Hát akkor tapossuk

Szerencsére pár éve ismét készség szinten vágjuk, hogy általában sűrű a háromfrontos naptár, mint a kora őszi slájm, de így sem hétköznapi, hogy 144 órán belül 3 komplett meccset is le kell gyűrni. Ebből a harmadik számunkra a közöny ázottfarmer-szagú mocsarába taszíthatja a komplett európai futballszezont, van néhány tucat sérült védőnk, pár formán kívül lézengő kulcsemberünk, innen szép felállni. Nyomassuk!

windmill

matri-genoaA sorban az első a Genoa. Lássuk, mi jut róla eszünkbe! Pl. az utóbbi évek egyik Juve-rejectje, Matri, aki hiába volt a Marotta-éra első éveinek leghatékonyabb csatára, nem hasonlítható a mostani állományhoz. Mártika azóta megbukott Milánóban és Firenzében, idén viszont négy góllal és két gólpasszal mindkét mutatóban vezeti a házi rangsort, és a Genoa 6 pontszerzéséből négyben tevékenyen részt is vett. Hiba lenne lebecsülni: az összjátékban továbbra sem túl használható, meglepő lenne, ha egy sikeres cselt be tudna mutatni, viszont jobb napjain amolyan Inzaghi-, Toni-, Trez-módon gólérzékeny figura. Mondjuk Sancika mindig az érzékeny fiúk közé tartozott, a nagy meccseken – és ez a Genoának nagy meccs lesz – keveset villantott, ezért sanszos, hogy inkább rágörcsöl a megmérettetésre, és foscsi lesz.

fail

Eszünkbe juthat még Roncaglia is, akit a Fiorentina elég meglepő módon tett ki külső körletre ahhoz képest, hogy milyen képességei vannak a srácnak. Pár hónapja itt játszik Pinilla is, aki a vébén kis híján megkímélte a brazilokat az 1-7-től (ezt magára is varratta), és Márti mellett a másik többgólos játékos a keretben. Mint egy rendes olasz középcsapatban, Genoában is össze lehet futni exekkel, közös tulajdonú, kölcsönbe adott játékosokkal. Sturaro a nyár első szerzeménye volt, akit egyből visszatoltunk kölcsönbe. Iago pedig pár éve hatalmas reménységként érkezett, de végül csak egy primaverás megjelenésig jutott Juventusban. Az edzőjük pedig már Preziosi-léptékkel számolva földtörténeti korok óta Gasperson, a háromvédős rendszer egyik pápája, akinek tavasszal Conte sem tudott sok újat mondani taktikailag (azért behúztuk). Fun fact: az utóbbi 20 (húsz) évben Gasperinin kívül egyedül egy edző élt meg legalább 365 napot a Genoa padján: szintén Gasperini, még 2006-10. között. Az olaszok legendásan türelmes népség, szeretik kivárni, míg beérik az edző munkája.

Nálunk már beérett, úgyhogy legott takarodhat is a bűnös: Evra sérült, Caceres sérült, Pepe sérült, Barzagli rásérült a korábbi nyűgjére, Pirlo szintén lábadozónak mondható, Vidal kímélő kúrán van, Morata az ígéretes BL-debüt után szintén valami kisebb nyavalya miatt nem játszott a hétvégén, Marrone és Romulo talán éppen felépültek, szóval annyi a nyomor a keretben, amennyit az utóbbi években összesen nem láttunk. Evra híján marad a 3-5-2, Tevez talán végre kap egy kis pauzát, ebből Buffon – Obama, Bonu, Chiello – Forrest, Vidal, Marcsi, Pogba, Kwadcsi – Morata, Gio lesz. Vagy nem. Ja, Buffon az 500. hivatalos juventusi megjelenésére készül. Ezzel kapcsolatban Allegri el is sütötte az évezred poénját: “meglátom, beteszem-e a kezdőbe, ha-ha-ha!”

allegri-joke

Szóval itt van ez az egyébként gyönyörű kisváros (élőben fantasztikus az óváros és az indusztriális kikötő közötti kontraszt, andalogjatok el egyszer arra) nem épp gyönyörű csapata, akik a maguk gusztustalan módján még formában is vannak: a nyitó kör óta csak a városi derbit veszítették el, azt is a tavalyi év óta döbbenetesen nagyot fejlődő Samp ellen. Ha már offolunk, legyen kövér: a Samp tavaly 8 kör után 6, idén 16 pontig jutott. Látványosabb változás, mint amikor egy kamaszgyereknek leszállnak a hasából heréi. Visszatérve a _griffekre (ezért a modorosságért remélem, valaki végre elfenekel), pár hónapja Darti ezt írta róluk: “Megmondom őszintén, hogy a Genoa elleni meccset kissé leszarom. Elvárás a győzelem természetesen.” Hát erről akkor ennyit most is.

