Szürpríz!

Amikor ősszel Asamoahnak sikerült úgy megsérülnie az ősszel, hogy sem a labda, sem az ellenfél bármelyik játékosa nem volt a közelében, nem gondoltam volna, hogy neki bármilyen szerepe lehet még a Juventusban. Sőt, abban a pillanatban azt sem tartottam volna túlzásnak, ha azonnal felbontjuk a szerződését, mert alkalmatlan az élsportra. Ehhez képest a hétvégi kupameccsen a csapat egyik legjobbja volt – de nem ez az egyetlen meglepetés, ami mostanában érhetett minket a klubbal kapcsolatban.

Nem hiszem, hogy sokan számítottak Evra téli távozására – amikor először felmerült a dolog, a szerkesztőségben is úgy gondoltuk, erre semmi esély. Persze Evra teljesítménye finoman szólva is hagyott kívánni valót maga után az idei évben, de a csapatban betöltött szerepe miatt arra számítottunk, hogy az év végéig marad. Már csak azért is, mert akkor úgy tűnt, hogy nincs helyettese – azonban ha Asamoah a csodával határos módon egészséges tud maradni, akkor nincs gond. Bár szó volt az Atlantában kölcsönben játszó Spinazzola visszahozataláról, vagy a schalkés Kolasinac leigazolásáról, jelenleg úgy tűnik, hogy megvagyunk nélkülük is. A ghánai mostanában a középpályán nem tűnt használhatónak (és az Ellenség ellen produkciója miatt a mai napig dühös vagyok), de szárnyvédőként Mattiellóval megfelelő helyettesei lehetnek Alex Sandrónak. Annak külön örülnék, ha Mattiello végre sérülésmentes tudna maradni, mert a lábtörései előtt kifejezetten ügyesnek tűnt.

Amúgy a másik (félig-meddig) saját nevelés, Spinazzola idei játéka is kellemes meglepetést jelent. A túlzásokra igencsak hajlamos olasz sajtó már Zambrottához hasonlítja a sokoldalúsága miatt. Kár, hogy Spinazzola csak 2 évet játszott a Juve utánpótlásában, mielőtt elkezdtük kölcsönadogatni, így a BL-ben nem lehet a klub által nevelt keretbe nevezni, ha esetleg visszatér valamikor.

Evra távozásáról többféle hír is kering, a francia sajtó szerint a szuperkupa után közölték vele, hogy új csapatot kereshet magának – szó, mi szó, ott eléggé hülyét csinált belőle Suso, aki azért nem egy Messi. Egyesek szerint Marottáék közölhették Evrával, hogy nem lesz tagja a tavaszi BL keretnek, azaz még kevesebbet játszott volna tavasszal. Emellett arról is lehet hallani, hogy összekülönbözött Allegriékkel, és a pályán kívüli viselkedése is hagyott kívánni valót maga után. Ha így volt, kár érte.

Folytatva a meglepetések sorát, azt sem gondoltam volna, hogy Allegri így oldja meg azt a problémát, hogy van három klasszis csatára, akik közül egyet a kispadra kellene ültetnie, ha a korábbi taktikát alkalmazza (és ráadásul súlytalan a középpályája). Arra meg különösen nem gondoltam, hogy a 4-2-3-1-ben Mandzukic a balszélső helyén játszik majd. Korábban ugyan szóba került ez a felállás, de akkor úgy gondoltuk, hogy Pjanic vagy Dybala játszik Higuain vagy Mandzukic mögött, a bal oldalon meg Pjaca – viszont így nincs csere a szélekre, és két fontos ember is kimarad. Az, hogy Allegri bevállalta, hogy Pjanicot mélyebben játszatja, eddig igen jó döntésnek tűnik. A bosnyák a Lazio ellen vidali statisztikát produkált védekezésben, és a támadásban is hasznos tudott maradni. Két meccs alapján még korai lenne hosszú távú következtetéseket levonni, de eddig ezen a poszton tűnik a legjobbnak, legaktívabbnak.

