Soha ne feledd, miért gyűlölöd az Izét!

Én is fontolgattam, hogy írok valamit Moratti visszavonulására, de részben időhiány miatt végül nem fröcsögtem bele a zinternetbe, mennyire örülök neki, hogy nem kell ennek a szarházinak a pofáját néznem hétről hétre. Szerencsére akadt egy nálam nagyobb formátumú troll, aki nem fogta vissza magát.

agnellmoggi

Agnelli és Moratti. Egészen az elmúlt napokig ez ugyanazt jelentette, mint az elmúlt fél évszázadban bármikor: Juventus és Izé. Jó és Rossz (és csúf is). Voltak közben Elkanok és Fraizzolik, de a két család mindig egyet jelentett a klubjával. Természetes hát, hogy amikor a Moratti csemete úgy dönt, visszavonul, azt nem hagyja szó nélkül Agnelli jr. sem. Mondott róla néhány kedveset, nyájaskodott egy picit, aztán fogta a virtuális petrencés rudat, és egy sörházi ló erektált hímtagjával felnyomta Moratti seggébe.

Már most lehet tudni, hogy Agnelli „egy meg sem nyert bajnoki cím elfogadására” szalagcímű beszéde instant calcio-klasszikussá vált. Meg azt is egyből lehetett tudni, hogy ezt nem fogja szó nélkül hagyni a rondábbik milánói hullarabló-falka sem.

„Az FC Inter…Izé szomorúan vette tudomásul, hogy Andrea Agnelli újfent megpróbálta elferdíteni a tényeket. Sajnálattal emlékeztetnénk, hogy 2006 az egész olasz futball számára tragikus év volt, amelynek a végén az Int.. Izé jogosan kapta meg a scudettót, a Juventus pedig jogosan került a Serie B-be. Ezek a tények. És nem fogjuk hagyni, hogy bárki meghamisítsa őket, vagy úgy tegyen, mintha nem történt volna semmi.” Ezt bírták kiröfögni a sárga fogaik közül.

Mi itt a Bianconerin roppant fontosnak érezzük, hogy műveljük a rászoruló olvasókat. Nem véletlen, hogy már számos szabálymódosítási javaslatunk hever például a FIFA asztalán. Az Izé közleménye pedig nagyszerű alkalmat kínál, hogy újra átfussuk, miről is van szó pontosan. Biztosan ti is sokszor halljátok még, hogy „bundás”, holott a Juventust soha nem is vádolta senki bundázással, meg „csaló”, holott pont annyira volt csaló, mint azok, akik rá mondják, és „tolvaj”, pedig nem mi számolunk egy olyan bajnoki címet a scudettóink közé, amiért csak annyit tettünk, hogy nem estünk ki a Serie A-ból (mint 1922-ben, amikor utolsó lett az Izé, csak visszaügyeskedte magát az A-ba).

Dinónak amúgy piros a Juve-sálja

Dinónak amúgy piros a Juve-sálja

Törzsolvasóink, vagyis bérleteseink mind tudják, mi történt 2006-ban. Az Izé a saját embereivel elvégeztetett piszkos szövetségi munka eredményeként nemcsak büntetlenül úszta meg az utóbbi évtizedek legnagyobb sportcsalását, de nyert a dolgon egy scudettót, meg bónusznak egy Ibrahimovicot. A tárgyaláson Moggiék megkérdezték, miért nem vizsgálják az Izére nézve terhelő lehallgatott beszélgetéseket, amire azt a választ kapták, hogy Mit keres egy 2 méter magas wookie az Endoron?

A vizsgálat a befektetett energiáknak megfelelő eredményt hozott az Izé számára. A Juve ment a B-be, egy scudetto a zsákban, és a Serie A terepe olyan simára volt gyalulva, hogy még ezzel a csepűrágó Mancinivel is végigtarolt a mezőnyön az Izé. Ez annyi, mint öt bajnoki cím zsinórban, amivel szűk 50 százalékkal növelték meg scudettóik számát.

