Klárika rossz helyre faxolta a kérdéseket

…így csak most készül el a közös szezonösszefoglalcsi. Problem?

Oszt szurkolsz-e még a Juventusnak?

_beni: Az történt, hogy az utolsó fordulóban, amikor senki nem közvetítette az Udinese elleni meccsünket, elkezdtem streamet vadászni, de aztán rájöttem, hogy régen takarítottam ki a vécékefe tartóedényét, és az amúgy is élvezetesebb programnak ígérkezett. De közben eltelt három hét a szünetből, és máris rohadtul hiányzik a csapat. Ennyi elég ahhoz, hogy újra reménykedni kezdjek, és ahhoz is, hogy olyan dolgokat lássak bele a játékosokba, amik csak az álmaimban léteznek.

Darti: A JUVENTUS CSECSÉN NEVELKEDTEM. Nyilván. Természetesen. Persze ez fura, mert így öreg koromra jóval kevésbé érdekel a labdarúgás, emiatt lényegében már csak a Juventust követem. A többi csapatról azt sem tudom, hogy melyik országban játszanak. Nemhogy a játékosokról bármit. Tehát igazából én tökre jól elszurkolok a Juvénak bárhol és bármikor!

Dino: Természetesen. A szurkolói lét FOLYAMATOS HULLÁMVASÚT. Őszintén szólva teljesen hülye vagyok, mert idén is megújítottam a bérletemet. Ami viszont szomorú pandává tesz, az a stadionban uralkodó borzalmas hangulattalanság.

satchy: Elég nehéz. Ha most kezdenék érdeklődni a futball iránt, szinte biztosan nem a Juventust választanám kedvencnek. Talán Chiesa az egyetlen játékos, aki meccseket lehet képes egymaga eldönteni, nincs nézhető játék (sőt, nincs játék), nem hangulatos a stadion, kifejezetten ciki a social media, a sajtó folyamatosan sározza a klub imázsát, balfaszok a menedzserek, szóval a jelenben egyszerűen nincs mihez kötődni.

Kifejtős kérdés, min. 3000 karakterben: mivel voltál elégedett az előző szezonban?

_beni: A csapat védekezését elég jól összerakta Allegri, és ez még akkor is jó hír, ha a támadás összerakására már nem jutott idő. Bremer egy szörnyeteg a 16-oson belül, szerintem sokkal jobb játékos De Ligtnél, Danilo pedig (ezt sem hittem volna) toronymagasan a kedvenc játékosom a mostani Juventusból. Gatti, sőt a beugró Rugani is biztató volt, és a kapusainkkal is elégedett voltam, bár a szezon eleje nem volt valami fényes Teknek. Ezen kívül majdnem készen vagyok a könyvemmel, és elégedett is vagyok vele. Kurva jó lett konkrétan.

Darti: Semmire sem emlékszem kb 😀 Tényleg! Na jó, például az jó volt, amikor Pogba játszott 60 percet, és kimondottan tetszetősen tette. Bizakodásra adott okot. Aztán elmúlt. Voltak jobb időszakok, de alapvetően ez egy fos szezon volt, és nem, nem feltétlenül a gonosz Allegri miatt vagy az elért eredmények (haha) miatt.

Dino: Decembertől végigkísérte a klubot a pontok adása-vétele miatti zűrzavar, a teljes vezetőség lefejezése és úgy általában a bizonytalanság: szerintem ebből kiindulva lényegesebben jobb idényt nem lehetett várni. Végülis az EL-ben az elődöntőig ment a csapat, egész profin lehozva a Freiburg meg a Sporting elleni meccset. A bajnokságban nullára lett kétszer is megverve az Izé, azért az sem olyan rossz. Talán ez a két meccs volt az igazán katartikus. A többi csak csendes kis focizgatás.

satchy: Volt pár szép pillanat, lássuk csak: megpulykáztuk Sarriékat hazai pályán, oda-vissza ütöttük az izét, bemutatkozott és szépen fejlődött Fagioli, felfedeztem magamnak a While She Sleeps zenekart, a fiam rengeteg csodás pillanattal ajándékozott meg, költöttek a feketerigók a kertben.

Csak röviden: mi nem tetszett?

_beni: Nem lehet röviden, mert ez egy folyamat, ami egymást erősítő részekből tevődik össze. Marotta távozása -> Paratici dúlása -> Ronaldo érkezése -> Covid/könyvelés -> Allegri fejlődésképtelensége és maradi/beszari hozzáállása hozta össze ezt a szaros szendvicset.

