Szabályok, amelyek hitünk szerint segítenének a labdarúgás korszerűbbé tételében X.

A blog hűséges olvasói megszokhatták, hogy a szerkesztőség tagjai a futballvilág rezdüléseire reagálva mindent megtesznek a labdarúgás korszerűbb és igazságosabbá tételéért – ahogy azt az esztétikai, az ideológiai vagy éppen a pszichikai les, vagy a pályán viselt öltözködéssel kiapcsolatos javaslataink is mutatják. Mivel azonban a futball folyamatosan változik, így nem ülhetünk elégedetten hátradőlve; felgyorsult világunk egyre újabb és újabb kihívásokat támaszt elénk. Így újabb javaslatunk van, ami megvalósulása esetén valószínűleg a történelem legkomolyabb lépését fogja jelenteni nem csak egy igazságosabb futball, hanem egyesenen egy igazságosabb társadalom irányába.

Bárki, aki akár csak egyetlen tétmérkőzést látott már, találkozhatott felháborító sportszerűtlenséggel: könyökösökkel, durva becsúszásokkal, köpéssel, alattomos ütésekkel, nem is beszélve a harapásokról. A játékvezetők – amennyiben észreveszik ezeket – igyekeznek szankcionálni az ilyen viselkedést, de úgy tűnik, a sárga és piros lapok csak ideiglenes megoldást jelentenek, mint ahogy az utólagos eltiltások sem tűnnek sikeresnek a probléma kezelésében. Itt az ideje tehát komolyan foglalkozni a kérdéssel, és valódi választ adni a sportszerűtlenségekre: a testi fenyítést. Ennek a bevezetése nem csupán igazságos büntetést jelentene a sportszerűtlenségre, hanem tovább növelné a játék népszerűségét, hiszen a bennünk, nézőnkben (és persze a játékosokban) rejlő agresszivitás levezetésére is kiválóan alkalmas lenne. Ki ne érezte volna azt, hogy mondjuk szívesen tökön rúgná Roy Keane-t, vagy egy székkel fejbevágná Pepét? A fizikai fenyítés bevezetése a közönség vérszomját is kielégíthetné, akárcsak a jégkorongban.

Sokaknak eszébe juthat talán az úgynevezett makarenói pofon – a közkeletű tévedés szerint ugyanis Anton Szemjonovics Makarenkó pedagógiájának alapja a testi fegyelmezés volt. Nos, ez nem teljesen igaz: maga Makarenkó sajnos viszonylag ritkán alkalmazta a fizikai erőszakot, gondolatainak központi fogalmai a fegyelem és a hirtelen ráhatás voltak. Ez utóbbi olyan lépést jelent a nevelő részéről, melynek hatására a növendék körül megfordul a világ, kicsúszik a lába alól a talaj. Makarenkó szerint ennek nem szabad fizikai erőszaknak lennie – mi viszont ennek az ellenkezőjét gondoljuk!

Az olasz válogatott új játékosai

Hiszen gondoljuk el: elegendő büntetés egy karriert fenyegető becsúszásért a sárga vagy piros lap és a 3-4 meccses eltiltás? Nyilván nem. Ráadásul a fizikai fenyítés bevezetése lehetőségeket nyújtana új posztok kialakulására is – hiszen a fizikai fenyítést a sértett csapat egy tagja hajthatná végre. A sportsajtóban gyakran emlegetik “verőemberként” a csapatok legkeményebb játékosait – innentől viszont ténylegesen is lehetne verőembereket alkalmazni a csapatokban! Persze komoly kihívást jelentene, hogy olyan játékosok legyenek a verőemberek, aki valamelyest futballozni is tudnak, ugyanakkor nagyot tudnak ütni. Mindez kiváló karrierlehetőséget nyújtana a gettókban felnövő, hivatásokul az erőszakot választó embereknek, akik ezáltal vissza is integrálódhatnának a  társadalomba, és tovább folytathatnák, amit a legjobban szeretnek: embereket verhetnének.

