Az igazi szezonkezdet

Ez a rövidke poszt egyszerre beharcsi és visszatekintő: ma este az Atlantával játszunk, egyúttal okoskodunk egyet az őszi odavágóval kapcsolatban, aminek ő volt a főszereplője:

Harcos csávóról szóló _cikkbe harcos muzsika, bro’:

Azt keni mindenki, hogy a firenzei lángost követően Allegri úgy érezte, fel kell ráznia a csapatot, ezért a következő meccsen bátran kísérletezett: a Lazio elleni találkozóra nem csupán dobta az évek óta rutinból tolt 3-5-2-t, hanem úgy tűnik, végleg szakított a poszt-duplahetedik időszakban alapvetésnek számító, 3 belső középpályást foglalkoztató rendszerrel. Akkoriban mi sem teljesen értettük, miért volt faja ötlet a 4-2-3-1, de az azóta eltelt 4 hónap igazolta Allegrit. Pedig ránézésre volt mitől tartanunk, pl:

 • az elmúlt évek Juventusának egyik jellemzője, hogy sok labdát szerez a középpályán. A regista mellett mindig fent volt két olyan játékos (általában a Vidal, Pogba, Marcsi hármasból ketten, illetve hiányukban Sturaro), aki a labdaszerzésre képes is volt. Erre Allegri nemhogy csökkentette a labdaszerző létszámot, hanem egyenesen a Pjanic, Khedira kettősre épített, akik közül korábban egyiknek sem ment a védekezés úgy, ahogy azt Vidalék idejében elvártuk a középpályánktól. Mi lesz így a középpályás védekezéssel, mit fognak kezdeni a belső védőink a nagyobb nyomással?
 • A Juve az elmúlt 5-6 évben nem játszott szélsőkkel. A keretben is csak elvétve fordult elő 1-2 futó, de ők vagy nem kaptak esélyt (Elia), vagy hamar megbuktak (Kraszics), vagy nem is szélsőként játszottak (Coman). Most ugyan volt két szélsője Maxinak Cuadrado és Pjaca személyében, de a 4-2-3-1-ben megszokott tükörszélsős megoldás velük kapásból nem működhetett, lévén mindketten jobblábas labdarúgók. Ezen kívül Pjaca akkor épp kb. 10-15 játékpercnél tartott, tőle nem várhattunk egyből olyan színvonalú teljesítményt, ami ennél a csapatnál alapelvárás. Arról nem is beszélve, hogy ránézésre egyik játékosnak sincs épkézláb cseréje a keretben.
 • Conte azért találta ki – teljes joggal – a 3 védőt, 3 belső középpályást foglalkoztató szisztémát, hogy a legjobb játékosait pályára tudja tenni. Az egy dolog, hogy Allegrinek most épp a legjobb középpályásai közül Marchisio fizikailag még nincs a topon, de annyi őrületesen jó belső védője van, hogy nem feltétlenül indokolt legfeljebb kettőt használni közülük.
 • Bajnokság kellős közepén, hosszú hónapok csiszolgatása nélkül új formációra váltani, hát normális? Kinél működött ez valaha? Persze erre voltak példák, de ezeknél általában nem egy bajnokságot vezető csapatot borítottak fel.
 • Aztán amikor megláttuk a Lazio elleni kezdőt, jött a következő kérdés: Mandzukic mint bal futó, nebasszamármeg?!
 • Pár meccs után meg azon nyarvogtunk, hogy jó-jó, lezúzzuk így erőből a ványadt olasz ellenfeleket, de mennyit érhet ez Európában?

Nyilván kiderült, hogy hiába vagyunk gyönyörűek, ápoltak és gazdagok, Allegri sokkal okosabb nálunk: a váltás minden félelmünk ellenére működött/működik, ráadásul olyan hozadékkal, ami eszünkbe sem jutott volna: 21 mérkőzésen mindössze 9 gólt kaptunk, ebből hármat azon a kupameccsen, amin pont belefért volna több is. A BL-ben meg négy meccsen egyet sem, ugyehogy. Nézzük kizárólag a bajnoki találkozókat az első 19 körre és a formációváltás óta lejátszott 14 meccsre bontva:

A poshadt, 3-5-2-es Juventushoz képest több pontot szerzünk, kb. annyi gólt lövünk átlagban, viszont gyakorlatilag megbonthatatlan a korábban sem gyöszös védelmünk.