Amúgy Mandzukic nekem óriási meglepetés ebben a felállásban. Tudtam ugyan, hogy ő játszott szélsőt a pályafutása egy korábbi szakaszában, de nem hittem volna, hogy az olasz bajnokságban is helytáll ezen a poszton. A kiemelkedő védőmunkája, küzdőszelleme miatt azonban egyelőre úgy tűnik, hogy nagyon is jó megoldás lehet a balszélen, míg Piggy elöl többnyire megoldja a gólszerzést.

A másik oldalon Cuadrado a neki talán leginkább testhez álló pozícióban szerepelhet. Ugyan néha nem a legokosabb megoldást választja, de a megindulásai és a kiszámíthatatlansága aranyat ér, ráadásul ipari mennyiségű szabadrúgást harcol ki. Nem mellékesen az ő hozzáállására sem nagyon lehet panasz.

Ennek a felállásnak persze van néhány kérdőjele. Az egyik legfontosabb, hogy mi lesz Marchisióval? A Khedira-Pjanic kettős nem tűnik rossznak, és amúgy is: Marchisio inkább Pjanic helyén játszhatna, de a bosnyák veszélyesebb, hatékonyabb nála. Khedira helyén inkább Lemina, Rincón vagy Sturaro játszhatna. (Lemina most persze sérült, és amúgy is kevés lehetőséget kap a lyoni piros lapja óta.) A levlistán az is felmerült, hogy Marchisio eligazolhat – ami szerintem kicsit elhamarkodott gondolat. Egyrészt ez a felállás egyáltalán nem biztos, hogy tartósan megmarad, vagy hogy Allegri nem váltogatja mondjuk a három középpályásos taktikával. Másrészt Marchisio volt már a cserepadon, és megküzdött a helyzettel. Szerintem amúgy ha a kispadra kerül, az nem jogtalan, a visszatérése után nem tudott igazán kiemelkedőt nyújtani. A labdabiztossága ugyan megvan, de az előrejátékhoz nagyon keveset tett hozzá. Pont azért van ilyen széles keretünk, hogy ha valakinek kevésbé megy, azt nyugodtan pótolni lehessen valaki mással. Marchisio meg elég nagy harcos ahhoz, hogy ne lehessen leírni – ezt eddig kb. egymilliószor bizonyította.

Egy másik kérdőjel szerintem a védelemmel kapcsolatos: érdemes-e bevállalni a két szélen Alvest és Sandrót, akik sokkal labdaügyesebbek, mint az esetleges helyetteseik, cserébe viszont hajlamosak elhanyagolni a védekezést? A Lazio ellen Lichtsteiner elég látványosan kilógott a csapatból, ő volt szinte az egyetlen, aki nem tudott a passzjátékhoz alkalmazkodni. Azaz Alves jobban illene ehhez a játékhoz, ráadásul láttuk az évelején, hogy Dybalával nagyon jól megértik egymást – viszont nem sínyli-e meg a védekezés, ha két támadó szélső védővel játszunk? De az is kérdés, hogy ki játsszon középen? A passzjáték szempontjából Bonucci és talán Benatia (netán Rugani) a legjobb választás. akkor mi legyen Chiellinivel és Barzaglival? Utóbbit a Milan ellen jobbhátvédként láthattuk, és nyilván egy konzervatívabb megoldást jelent a poszton, kevesebb előretöréssel. Eddig a két hazai meccsen bevált a 4-2-3-1, de kérdés, hogy erősebb csapatok ellen, mondjuk egy BL meccsen is bevállalja-e Allegri ezt a felállást. És ha igen, hogyan oldja meg a védekezést?

A Sassoulo ellen idegenben is tesztelhetjük az új felállást, és talán a védelemmel kapcsolatos kérdésekre is választ kapunk. A hírek szerint Allegri Lichtsteinerrel és Sandróval kezd, középen pedig Chiellini lehet Bonucci párja. A hazaiak támadófocija és gyors játéka komoly problémát okozhat a Juvénak – remélhetőleg most nem az idén sajnos megszokott, a hétközi kupameccsek utáni betli jön majd.