Javaslatunk szerint sárga lapos szabálytalanságnál a játékvezető feljogosíthatná a vétlen csapatot, hogy egy ütést vihessen be a vétkes játékosnak. Piros lap esetén két ütésre lenne lehetősége a vétlen csapatnak – ha az elsővel kiütötték a vétkes játékost, akkor szabadon választhatnak még egy embert az ellenféltől, akár az edzőt is. Gondoljunk csak arra az eksztatikus pillanatra, amikor mondjuk a reaktivált Vinnie Jones pofánbassza Mourinót! A testi fenyítést csak kézzel, mindenféle segédeszköz nélkül lehetne végrehajtani, azaz vipera, boxer, gumibot stb. nem lenne felhasználható. A testi fenyítés nem befolyásolná a lehetséges cserék számát, azaz ha a sárga lapos játékos nem tudja folytatni a mérkőzést, és nincs több cserelehetősége a csapatának, akkor eggyel kevesebben folytathatják a meccset – gondoljuk csak el, hogy ki merne szabálytalankodni mondjuk egy kiélezett BL döntőben, amikor az ellenfélnél egy közismerten nagy ütőerejű védő játszik!

A fegyelmezést a vétkesnek vigyázállásban kell tűrnie, ugyanakkor az ütés csak övön felülre irányulhatna. Amennyiben a megbüntetett játékos elmozdul az ütés előtt, még egy sárga lappal kell büntetni. Az új szabállyal a legunalmasabb meccset sem érdemes otthagyniuk a nézőknek, hiszen egy-egy jól sikerült sárga vagy piros lapos büntetés könnyen felboríthatja az erőviszonyokat azáltal, hogy kivon a játékból szédelgő egy-két játékost. A reklámozók imádnák ezt, hiszen a legunalmasabb hosszabbításos meccset is végignéznék a szurkolók, abban reménykedve, hogy lesz legalább néhány sárga lap. Ez bevételnövekedéssel járna a tv csatornák és a klubok számára, új álláshelyeket is teremtene: szükség lenne felkészült szakkommentátorokra, és természetesen speciális edzőkre. Ennyi előny mellett csak azt nem értjük, miért nem vezették még be az új szabályt!

 • Pingback: Szabályok, amelyek hitünk szerint segítenének a labdarúgás korszerűbbé tételében X. | Zongoracipelő()

 • daneeka34

  Ti? Nevezitek? Magatokat?

 • consminor

  mikor lesz már új poszt?

 • consminor

  jó választás volt Britneytől a Hit Me Baby, de a Hammer Smashed Face című romantikus balladája szerintem jobban illett volna ide.

  • Gyurexx

   Az azért nem lenne itt helytálló, mivel a segédeszköz – kalapács – használata tiltott. Ráadásul túl érzelgős is a nóta.

  • rakkenroll

   Akkor sajnos a RAMONES – Beat on the Brat című dalszerzeménye sem játszik?

  • Gyurexx

   Ezt a kérdést bizottság elé vinném.

  • consminor

   jó lenne erről szavazást indítani. de előtte indítsunk szavazást arról, hogy egyáltalán szavazást indítsunk-e

  • Gyurexx

   Támogatom, amennyiben szavazhatok bombahoppara!

  • rakkenroll

   Én arra szavazok, hogy nem szavazok.

  • consminor

   a nem szavazásra való szavazással már szavaztál. az ilyen paradoxonok veszélyesek, szétrepedhet az univerzum. vigyázzunk.

 • nemvoktrendi

  Ó a felháborító szabálytalanságok, amiket valahogy sosem a kedvenc csapatunk játékosai követnek el, hanem mindig ők az áldozatok. 🙂 Bevallom én már régen nem haragszom az “aljas szabálytalankodókra”, általában csak röhögni szoktam rajtuk, inkább a bírókra vagy a médiára vagyok dühös, amikor nem látják az esetet, vagy megpróbálják a saját szájízük, esetleg a közhangulat ízlése szerint kimagyarázni az epizódokat.

