Visszafogadnád a tékozló fiút?

Alig pár napja, hogy arról olvashattunk, hogy Ancelotti elmondása szerint Vidal a mai napig nagyon kötődik a Juventushoz, és állandóan a klubról beszél, az újságírók továbbszőtték a pletykát: a chilei állítólag vissza szeretne térni Torinóba. Kell(ene) ő nekünk? Most utáljuk őt, vagy titokban vágyakozunk arra, hogy ismét nekünk mutogassa a szívecskéket?

vidal07

Mert ugye egyrészt a Juventusból pont egy Vidal-típusú játékos hiányzik: ő egy rosszabb napján több labdát szerez, mint a Khedira, Pjanic, Asamoah hármas együtt. Az megvan, hogy Khedira az utolsó négy meccsén összesen egy szerelést mutatott be, vagy hogy Asamoah a sérülése előtt csak egy meccsen tudott szerelni, még a Fiorentina ellen? És hát ki lehetne Vidal-szerűbb magánál Vidalnál? A chilei egy kurva nagy küzdő, aki emellett általában nem is hülye a pályán: hányszor játszott úgy sárga lappal, vagy az eltiltás által fenyegetve, hogy esély sem volt arra, hogy még egy lapot kapjon? Persze pont az utolsó meccse volt a marha nagy kivétel ebből a szempontból, de előtte négy évig nem az a fejetlen csirke játékstílus volt a jellemzője. Szóval jöjjön vissza, ragassza meg az összetört szívünket, és oldja meg a középpálya problémáit?

De nem biztos ám, hogy a régi Vidalt kapánánk vissza. Itt írnak arról,  hogy a korral és a sérülésekkel együttjárt, hogy változtatnia kellett a játékán. A Bayernnél az első hetekben olyan volt, mint nálunk az utolsó idénye nagy részében: lassú, aki a legegyszerűbb megoldásokat is képes elrontani, több elkésett, ütemtelen szereléssel súlyosbítva, ráadásul a kapura is veszélytelen volt. Azaz az a „tuttocampista”, akit a világ bármelyik klubja elfogadott volna, eltűnőben volt. A helyzetre reagálva Guardiola megváltoztatta a szerepét: sokkal mélyebben játszatta, gyakran a védőkig visszalépve, összeszedve és elosztva a labdákat. Emellett azért 2-2,5 szerelést hozott meccsenként, ami ugyan kevesebb a juventusos átlagánál, de a Bundesligában domináló, a labdát 110%-ban birtokló Bayernnél ez nem is csoda. És mellesleg ellenünk is nagyon jól játszott a BL-ben. Szóval a kérdés az, hogy tudnánk használni egy ilyen megváltozott Vidalt?

Azt sem feledjük, hogy nem elég, hogy lelépett, még nem egészen elegáns dolgokat is nyilatkozott, és állítólag abban is szerepe volt, hogy Coman Münchenbe szerződött, mert hogy állítólag ugye ott van esély valamit nyerni. Én bizony nagyon megutáltam akkor, aztán Pogba esete mindent átértékelt egy kicsit. Egyrészt Pogbához képest Vidal egy tisztelettudó úriember volt, másrészt Pogba örülne, ha valaha fele akkora harcos és férfi lenne, mint Vidal. Szóval ugyan van bennem sérelem, de azt hiszem, el tudnám fogadni a visszatérést, főleg, hogy a Juve középpályája most nem a harcosságról és a keménységről szól.

A kérdés az, hogy reális-e a dolog? A Bayern 37 millióért (+3 milliós bónuszok) vette meg, gondolom, nagyon olcsón nem válnának meg tőle, és májusban már betölti a 30 életévét. Szóval – ha a Bayern egyáltalán hajlandó lenne tárgyalni a dologról – egy 30-hoz közeledő futballistáért sokat kellene fizetni – ismerős ez valahonnan? Szerintem, ami miatt nem jön össze a dolog, az viszonylag egyszerű:

  • kitaláció az egész, Vidalnak esze ágában sincs visszatérni, csak a szokásos szarkavarásról van szó;
  • ha mégis távozna, akkor Marotta és Paratici szerintem nem lelkesednének Vidal leigazolásáért – eleve jó esély van arra, hogy ő akartak megszabadulni tőle;
  • ráadásul ha igaz a távozási szándék, akkor a manchesteri klubok vagy a Chelsea biztosan szívesen látná. Ez kurva sok pénzt jelentene neki, és esetleg Contéval is újra együtt dolgozhatna. És kipróbálhatná a híres angol pubokat is. Szóval, nem lenne olyan egyszerű ez a visszatérés.

Így én reálisabbnak érzem, ha az új Vidalt igyekszünk megtalálni, legyen az Hector Herrera, Dahoud, vagy Tielemans, vagy bárki más. Ha mégis összejönne a nagy visszatérés, akkor meg nem esnék kétségbe, azért mégsem Cannavaróról van szó. Ti mit gondoltok a dologról?