventus

  • Jumpman23

   az semmi, a Juve-blogon egyenesen nagyonjoógábor szokott posztolni.
   egyébként lesz pózváltás is, Ti is írtok ide a Madridról?

  • Jose

   Nem árulhatok el semmit, de ennek a mondatnak az első szava tőmondatként is megállja a helyét. 🙂

  • Juventino

   Mi az, hogy divat lett köpködni Contét? Ki mer ilyet tenni?! Azonnal szappannal mosni ki a száját!

   Ha idén megnyerjük a BL-t és jövőre megvédjük a címet, akkor sem fogok úgy kötődni Allegrihez, mint Antonio apánkhoz. Conte Juventusa nélkül el sem jutottunk volna idáig, ebben szinte teljesen biztos vagyok. Lehet, hogy Max taktikailag, rugalmasságban és az európai színteret illetően némileg Conte előtt jár, de nincs meg benne az a spirito és juventino-esszencia, ami a klub újbóli felvirágoztatásához kellett. Azt meg sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha Conte rendelkezésére áll 120 millió euró és a tulajdonosi szándék a szintlépésre 2014-ben.

  • humorpalanta

   Nem lesz habostorta, reméljük.
   Amúgy ideje lenne, hogy végre egyszer a mi javunkra csaljon el bíró egy BL-döntőt! 😀

  • Tonhalacska

   Én megértem, hogy Realnak blogolni munka, sőt… hasonlataim is lennének, hogy milyen is lehet az. De Benito itt a Bianka blogon nem dolgozik, csak nyalogatja a saját Maslow piramisa csúcsának hegyét.

  • bombahoppa

   szerintem te nem bányamérnök szakra jártál a kocsma mellett

 • atis123Juve
 • Enslaver

  Engem teljesen hidegen hagy, hogy ki nyeri idén a BL-t, csak lehetőleg ne a Real, mert tavaly is ők nyertek.

  • daneeka35

   Az utóbbi években már nem követem a bl-t. Kivel fog játszani a Real? Megint clásico lesz a döntőn?

  • Enslaver

   Nem, idén a Vasast 11-esekkel búcsúztató Fradival játszanak.

 • CM8

  Most akkor Nedved játszhat a döntőben, vagy nem?

  • Enslaver

   A 8 éve tartó eltiltása most fog lejárni, úgyhogy elvileg játszhat majd.

 • Jumpman23

  Allianz Stadium-ra keresztelik a Juve-stadiont. Ezzel gondolom nem kevés elkölthető pénzt is kapunk. Azt hiszem, megint szintet lép a klub, nagyon kíváncsi vagyok, hogy alakul a közeljövő. Nem gondolom, hogy fenekestül forgatnánk majd fel a keretet – BL-eredménytől függetlenül – de mélyíteni fog kelleni a kereten.

  • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

   Tudtommal Lewa, D.Costa és Vidal is az Allianzban játszik. Így kell okosan igazolni, három ilyen klasszist szereztünk pillanatok alatt. Most akkor lesz dolga a pálya gondozójának, mert egyik héten mi játsznuk rajta, a másikon meg a Bayern. Bár így jobban meggondolva, nem is biztos, hogy jó nekünk, hogy egy leterhelt Vidalt kapunk vissza. Hiszen ugye ahogy a mondás is tartja: közös Vidalnak zsugorodott a mája.

  • consminor

   Elvileg ez a zsé a Sportfive céget illeti. A stadion építésekor 75 millát adtak, cserébe a névhasználati jogért 2023-ig. Flies away