Darti: Nem sok karaktert tudtam felfedezni a csapatban. Hátha a kövi idényben.

Dino: leginkább az, hogy a Luca Vialli halálát követő meccsen képesek voltak az illetékesek rózsaszín-kék mezben pályára küldeni a csapatot. Az nagyon méltatlan volt.

satchy: Nincs továbbra sem csapatunk. Nagyon játékos sincs, de ha azt nézzük, hogy az innen-onnan összekukázott, lesajnált Monzának Palladino tudott karaktert adni, nálunk meg két év munkájának nem látszik a nyoma, akkor nehéz nem keresni az edző felelősségét.

Ki volt a szezon legjobb játékosa?

_beni: Danilo. Voltak jó meccsei a betépett zsiráfnak is, nem mondom, de azoktól csak még idegesebb lettem, hogy miért nem játszik mindig így, akinek ilyen képességei vannak. A nyár nagy pozitívuma lett volna, ha eltakarodik az anyjába, rühellem, mint a szart. Ja, hogy ide most pozitívum kell? Danilo.

Darti: A balfasz Rabbi tűnt annak, aki amúgy meghökkentő módon mintha mégis nálunk maradna. Meghökkentő. Bombahoppát tudnám még kiemelni, aki mostanában sört főzni tanít (mármint engem, nem valami iskolában).

Dino: Rabiot. Szerintem ez elég egzakt. És talán amúgy is ő a legjobb labdarúgó a keretben. Ez azért némileg aggasztó.

satchy: Én írok először, meghagyom Rabiot megkoronázását másnak. A második legjobbunk Danilo volt, akiből egészen kulturált belső védő és egyértelmű szellemi vezér vált. Ez persze a mostani keret kritikája is, ezzel együtt Danilo érdemei elvitathatatlanok. A pályán elért eredmények alapján ez a kutyaütő Juve is 3. lett volna, és ezért talán legkevésbé Danilót és a két kapust lehet hibáztatni.

És a legkutyább?

_beni: Pogba. Már látom a többiek válaszait és egyetértek: Vlahovic egy verbő bidone, de a csapatjáték hulladék mivoltához kevés köze van. Viszont ez a nagyon rosszul balanszolt keret is képes lett volna egész formás játékra, ha van értelmezhető labdakihozatal és úgy általában átmeneti játék. Az, hogy ez nem volt, egyrészt alapjaiban határozta meg a meccsképeket, másrészt Pogba hiányának tudható be. Moggi már nyáron megmondta a tutit: Nem akarod megműttetni magad? Akkor talán fáradj a francia szövetség főtitkárához a fizetésedért!

Darti: Vlackovics Mihály, csodacsatárunk komoly csalódást okozott. Lehet mondani, hogy Allegri tehet róla, hogy nem kap labdát az ember, de arról tuti nem, hogy ugyanazokkal a nem kapott labdákkal Milik sokkal ügyesebben bánt. Na, szar szegény. Nem is tudom, hogy egyébként jó-e.

Dino: Vlahovics, főleg az idegesítő picsogásai miatt. Semmilyen alázatot nem láttam a HORVÁTBAN, idegesítő volt az egész idényben. Ha gólt lőtt, akkor meg jött a hózentrógerhuzigálás.

satchy: Nálam Vlahovic a legnagyobb csalódás. Lehet persze allegrizni, én is szoktam, de ha valaki egy életerős balkáni csávó, ennek ellenére képtelen párharcokat nyerni, rosszul kezeli a labdát, ideggyenge, csatár létére képtelen egyedül helyzetet kialakítani, az nem csak az edző hibája. Persze Paredes, de Sciglio, Pogba, McKennie vagy Bonucci is erős pályázók az Év Kutyája posztra, de tőlük nem vártam semmit, így nagy csalódást sem okoztak.

Mennyi túrót jelentett a FIGC/UEFA-féle boszorkányüldözés a Juvét fedező szerszámon? Merőben más lett volna a szezon, ha nyugodtabb körülmények között zajlik?

_beni: Nevetséges volt az egész ügy, a kezelése pedig még inkább, mert durván kilógott a lóláb, hogy mi az igazi cél és hogy ki mozgatja a szálakat. De én nem vagyok hajlandó emiatt felmenteni a játékosokat és a stábot. Vagy neked elnézi a munkaadód, ha alibizel meló helyett, mert éppen nem volt reggel kaksi? Na ugye, baszomalássan!