  De vannak kedvenc epizódjaim, például az ellenfél szurkolók körében “méltán népszerű” Materazzi, aka “Matrix”, a számos “hőstette” mellett, egy érdekes rekordot is birtokol, tudomásom szerint ő az egyetlen játékos, akit azért tiltottak el, mert a vb döntőn az ellenfél lefejelte. Gondoljuk csak végig. Na persze valamire számítania kellett, amikor az azóta fokozottan eltiltott és elítélt Blatter papa, nem ért rá átadni az olaszoknak a világkupát, mert inkább Zidanet, “az ő nagy barátját” vigasztalta, a berlini olimpiai stadion egyik meg nem határozott mellékhelyiségében. 🙂

  És az megvan, amikor Simeone és Zago, egy régi római derbin, felelevenítették a hagyományos argentin-brazil barátságot? Éppen egymás arcába ordibáltak, amikor is Zago gondolt egy nagyot és Simeone szájába köpött. Boniek röhögve úgy elemezte az esetet a tévében, hogy Zago aznap köpésben is ügyesebb volt az argentinnál.

  Vagy ott volt Busquets híres, kabuki színházba illő fetrengése (miután a visszajátszásból kiderült, hogy hozzá sem értek), a nagy fetrengés közben az arcára szorított ujjai között figyelte, hogy mit csinál a bíró. Nagy ember!

  Meg ott volt Piqué, amúgy szintén egy hírhedt “értelmiségi”, aki szó szerint ordítva gyalázta a bíró Qrva anyját és utána nem értette, hogy miért tiltották el, még ő volt felháborodva. Közben a Barca meg beadott egy olyan fellebbezést az eltiltás ellen, ami szerint a Qrva anyját szidni valakinek nem is sértés, hanem egy “népies kifejezés”. 😀

  De az abszolút kedvencem a spanyolosított brazil Diego Costa, az az ember szerintem megérdemelne valami különdíjat. Egy madridi derbin, egy szögletnél, belefújta az orrát a tenyerébe és utána azzal vágta pofán Sergio Ramost! Merje csak mondani valaki, hogy a dél-amerikaiaknak nincs fantáziájuk! 😀

  • atis123Juve

   Ez a nepies kifejezes tetszik. 😀

  • nemvoktrendi

   Hát istenem, nem értett egyet a partjelző döntésével és ezért meg is mondta neki, szolidan, torka szakadtából ordítva, hogy “me cago en tu puta madre”, ami szó szerint azt jelenti, hogy “sz@rok a Qrva anyádra”. Erre az a gonosz bíró kiállította szegénykét. Biztos madridisták voltak… 😀

  • humorpalanta

   Undorító, hogy milyen mocskos bírók vannak manapság. 😀

 • Az_Isteni_Pavel

  Nincs itt összefüggés kérem szépen….Ahhoz hogy a feszültséget megfelelően le lehessen vezetni akkor nem a sértett játékosnak kellene az ütést bevinnie? Mert mondjuk ha engem felrúgnának sárga lapot érően az lenne a megfelelő elégtétel ha én is vághatnám pofán a delikvenst mintha egy másik csapattársam tenné.

  Így egy feloldatlan feszültség maradna bennem, hogy csak vissza kéne adnom valahogy a kedvességet és így további szabálytalanságok lennének egy meccsen.

