Már megint csaltunk

Tegnap délután hirdettek elsőfokú ítéletet abban a sporteljárásban, ami a klub, illetve különösen Agnelli, valamit a szurkolók közötti kapcsolattartásban, jegyelosztásban történt szabálytalanságokat volt hivatott megítélni. Az ítélet nagy vonalakban: Agnellit egy évre eltiltották és pénzbüntetésre kötelezték, néhány Juve-funkcionárius szintén eltiltást és pénzbüntetést kapott, és a klubnak is be kell fizetni 300 ezer eurót. Mire vonatkozik ez az eltiltás? Lesz pályabezárás? Bundásgecik vagyunk, tényleg? És más klubot mé’ nem basztatnak, he?

Először is itt a kapcsolódó MTI-hír, tessék elolvasni, aztán dumálunk róla. Ami nekem nem tetszik benne:

  • az ítélet szempontjából szinte mellékes, mit akart az ügyész. Az ügyész vádjai ugyanis részben alaptalanok voltak, főleg a maffia-vonal nevetséges. Az a polgári per, amelyik maffiaper néven futott a nyáron, semmit nem állapított meg Agnelli és/vagy a Juventus kárára. A sportbíróság a tegnapi, meglehetősen hosszú és alapos indoklásban szintén kifejtette, miért alaptalanok ezek a vádak. A hírből idézve: Agnelli „többször is találkozott az épp nyolcéves börtönbüntetését töltő Rocco Dominellóval, aki a nemzetközi ‘Ndrangheta maffia tagja” – egyrészt Dominello korábban egy volt a több száz ultra közül, akikkel összefutottak a klub képviselői, másrészt akkoriban, amikor ezek a találkozók zajlottak, még semmit nem lehetett tudni a fickó kapcsolatrendszeréről. Ezzel szemben a hír azt a benyomást kelti, hogy a Juventus a calabriai maffiával biznyákolt. Hát nem.
  • Egy kurva szó sincs arról a hírben, mitől tiltották el Agnellit. Sebaj, te jó helyen jársz, többek között ezért is fizetsz ennyit nekünk, hogy utána menjünk ilyen híreknek.
  • Nem jegyüzérkedés miatt osztották ki az eltiltást. Persze abból szart sem ért az egyszeri MTI-olvasó, hogy „a jegyelosztás körüli, és a klub-szurkoló kapcsolattartásban történt szabálytalanságok miatt” szankcionálták a klubot. Így lett a calciopoliból bundabotrány, szóval nagyon nem lepődünk meg, ettől még ez a sarkos, trehány leegyszerűsítés bosszantó.
  • Szintén a hírből: „akinek 300 ezer eurót (93 millió forintot) is fizetnie kell” – ez szimpla tévedés, Agnellinek 20 ezer eurós büntetést kell fizetnie, a klub kapta a magasabb összegű sarcot.
  • Arról szót ejt a hír, hogy az ügyész súlyosbításért fellebbez, arról viszont nem, hogy a klub másodfokon enyhítésért küzd.

Nézzük akkor a következményeket.

