Kötelező kör

Persze most mindenkit a Barcelona érdekel: van-e esélyünk, visszavágunk-e 2015-ért, Suarez vajon most Chiellini melyik testrészét kapja be stb. Pedig gyorsan el kellene felejteni a BL negyeddöntőt: vasárnap délután Genovában játszunk. ott, ahol egy igen kellemetlen pofonba futottunk bele nem is olyan régen. Persze az ellenfél most Piszkos Fred is csapat lesz, de ha a játékosok fejében Messi és a jövőbeli, tört magyarsággal megírt Joó Gábor cikkek járnak, akkor bizony most is belefuthatunk egy kellemetlen pofonba.

Pedig nagyon nem kellene: a genovaiak után ugyanis gyorsan két meccset játszunk Nápolyban, majd az esetlegesen lazább, Chievo elleni meccs után jön is a Barca elleni torinói odavágó. A bajnokságban a nápolyi vendégszereplés mellett a római meccsünk, és talán az Atalanta elleni bergamói összecsapás lehet éles. Mivel 8 ponttal vezetünk, bőven beleférhet, ha kikapunk Nápolyban és Rómában (mondjuk ettől még nem kellene), de hozzuk a többit. Ez a BL meccsekre való készülődést is nagyban megkönnyítené. Benito úgy számol, hogy a 36. fordulóban rendezendő mérkőzésnek a Roma ellen a presztízsen kívül már nem lesz tétje – ehhez viszont nyerni kell holnap. Nem véletlenül hangsúlyozta Allegri, hogy most nem szabad a Barcelonára gondolni: 10 meccs van hátra a bajnokságból, ha ebből 23 pontot szerzünk, bármit is csinálnak az ellenfelek, bajnokok vagyunk. Sorozatban hatodszor, amit még senki sem csinált meg az olasz első osztályban.

Mit mondhatnánk amúgy a meccsről? Talán az eredmény mellett a legfontosabb dolog, hogy Buffonnak 65 perc hiányzik ahhoz, hogy megelőzze Bonipertit a Juventusban játszott perceket tekintve. Gigi eddig 39 616 percen át volt a Juve mezében a pályán, mindvégig kapusként – sokoldalúságban van hát hova javulnia. Ráadásul még lt sem lőtt ennyi perc alatt, ennél még Amauri is hatékonyabb volt.

Amúgy többé-kevésbé a legerősebb csapatunkkal várjuk a meccset, csupán Benatia maradt ki a keretből egy kisebb sérülés miatt. A helyén vélhetően Rugani játszik majd. Jobbhátvédben Lichtsteiner próbál majd büntetőt kiharcolni, míg Alves még a padon hiperventillál a pénteki sorsolás miatt. Elöl a szokásos Cuadrado, Dybala, Mandzukic, Higuain négyes kezd. Jó lenne, ha Piggy végre újra megtalálná a góllövő cipőjét, neki amúgy is fontos feladata lesz a katalánok ellen, neki kell továbblőnie minket.

Az ellenfélnél érdemes a pár éve erős túlzással új Ronaldónak tartott Murielre figyelni, aki idén 10 gólnál tart, és a legutóbbi fordulóban eldöntötte a genovai derbit. De figyelemre érdemes a cseh Schick is, akit elvileg többek közt a Juve is szívesen szerződtetne. A fiatal támadó eddig hat gólt lőtt a kispadról beszállva- ebben a mutatóban ő a legjobb a Serie A-ban. És persze ott van Quagliarella is, aki 7 góllal áll a bajnokságban, és tudjuk, hogy milyen veszélyes tud lenni.

A hátrébb játszók közül én kíváncsi vagyok Praetre, akit nemrégen még úgy emlegettek, hogy nemsokára rá fog recskázni az összes nagy klub. Aztán az Anderlechtből a Sampba szerződött, ami kicsit furcsának tűnt – de lehet, hogy csak arról van szó, hogy itt szokja meg az olasz bajnokságot, aztán sztár lesz valamelyik nagyobb klubnál. De nem csak ő érdekes tehetség: Linettyt és Toreirát a Juventusszal is összehozták már korábban. Amúgy csupán a pontszámot és helyezést nézve a Samp jobb csapat, mint a Genoa volt, szóval a nagy arcot el lehet felejteni, vagy legalábbis elrejteni mondjuk vasárnap 17 óra környékéig.