  És ezzel a szabállyal létre kellene jöjjön a “mátrix les” (Materazzi adta az ihletet, levédetem) fogalma is ami annyit tesz hogy a védő nem mer szabálytalankodni a támadóval szemben mert fél hogy sárga lap esetén olyat kap hogy leröpül a feje. Példa. Labdát szerez az ellenfél a pálya közepén, legyen egy random neve mondjuk Van Bommel, és épp készül kiugratni a csatárt. Ilyen szituációban a védőnek jól meg kell gondolnia hogy taktikai szabálytalanságot követ el hogy megakassza a kontrát bevállalva egy ütést Van Bommel-től. És megtörténhet az hogy a védő megijed és a félelem miatt nem tesz semmit és gólt kap a csapata.

  Kérem bevenni a szabályok közé a javaslataimat és két havi tagdíjat a számlámra visszautalni. 🙂

 • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

  Már nem azé’, de ezt MONTERO már rég feltalálta, mint azt említettem is. 🙂

  • nemvoktrendi

   Pablito Montero is egy szép példány volt, anno olyanokat mondtak róla, hogy több kórházi ágyat töltött meg mint egy közepes járvány! És megvolt a hozzáállása is, “a tisztességes iparos, aki teszi a dolgát”. 😀

  • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

   Nem volt ő annyira iparos, bár talán az iparosokhoz állt közelebb. Oké, nem volt egy Nesta vagy Barzagli, de nem volt ügyetlen. Amiatt lett ennyire hírhedt, hogy volt pár kevésbé képzett ellenfele, akik túl lassúak voltak, és ezért túl sokáig maradtak ott, ahol nem kellett volna, ami miatt Montero véletlenül fájdalmat okozott nekik. 🙂

  • humorpalanta

   Végülis nem a vonat a hülye, ha valaki nem lép ki előle 😀

 • bombahoppa

  A pedagógia lényege a szigor!

 • Marvin

  Esetleg végrehajthatná a büntetést a vétkes fél csapatának egyik játékosa is, és amennyiben nem hitelesen fájdalmas a végeredmény, abban az esetben a végrehajtónak sárga lap szimulálásért, a vétkesnek sárga lap szimulálásért, és a büntetés újra végrehajtandó a vétkes játékos csapatának tetszőleges játékosa által.

 • Jumpman23

  na basz’ki,Pjaca off. Erre írjatok szabályt, hogy ilyen ne történjen meg. :-/

  • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

   Betiltani mindenféle szalagot. Akinek van térdszalagja meg miegyéb, az ne léphessen pályára focimeccsen. Elhiheted, hogy egy idő után alkalmazkodnának a játékosok, és szalagok nélkül megszűnnének az ilyen jellegű sérülések.
   Pacalkának meg teljes és tartós felépülést!

 • Marvin

  Mikor lesz új poszt?

 • humorpalanta

  Összefoglalva:
  – Pjacának annyi térde van, mint egy lamantinnak.
  – Mandzukicot is emészti valami.
  – Kean sem elérhető.
  – Dybala a világ másik feléről érkezett vissza és nem 100%-os.

  Nem kellene mindent kockára tenni, jó lenne egy biztonsági játék most, majd szerdán kell farokra húzni őket.
  Buffon – A. Sanyi, Benatia, Bonucci, Lichtsteiner – Asamoah, Sturaro, Marcsi, Khedira – Quadcsi – Higu sor most bőven jó lenne.A bajnoki le van szarva, a kupa a lényeg. Most védekezzük ki őket, hadd fáradjanak el amennyire csak lehet, hogy aztán szerdán bedaráljuk őket már Dybalával, Pjaniccsal.

 • bombahoppa

  2 az én bánatom. Egy, hogy nincs poszt. Kettő, hogy a Napolival egy időben játszunk, és – mivel én a Juve meccset nézem- csak a meccs után tudom meg, hogy sikerül-e őket még lejjebb szakítani. Az azért jó lenne.

 • daneeka34

  Megvan az idegenben lőtt gól, ez a legfontosabb

  • consminor

   Saminho olyat szólózott, hogy Messinek leesett a felragasztott szakálla

 • Babicz Tamás

  Azért jó tudni, hogy Olaszországban még a hatodik évben is az van, amit mi akarunk. Illetve az nincs, amit nem akarunk. Ma például nem akartunk győzni. Nem is győztünk.
  Már csak az a kérdés, mire lesz ez elég Európában? (Afrikában látjuk mire elég.)