(A poszt internetadóbarát verziója elérhető itt.)

 • Juventino

  Most kéne kib@$*ni Allegrit a f@$*ba, amíg még nem késő…

  • melakovics

   Eleddig én is türelmes voltam vele, de ez így most amit az utóbbi idegenbeli meccseket mutattunk, kiverte a biztosítékot. Nem tudom mi lenne a legjobb megoldás, de ilyenkor kit ültetnénk le a helyére? Még egy Conte-t nem fogunk tudni kirángatni a semmiből, akkora szerencsénk nincs. Nem beszélve az időről. Én Klopp-ot látnám szívesen a kispadon, de szerintem teljességgel esélytelen sajnos…

 • Enslaver

  Pedig végig azt hittem, h megint mi leszünk a degecik egy utolsó pillanatra időzített gólall. Most a Bolognának (vagy ez a Genoa volt?) visszaadta a sors, amit múltkor ők szoptak be. A szerencse faktor megint hiányzott, senki nem hibáztatható Massimilianon kívül (Allegtitakarodj!). Szegény Buffont sajnálom, hogy pont egy ilyen fontos meccsén kap egy ilyen fostosan hitvány gólt. Mártika igazán megkímélhette volna ma az öreget oly módon, hogy kivételesen direkt lufotot rúg a gólpassz helyett (nála úgy is gyakori), senkinek nem lett volna gyanús… A Morata gyerek viszont nagyon ígéretesnek tűnik, de még van még rajta mit csiszolni, h egy használható csatár váljon belőle. Igazából még agresszivabbnak kellet volna lennünk és százszor pontosabbnak, de sajnos a többi meccsünkön is helyzetkihasználással volt a legnagyobb gond. Most Maxon a sor, h összekaparja a csapatot a szarkupac aljáról, hogy ne legyen még több ilyen kretén ponthullajtás a közeljövőben..

 • g0nzaga

  Tavaly 9 forduló után a bajnokságban 22 ponttal, a három BL meccs után két ponttal álltatok. Ekkor volt a Fio-Juve, amikor kétgólos vezetés után úgy estettek össze, mint a bálnafos. http://bianconeri.blog.nepsport.hu/archives/2013/10/20/A_Tevedhetetlen_DartagnanX/
  Egy éve egy BL-kiesés és a bajnokságban 12 meccses győzelmi sorozat követte a ballépést. 12 meccs négy kapott góllal…

  Izgulnotok nem kell, csak muszáj.

  • melakovics

   Tény, amit leírtál, de azért azt lássuk, hogy a mostani csapat már más. Nincs senki, aki a győzelembe hajszolna minket. A vészharangokat nem kell kongani ez tény, de ennél több és jobb ok nem kell, hogy végre kidobjuk a 3-5-2-őt és egy modern felállást gyakoroljunk. Keret van hozzá. 4-3-3 lazán
   ( Buffon.Lichtsteiner,Bonu,Chiellini,Asamoah-Vidal,Marchisio,Pogba-Coman,Tévez,Pereyra),
   4-2-3-1 bizonyos posztokon erőltetetten, de menne
   ( Buffon-Lichtsteiner,Bonu,Chiellini,Asamoah-Vidal,Marchisio-Coman,Pogba,Pereyra-Tévez ). És ezeket a taktikákat Allegri már bepróbálta a Milannal. Nem leszólva, de itt jobb lehetőségek vannak per pillanat neki ehhez, de mégsem.

 • Juventino

  Mondjuk azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy akkora les volt ez a gól, mint a ház, kíváncsi vagyok, lesz -e cirkusz belőle, mint a Románál szokás vagy csendben lenyeljük a békát. Egyedül Buffont sajnálom egyébként, az előtte játszó büdös trógerek nagyon megérdemelték. Az utolsó 20 percben kezdtünk el megint hajtani, addig vártuk a sültgalambot. Vidal csak legyintget, Pogba is csak hisztizik, el kéne kezdeni végre megszakadni a pályán, barátaim! Tevez is kilátástalan volt tegnap, a második félidőben helyzetére nem is emlékszem. Egyedül mondjuk nehéz is… Lichti idegbeteg reklamáló fejétől meg már kezd herótom lenni, írassunk már fel neki valami jó nyugtatót, igaz legalább rajta látszik némi igyekezet. Ezzel együtt simán megnézném most már Romulót, de akár Pereyrát is huzamosabb ideig, mert a svájci játéka olyan sablon, hogy az Olimpiakosznál már most tudják percre pontosan, mit fog csinálni szerdán.