Az, hogy ez minek köszönhető, már több posztban is feszegettük. Meggyőződésem, hogy azért működünk, mert Allegri rongyosra nézte az előző, Atalanta elleni találkozónk videókaziját, és azt látta, hogy Mandzukic az utóbbi évek egyik legerősebb egyéni teljesítményét tette le az asztalra: azon túl, hogy Mario fejelt egy gólt, centerként is szétdolgozta az agyát. 75 perc alatt végrehajtott 7 szerelést, volt két tisztázása, blokkolt két lövést (utóbbiak bele is fértek az alábbi összefoglalóba, az amcsik akciója ~1:30 körül indul, Mandzu mellel és fejjel is mentett egyet), nyert 5 fejpárbajt, 20-ból 17 párharcot (ez számomra felfoghatatlanul brutális, a világbajnok Khedira a komplett karrierje alatt nem ment bele összesen 20 párharcba, ez a horvát tahó <3 meg végiggladiátorkodott 75 percet, míg vérző sípcsonttal le nem bicegett), szóval magasan a mezőny legjobbja volt. Mandzukic nem egy különösebben tehetséges szélső, kezdve azzal, hogy robbanékonynak vagy atomgyorsnak is csak egy albumnyi bélyeg elnyalintása után lehetne nevezni, de az a workrate, ami neki van, és az a taktikai fegyelem, amit azóta is rendszeresen dicsér Allegri, lehetővé teszi, hogy pár héten belül esélyünk lehessen bejutni a BL-döntőbe, és matematikailag is bebiztosítani a bajnoki címet.

Azt meg mondani sem kell, mennyire nem vesszük félvállról a mai találkozót: míg Jardim a jövő heti BL-elődöntőre gondolva a minap a PSG ellen az ifivel dobta a kupát, és állítólag a hétvégi bajnokin is pihenteti a legjobbjait, addig Allegri ma gálacsapattal készül. A terv szerint gyógyulgató Pjaca mellett egyedül Rugani nincs a keretben (ő kisebb sérülést szedett össze edzésen, pár napot hagy csak ki), az olimpiai város meg megkapja a Buffon – Alves, Bonu, Chiello, Szandi – Khedira, Pjanic – Puli, Dybala, Mario – Piggy kezdőt. Allegri a hajrára fordulva nem enged senkinek lazítást: a Roma a hátralévő meccsein papíron még eljuthat 90 pontig (ez se gyenge azért), így mi megyünk a 91-hez hiányzó 8 egységért.

Még egy gondolat a mai vendéglátóink szezonjához: úgy állnak a tabellán 5, illetve 7 ponttal a két második számú kínai klub előtt, hogy az egyik a télen elvitte a legjobb játékosukat. Tele a keretük fiatal, tehetséges olaszokkal, akik közül szerencsére Spinazzola és Caldara (7 gólos belső védőként, ennél többet csak Ramos szerzett idén) a miénk, és állítólag kifizetnénk Contit is; neki jobban is örülnék, mint De Scigliónak. Az összes többi meccsükön szorítok nekik az európai kupahelyhez, ma viszont bukniuk kell.

 • Pingback: Az igazi szezonkezdet | Zongoracipelő()

 • humorpalanta

  Neto – Asamoah,Rugani,Benatia,Lichtsteiner – Khedira, Sturaro – Mandzu,Dybala,Lemina – Kean 😛 csapatot szeretném látni 😀

  • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

   Egy gálameccsen megmérkőzhetnének a Rubinho-Zebina, Boumsong, Athirson,Molinaro – Baiocco, Appiah, Blasi – Palladino, Salas, Mutu összeállítású Juve (f)All Stars csapattal.

  • Babicz Tamás

   Hubazzeg azok a nevek. Pedig megvan mind még aktív korából, a Juvéban is láttam mindet játszani, nade na…

  • consminor

   Tiago Mendes kihagyása a mindenkori legalja csapatból nálam blaszfémiának minősül

  • humorpalanta

   Meg van, hogy Melo megint mit művelt? 😀

  • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

   Láttam, nagyon ügyes volt. Van valami olyan szöveg, hogy sakkozni boxolókkal, boxolni sakkozókkal szeretek. Melo nagyon kemény a pályán, aztán jön a foscsi. 😀

 • Pali Baranyi

  Netot a balszélre kirakni egy mecsre hátha bejön ..:D

 • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

  Én úgy tudtam, hogy nem Atalanta az olimpiai város, hanem Atletico, ahol a Real Madrid is játszik.

  • Nem értem

   Barcelonát is azért könnyű megtalálni a térképen, mert Espanyolban van.

 • humorpalanta

  Buffont mindjárt széttépik a gyerekek 😀
  Mondjuk, meg tudom érteni őket… 😛

 • Juventino

  Nem biztos, hogy rossz az nekünk, ami most történik és hogy az Atalanta nagyon komolyan veszi ezt a meccset. Allegri legalább tételesen el tudja majd magyarázni, hogy mi nem fér bele a Monaco ellen és milyen hibákat nem lehet elkövetni majd szerdán.

