A túl jól sikerült trollkodás

A jó hír – amellett, hogy bejutottunk a kupa döntőjébe – hogy a klub és a játékosok felfogták, hogy a dolgok törékenyek, és hallgattak Benire: igyekeztek állásban tartani Mancinit. A rossz viszont az, hogy ezt olyan módon sikerült megvalósítani, amit Juve szurkolóként kifejezetten kínos volt nézni.

Bonucci meccs utáni nyilatkozata szerint ez volt a csapat legrosszabb meccse, mióta ő a klubnál van. És nem mond hülyeséget: olyan volt, mintha Juve játékosokat mintázó maszkban 10 futball-analfabéta rohangálna a pályán. Kb. olyan szinten focizták le a Juventust, mint nem is olyan régen a Bayern tette a BL meccs első 60 percében – azzal a különbséggel, hogy most egy, a bajor-katalánoknál sokkal gyengébb csapat törölte fel velünk a padlót – miközben mi néztünk, hogy most van, és próbáltunk felállni a padlóról. Kevés sikerrel.

Allegri nagyon elrontotta a felkészítést, amit nagyon szimpatikusan fel is vállalt a meccs után. Már az első percektől látható volt, hogy a Juve felesleges tehernek érzi a meccset, és fel sem merül senkiben, hogy itt baj lehet. Ami egy ideig nem is tűnt marhaságnak, hiszen a hazai fölény ellenére annyira volt benne a gól a meccsben, mint az, hogy kitör egy vulkán a kezdőkörben. És bár kellett persze egy érthetetlen bírói hiba a gólhoz, ez nem menti fel a csapatot, hiszen a játékon továbbra sem sikerült változtatni. Az ellenfél térfelét csak távcsővel láttuk, a középpályások teljesítménye a fos és a szar között ingadozott. Hernanes újra az őszi formáját hozta, Stuani semmit nem tett a játékhoz, Asamoah pedig alibizett, de rendkívül pontatlanul. Beszédes statisztika, hogy Stuani 120 perc alatt 27 passzt teljesített – Netonak 33 jött össze. De Asamoah sem lehet büszke a 85 perc alatt összehozott 21 passzra. Nagyjából 100 percig nem létezett a támadójátékunk, és Zaza kapufáján kívül a 121. percig nem lőttünk kapura.

A középpályások mellett pár szót mindenképp szentelnünk kell a szurkolók kereszttüzébe került Ruganinak is. A vállalhatatlanul játszó csapaton belül igazságtalan lenne őt kiemelni, és a vereség felelősévé tenni, de az biztos, hogy nagyon bizonytalan volt a fiatal védő. Hónapok óta értetlenkedtünk, hogy Allegri miért nem bízik benne – hát most lehet, hogy választ kaptunk erre. Persze nem tudni, hogy nem épp a mellőzés rombolta-e le az önbizalmát, de én nem is emlékszem olyan Juve játékosra, aki konstans “be vagyok szarva” arckifejezéssel játszott volna minden meccsen. Rendre elszórta a labdákat (12 hosszú indítás, amiből 4 pontos), és csinált egy buta tizenegyest. Rugani tavalyi teljesítménye alapján a tehetsége megkérdőjelezhetetlen, az idei alapján viszont a Juve kezdőjére még egyáltalán nem érett. Én jövőre valószínűleg kölcsönadnám egy erős középcsapatnak, ahol tapasztalatot szerezhet, és bizonyíthatja, hogy többre képes, mint a beívelt labdák elfejelgetése – szerdán ez volt az egyetlen elem, amiben Juve szintű teljesítményt nyújtott. És nem marad más, mint azért szurkolni, hogy az alap belső védő hármast minél kevesebb sérülés érje.