  De ami számomra a legelkeserítőbb, hogy beérett Allegri munkája. Ez az ő csapata, amit látunk, a Milannál is ez a kilátástalan labdadögönyözés volt az idegenbeli meccseken. Contéval legalább kiszenvedtük valahogy ezeket az “1-0-ákat”, most meg a Sassuolo ellen is futni kellett az eredmény után. A BL-ben meg igaz, hogy 3 pontunk van, de a Real ellen idegenben is százszor potensebben játszottunk tavaly, mint akár az Atleti, akár az Olimpiakosz ellen, sőt, a Galata elleni jégrevün is sokkal biztosabban álltunk a lábunkon összességében, mint most Pireuszban. A törökök egy talált góllal mákoltak tavaly (kétszer, b+!), most meg ki is tömhettek volna minket az első 60 percben…

  • Meachem

   Abszolút egyetértek a gondolataiddal, de a tegnapi gól sajnos nem volt les…

  • Juventino

   Nekem ez lesnek tűnik, de összességében a 0-0-val is ugyanitt tartanánk

  • Curvasud93

   A labdát és a pálya vonalazását nézd, ne Matrit.

 • Jumpman23

  nem tudom, hogy a 4-3-3 mennyire nyújt megoldást, a fejekben nagyobb káoszt látok, mint a formációban. Conte lényegesen gyengébb kerettel lett veretlenül bajnok, most azért láthatjuk, miért féltünk annyira a távozásától. Én is úgy látom, hogy az olasz liga színvonala nagyon alacsony, és a fisifosiban kezdünk partnerek lenni. Ha szembejön egy tökösebb csapat, akkor meg lesz egy elhisztizett rangadó, igazi foci nélkül. Ez az idei mérlegünk. Szenvedve vertünk eddig olyan csapatokat, akiket kitömve kellene picsán rúgni. Nem vészharang, nem lettünk rosszabbak az elmúlt két hétben, itt tartunk. Fejlődni nem tudom, mennyire szeretnénk, különösen kíváncsi lennék, Conténél mi vágta ki a biztosítékot. Baromira kiakadtam, mikor elment, kicsit úgy éreztem cserben hagyta a csapatot, most azt gondolom, kiállt az igaza mellett, tartotta magát az elveihez és ez valahol nagyon szembement a jelenleg a csapat körül lévő tervekkel. Klopp, Simeone, Conte olyan edzők Európában, akik pszichésen fel tudnak készíteni egy csapatot. Pogba és Vidal sem felejtett el focizni nyílván, nem tudom mi ez a lagymatag szar, amit játékban – nem eredményben – idén eddig bemutattunk. Eddig csak viccesnek gondoltam, most már komolyan is gondolom: takarodjon Allegri.

  • rakkenroll

   A téli szünetig mindenképp várnék, erős a keret, ha ki meri tenni Pirlót (ismét), felvállal némi variálást és összerak egy ütős, MOTIVÁLT csapatot -a kezdet biztató volt-, akkor tovább… de erre már nem sok esélyt látok én sem…

  • melakovics

   Egyszer még régebben elkaptam egy olyan nyilatkozatát, hogy Barza sérülése miatt nincs 4 védős rendszer. Hogy miért meg ne kérdezd, mert a nyári szerzeményeinkkel olyan lazán lehetne 4-3-3 és 4-2-3-1 is, még a sérülések ellenére is, hogy öröm lenne nézni. Csak be kellene vállalni a váltást. A takarodó még szerintem kicsit korai, mondjuk úgy, hogy még rezegni sem nagyon kezdett el a pad. De hogy nem kellene megvárni azt, az is biztos. Láthattuk a Milannal mi történt, ha egyszer bekerült a spirálba.