  Más részről viszont szívás az, amikor a NAGYON FONTOS MECCS előtt az edző felrakja az alapcsapatot, hogy megmutassa, komolyan veszi az ellenfelet és úgy kapunk ki. Ha a B-csapat tolná és kikapunk, mindenki azt mondaná, hogy kit érdekel, legalább az ászok pihennek. Ha a legjobbakkal nyerünk, jól sikerült a főpróba. De ha a “gálakezdővel” kapunk ki, az duplán bosszantó, mert semmi értelme nincs így elpazarolni az erőnket. Mindenesetre a Monacótól is ezt várhatjuk, ráadásul most kapnak egy jó tippet arra vonatkozólag, hogy mit érdemes ellenünk játszani, miközben nekik is a sebességben és a szélső védők felfutásaiban rejlik az erejük.

  Chiellót azért simán lecserélném Barzaglira a szünetben.

 • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

  Chiello és Khedira döntetlent tett tipszmikszen? Szerintem tuti.
  Ennél a meccsnél már csak Egri volt rosszabb. Szokásos elfogult közvetítése mellett megeresztett egy olyat, hogy Spinazzola hibái és juvés mivolta között a gonoszak sejthetnek valami összefüggést a meccs után, de aztán sunyi patkány módon bevédte magát, hogy ő persze nem gondol ilyet. (Azért felvetette).
  Nemtom ki dugja ezt a dilettáns istencsapását, de ha már a szakmáját nem is, azt tutibiztos jól csinálja.

  • humorpalanta

   Stream. :))

  • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

   Nézném én, de szerintem ez a mézesköcsög még oda is utánam jönne, ráadásul nem tudom, hogy a C-64-esemen mennyire jönne a sztrím. Így is örülök, ha befogom a digi kalózadását a Junoszt tévémen.

  • Nem értem

   Mérhetetlenül idegesítő volt az a farok tegnap. Eleve az, hogy megjegyezte, hogy Spinazzola esetleg azért béna, merthogy Juvés… Hihetetlen.

  • Juventino

   Chiellini meg titkon Atalanta drukker, nem? 😀

  • Nem értem

   Ő tipszmikszűt…

  • Juventino

   Szerintem nem volt ez olyan rossz meccs. Kifejezetten biztatónak találom, hogy a Napoli elleni kupameccshez hasonlóan tudtunk váltani a félidőben egy jól játszó ellenféllel szemben (Max biztosan kivetkőzött magából az öltözőben :D), gyakorlatilag ledózeroltuk az Atalantát a második félidőben, csak a gólok nem jöttek, mert a támadóink botrányos formában vannak, ez viszont aggasztó. Alves Dániel góljával még így is nyerhettünk volna, de Barzaglival a pályán egyébként sem szabadna ilyen gólokat kapni. Ezt leginkább annak tudom be, hogy 2-1-nél mindenki átköltözött fejben Monacóba…

   Egresnél viszont tényleg nincs rosszabb, ez az a fajta gyökér lehet, akit csúfoltak az oviban, vertek az általánosban, és most, hogy végre büntetlenül mondhatja a faszságait, azon élvezkedik, hogy minél több embert felbosszantson a közvetítései során, utána meg matyizhasson a kommenteket olvasva. Szóval ne etessük a trollt! Ezt ellensúlyozandó, legalább Beni volt a stúdióban és nem Dodó kacsa.

  • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

   Engem a szeretet és jóság bűzös ködfellege leng körül, szóval simán kinézem Egriből, hogy ő nincs is tudatában, hogy egy szakmájához nem értő, idegesítő péniszképű ördög. Bár simán elhiszem, hogy neked van igazad, és ő ezt élvezi.

  • consminor

   el kell fordítani a parabola antennát, vagy a routert kelet felé és már lehet is orosz, ukrán streamekről nézni a meccset HD minőségben. lehet ők is faszságot beszélnek, de azt legalább nem érteni. régen az Al Jazeera Sportot is néztem, azt az élményt mindenkinek át kell élni egyszer 🙂

 • consminor

  ilyen világ balfasza gólt is ritkán kapunk, de én valahol örülök is ennek a döntetlennek. legyen ez intő példa a fiúkák előtt, hogy nem adják csak úgy puszira a BL- és scudetto-serleget, bizony még koncentrálni kell. nagyon nehézkes volt a játék, biztos benne volt a szerdai meccs a fejekben. ami pozitív, hogy nem sérült meg senki és van 5 nap a regenerálódásra. a romákat elpicsázza a Lazio és még növeltük is az előnyünket. mert mi akkor is nyerünk, ha szopunk