De fontos hangsúlyozni: Rugani ugyan nagyot bukott, de a felelősség nem az övé. Asamoah soha nem volt ilyen rossz még nálunk (én amúgy őt láttam a csapat legrosszabbjának), és ahogy fentebb is írtam, Allegri komolyan elrontotta a felkészítést, amikor abban bízott, hogy egyszer úgyis csak betalálunk, és azzal vége a párharcnak. Ehhez képest ha Neto nem véd nagyot a rendes játékidő végén, akkor szégyenszemre – és megérdemelten – kiesünk. Keveset és pontatlanul passzoltunk, buta szabálytalanságokat követtünk el, lassúak és beszariak voltunk. Azt gondoltam, hogy a büntetőpárbajban még a kaput sem találjuk el, ehhez képest kifejezetten magabiztos volt mindenki. Pedig pl. Zazáról azt hittem, hogy jó szokásához híven le sem állítja a labdát a tizenegyespontra, hanem ahogy odaadják neki, egyből belebasz egy nagyot, menjen, amerre megy.

A meccs után vihart kavart a biliben Marchisio egy tweetje, amiben a meccs riportereit kritizálta: “Sárga lap Zazának… Azt mondják odarúgott. Egy vak közvetít!” Egyes újságírók azt követelik, hogy büntessék meg Marchisiót, aki azóta bocsánatot kért – a vakoktól, hiszen rájuk nézve tényleg ízléstelen, sértő volt a megjegyzés. De azt én is mindig viccesnek tartom, amikor a hiperkritikus újságírók érzékenykednek, hogy bírálják őket.

Hogy pozitívan zárjam az eszmefuttatást, több hozadéka is lehet a meccsnek. Ha Mancini az állásban marad, az nekünk azért eléggé jól jön. Emellett a játékosok ráébredhetnek, hogy hiába tűnik úgy, hogy sokkal erősebbek vagyunk, mint a többi olasz csapat, a nagy arcot könnyű eltalálni lapáttal. Márpedig a fegyelmezettség, az alázat nagyon kell majd a bajnokság hátralévő részében és a Bayern ellen. A tizenegyesekkel elért továbbjutás jó hatással lehet a csapatmorálra is.

mancini_cry

 • Pingback: A túl jól sikerült trollkodás | Zongoracipelő()

 • Tonhalacska

  Ez a különbség Coman és Rugani közt. Volit gond nélkül rakják a csapatba, majd húzza magával a többi. Rugani ennyi játékperccel a lábában meg kezd védőként egy ilyen meccsen… Szerintem az előző meccsek pár percein is látszott, hogy szét van esve, de ott elbírta a csapat teljestménye. Egyébként neki meg az ügynökének sem ugatnia kéne, hanem dolgoznia pl. a bántóan egylábas és totyogós játékán. Ez most már a klubfoci csúcsa környéke, nem az Empoli. Képzelem az Arsenalban milyen fasza lehetne ilyen mentális állapotban viszont ez akkor is csak részben Allegri hibája. Vagy itt ,vagy máshol szintet kell lépnie fejben a kissrácnak.

  • consminor

   nincs kétségem felőle, hogy a többiek is támogatják, főleg a hátsó triumvirátus tagjai. idővel belejön a fiú, a tehetsége nyilvánvaló. gondoljunk vissza drága Leónk első két zebra-mezes szezonjára. hajunkat téptük, mára meg semmi pénzért nem adná el az egyszeri juventino. egyébként nem emlékszem, hogy Rugani panaszkodott volna, hogy nem játszik, az ügynöke sírta általában tele az internetet.

  • Juventino

   Guardiola már “diszkréten” jelezte, hogy Bonucci az egyik kedvenc játékosa, és a Citynek ball player hátvéd kell a nyáron. Nem vagyok nyugodt…

  • consminor

   ebbe a képbe kapaszkodok 🙂 bízzunk benne, hogy egy olyan ember, aki eltiltása esetén a kanyarba megy szurkolni az ultrákkal együtt, nem fog dobbantani az első adandó alkalommal, ha elé gurítanak pár olajoshordót

  • Rockybalboka

   Én nem feltétlen tőle tartok leginkább a nyár kapcsán. Gondolj bele, mi lesz akkor, ha Conte leül a Chelsea kispadjára. Cuadrado-t kapásból elfelejthetjük – én személy szerint nem is bánom annyira -, de pogba, Bonu és a többiek is célpontok lehetnek.

