Mercatós agymenés nyárelőre

A bajnokság eldőlt (aki még nem tette, gyorsan olvassa vissza Bencsibébi utóbbi posztjait), a kupáról egyelőre nem aktuális beszélgetni, viszont máris dübörög a mercato, sőt, már az első nyári igazolást le is tudta a Juventus, ezért érdemes pár szót váltani arról, mi vár ránk a következő idény elejéig. Alapvetően két dolgot tisztázzunk, mielőtt belevágunk. Egyrészt Beppe Marotta, aki a nyilatkozatait tekintve Moggi gyökeres ellentéte, múlt héten elmondta: nem fogunk nyáron nagy nevet igazolni, megpróbáljuk egyben tartani a keretet, a középpályán lesz szükség némi változtatásra. Másrészt:

Ennek fényében posztonként végigszaladunk a kereten és a várható mozgásokon.

Kapusok – jelenlegi állomány: Buffon, Neto, Rubinho

Ez gyors lesz: Buffonban még van további 30-40 év, ezért a kevés lehetőségtől frusztrált Neto vélhetően menne, legalább hoz kis plusvalenzát a konyhára. A brazil helyére egyre erősödő pletykák szerint érkezhet a PSG-ből kiszorult Sirigu, akinek szinte tökmindegy, melyik padot rohasztja. Rubinhót, akinek több bajnoki címe van, mint torinói meccse, nem fogjuk előléptetni; hamarosan lejár a szerződése, helyére vélhetően végleg a felnőtt kerethez kerülhet Audero, a primavera kapusa. És persze nem kizárt, hogy Beppe fog egy Netóhoz hasonló halat a zavarosban.

Ősztől várható: Buffon, Sirigu, Audero

Védelem – Bonucci, Barzagli, Chiellini, Rugani, Evra, Caceres, Alex Sandro, Lichtsteiner

mercato05Egy dolog teljesen biztosnak tűnik: Caceres szerződését hagyja lejárni a klub, az Ingyán mehet, amerre lát. Martintól szívem szerint dedikált posztsorozatban köszönnénk el, annyira hozzánk nőtt, ugyanakkor érthető, hogy egy örökké sérült játékost luxus megtartani. Az elválást könnyíti, hogy az ügynökén keresztül állítólag Caceres még béremelést is kért volna a hosszabbítás feltételéül, bruhaha. Ha lehet hinni a pletykáknak, bár hívta a Napoli is, gyakorlatilag mindenben megállapodott a Romával. Bölcs döntés, így legalább nem penetráns szemétszagban aszalódva fogja koptatni a padot, és talán kevesebbszer zsebelik ki a saját csapata szurkolói.

Caceres kiválása már csak azért is (volt már idén is) kritikus veszteség, mert egy alsó hangon erős közepes színvonalon 5 poszton (LB, RB, CB, LWB, RWB) is elpötyögő, univerzális védőt veszítünk vele. Ilyen a piacon nincs. Ezzel együtt nagy mozgás nem várható a védelemben: a lejáró szerződésű két öreg, Barza és Evra kapnak még 1-1 évet, hozunk valakit Lichti mellé jobb szélre, esetleg Beppe elhozza Benatiát kölcsönbe, és ezt a csapatrészt ki is végeztük. Ez a valaki egyébként a pletykák szerint vagy Vrsaljko, vagy Widmer lehet. Mind a Sassuolo, mind az Udinese vezetésével elég jó viszonyt ápol a Juve, a két játékos is hasonló képességű, így a pénzügyi konstrukció dönthet a kettő közül. Ja, és a legfrissebb zörgetett haraszt: Allegri csípi De Scigliót, akinek 2 éve nem volt korrekt meccse; ebből vagy Pirlo-szerű feltámadás, vagy Lucio-féle lankadt lófasz lenne. Két éve még mi is a legnagyobb szélsővédő-tehetségek között emlegettük a fiút, de most nem biztos, hogy kíváncsiak vagyunk rá, mi sülne ki belőle. Nedves álmaimban Bruno Peres, illetve a monacós Fabinho térnek vissza, az ő érkezésüknek jelenleg nincs realitása.

Ősztől várható: Bonucci, Barzagli, Chiellini, Rugani, Evra, Alex Sandro, Lichtsteiner, ???