Darti: Fos. Majd a többiek leírják. Ahogy írtam, már csak a Juvét követem. Igazából az sem érdekes, hogy játszanak-e meccset vagy sem. Ez azért fontos, mert egyébként teljesen értelmetlen a Serie A-t követni. Kapásból nézzük azt, hogy a pontlevonás nélkül jövőre BL-be jutunk. Ami elég karcsú, de azért egy ilyen ügy mentálisan akkor is megviseli a játékosokat, ha sokat keresnek. Ez ilyen fura dolog: ha sokat keresel, akkor sem esik jól, ha szétbasszák a munkahelyedet. Hatással van a motivációra. Sokkal jobbak mondjuk nem lettünk volna, de azért mégis. Ki akar úgy nagyot játszani, ha tudja, hogy másnap mindenféle faszkalapok semmissé teszik azt? Ez nem Allegrin vagy a fizetésen vagy ilyesmin múlt. A játékosok hiába keresnek sok pénzt, még nem robotok.

Dino: Teljesen szétverte a szezont. Ezen nincs mit kifejteni. Egyszerűen vitathatatlan, főleg, mivel ÉN mondom.

satchy: A szezon második felét képtelenség értékelni a plusvalenza ügy nélkül. Ez így nem volt sport, legalábbis nem XXI. századi modern sport, sokkal inkább illett volna a sztálini Szovjetunióba, mint egy állítólag TOP5 bajnokságba. Nálam az olaszok teljesen lejáratták magukat, úgy az ottani sajtó, mint az igazságszolgáltatás. Lehet, hogy írok is róla egy cikket. Nyomorultak.

https://gfycat.com/distantweeibadanmalimbe

Nézzünk kicsit előre! Allegri valószínűleg marad, egyelőre az ideiglenesnek szánt menedzsment nagyja sem mozdul, viszont jó eséllyel érkezik Giuntoli. Jó ez így?

_beni: Egy hónapja azt mondtam, nagy átépítés várható és ahhoz nem biztos, hogy Max a legjobb ember. Most már látom, hogy lófasz lesz itt, nem átépítés, maximum betömögetjük a rések egy részét, és bár ehhez sem Max a legjobb ember, a következő szezonban azzal is beérem, ha nem kell a posztok felén alkalmatlan balfaszokat néznem. Erre garancia lehet Giuntoli, aki vélhetően fasza arc, de Marottához képest még mindig visszalépés.

Darti: Bassza meg mindenki, én még mindig Allegri pártját fogom! A menedzsment is bekaphatja, az egyetlen jó döntésük, hogy Allegri marad!

Dino: Azért elgondolkodtató, hogy egy több sebből vérző klubhoz eljön egy ilyen figura, mint Giuntoli. Még akkor is nagy dolog, ha Juve-címeres pelenkában vészelte át a csecsemőkorát. Szóval, maradt még itt presztízs!

satchy: Hát, a az nem épp ilyen. A menedzsmentnek köze nincs a sporthoz, Allegri gyakorlatilag megbukott, csak a FIGC-féle boszorkányüldözésnek köszönheti az állását és halmazati büntetésként ragadt a nyakunkon, Giuntoli érkezése az egyetlen reménysugár. Persze ő sem csodatévő, pláne úgy, hogy a Juventusnak nincs pénze, és az EXOR-nak bár van, vélhetően nem fog még egyszer adni.

Új igazolásként egyelőre Weah érkezése, az előző szezon első keretét illetően Di Maria, Paredes és Cuadrado távozása biztos. Visszajön kölcsönből egy tucatnyi kutyaütő, Arthurtól Pjacán át Zakariáig. Hol nyúlnál hozzá a kerethez?

_beni: Divatos kifejezéssel transitional year következik, ám ez a mi esetünkben szarlapátolást és a ballaszt kidobálását jelenti, nem a nagy fejlesztések felé történő lépéseket. A sok ingyenélő kenyérpusztító kibaszása alapvető követelmény, nincs maradása a legmagasabb szinten már abszolút használhatatlan, ám rendkívül túlfizetett játékosoknak, bármilyen régen állnak is a klub alkalmazásában.
Én azt tartanám üdvösnek, ha tényleg ígéretes olasz fiatalokkal töltenénk fel a keretet, Parisire mindenképp lecsapnék (ha már Udogie-ről lecsúsztunk), de nem engedném sehova Rovellát sem – és főleg nem adnám oda a Laziónak SMS árának a töredékéért. A távozók közül csak Cuadradót sajnálom, de én is elküldtem volna. Viszont ha elküldük Cuadradót és marad Alex Sandro, akkor mi értelme az életnek?