Aztán 2011-ben a 2006-os vizsgálatot végző ügyészség végzett azzal a nyomozással is, amit nagy nehezen a Moggi kezében tartott bizonyítékok alapján indítottak. Június 15-én Stefano Palazzi bejelentette, hogy Moggi és Giraudo valóban nem követtek el a VI. cikkelyben foglalt minősítésű sportcsalást. A 6. szint számít csalásnak, itt van a bundázás és a játékvezetők befolyásolása, és ezért jár kizárás, de a vizsgálat – még egyszer: ugyanaz az ügyész! – kimondta, hogy Moggiék nem követtek el ilyet. Meg azt is, hogy a bajnokságot jogszerűen nyerte meg a Juventus.

familiaDe még nem volt vége. Kiderült az is, hogy követtek el ilyen súlyú bűnöket a vizsgált időszakban, csak nem a Juve. A második nyomozás végkifejlete az volt, hogy az Inter-elnök Facchettit, a livornói Spinellit és a Milanhoz tartozó Meanit találták bűnösnek a legsúlyosabb vétségben (= befolyásolás, fenyegetés, bunda!). És nem igazi fekete lista az, amin nem szerepel Moratti: a Moggiékhoz hasonló, 1-es szintű kihágásokban őt is bűnösnek találták. A vizsgálat végeredménye az lett, hogy az ügyészség véleménye szerint hiba volt kizárni a Juventust.

Ez azonban egyrészt sovány vigasz a morálisan, sportszakmailag és gazdaságilag padlóra küldött Juventusnak, hiszen csaknem egy fél évtized és Antonio Conte kellett ahhoz, hogy visszakapszkodjon az elitbe, másrészt az igazi elégtétel úgy, ahogy volt, elmaradt. Kiderült, hogy a bizonyítékok elévültek, ezért nem lehet vádat emelni az Izé ellen. Megúszták. Meg-úsz-ták!

Giancarlo Abete FIGC-elnök csak annyit fűzött hozzá az ítélethez, szerinte a fair play nevében az Inte Izének vissza kellene adnia a Juventusnak a 2006-os bajnoki címet, ha már jogilag nem lehet orvosolni a hibát. Az Izé válasza ennyi volt.nicholson

A futballvilág patkányai, Darti nem véletlenül jegyeztette be a Hullarablók elnevezést saját kreatív termékeként (mostantól ha leírod, vagy perkálsz, vagy fékez a fekete Volga még aznap este), akiknek van pofájuk a magas lóról csalózni, igazságról meg tényekről pofázni. De a legszebb az, hogy „nem hagyjuk, hogy bárki úgy tegyen, mintha mi sem történt volna.” Miközben pont ezt csinálják, helló!

Még javában tartott a calciopoli, amikor egymásba szerettünk Dino Vercottival. Rengeteget beszélgettünk, miközben a langyos curacaói hullámok nyaldosták a lábunkat, és persze elsősorban a botrány volt a téma. Emlékszem, a vállamon zokogott, amiért az egész kretén magyar sportsajtó „bundabotrányozott”. Akkor kezdtünk el arról beszélni, hogy gyűjtsük össze a Magyarországra nehézkesen eljutó tényeket és adatokat, és közöljük valamilyen formában az olvasóinkkal (ekkor még nem létezett a Bianconeri blog). Aztán teltek-múltak a hónapok, mindketten szarrá dolgoztuk magunkat, és egyébként is megjelent az Önvédelmi kézikönyv Juventus-szurkolóknak című könyv, amiben nagyjából minden benne volt. Dino inkább kivárta a megfelelő műfordítói alkalmat, és elengedtük a témát. Csak magunkban fortyogtunk néha.

Tulajdonképpen mostanra az a helyzet, hogy a calciopoli két dolog miatt fáj. Az egyik, hogy a folyton rinyáló vesztesek nem hagyják, hogy elfelejtsük, a másik az elpazarolt öt év. Ez pont annyi, amennyivel le vagyunk maradva a Bayern, a Barca és gazdaságilag a ManUnited mögött. (Mondjuk Contéval jó irányba mentünk, Allegri meg takarodjon!) De már hajlamosak vagyunk éjszaka nem verítékben fürödve ébredni miatta. Feldolgoztuk, amiben sokat segített, hogy az elmúlt három évben összesen cirka 70 pontot vertünk az Izére a bajnokságban.

Erre jönnek ezek, és a főpatkány visszavonulásának okán még egyszer (de nem utoljára) megmutatják, miért ők a futballvilág legalja, az egyetlen organizmus, ami még a bálnaszarnál is mélyebbre tudott süllyedni.

Hát viszlát, te rohadék!

venture

((Mivel hamarosan költözünk, már nem biztos, hogy volt értelme, de azért a kategóriákhoz hozzáadtam a régi helyen még létező Hangulatkeltés dobozt.))