Középpálya – Pogba, Marchisio, Khedira, Pereyra, Asamoah, Sturaro, Hernanes, Lemina, Padoin

Marotta szerint ezen a területen várható némi átszervezés, amit elsősorban Marchisio szerencsétlen sérülése indokol. A felépülését 5-6 hónaposra becsülő jóslatok is erősen optimisták: hozzá hasonló műtéten esett át a szinte 2 éve lábadozó, jóval fiatalabb Strootman, a térdével évek óta folyamatosan nyűglődő Giuseppe Rossi, a Monacóban megsérülő, azóta használhatatlan, sérülékeny Falcao – ugyanakkor többen (pl. Del Piero, Shearer, van Nistelrooy, Khedira, Azpilicueta, stb) visszatértek a szalagszakadásuk után, és ha nem is hozták a sérülés előtti önmagukat, képesek voltak magas színvonalon teljesíteni. Legyünk őszinték magunkhoz, nem csak időszakos helyettest keresünk: nem biztos, hogy Marchisio még valaha fogja tudni vállalni azt a kulimelót, ami rengeteg futással jár a pálya közepén. Ráadásul ezt a csapatrészt egész évben tizedelték sérülések: Pogbán kívül mindenki hagyott ki rövidebb-hosszabb periódust. A játékpercek alapján így néz ki a középpályás bajnoki TOP3: Pogba 2928, Marchisio 1931, Khedira 1542. Más nem is jutott 1000 perc fölé – miközben az év nagy részében jegelt, csak Chiellini sérülése miatt bedobott Rugani is már 1161 percnél jár…

Lehetne még reszelgetni a fingot a nyilvánvaló fölött, a lényeg, hogy mindenképp muszáj megerősíteni ezt a csapatrészt. Nem véletlen, hogy az első idei igazolás is a középpályához köthető: a Juventus élt az április 30-ig lehívható opcióval, és megvette a Marseille-től Leminát. Örülünk neki, amikor egészséges volt a fiúcska, egy korrekt fizikumú, jól passzoló, erőszakos, higgadt játékos benyomását keltette, és emellett még gólokat is szerzett. A tegnapi tét nélküli fostenger partján is ő volt az egyetlen halványan pislákoló fárosz, én látom benne a jövő Vidalját, csak épp kevesebb góllal, térdsérüléssel és ittas vezetéssel.

mercato04Ebbe a csapatrészbe a következő komoly igazolás André Gomes lehet, akit Valenciából, vagy akár az EL-elődöntőbeli Benficából (lásd balra) is ismerhetünk. Fiatal, magas, jóképű portugál csávó, akit ha hunyorítva nézünk, úgy passzol messzire, mint Pirlo, jól tartja meg kis területen a labdát, képes kicselezni egy rárontó védőt, so-so a védekezésből is kiveszi a részét, és hétvégén csodás gólt csavart a Real ellen. Papíron tud registát, mezzalát is játszani, sőt, vész esetén trequartistaként is bedobható. Teljesen ellentmondásos összegek röpködnek vele kapcsolatban, 25-től 65 milláig bármit hallani, csak az tűnik biztosnak, hogy a Juve érdeklődése valós. A sorsát befolyásolhatja, hogy a szintén potenciális vevő Man.Utd bejut-e egyáltalán bármelyik nemzetközi kupába, és ha igen, melyikbe, illetve az, hogy az ügynöke, Jorge Mendes fel tud-e számára hajtani erősebb ajánlatot, mint amivel Marotta készül. Nekünk mindenesetre papíron a Khedira, Gomes, Pogba, majd téltől a Gomes, Marchisio, Pogba belső trió is elég szexinek tűnik. Azt azért tegyük hozzá, hogy pont az ilyen agyonhype-olt, rendkívül keresett játékosokat nem mi szoktuk leigazolni, és Mendessel is utoljára Tiago ügyében tudtunk megegyezni. A srác kivásárlási ára 150 millió euró, ezt nyilván nem tudja senkiből kipréselni a Valencia, viszont muszáj eladniuk néhány játékosukat, és közülük is Gomesért várhatják a legtöbb suskát. Azt biztosra vesszük, hogy amennyiben a Valencia licitháborút szeretne kirobbantani, Beppe lesz az első, aki hátat fordít a spanyoloknak. Ha Gomes nem jön össze (ami igazából papírforma lenne, ő inkább az Alexis Sanchez, Cavani, Götze kategória, Beppe meg szeret a második vonalból igazolni), akkor az empolis Zieliński vagy a bolognai Diawara lehetnek a reálisabb célpontok. Egyikőjük sem olyan ügyes, mint Gomes, inkább más skillekkel rendelkeznek: a lengyel kicsit feljebb játszik, mindkét lábát használja, jól cselez és védekezni sem lusta, míg a guineai krinolinfaszú kölyök inkább egy csiszolatlan emberevő, akár egy sérülése előtti Asamoah.