   Ellenben lehet naív vagyok, de valamit érzek g0nzaga kollega írásában, miszerinte eleddig majd minden évében volt Conte-nak is egy komolyabb pofon ilyen időtájban, addig jöttek, jöttek az eredmények, de a játék nem. Majd a pofon és utána megindult a szekér. De ehhez két dolog kell: egy alapos fejmosás, hogy mégis hogy a k.rva anyjukba képzelték ezt a fiúk, majd pedig ezzel a lendülettel a padra ültetni a Pirlo-Lichit-Llorente triót, helyükre pedig lehet válogatni a Coman-Pereyra-Romulo-Morata négyesből.

   Ellenben ha a hétvégén nem lesz többgólos győzelem kárpótlásként és felkészülésként a BL-re, akkor már el kell gondolkozni, hogy felülről nyúlni bele a dolgokba, míg nem késő.

  • Jumpman23

   persze, most azonnal elküldeni korai lenne. Legalábbis annyi pontot még nem hullajtottunk, BL-továbbjutásra esély van, de hogy a jövőt nem lehet rá építeni az látszik egyre markánsabban. Tehát tök feleslegesen megy el a szezon, hacsak nem a vegetálás a cél. (Idény elején úgy gondoltam, akár még be is válhat Allegri.) Azonban a formálódó játékkép, a keret használata, a játékosok hozzáállása, és pl Allegri nyilatkozatában is megjelenő óvatoskodó, inkább a biztos kevesebbre törekvő céljai nem feltétlenül passzolnak a Juve győzelemről alkotott filozófiájához. Ez a szezon eddig egyértelműen az európai éltől való távolodást mutatja. Ehhez a felfogáshoz mindegy hogy Alexis Sanchezt vagy Moratát igazoljuk le.

  • rakkenroll

   “…és pl Allegri nyilatkozatában is megjelenő óvatoskodó, inkább a biztos
   kevesebbre törekvő céljai nem feltétlenül passzolnak a Juve győzelemről
   alkotott filozófiájához.”

   – ez az, ami nekem is szemet szúrt a mostani nyilatkozatában, amúgy eddig bírtam, amiket mondott meccs után, és ezért rendült meg a bizalmam vele szemben, félek, tényleg nem nagy motivátor.

  • melakovics

   Az, hogy egy edző milyen mentalitású egy dolog, mert el lehet érni eredményt úgy is, ha nem üvölti le valakinek a fejét, és el lehet érni úgy is, amint Conte. El lehet érni olyan támadó focival, mint a BVB, és a Chelsea+Mourinho megmutatta, miért szerettük annó az olasz focit. Itt azon van a hangsúly, hogy meg mer-e lépni dolgokat vagy sem. Allegri eleddig úgy tűnik kapott egy marha jó kifogást, miért nem kell még váltani felállást, de egyre inkább úgy látszik, görcsösen ragaszkodik ahhoz a 3-5-2-höz, ami meglátásom szerint már Conte hajszolásával sem úgy működött, ahogy kellett volna. Nem mer mást játszatni, mert fél, hogy mi lesz akkor, ha valami nem jól sül el. Csak annyit tett, hogy pár embernek szabadabb szerepet adott. Érzi ő is, hogy ha itt most leszerepel, akkor annyi volt a top karriernek, így nem mer olyat meglépni, amivel nyerhet, de bukhat is. Inkább választja azt ami adott, mégha az nem is életképes már szinte bármely szinten. Olyan hajót vett át, ami olasz mértékben nézve nagyon magas hullámokat is lazán átszelt, de kifogták a tornádót a vitorlából, és a saját tüdeje nem elég a hullámszeléshez már.

   Merőben érdekes kérdés, hogy ha nem lenne ennyi sérült, akkor vajh mennyire térne el a Conte éra kezdőjétől? És ez által a taktikától. Én titkon azt vártam, hogy ő majd megalkotja a Pirlo mentes hadigépezetet, de még talán Conte-nél is görcsösebben ragaszkodik a Maestro-hoz.

   Fél a mister, és most már van is mitől…

  • Jumpman23

   Értem, hogy nem mer kockáztatni, mert a karrierje… De kérdezem én, mint átlag szurkoló, kicsit talán a vezetőség felé is fordulva virtuálisan, mifaszér’ érdekeljen engem az ő személyes karrierje? tényleg olyasvalaki kellett nekünk, akinek láthatóan nincs töke megragadni a kormányt, hanem csak hagyja sodródni a nagyjából irányba rakott hajót? (maradva a példádnál) Igazából Mout ugyanúgy lehet a sorba beírni, mert max a játékfogása más,mint Kloppé. Mout lehet szidni, lehet egyet nem érteni az elképzeléseivel, de maradéktalanul kitapossa a keretből azt, amit akar. Allegri is?