  1. Pontosan mitől tiltották el Agnellit?
    Ahogy a Tuttosport röviden összeszedte, az eltiltott elnök nem látogathatja a hazai, a nemzetközi és a barátságos meccsek alatt a csapat öltözőjét. Nem képviselheti továbbá a klubot a FIGC, valamint a liga hivatalos eseményein, rendezvényein. Ez az eltiltás a későbbiekben vélhetően nemzetközi (FIFA, UEFA) rendezvényekre is kiterjedhet, de erről a FIGC nem dönthet, csak tájékoztathatja a nemzetközi szervezeteket a helyzetről, és kérheti az eltiltás kiterjesztését. Ezen kívül Agnelli egy évig nem tárgyalhat játékosok ügynökeivel, és nem találkozhat hivatalos minőségében más FIGC-tagokkal sem.
  2. Akkor maradhat ő az elnök?
    Persze.
  3. És marad is? Mi lesz az ECA elnöki posztjával?
    Vélhetően igen. Egyelőre nincs arról szó, hogy az ECA-tisztségét érintené ez az eltiltás.
  4. Mire számíthatunk a fellebbezés után?
    A legnagyobb olasz nyelvű juvés fórum, a vecchiasignora.com kapcsolódó topikjában a tapasztalt tagok enyhítést várnak. A felmentést nagyjából mindenki kizárja, hiszen a klub elismerte, hogy valóban több jegyet adott az ultráknak, mint amennyit lehetett volna. Az optimisták felfüggesztett büntetést, a kevésbé optimisták fél év körüli eltiltást várnak.
  5. Jogos egyébként, hogy most elmeszelik a klubot?
    Olvasva a tegnapi indoklást, és távolról ismerve a Juve jegyelosztási módszerét, igen, erősen jogosnak tűnik valamiféle szankció. Hogy az elnökre kirótt egy éves eltiltás, illetve a pénzbüntetés mennyire arányos az elkövetett szabálytalanságokkal, azt képtelenség innen megítélni.
  6. Agnellin kívül kit, és mennyi időre tiltottak el?
    Ebben az MTI-hír a neveket és az eltiltások időtartamát illetően pontos. Ami a hírből kimaradt, az az, hogy a többi Juve-tisztségviselő szintén 20-20 ezer eurós büntetést kell, hogy fizessen.
  7. Most akkor lesz zárt kapus meccs is?
    A tegnapi ítélet alapján erről szó sincs. Hacsak az ügyész fellebbezése nyomán nem súlyosbít a fegyelmi testület, nem lesz zárt kapus meccs.
  8. Mikor lép életbe az eltiltás? Mi lesz, ha enyhítenek a fellebbezést követően?
    Az eltiltás azonnal életbe lép, tehát Agnelli a következő bajnokin már nem mehet be az öltözőbe. A FIGC vélhetően kezdeményezi, hogy az UEFA is tiltsa el az elnököt és a többi érintett Juve-alkalmazottat; az UEFA esetleges döntéséről is tájékoztatunk benneteket. Ha esetleg rövidül az eltiltás, a letöltött időszakot természetesen beszámítják. Az olasz fórumozók szerint a pénzbüntetéseket a következő tárgyalási szakaszt követően, véglegesítés után kell befizetni.
  9. Mikor számíthatunk a következő körre?
    Az olasz szakik decembert tippelnek.
  10. Más klubot miért nem basztatnak? Miért megint csak a Juve áll a szőnyeg szélén?
    Fogalmunk sincs, mi jár az ügyészség fejében, illetve milyen körben gyűjtöttek egyáltalán adatokat. Arról korábban is lehetett már hallani, hogy az ultrák túlzott befolyásának előbb-utóbb valamilyen formában véget szeretnének vetni hatósági szinten, de hogy ezt miért a Juventusnál kezdik, arra nehéz magyarázatot találni. Hogy ne menjünk messzire, a 2014-es kupadöntőn komoly szerepet kapó, Genny, a dög becenévre hallgató figura olyan befolyással bírt, hogy a rendőrökkel ő tárgyalt a mérkőzés sorsáról. Őt egyébként idén júliusban 10 évre leültették. Kíváncsian várjuk, az ő, illetve a nápolyi klubvezetés kapcsolatát is megkapargatja-e a római prefektus. Ez persze nem mentesíti a Juventust.

Egyébként olyan találgatásokkal is találkoztunk, mely szerint Agnellit azért állította Tavecchio FIGC-elnök a fosventillátor elé, mert Agnellit nem hagyja nyugodni a calciopoli-téma, és a nemzetközi sportbíróság elé viszi az ügyet, de ez a sztori már csak azért is bűzlik, mert Agnelli utóbb már beállt Tavecchio mögé, és támogatta az elnök újraválasztását. Nézzünk vele szembe, vétett a klub a szabályok ellen. Ezen kívül reméljük, hogy ha más kluboknál is hasonló volt a gyakorlat, akkor idővel arra is fény derül.

Ha egy picit félretesszük a nem is feltétlenül jogos sértettségünket, akkor vegyük észre, ez a folyamat, amiben az ultrák hatalmát visszaszorítják, nekünk, mármint azoknak a szurkolóknak, akik elsősorban a klubbal, nem pedig egy másodlagos piaci szereplővel szeretnék megtárgyalni a jegyárakat, hosszú távon jó. Ha érezted már azt, hogy nem feltétlenül látod a hozzáadott értéket abban, hogy a 30 euróba kerülő jegyet 70 eurós ár körül nyomja a kezedbe egy jó szándékú szurkoló társad, sejted, mire gondolunk.

Meglátjuk, mennyit ér mindez a jegypénztáraknál!