A hétvégén kapta fel a sajtó Pjanic nevét: neki házon belül három rajongója is van Allegri, Marotta és Paratici személyében, ráadásul viszonylag elérhető, 38 millás kivásárlási ára van. A bajnokság egyik legjobb középpályásáról beszélünk, nyilván beférne hozzánk is (bazmeg, Pjanic és Pogba egy csapatban, máris bizsereg), de a helyzetet bonyolítja, hogy a Roma is meg akarja tartani, és ez a 38 milliós fix ár is illatos sajttálként vonzza az angol, német klubokat.

A kimenő oldalon nem tudunk semmi biztosat. Állítólag Hernanesnek Kínából vannak ajánlatai (a múlt hétvégi gólja megdobhatta az árát, azt a szaltót elég ügyesen meg lehet marketingelni), Khedirát a Bayern vinné (nem fogjuk adni), Padoin már februárban hosszabbított. A Győzi, Kwadcsi, Sturaro hármasról semmi hír; azt tippeljük, közülük maximum ketten maradnak. Kwadcsinak egy év van hátra a szerződéséből, nem lenne meglepő, ha tőle búcsúznánk elsőként. Sturaro hasznos kiegészítő ember, látszólag meg is elégedett ezzel a szerepével, viszont a PL-ből őt is keresik – ahogy Pereyrát is, akiért néhány brit pletykalap szerint a West Ham nem sajnálna 14-15 millió eurót. Az kevés lesz, de induló licitnek elmegy. Még egy lehetséges érkező, akinek a nevét legszívesebben csak betűnként szórtam volna szét a posztban: Montolivo szerződése perceken belül lejár, a picsába már. Akkor már maradjon Hernyó…

mercato03

Említsük meg Rolando Mandragorát, akit télen vettünk Genovából, és egyből küldtük vissza Pescarába, ahol gyakorlatilag az egész szezont töltötte. Ő lehet a következő nagy fogásunk, il nuovo Verratti, aki sajnos a Pescara egyik utolsó bajnokiján a lábközépcsontját törte. Többen azt várták tőle, hogy már idén ősszel ő helyettesítheti Marchisiót – a 3-4 hónapos felépülési idő miatt ez most biztosan elmarad.

Ki ne hagyjuk a 100 millás kérdést: Pogba marad, oszoljanak, nincs itt semmiféle látnivaló.

Ősztől várható: Pogba, Marchisio, Khedira, Lemina, Padoin, Mandragora, ???

Támadósor – Dybala, Morata, Cuadrado, Mandzukic, Zaza

Duplán sírunk. Borítékolható, hogy Cuadradót Conte Londongrádban szeretné látni a nyári felkészülés első napjától, ami szintén felvet egy Caceres-féle problémát: sokoldalú, ráadásul meccsek eldöntésére is képes embert veszítünk, akit kutya nehéz lesz helyettesíteni. Én egyedül Bruno Peresben látnám a lehetőséget, hogy direktben lehozza Puli éves hozzájárulását a közöshöz, de ő annyira piacképes, és Cairo annyira rühelli a Juventust, hogy erről álmodni sem merünk. A másik távozó Morata lesz, a legtöbb szakértő biztosra veszi, hogy a Real él a rá vonatkozó visszavásárlási opcióval. Morata a bajnokságban alulteljesít, a BL-ben viszont már olyan csapatoknak lőtt gólt, mint a Barcelona, a Bayern, a Real, vagy mondjuk a City és a Dortmund. Erre mondják, hogy clutch player – a komoly téttel bíró meccseken teljesít igazán jól. Persze mondhatjuk, hogy a BL-ben előszeretettel játszunk kontrára, ami kedvez Moratának, de jövőre is valószínű ez lenne a helyzet, Alvarónak még évekig hasznát vehetjük. Számomra az ő maradása felérne egy sztárigazolással. Ja, és hogy duplán utálhassuk a nyáron Contét: angol hírek szerint klublegendánk visszavásároltatná Moratát a Reallal, hogy aztán a Cselszkihez vigye. Nem nagyon látjuk Morientest egy BL-foci nélkül lötyögő csapatban, de tapasztaltunk már cifrábbakat is, például ahogy Darti szétrepeszti a legtapasztaltabb hímringyókat, azt mindenkinek látni kellene.