  • melakovics

   Az a baj, hogy mikorra Conte úgy döntött, lelép, addigre már a legtöbb csapat bőven elkezdte az alapozást. Akkor klasszis edzőt elhozni nem lehetett. Ez nem védelem, mert ha minden igaz, már a szezon végén sem volt biztos, hogy marad Conte, és ők tudták, hogy a nyaralása alatt dönt, így akkor kellett volna lépni már. Sajnos az a nagy helyzet, hogy akkor, abban a helyzetben Allegri volt az egyetlen opció. Nem a legjobb, hanem a szarabbak közül a kevésbé. Vakok között a félszemű a király. Ez van, és nyárig még nem is lehet reális esély komoly edzőre. Addig ha a jelen állapotok szerint megvédjük a Scudetto-t, már jók vagyunk. A BL megint úszni tűnik, a Coppa eddig sem érdekelt minket. Ennyi. Nyáron lehet megint előlről kezdeni…

  • bombahoppa

   Engem azért érdekel, ki az edző, mert a Róma szurkoló haverommal nekem kell megvitatnom minden héten, hogy kinek nagyobb a fasza.

   Contéét kirakhattam dísznek minden héten volt benne bizalom, sőt tekintély, Allegriéét még nem lóbálhattam meg egy tiszteletkörre sem. Pedig játszottunk már egymás ellen is, azóta picsog, hogy kicsi farok, nagy hátszél. A span tegnap mutogatta az NS tabellát, ahol a Róma első, én a http://www.legaseriea.it/it/ linket, ahol mi. De ez már zöld asztalos vita.

   És a drámai végkifejlet, sajnos semmi sem változott az elmúlt három szezon kamerapremierplán-sztereotípiából:

   Conte áll a kispadon – búbánatos, messzibe révedő tekintet.

   Allegri áll a kispadon – beszari tekintet.

   Szerintem maradjon még, hova menne, kezdem sajnálni. November kilencig mindenképpen maradjon és akkor dupla ünnepet is rendezhetünk akár.

  • melakovics

   Azt nem mondtam ,hogy nem érdekel, ki az edző. Csak azt mondtam, hogy akkor abban a helyzetben Allegri volt a legkisebb rossz. Mert akkor már nem lehetett értelmes edzőt találni. A különbségek szemmel láthatóak persze, de ettől még nem kellene feltétlen rosszabbnak lennie. De sajnos ott tartunk, hogy a Conte éra 3-5-2-jét sem tudjuk továbbvinni, nemhogy új felállást begyakorolni. EZ már az edző hibája, de ez megvolt Conte-ban is. Ő is ragaszkodott, görcsösen. Mind felálláshoz, mind személyekhez. És úgy tűnik Allegri is ugyanezekhez ragaszkodik… Itt a hiba. Nem mer saját dolgot csinálni, mert fél. És így nincs is mire büszkének lenni. Nekem Interes haverom van, a Calciopoli ügyben komoly kis viták voltak, de mi csak az egymás elleni rangadókon történekkel vagánykodtunk. Ellenben lévén mi nyertük az egymás elleni meccset, így nekünk kellene vezetni a tabellát. Én azt mondom Klopp féle/típusú edző kellene. Aki mer és tud is, fiatalokat is be meri építeni, mert most már lenne is kiket!

   Egy szó, mint száz én még egy hónapot adnék neki, mert akkor még nem lennénk visszafordíthatatlan negatív spirálban, de hogy kit kellene helyette ideiglenesen, na az jó kérdés.

  • bombahoppa

   ADP elvállalná-é?

  • melakovics

   Hát ő még az aktív karrierben gondolkodik, de elmondta korábban, hogy az edzősködésnem érdekli, ellenben a mostani indiai kaland megváltoztatta a véleményét. De ő még korai lenne.Én játékosként nem szerettem Grosso-t, de az ifistákkal már dolgozik egy ideje, hátha. Még az a csúfság is megeshet, hogy Mancini is jobb opció lenne. Mert mikor kapott a segge alá egy bajnok csapatot, a Scudetto-t hozta is, többet nem. És december elejére lehet nálunk is ez marad csak. Nem lenne jó eljutni oda, hogy csak a bajnokság maradjon és Mancini is jobb opció legyen, de a kezdeti lendület erősen megtört.