  • bombahoppa

   Azért az is jó, hogy ők is döntetlent játszottak, így nem veszítettünk pontelőnyt.

  • Juventino

   Ha Allegri akkora spíler, hogy szándékosan hagytuk őket rohangálni 90 percen keresztül, miközben fogtunk egy számunkra jó eredményt és rápihentünk a kupameccsre, akkor minden fasza. Ha viszont akartunk mi, de csak ennyit hagyott a Napoli, az gáz.

   FIFA vírussal, közelgő Coppa Italia tétmeccsel és a kétségkívül tetszetős gólt eredményező akcióval nem volt ez olyan rossz. Higut azért ideje lenne felrázni a téli álomból.

  • Jumpman23

   én ahogy elnéztem azt a rengeteg oldalra és hátrapasszolgatást, meg a könnyelműsködéseket, szerintem nem akartunk többet. És valahol engem ez zavar. Tök jó, ha elrontjuk a játékát egy nagyon akaró ellenfélnek, de ettől a miénk nem jobb. Én az a fajta szurkoló vagyok, aki szeretné látni, hogy kivéreztetjük a szájkaratésokat, és a saját városukban is a földbe döngöljük az ellent a rangadókon. A tegnapi játékot csak akkor tudom elfogadni, ha látom, hogy az valóban szolgálja a BL-ben való éves előrelépésünket.
   Vagy csapjunk oda a kukásoknak szerdán. Azt sem bánom. De valakinek csapjunk már oda, aki nem egy középcsapat!

  • Juventino

   Én is pont ezen morfondíroztam magamban, hogy bár sokkal inkább kézben tartjuk ezt a szezont, mint a tavalyit, de a rangadókon sokszor vérszegény a produkció. A Milan és az Inter ellen idegenben könnyűnek találtattunk, főleg az Izé ellen éreztem úgy, hogy a vezetés után elhittük, hogy elég védekezni, pont mint tegnap, csak ott rá is fizettünk.

   De otthon sem villogtunk: a Roma és az Inter ellen sovány 1-0, a Milan ellen meg hiába voltunk meggyőző fölényben, mert akkor meg a gyatra helyzetkihasználás (koncentráció hiánya?) ütött vissza majdnem és vitatható 11-essel sikerült csak nyerni, ami aztán el is homályosította, hogy a teljesítmény alapján simán megérdemeltük a 3 pontot.

   Egyedül a Napoli elleni kupameccs különbözik ettől élesen, ahol a középszar első féidő után a másodikban lemostuk a kukásokat, de a BL-ben is inkább a kevésbé meggyőző játék volt a jellemző, lásd mindkét Porto elleni csatát, illetve a Sevilla és a Lyon elleni hazai csörtéket. A BL-ben leginkább az tetszett, hogy a Sevilla ellen idegenben éltünk az emberelőnnyel és maximálisan kihasználtuk a lehetőséget, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a kiállításig bizony iszonyatosan szenvedtünk.

   A realitás azt mondatja velem, hogy a végső siker a BL-ben még mindig túl nagy falat, de néhány kulcsember (Buffon, Barza, Chiello és talán sajnos Marci is) kezd kifutni az időből. A Barca elleni párharc igazi értékmérő lesz, hogy a motiváció mennyit képes eltüntetni a lemaradásunkból. És a törpék ellen talán a szögleteknél sem rohangálunk majd fejetlen csirkék módjára…