mercato01

A lehetséges érkezők nem is direktben helyettesítenék a távozókat. Cuadrado és Morata is rendelkezik speciális, 1-1 emberben ritkán előforduló skillekkel, ezért valószínűbb, hogy az érkezők karakteréhez igazítja majd Allegri a csapatjátékot. Berardit több olasz forrás szerint is behúzzuk, rá 25 millás opciónk van – legalábbis addig úgy tudtuk, amíg a Sasol elnöke elő nem állt azzal, hogy ez „csak” egy gentlemen’s agreement, amit ő magasról és szagosan, a legmagasabb licit nyer, szevasztok. Careful, öreg, így nem lesztek sokáig fiókcsapat. Berardinál részben pótolhatná Cuadrado széljátékát, azzal együtt, hogy védekezésre teljesen alkalmatlan, tehát 3-5-2-ben nem fog nekünk wingbacket játszani, illetve el tudjuk képzelni prima és seconda puntaként is. Fiatal, olasz, iszonyú tehetséges, csak a fejét kell gatyába rázni. Cavani neve is ismét előkerült, nem érzi jól magát Párizsban, de gyanús, hogy az ő fizetését nem szeretnénk vállalni. Próbálj ne röhögni: a spanyol sajtó az utóbbi hetekben bedobta James Rodriguez  és Isco nevét is, akiket Zidane nem használ. Ilyen hírekkel lesznek tele az európai lapok nyár végéig.

Lehet, hogy csak augusztus végén dől el az egykori Juve Primavera, jelenleg Pescara játékos Gianluca Lapadula sorsa, aki 26 éves korára talált magára, és a B-ligában 24 gólnál, 10 asszisztnál jár. Őt esetleg a kevés játéklehetőség miatt feszt elégedetlen, több angol ajánlattal rendelkező Zazayeta helyén tudnánk elképzelni, egyébként vélhetően megvesszük, és kölcsönadjuk a későbbi plusvalenza reményében. Szintén vészmegoldás lehet a marseille-i Batshuayi, akiről Marottáék a Lemina-biznyák alkalmával tárgyalhattak, sőt, akire talán opciót is szereztünk. Az ő árát esetleg Islával tudnánk csökkenteni, khm-khmmm…

Bónusz matéria: Gabriel Jesus! Most szarsz be:

19 éves, bődületes tehetség, de nem nekünk találták ki: a szerződésében 40 millás kivásárlási ár van, _kivéve, ha a MU-Real-Barca-P$G-Bayern ötösből kéri valaki a srácot, mert akkor mindössze 24 milláért az övé lehet. Bedobták a csalit a pénzügyileg legcombosabb kluboknak, valamelyik csak benyalja. Egyébként már jártak Torinóban a képviselői, Paratici biztos fasza kávét főzetett nekik, de az a gyanúnk, ez a Neymar-utód jútúbhíró poszterfiú sem lesz a miénk.

Ősztől várható: Dybala, Mandzukic, Berardi, ???

Valahogy így állunk tehát. Az idei szezonhoz képest érzékeny veszteséget Cuadrado és Morata távozása jelenthet (Caceres alig játszott, a drága kincsünk 450 perc alatt zár idén), de ha Allegri így gazdálkodott a Tevez, Pirlo, Piás hármas nélkül, akkor ez sem fog minket földhöz vágni. Én leginkább egy megbízható orvosi stábot és egy novemberre hibátlan Marchisiót szeretnék.

mercato02