  • Tonhalacska

   Mindenki támogatja. Itt arról van szó, hogy bele kell nőni a kabátba, és erről jobb ha tud az ügynöke is.

 • tjunior

  Ruganit szerintem teljesen felesleges kölcsönadni. Azt a mentalitást ami ide kell azt csak a Juventusban tudja megtanulni, Buffon, Bonutól stb. de teszem azt a Lazioban Radutól nem. Valahogy ki kell nevelni belőle ezt “jaj csak el ne basszam” mentalitást, mert ha nem sikerül itt sok sót nem eszik. (viszont ha sikerül igen nagy király lehet a srác).

 • Enslaver

  Ki az a Rugani? Van ilyen játékosunk?

 • Juventino

  Én Rugani mentális állapotát nagyban Allegri “pedagógiai érzékének” a számlájára írom. Dybalával (nagyon helyesen) a fokozatosság elvét szem előtt tartva sáfárkodott, aztán amikor felvette a ritmust a Kisgyerek, kirobbanthatatlanná vált. Ruganinál ellenben nem volt sem fokozatosság, sem folyamatosság. Szinte soha nem kapott lehetőséget, ha éles volt a meccs, még a kupában sem. Sőt, nemegyszer inkább formációt váltottunk középcsapatok ellen is, “nehogy rajta menjen el a meccs”. Na most: ha az edző így van vele, hogy “csak ne rajta menjen el a meccs”, akkor nem csoda, hogy a játékos meg úgy van vele, hogy “jaj, csak el ne rontsam”. Ráadásul miután így van vele, jön egy olyan meccs, ahol egy kolosszális hiba után mindenki fejetlen csirkeként kezd el rohangálni körülötte. Arról nem is beszélve, hogy amikor Chiello megsérült, Allegri állandóan variálta a pozíciókat is, úgy értem, Caceres és Rugani ment rendre Barza helyére, Barza meg Chiellóéra. Minek, miért? Barza ugyanúgy jobblábas, nem igaz, hogy nem lehetne két épkézláb passzt vagy egy felszabadítást megcsinálni, pláne az Ingyánnak, aki amúgy is univerzális spílernek lett eladva.

  Az első, az egész este menetét meghatározó orbitális balfaszság (Allegri “felkészítése” után) meg továbbra sem a bíró hibája, hanem az, hogy valaki kitalálta, jó az nekünk, ha Barcelonázni akarunk. Meccsek óta csináljuk, és idegesít. Nem az a baj, hogy nem kezdjük céltalanul előrevagdalni a labdákat, ha nem muszáj, de azért nem kéne csínbe passzolgatni, pláne nem egy letámadó ellenfél ellen. Buffon és Bonucci megcsinálta ugyanezt hétvégén, csak Bonu higgadtabb és szerencsésebb volt, így nem veszítettünk labdát és nem kaptunk gólt belőle, de nem kéne erre rászokni. Hernyó meg puhapöcs volt annál a jelenetnél, ha lerántja az ellenfelet, szabadrúgás és sárga (asszem nem utolsó ember volt), így meg ziccer lett és gól.

  Buffon helyében azért nagyon komolyan elbeszélgetnék a társakkal az idény hátralévő részéről, mert az, hogy a Napoli nem tudta kihasználni a botlásainkat, nem jelenti azt, hogy nem is fogja ezután sem. Márpedig ha így teljesítünk, lesznek még váratlan pontvesztések. A hétvégén reakciót várok a csapattól, a hosszabbítás nem lehet kifogás, elvégre minimum 7 helyen változni fog a kezdőnk.

  Ha Marci egyből rásérül megint, kicsinálom Allegrit…

  • consminor

   szerintem Rugani esetében közrejátszott a rossz szezonkezdet is. szopatott minket a liga októberig, komoly ponthátrányban voltunk, Allegri lehet nem akart kockáztatni, hogy megbontja az összeszokott védelmet. ezen akár el is mehetett volna teljesen a szezon. ettől függetlenül persze lehetett volna többet játszatni, főleg alsóházi csapatok ellen, otthon.