  • humorpalanta

   Ha jól megnézte az ember a meccset, azt láthatta, hogy nem igyekeztünk. Azt állapítottam meg, hogy Allegrinek két célja volt ezen a meccsen:
   Ad 1: Nekik kell minden pont, nem tudnak spórolni, ezért kénytelenek voltak végigrohangászni a meccset, ami azt jelenti, hogy szerdán nem lesznek olyan pengék. Eközben mi gyakorlatilag szart sem csináltunk. (Tessék megnézni, hogy nem igazán akartunk ellentámadásokat vezetni, kicsit toszogattuk a labdát, vagy egyenesen előrekúrtuk, aztán vagy megszerzi valaki, vagy nem.)
   És innen jön a 2. pont: Az, hogy miért is csináltuk ezt. Szerintem Allegri a Barcsellóna elleni meccsre készült ezzel a találkozóval. Játszott már épp elégszer ellenük, tudja, hogy mit kell tenni. Tudja, hogy sokat fogunk védekezni, s a gyors és technikás játékosaikat meg kell majd állítanunk, s nagy nyomás alatt leszünk, ezért most szimuláltatta nekik a környezetet, hogy tudjunk gyakorolni, készülni. Nem engedte, hogy nagyon kijöjjünk, mert azt akarta gyakorolni, hogy a kapunkra nehezedő nagy nyomást is kitartsuk. (PSG-meccs, emlékszünk?)

  • Kelosz

   Emlékszem. Amikor a PSG védekezett kapott egy hatost. Amikor meg támadott kivégezte a Barcat. Ell lehet dönteni melyiket kell gyakorolni.

  • humorpalanta

   Jah, olyan apróságok nem számítanak, hogy a PSG-játékosok a meccs előtti nap szarrá bulizták az agyukat! 😀
   Meg hogy a Barcát betolta a spori. 😀
   Hülye vagy, ha azt hiszed, hogy dominálni fogjuk azt a meccset.

  • Babicz Tamás

   Szerintem Allegri ekkora spíler. Kiszámolta, hogy az Afrika-Lóma-Atlanta túrán elég két pontot szerezni és bajnokok vagyunk. Ebből egy máris megvan. Még van két meccsünk, hogy megszerezzük a másikat. Ennyi volt ebbe a meccsbe belekalkulálva, és ami bele volt kalkulálva azt kiMAXoltuk belőle. Kvázi 60, cirka 70%-os energiaráfordítással.
   Ennél fontosabb lesz a szerdai kupavisszavágó és természetesen a két überzseniális csodabarsza elleni béel mérkőzés. Ott majd nem 60-70%-on toljuk.

  • rakkenroll

   Szerdán még tartalékosabban kell játszani, gyakorolva a katalánokra. Engem az sem érdekel, ha kiesünk, csak ne legyen sérülés.

 • Enslaver

  Gólt már tudunk lőni, de gólokat nem, főleg emiatt félek a Barca elleni meccstől. Nem csak Higany van gólszabadságon, hanem az egész csapat. Kevés arra az esély, hogy majd pont a Barcát fogjuk megszórni, márpedig ők nem fognak egynél megállni, hiszen három gólraéhes ítéletvégrehajtójuk van.

 • Jumpman23

  ez már az új poszt?

  • humorpalanta

   Nem, abban majd lehet szavazni bombahoppára!

 • Enslaver

  Gonzalo is back!

 • humorpalanta

  Ilyen ótvar gusztustalan csapatot, mint ezek az észak-afrikaiak…
  A gyógyegér spori meg asszisztált hozzá. Cuadradóba annyiszor belerúgtak, hogy össze sem lehetne számolni…

 • daneeka34

  2-1-nel Neto visszahozta őket a meccsbe, hogy lehessen még kicsit gyakorolni a Barca ellen.

 • Babicz Tamás

  Az vicces lenne, ha a Real Madrid kiejtette Napoli “sz*pná fel” úgy Higanyt a Barca meccsek előtt, hogy az ő góljaival ejtenénk ki a katalánokat?

  a) igen
  b) nem
  c) nem tudom
  d) egyéb
  e) bombahoppa