Darti: Mindenhol. De nyilván nem lehet. Egészen kétségbeejtő ránézni a „hazatérő” játékosok listájára… Hát mit lehet ezzel csinálni? Nincs csatárunk, az baj. A középpálya TALÁN jó lesz jövőre, ha jön Szergej és Pogba helyrerakja magát. Védelemben Dancsi és Bremcsi szexik számomra. Kapusunk tulképp van. De összességében rettenetesen karcsú az egész. Ha jövőre a bajnoki címért küzd ez a keret, az valami óriási meglepetés lesz.

Dino: Weah leigazolásást nem tudom hova tenni. Állítólag még a kapusként is _bevethető_, de tudjuk: aki sok poszton játszatható, az igazából sehol sem jó. Parisi ügyes gyerek, sőt, annál egy picit több, benne hatalmas potenciált látok. És persze ne feledjük, hogyha Pogba esetleg, véletlenül úgy dönt, hogy nem sérül meg idén, akkor ki tudja… Nem vagyok pesszimista!

satchy: Ez is megérne egy komplett cikket. Számomra egyértelmű, hogy nem volt ilyen gyenge a keret az elmúlt évtizedben, és inkább a további leépítés felé mutatnak a jelek. Persze ez nem feltétlenül rossz hír, ugyanis a keret nagy része túlfizetett, sehol máshol nem kapna ennyit. Ha Giuntoli el tudná érni, hogy pár túlfizetett játékos (lásd pl Tek, Bonucci, Sandro, Pogba, Arthur), és/vagy pár gyenge láncszem (pl Bonucci, Sandro, McKennie, MdS) augusztusban már ne húzza le a belépőkártyáját Continassában, akkor már megérte szerződtetni. Weah-val kapcsolatban az lesz az érdekes, amikor Allegri rájön, hogy ez nem a rutinos csatár, hanem valami U27-es csecsemő, mindenesetre tőle nem sokat várok. Parisi qrvajó lenne, én csípném Szergejt is. Sajnos vélhetően muszáj lesz vezéráldozatot hozni; ez nálam nem Bremer lenne. Ahogy már írtam, számomra Vlahovic nagy csalódás, de Chiesa sem garancia semmire, pláne, ha továbbra is csere wingbackként számítana rá az edzőpápánk. Persze ha Chiesa egészséges lenne és a posztján játszhatna, úgy egyértelmű lenne a döntés. Rövid a pad, nincs igazi vezéregyéniség, Pogba a keret legjobban fizetett játékosaként gyakorlatilag visszavonult, csak még nem tudja, rajta kívül a foci szikrája csak Chiesában és Fagioliban van meg, úgyhogy mindenhol muszáj lenne fejleszteni. Aki szerint ennek a keretnek bajnoki címért kellett volna küzdeni, az beverte a pici fejét.

Ajánlj olvasóinknak valami divatos és lehetőleg méregdrága elfoglaltságot a nyárra!

_beni: Középfül-folyadékadagolókat tervezek éppen orosz oligarcháknak és pártvezetőknek, mert úgy látom, mostanában alaposan megromlott az egyensúlyérzékük, mert sorra potyognak ki ablakokon. Aki akar felcsaphat a segédemnek!

Darti: Mi Dincsivel távirányítóssá alakítottuk a yacthjainkat és azokkal játszunk tengeri ütközeteket. Helikopterről irányítjuk a hajókat, az nyer, aki a másik luxushajóját elsüllyeszti. Szoros a meccs, 14-13-ra én vezetek éppen. Múlt héten volt a legutolsó forduló, Dino 144 méteres, 2 helipaddal ellátott hajóját küldtem a tenger fenekére. Óráig nevettünk a mérkőzés fordulatosságán!!!

Dino: Darti már leírta. Tényleg iszonyatosan jó móka, és közben még az élővilágra sem figyelünk!!!

satchy: Ha pazarolni szeretnétek a pénzeteket, adjátok a Juventusnak. Ha valamit, azt fényesen és kitartóan bizonyította ez a klub, hogy képes százmilliókat fölöslegesen elégetni. Garancia a pénzkidobásra egy Pogba-, de Sciglio-mez, vegyetek belőle a családnak is! Meneküljetek a hőség elől, utazzatok sokat repülőkkel, óceánjárókkal, ezzel biztosíthatjátok a pénzkidobást, a luxust és a felmelegedés folytatását is. És persze vegyetek iPhone-t.