  • Az_Isteni_Pavel

   Azért az benne lehet az igazságban, hogy amikor játszott akkor a többiek segítették felhúzták a teljesítményét és így lehet önbizalmat építeni meg adaptálódni. De ezen a meccsen mindenki szart bele a játékba és annyiszor támadhatott az izé amennyiszer akart.

   Így már nem is volt kérdés, hogy egy fiatal suhanc elkezd jobban izgulni és oda a koncentráció és benyom egy két orbitális hibát. Ezért valóban MadMax-et lehet hibáztatni mert a felkészülés a meccsre kb. annyi lehetett, hogy menjetek fel a pályára aztán csak lesz valami. De félig a pályán lévő játékosoké is a felelősség mert ők “játszottak” kvázi és ők hagyták szarban a védőket.

   Szegény Kojak-et sajnálom egyedül mert ő nagyon hajtott, neki a dorgálás mellé jár egy buksisimi.

  • Rockybalboka

   Azért nem ennyire egyszerű a témakör szerintem. Nem látunk bele a mindennapi munkába, az edzéskbe és ami azokon túl történik. Nem mondom, hogy egyszerű a srác helyzete, de azért a másik oldalról sem árt megnézni a dolgokat. Mi történhet vele az edzésen, vagy milyen munkát végezhet, ha inkább felállást váltunk, semmint kezdő legyen.

   Olaszoknál szerintem a mi védőhármasunk olyan lehet, mint az indiaiaknak a tehén. Szent és sérthetetlen, megáll az élet, ha szembekerülsz velük. Mentálisan egy fiatalnak komoly teher lehet, hogy azért lényegében az egyik védőisten pótlására szerződtették le – még akkor is ha nem azonnal kell ennek megtörténnie.

   Senki sem tudja és nem is fogja tudni soha az igazat, de valami problémának lennie kell Rugani-val kapcsolatban is. Nem lehet mindent az edző nyakába varrni. Nem tudom, mi kellene a srácnak, hogy belejöjjön, persze a játékidőn túl, de azért a Misternek nem ártana megint egy jó mentorkodást előrántani a semmiből. Pogba és Dybala esete mutatja, hogy Allegri nagyon jól tud atyáskodni, ha kell, hát márpedig most nagyon kell. Megint.

  • tjunior

   Ez tipikus a tyúk vagy a tojás esete, Allegri miatt ilyen Rugani, vagy Rugani egyszerűen még nem Juventus szint és Allegri ezt jól látja. Valószínű innen ezt nem tudjuk megállapítani.

  • atis123Juve

   Azért ennyi idő után, megbízhatnánk már Allegri értékítéletében. Ez alapján én elhiszem, hogy Rugani még nem elég érett a Juve kezdőjére. Most bizonyíthatott volna, nem tette.

 • Tomi

  A szerdai teljesítménye alapján simán eladnám Ruganit az Arsenalnak 20 milláért. Amúgy meg teljesen tudatos az eremény, gyakorolták a srácok a tiziket, hátha szükség lesz rá Münchenben 😛

 • Preference

  Szegény Marci.Már egy jóízűt “vakozni” sem lehet.Tehát,ha valaki áthajt a tilos jelzésen,nem kérdezhetem meg,hogy-Vak vagy tesókám?-hanem egyből le kell heterózzam….

 • animator

  Stuani jelenlétét a pályán csak akkor vettem észre, amikor sárgát kapott

 • bombahoppa

 • humorpalanta

  Azért Pogbát érdemes lenne megemlíteni. hihetetlenül nagy változást hozott be és most meglátszott a kreativitása nagyon is. Pillanatok alatt helyzeteket teremtett, sőt, a gól is csak nyúlfarknyi apróságokon múlott neki. Nem érdemes eladni a világ összes pénzéért sem.